Abu Dhabi... Dubai

ladno mogu da te slazu archi.
to se vec desavalo.
najcesce slazu za platu. u tom official letter ti napisu jednu cifru a posle u ugovoru drugu. ne mora da znaci da svi tako rade ali ja licno poznajem osobu kojoj se to dogodilo pre mesec dana.
nije neka ogromna razlika u ciframa ali ipak je razlika. recimo za nekih 600 AED.
nadam se stigao sam da odgovorim na vreme.
poz

Imas li preporuku kako se ponasati u tom trenutku?Da li insistirati na onome sto su ponudili u official letter ili prihvatiti stvari kakve jesu i traziti drugu evropsku firmu??Kakvi su pregovaraci,da li se treba drzati svog stava do kraja ili biti malo fleksibilniji...
Mozda ako zapnem za uslove iz official letter-a ipak odrze obecanje.Ne mora da znaci da ce od ovoga ista biti ali treba znati da li moguce cenkanje sa njima??
Arapska je firma,a svasta sam se naslusao o njima,i dobro i lose...

Poz

ugovor neces dobiti dok ne dodjes ovamo. to sa pismom je standardna procedura, koga god znam tako je dosao. znaci pozivno pismo dok si tamo, a ugovor ovdje. znaci, to kako su ti objasnili je zaista tako. eh, sad da li ce te zeznut poslje, smanjit uslove, to ti se moze desiti svugdje, ti jednostavno ne moras glavni ugovor da potpises kad ga vidis, ako ti se ne svidja. i za tebe je dobro, da dodjes, vidis kako sve to izgleda pa da potpisujes. imas i ti sansu da trazis vise nego sto ti je u pismu ponudjeno ako procjenis da mozes. ili da odustanes od svega. koja je firma u pitanju?

pa rekao si da nema nista od posla ako hoces da ti daju ugovor pre nego odes tamo. znaci onda neces nikad ni otici :)
ne znam. mora da ima neka shema kako to sve da se resi.
valjda se vo drzi za rogove, a covek za rec. mada su neki ljudi volovi :D

dodji pa ako bude nekih problema ti ih napusti. ne znam sta da ti kazem drugo.

ugovor neces dobiti dok ne dodjes ovamo. to sa pismom je standardna procedura, koga god znam tako je dosao. znaci pozivno pismo dok si tamo, a ugovor ovdje. znaci, to kako su ti objasnili je zaista tako. eh, sad da li ce te zeznut poslje, smanjit uslove, to ti se moze desiti svugdje, ti jednostavno ne moras glavni ugovor da potpises kad ga vidis, ako ti se ne svidja. i za tebe je dobro, da dodjes, vidis kako sve to izgleda pa da potpisujes. imas i ti sansu da trazis vise nego sto ti je u pismu ponudjeno ako procjenis da mozes. ili da odustanes od svega. koja je firma u pitanju?

Firma je:

Folcra Beach Industrial Co. W.l.l
Post Box 46536 Abu Dhabi

http://archrecord.construction.com/projects/bts/archives/offices/06_adia/photos.asp

ovo je link za clanak u Architectural Record magazinu gde se vidi da su radili staklo za ovu poznatu zgradu u Abu Dabiju: Abu Dhabi Investment Authority

Bio bih Vam veoma zahvalan ako uspete nesto vise da saznate o njima,jer jos uvek nisam poleteo za UAE,a za sada nisam uspeo da saznam nista vise o njima sem iz informacija sa interneta.

Pozdrav

Blou Flower hvala na odgovoru za vizu za roditelje. Pokusacu srediti kad se odluce da dodu. Vjerujem vremenski je najbolje sada ili u jesen? Ti mora da si ovde vec duze vreme kad znas vecinu odgovora.
Nego sta bi sa onim stanom na Hamdan Street jel oni kad pozivaju nove dosle da se druze ili ne.
Pocinje mi biti dosadno.
Pozdrav

Firma je:

Folcra Beach Industrial Co. W.l.l
Post Box 46536 Abu Dhabi

http://archrecord.construction.com/projects/bts/archives/offices/06_adia/photos.asp

ovo je link za clanak u Architectural Record magazinu gde se vidi da su radili staklo za ovu poznatu zgradu u Abu Dabiju: Abu Dhabi Investment Authority

Bio bih Vam veoma zahvalan ako uspete nesto vise da saznate o njima,jer jos uvek nisam poleteo za UAE,a za sada nisam uspeo da saznam nista vise o njima sem iz informacija sa interneta.

