Abu Dhabi... Dubai

Pozdrav svima!
Ja sam Aleksa, imam 32 god i čvrsto sam odlučio da uložim u odlazak u Dubai. Gledao sam gomilu njihovih sajtova za oglase, ima dosta toga, pa i ovde (stigao sam do Avgusta 2013...).
Radim kao freelance grafički dizajner i motion graphics. Cilj mi je da se usavršavam tamo, tj. da nastavim šta radim ovde, i da se ne vraćam, barem ne skoro, u Smrdiju.
Ne verujem da ću u startu naći adekvatan posao u svojoj struci. Radio bih u početku druge poslove koji bi mi omogućili da platim stan i ostalo najneophodnije. Ne planiram se prvih godinu dana zezati i trošiti na garderobu i sl.
Plan mi je da odem u Dubai spreman u svakom pogledu, sa min 1000e. Da imam za prvih mesec dana, i da tražim posao.
Poneo bih lap top (kao alat), dobru garderobu i svoj sharm ;)

Na početku sam i istraživanja i planiranja, pa nemam nekih konkretnih pitanja, osim, mislim da mi je najveći problem traženje cimera u nekom pristojnom stanu.
Tu računam da za prvi mesec izdvojim oko 500e. Da li je to moguće naći, u smislu cene i potražnje ovako preko neta, fejsbuk i sl...?
Drugi problem mi je nalaženje posla. Tu se dvoumim da li mi je bolje slati CV odavde (što i radim u najveće) ili da jednostavno odem, pa tamo lično ići ili biti spreman na intervjue.
Za sada mislim da mi je bolje da iz Dubaia tražim i da budem spremniji za intervjue. Veći je rizik ali više stvari bih mogao da odradim.

Za sada ovoliko. :)

Pozdrav

Poslednja izmena:
Pozdrav drustvo...treba mi jedan savet
Stigao sam u Dubai,kod oca koji radi ovde ali bar po prici iz njegove firme ne moze da mi bude sponzor za vizu...
Da li je uopste moguce dobiti vizu preko roditeljau Emiratima ako ste stariji od 18 godina?
Hvala :)

Da li je uopste moguce dobiti vizu preko roditeljau Emiratima ako ste stariji od 18 godina?
Hvala :)

Za muškarce je gotovo nemoguće. Može se dobiti viza na konto studija, ako ideš na neki od univerziteta u UAE (što nikako ne preporučujem). Druga opcija je da nađeš bilo kakav posao. Možda čak i da otvoriš firmu pa da sam sebe zaposliš (skupa opcija).

Postoji i opcija je da se traži viza po osnovu nekog humanitarnog razloga, ali pošto pretpostavljam da si zdrav & prav od toga nema ništa.

E da, ukoliko imate neki stan u vlasništvu u UAE, može da se prenese na tebe kao vlasnika. Onda bi možda mogao po osnovu vlasništva da dobijaš neki rezident status, ali to je maltretiranje sa stalnim obnavljanjem.

A koji pasoš imaš, jel srpski? Hrvati već dobijaju visa on arrival, tako da mogu da rade visa run do Omana i nazad. Možda će uskoro i za nas da bude ta opcija.

Za muškarce je gotovo nemoguće. Može se dobiti viza na konto studija, ako ideš na neki od univerziteta u UAE (što nikako ne preporučujem). Druga opcija je da nađeš bilo kakav posao. Možda čak i da otvoriš firmu pa da sam sebe zaposliš (skupa opcija).

Postoji i opcija je da se traži viza po osnovu nekog humanitarnog razloga, ali pošto pretpostavljam da si zdrav & prav od toga nema ništa.

E da, ukoliko imate neki stan u vlasništvu u UAE, može da se prenese na tebe kao vlasnika. Onda bi možda mogao po osnovu vlasništva da dobijaš neki rezident status, ali to je maltretiranje sa stalnim obnavljanjem.

A koji pasoš imaš, jel srpski? Hrvati već dobijaju visa on arrival, tako da mogu da rade visa run do Omana i nazad. Možda će uskoro i za nas da bude ta opcija.

