Abuna Jemata Guh - pravoslavna crkva

Sensei

Master
Moderator
Poruka
69.154
Prema lokalnoj legendi, crkva je isklesana u šestom veku i posvećena Abuna Jemati (koji se takođe naziva Abba Jem'ata), jednom od devet svetaca. Tradicionalno se veruje da Devet svetaca potiču iz Rima, Konstantinopolja i Sirije između kraja petog i početka šestog veka.

Slike na zidovima i kupolama crkve su očuvane u razumnom stanju. Preduzeta je opsežna studija da bi se razumeo razlog za ovaj fenomen. Dizajn ornamenta u crkvi ponavlja one koji se nalaze u obližnjim crkvama Ger'alte, kao što je crkva Debre Tsion. Više je slika koje prikazuju likove iz Starog nego iz Novog zaveta.

Suv vazduh i nedostatak vlage sačuvali su ove freske u njihovom prvobitnom savršenstvu. Slike datiraju iz početnih tragova hrišćanstva u Etiopiji i tematizuju devet svetaca i dvanaest apostola. Najstarije ikone su u obliku diptiha i triptiha iz KSV veka.

k.jpg
 
Crkva je jedna od 35-ak crkava isklesanih u kamenu, najveća koncentracija bilo gde u Etiopiji."

Do ulaza se dolazi strmim i opasnim planinarenjem.Posetioci moraju da pređu most od prirodnog kamena sa strmim nagibom od oko 250m sa obe strane, a zatim i poslednji uski drveni pešački most.

Nakon napornog uspona sledi uspon uz vertikalni zid koji zavisi u potpunosti od rukohvata i držača za male izbočine (bez dodatnog oslonca) krunisan hodanjem preko 50 cm široke platforme okrenute prema litici od 300 metara.

Stojeći stubovi se sastoje od peščara Entiho i Adigrat, koji su poslednji erozivni ostaci formacije peščara koja je nekada pokrivala pretkambrijski podrum. Iako je Abuna Jemata Guh najnepristupačnija bogomolja na svetu, nijedna osoba nije pala dok je pokušavala da se popne na nju otkako je isklesana pre 1500 godina.

Image1.jpg
 

Back
Top