Pozdrav

Zdravo, ta firma mi je poznata, imaju kamp za svoje radnike pored moje firme gde radim i bio sam par puta u njihovoj proizvodnji prozora. To je u Mussafi 30km od abu dhabia, industrijska zona abu dhabia. Ne znam u kom sektoru firme ces ti da radis verovatno je to u abu dhabiu projektni biro. Ono sto sam video u firmi je to da rade uglavnom indijci i to relativno dobro izgleda. Nije mala firma i mislim da neces pogresiti da startujes sa njima.

Zdravo, ta firma mi je poznata, imaju kamp za svoje radnike pored moje firme gde radim i bio sam par puta u njihovoj proizvodnji prozora. To je u Mussafi 30km od abu dhabia, industrijska zona abu dhabia. Ne znam u kom sektoru firme ces ti da radis verovatno je to u abu dhabiu projektni biro. Ono sto sam video u firmi je to da rade uglavnom indijci i to relativno dobro izgleda. Nije mala firma i mislim da neces pogresiti da startujes sa njima.

Hvala Al Wahda.

Evo ja cu ispricati svoje iskustvo,pa mozda nekom pomogne...najvise se odnosi na ljude koji traze posao
u Emiratima preko interneta.

Prvo a kazem da nikada nisam bio u Emiratima,gledao sam Dubai i Abu Dabi samo na televiziji,nikoga ko tamo radi ne poznajem.

Novembra 2008. godine me je pozvala firma iz Abu Dabia(Arapska) i ponudila posao.Pitali su prvo za iskustvo i uslove koje zelim,a zatim ponudili uslove.U pocetku sam se predomisljao,da bih na kraju prihvatio ponudu.Rekli su da ocekujem da putujem u Abu Dabi 7.Januara,da bi mi viza na kraju bila gotova 28.Januara.
U medjuvremenu sam nasao preko neta osobu koja je otisla da radi u Al Ain za arapsku firmu.Posao je nasla preko neta kao i ja.Nakon sto je mesec dana radila,poceli su problemi jer poslodavac nije hteo da ispuni uslove koje je prethodno obecao.Takodje mi je Jozefk,koji je clan ovog foruma,rekao da poznaje osobu kojoj se ista stvar desila,tj. plata koju su garantovali pozivnim pismom,nije bila ista kao ona koju su napisali u glavnom ugovoru o radu.
Firma za koju sam trebao da radim me je pitala da li da moju vizu za emirate posalju postom(original) ili email-om.Posto nisam bio siguran da li je viza validna ako se posalje email-om,zatrazio sam da je posalju postom i ujedno sam zatrazio da mi posalju ugovor o radu koji ce overiti u njihovom ministarstvi za rad.Moram da priznam da su mi pre toga napomenuli da ugovor o radu mogu da potpisem tek nakon obavljenih medicinskih pregleda u Emiratima,ali ja zbog straha sto idem u nepoznato,uz to jos nikoga ne poznajem u Abu Dhabi-u,poucen iskustvom osobe koja je Al Ain-u zatrazio sam ipak ugovor o radu.Odgovorili su da moja ponuda za posao vise nije validna.Posto sam se resio da probam u Emiratima,rekao sam im da cu pristati da dodjem i bez ugovora.Nisu vise odgovarali na moje email-ove.
Hocu samo da upozorim osobe koje dobijaju ponude za posao u Emiratima,da pozivno pismo ili "official letter" gde su ukratko definisani uslovi za rad,nije validan dokument i da je podlozan promenama od strane poslodavca (NARAVNO OVO NIGDE NE PISE U POZIVNOM PISMU).Ovo pismo sluzi jedino da bi se vadila viza,koja takodje nije validna sve dok se ne obave medicinski pregledi.Naravno ne mora da znaci da su svi poslodavci isti,ali treba znati da postoje i takvi koji nece ispuniti uslove koje su prvobitno ponudili.
Ovim sto sam napisao nemam nameru nikog da obeshrabrim,samo da ispricam tudja iskustva i ukazem na proceduru koja ceka svakog ko namerava u Emirate.Ugovor o radu koji ce vas pravno zastiti u Emiratima mozete samo da dobijete u Emiratima,i treba znati koje su opcije ako u ugovoru ne pise ono sto vam je prvobitno ponudjeno.

