Aciklovir

dr.koki

Aktivan član
Poruka
1.232
Da li u ovoj zemlji postoji neka zamena za aciklovir? Moja drugarica ima HSV tip 1 i to stalno joj izlazi, 2-3 puta nedeljno. Rekao sam joj da pije omegu 3 i da pije aciklovir tablete i koristi aciklovir mast, to joj je i njena dr(koja je malo posle toga otisla u penziju) rekla. Tad je herpes izlazio samo jednom u mesec dana. Ispostavilo se da je alergicna na Aciklovir, pa je prestala terpaiju. Zbog omege 3 nije joj izlazio 2-3 god ali sad joj bas stalno izlazi. Pre neki dan sam usao u apoteku i trazio cidofovir, foskarnet, valaciklovir, penciklovir, femciklovir. Ona "farmaceutkinja" me je odgledala belo i rekla: "A sta je to". Napominjem da devojka ima 19 god i veoma oslabljen imunitet, a u Niskom DZ znaju samo za aciklovir, a odredjeni dr. joj je prepisao eritromicin(sa tim izgleda lece sve). Molim vas zelim straight odgovor od Dr., Pikax, WW, ili Vragolasta Amfibije, a ne filozofske rasprave ,izmedju laika, o narodnim lekovima i etichnosti lecenja herpesa.
Unapred hvala

Ceo zivot patim sa herpesom. Dobro ne bas ceo ali tako mi izgleda. Obavezno neka ode kod Dr Lalosevic. Ivana Milutinovica 85. telefon 011/453-393.
Bez veze je davati savete ovako na forumu niti smo mi lekari niti sta.
On je u svoje vreme bio nacelnik dermatolosko veneroloske klinike, moja baka je radila sa njim. Sad rdi privatno, 1000 din je pregled,i prima pacijente od 9-12h.
Nemoj neke gluposti da kupuje, nego neka ode do njega, mozda ce morati neka ispitivanja de se obave.
Moj problem je bio u tome sto je za manje od 24h herpes prelazio u infekciju. Tako da je prvo to moralo vremenom da se leci pa tek posle samo herpes, zato neka ode kod lekara.
Srecno, i pozdrav.

Hvala, ali ona je iz Nisa.Ne zeli vise da ide od dr. smucilo joj se, a i njen tata nece da joj dozvoli da ide za bgd. On joj jedva dozvoli ponekad i da ode kod dr. Uradila je sve nalaze ona, pronadjen je HSV1 a biohemija i ostali nalazi su svi ok. A znam ja za te propratne i superinfekcije(ipak sam ja student medicine:). Ali njoj je najveci problem sto ima mnogo slab imunitet jos od rodjenja, ali niko ne zna zasto.

Stvarno ne znam sta u tom slucaju da ti kazem, mozda da ga pozovete za savet ili ako saznas za neki drugi lek... ovde postoje i apoteke koje narucuju lekove iz inostranstva, pa eventualno tako nesto da nabavis. Soory, stvarno ne znam.

Pa buduci kolega, nadam se da si upoznat sa time da herpes jednom, hereps ceo zivot.
Znaci moze da radi samo na poboljsanju imuniteta.
Kako se ispoljila alergija na aciklovir?

Upoznat sam ja sa tim, ne brinite se. Ali nista joj ne pomaze za poboljsanje imuniteta, rekao sam vam da ni omega 3 vise ne pomaze. Alergija se ispoljava povracanjem i crvenilu na kozi gde stavi aciklovir. Ali sama terapija nekim antiviralom moze da pomogne u smanjenju ucestalosti infekcija, mislio sam kao terapija aciklovirom kod rekurentnih HSV infekcija- 9 meseci 2x dnevno. Ali citao sam da foskarnet postize odlicne rezultate za HSV tip 1, a niko ne zna sta je to. Ipak je njoj taj herpes velicine 2 zrna graska, tako da bi neka antiviralna mast mozda pomogla bar u smanjenju, tj. kozmeticki:).

