Acronis True Image - Incremental backup ?

panjoka

Početnik
Poruka
3
Prije desetak dana uspješno sam napravio image prve particije programom "Acronis true image 8".
Taj image mi je zauzeo 950 Mb na drugoj particiji.
Jučer sam instalirao još neke programe te sam ponovo išao napraviti novi image.
Kad mi se pojavio prozor -Chose the imaging mode- odabrao sam "Append changes incrementally to the existing archive" što ,koliko ja znam, znači da ne snima ono šta je več snimljeno nego samo ono šta je instalirano nakon toga.
Sve je proteklo u redu ali vidim da sad imam dva Image-a, onaj prijašnji 950 Mb i novi od 1020 Mb (znači ukupno 1970 Mb).
Zašto je napravio dva , zna li ko u čemu je problem

Nisam siguran da cu da dam potpun odgovor ali logika je jedna ako nista drugo..

Prvo, napravio si Image particije sa jednim imenom koju si smjestio na drugu particiju i koja ti je iznosila 970 MB, zatim si ponovo pravio NOVI image i ta slika iznosi 1020MB, sto znaci da imas dvije image datoteke u "D" particiji sa istim imenom ali razlicitom velicinom..

Dakle, pomenuti program ti je napravio potpuno nezavisnu IMAGE od one prve.. Sad se odluci za jednu..

Ko ima vise iskustva napisace..

Poz.

zamisli scenario:
1. napravim image particije
2. neke fajlove OBRISEM (npr uninstall necega)
3. neke fajlove DODAM (neki dodatni install, kao ti)
4. pravim inkrementirajuci bekap

sta se desava? nisi ti samo dodavao fajlove, vec neke i brisao. negde sam citao da to stvara ljudima probleme, ali nisam siguran u detalje (oni su u nekom "detailed advanced manual for experts" ;) koji niko ne cita).

moj savet: ako na kompu imas vrednih informacija, ne koristi inkrementirajuce bekape. Ja imam obican, nakon instalacije XP-a, Office-a i jos par "bazicnih programa".

ako na kompu nemas "nista strasno", tj gubitak podataka nije gubitak (velikih) para, onda malo experimentisi pa javi sta si uradio ;)

Back