Pozdrav

Ponuda nije validna? Ne mogu da verujem.. a oni ti nudili posao..

Ali iskreno, ne mora nuzno da znaci da su videli da se "nedas prevariti" pa su zato odustali.. mozda postoji neki drugi razlog iza toga.

Sto se broja tice, poslao sam vam na PM ako me jozefk nije pretekao. Mislim da viza kosta oko 150 eura (700 dhs) ali nisam siguran, tako je bilo u novembru ako u medjuvremenu nisu poskupeli.

E da, viza vazi i ako ti je posalju na mail i ti je odstampas na obicnom laseru crno/belo, a kad si na kontroli pasosa oni samo uporede tvoje ime i broj vize sa podacima koje vec imaju u sistemu.

Poslednja izmena:

Ali iskreno, ne mora nuzno da znaci da su videli da se "nedas prevariti" pa su zato odustali.. mozda postoji neki drugi razlog iza toga.

Sto se broja tice, poslao sam vam na PM ako me jozefk nije pretekao. Mislim da viza kosta oko 150 eura (700 dhs) ali nisam siguran, tako je bilo u novembru ako u medjuvremenu nisu poskupeli.

E da, viza vazi i ako ti je posalju na mail i ti je odstampas na obicnom laseru crno/belo, a kad si na kontroli pasosa oni samo uporede tvoje ime i broj vize sa podacima koje vec imaju u sistemu.

Odstampana viza ne vazi i nemaju nista u sistemu. Sa odstampanom vizom kada dodjes na pasosku kontrolu oni samo pretraze vize originale koje im dostavlja ta firma ili osoba koja je napravila vizu i uporede sa tvojim odstampanim papirom ako je to isto mozes u emirate u protivnom nema resenje. Ja kada sam dosao moja viza nije bila na terminalu kasnila 15 minuta i sa papirom koji odstampan u boji mogao sam da se slikam, doduse dali su mi telefon da zovem nekog u firmu da vidim sta je sa vizom.

Nisam ni rekao da odstampana viza sama po sebi ima vrednost, poenta je bila da ne moraju da ti salju postom vizu vec je dovoljno na mail.
E sad da li imaju u sistemu ili im dostavljaju, to su vec manje bitne tehnikalije. Poenta je, ponavljam: dovoljno je da ti posalju vizu na mail
A kad sam ja bio na pasoskoj kontroli nisu pretrazivali nikakve originale i uporedjivali vize vec su uzeli moj papir i zatim ukucali neke podatke u komp, predpostavljam radi provere. Ali opet, to je vec manje bitno ;)

Ipak su se javili...nije ih bilo nedelju dana...probacu sa njima,mozda i ispostuju uslove iz "official letter"-a,vizu su poslali postom jer sam im ja tako rekao...oni kazu da su poslali original,ma sta god to znacilo....nista mi nije jasno sa tim vizama,valjda cu uspeti da udjem u Emirate...

Pozdrav

Onda su ti verovatno poslali onaj original koji bi te inace sacekao na kontroli pasosa, tako da je i to ok. Pa dobro sto su se javili... ja mislim si pametno postupio sto si odlucio da odes kako god da ti cela stvar "mirise"... pa ako se i ispostavi da nije onako kako si ocekivao, mozda ti se otvore neka druga vrata dok si tamo, nikad ne znas...
U svakom slucaju srecno! :super:

Ipak su se javili...nije ih bilo nedelju dana...probacu sa njima,mozda i ispostuju uslove iz "official letter"-a,vizu su poslali postom jer sam im ja tako rekao...oni kazu da su poslali original,ma sta god to znacilo....nista mi nije jasno sa tim vizama,valjda cu uspeti da udjem u Emirate...