Ne znam da li si upoznat da kod nas mozes naci samo lekove koji su registrovani, direktne paralela aciklovira nema.Ukoliko je u pitanju lek iz inostranstva neke od apoteka vrse porucivanja takve vrste ali iskreno receno to je na crno.Onda ne treba da te zbunjuje sto farmaceuti nisu upoznati sa tim, dovoljno je veliki broj lekova koji su registrovani da bi se bavili i ovim drugim.
Njoj ocigledno treba strucna pomoc i bez obzira na tvoju dobru volju jedan mali savet kao buducem kolegi, jos uvek nisi zavrsio fakultet i s te strane ti savetujem da ne ulazis u ispitivanje mogucih terapija a druga stvar i da si zavrsio fakultet nikada se ne lece bliske osobe, u zelji da se pomogne gubi se potrebna doza objektivnosti.
Njoj je potrebno ispitivanje, da se ustanovi uzrok takvih infekcija, pada imuniteta i ta ispitivanja moraju biti na specijalistickom nivou.
Iz tvog posta vidim da devojka nema ni podrsku porodice za resavanje tog problema zato jos vise ti zelim ukazati na to, sta god krene po zlu ti ces biti kriv.
Nadam se da shvatas sta hocu da ti kazem.

dr:
Pa buduci kolega, nadam se da si upoznat sa time da herpes jednom, hereps ceo zivot.
Znaci moze da radi samo na poboljsanju imuniteta.
Kako se ispoljila alergija na aciklovir?
Pre bih rekao da se radi o neželjenim efektima aciklovira, a ne o alergiji na aciklovir.
mr ph sci spec, analitica
r

Znam da si reko da te interesuju straight odgovori ali evo i malo 'alternative' - neka pokusa da podize imunitet, neka pokusa sa Ehinaceom (prirodni imunoaktivator, biljni, ali odlican, analiticar ce ti detaljnije reci - ako bude od volje - o Ehinacei). Neophodno je ustanoviti zbog cega joj je tako los imunitet, ne igraj se sa tim mozda se radi o nekoj zaista teskoj bolesti ili stanju! U medjuvremenu, neka pokusa sve one tz. 'babske' stvari (ali meni su mnogo pomagale) da kad oseti da ce joj izaci herpes stavi na to mesto malo paste za zube (mentol deluje na vise nacina), kada joj groznica izadje, aspirin+vit C u velikoj kolicini i OBAVEZNO da je u vise (sto vise) navrata dnevno GREJE (da dobro si cuo, greje: dakle, neka zagreje ringlu od sporeta i nagne se nad istu i greje mesto herpesa. Virus herpesa neotporan je na temperaturu od preko 37 stepeni u fizioloskom rastvoru, a kako je celijska tecnost prakticno bas to onda i toplota svakako pomaze).
U svakomslucaju najvise sto mozes da joj pomognes to jhe da je nateras kako znas da ode na detaljna ispitivanja.

Hvala na odgovorima. Pokusacu da je nateram da ode na detaljnije analize. Ali ipak to ce biti malo teze, smucilo joj se da svaki put cuje kako ne znaju sta je. A i njen otac za sve sto ima veze sa medicinom misli da je "zlo"(cak ni samnom ne prica odkad sam upisao medicinu). Tako npr. nije mogla na rentgen kad je imala upalu pluca, da se ne ozraci. I dr. joj je zakazao tonzilektomiju a nju otac nije hteo da pusti, jer: "Ona ne moze da zivi bez krajnika", koji joj posle jedne gnojave angine i 2 peritonzilarna abcesa stvarno ni za sta ne sluze:(
U svakom slucaju THANX

Pa bre, je l ta devojka punoletna, aman?! Ako jeste - sta ima da ceka da je otac pusta kod lekara?! A ako nije, momce dragi - obaveza ti je da prijavis zlostavljanje u porodici prema maloletnom licu, to bi kao student medicine morao da znas! Te stoga - na ovaj ili onaj nacin, odgovornost za ono sto joj se dogadja lezi ili na njoj (ako je punoletna) ili na tebi (ako je maloletna).

Punoletna je ona. Ali cini mi se da je to previse patrijarhalna porodica da bih shvatili neke stvari. I bolje da se ne mesam vise, jer izgleda da cu ja posle da ispadnem kriv za svadju kod njih.

Bas mi je pod ruku dosao prospekt preparata koji se zove herpesan gel, koliko vidim iz propagandnog materijala trebao bi da daje fantasticne rezultate, pa nek proba da ga nabavi u apoteci, jugohemija je zastupnik i distributer.
A sto se tice njene porodice mislim da to nema veze sa patrijahalnoscu nego sa zatucanoscu.
Izvini mozda sam malo gruba ali zaista to ponasanje vise odgovara srednjem veku nego 2005. godini.

Back