Pozdrav

Mora malo i risik ako hoces da uspes, najlakse je da odustanes. Ovde ti je najveci problem stan kako ces da resis, o tome treba da razgovaras pre nego dodjes da te tu ne zezaju, sve ostalo lako ces da dogovoris i kompromis da napravis. Srecno!

Nisam ni rekao da odstampana viza sama po sebi ima vrednost, poenta je bila da ne moraju da ti salju postom vizu vec je dovoljno na mail.
E sad da li imaju u sistemu ili im dostavljaju, to su vec manje bitne tehnikalije. Poenta je, ponavljam: dovoljno je da ti posalju vizu na mail
A kad sam ja bio na pasoskoj kontroli nisu pretrazivali nikakve originale i uporedjivali vize vec su uzeli moj papir i zatim ukucali neke podatke u komp, predpostavljam radi provere. Ali opet, to je vec manje bitno ;)

Sada i ja to znam ali kad sam dolazio mislio sam da to sto odstampam elektronski dokument i vazeci je, tada nista nisam znao o ovoj zemlji. Pretpostavljam da si i ti malo bio upoznat sa svim tim papirologijama koje ovde vladaju.

Mora malo i risik ako hoces da uspes, najlakse je da odustanes. Ovde ti je najveci problem stan kako ces da resis, o tome treba da razgovaras pre nego dodjes da te tu ne zezaju, sve ostalo lako ces da dogovoris i kompromis da napravis. Srecno!

U "official letter" izmedju ostalog pise accommodation provided...sto me malo nervira,ali su mi u telefonskom razgovoru obecali da ce to biti namesten stan,u kome cu sam da zivim...e sad, ljudi se drze za rec a volovi za rogove...sto rece jozefk
Nervira me sto u official letter-u ne pise umesto accommodation,furnished apartment ali valjda to tako ne moze...kakva su vasa iskustva??
Inace jako su ljubazni u razgovoru i kazu da ce asistirati maksimalno...videcemo kakvi ce biti kada budem na njihovom terenu....mora rizik,znam....

kolika je najniza temperatura u toku godine u Abu Dabiju??
cisto da znam zbog gardarobe...

temp min je mozda 12 celziusa, ali to je vec proslo, ujutro ima magle ovih dana. Racunaj od 18sada ujutro do 58 u julu u 2pm. Ne opterecuj se prekomerno sa razmisljanjem sta i kako, nego vizu nemoj da zaboravis kad podjes i tvoja ocekivanja ce da budu verujem prevazidjena,da ce to da bude bolje nego sto mislis. Zelim ti uspeha. Moja iskustva oko stana ne mogu da ti pomognu ali znam zenu koja je dosla iz Beograda, radi za arapsku firmu, godinu dana je imala smestaj, a onda je morala da menja pa su je nesto zezali oko toga nisu hteli da plate odgovarajuci stan, na kraju sve ispalo super i dalje radi nema probleme. Stan ovde kosta oko 3000$ mesecno stim sto se placa 6 ili 12 meseci unapred.
Postoje i veliki stanovi u kojima zive 5 osoba svako ima svoju sobu, deli se kupatilo jedno ili dva tri. to kosta oko 1000$ mesecno opet unapred godina. Postoje i veliki stanovi sa vise prostorija ali delis sa nekim ili vise njih i to kosta 1000 dirhama mesecno.
najbolje je vila kosta izmedju 150000dirhama i 450000dirhama godisnje, ali se po zakonu moze izdati samo porodicama. Vozacka dozvola ti treba original mora da se ide u skolu 4 dana po 2 sata i posle otprilike 3 meseca dobijes ovde dozvolu. Taxi dobro funkcionise nije skup.

cao svima,pratim ovaj temu od samog pocetka i skupio sam gomilu korisnih informacija,
jel ima neko informaciju kako su placeni frizeri i fizioterapeuti-maseri i da li se uopste isplati
dolaziti i raditi takav posao?devojka mi se bavi prodajom nekretnina u beogradu pa bi se i ona oprobala
u tom poslu u uae ako je to moguce...hvala unapred pozz

Back