Hvala na odgovoru...
Ni jedna opcija nije moguca,sem da nadjem posao.Tu nastaje problem,meni uskoro istice turist viza, mogu da je produzim ali uskoro pocinje ramadan pa sam cuo da je tad vrlo tesko naci posao...
Inace imam srpski pasos :)

Pozdrav svima.

ja samo da se javim i onako pitam raju sa foruma kako im ide :)

Ja sam sad za sad jako zadovoljan :) radi se, nadje se malo vremena i za sebe :D ma ljepota majke mi .... jos sam doveo 4 prijatelja tu da rade samnom vec :D
Svima bih preporucio Fujairah....jeste da su plate male za poslove konobara i front offica ali zato odlican za pripremu na sljedecu stepenicu zvanu Dubai :)
Zelim puno srece svim novim clanovima....nego jesul aribi i jozef zivi? :D

Ja sam tu, vidis li me? :))
Ljudi bio sam jutros do granice sa Omanom i nisu me pustili bez vize da udjem. Kazu moras u ambasadu Omana u Emiratima prvo. Tako da znate da sa srpskim pasosem ne mozete uci u Oman tek tako na granici. Osim mozda ako vec imate UAE residence vizu.

Ljudi bio sam jutros do granice sa Omanom i nisu me pustili bez vize da udjem. Kazu moras u ambasadu Omana u Emiratima prvo. Tako da znate da sa srpskim pasosem ne mozete uci u Oman tek tako na granici. Osim mozda ako vec imate UAE residence vizu.

Da, ne može bez vize. A pošto sam ja ostao bez UAE rezident vize zbog promene firme, upravo sam u procesu dobijanja vize za Oman. Smaranje bez potrebe...
Ali zar ti nemaš UAE vizu? Kako su te onda odbili na granici?

Da, ne može bez vize. A pošto sam ja ostao bez UAE rezident vize zbog promene firme, upravo sam u procesu dobijanja vize za Oman. Smaranje bez potrebe...
Ali zar ti nemaš UAE vizu? Kako su te onda odbili na granici?
Sto covece ne platih tih 500-600 dirhama za promenu statusa umesto da ides do Omana? Pa viza za Oman te verovatno izadje bar 500 dirhama zar ne? I inace, mislim da bi te avionom pustili ako se ne varam. Ali nisam siguran. Nisam probao. Sta znam je da za Kish ostrvo nama ne treba viza tako da ako bih vec morao bas da napustam drzavu ja bih pre tamo otisao.
Imam UAE vizu na papiru, ona roza viza za ulazak u Emirate. Residence. Ali cika na granici je rekao jok :)

Tu sam i ja... prezivljavam...blokirali mi ajtijevci krstarica forum i blog na poslu pa sad gvirnem sa telefona ponekad....vesti mi nisu blokirali :) drago mi je da si dobro :) pozz

Poslednja izmena:
Sto covece ne platih tih 500-600 dirhama za promenu statusa umesto da ides do Omana? Pa viza za Oman te verovatno izadje bar 500 dirhama zar ne?

Ne izađe me ništa ni jedno ni drugo. Promena statusa više izgleda ne može da se radi, ako je verovati mom PROu, kao i kompaniji koja mi radi vizu. Tako da smo morali da izađemo iz zemlje. Što i nije problem, jer smo ionako planirali da idemo za Srbiju, a i ja sam sada na privremenom, odnosno privremenijem radu u Rimu. Dolazim u Dubai posle Omana da lupim vizu samo i onda nazad.

Pozdrav...Nadam se da mi neko moze pomoci.Zanima me da li neko zna kako prebaciti zenu na moju(muzevu) vizu,koja je procedura i koliko se sve to placa.Također,sta je potrebno od dokumenata buduci je ona zaposlena u istoj firmi kao i ja,ali zeli traziti drugi posao,a ja bih je prvo stavio na svoju vizu.Unaprijed hvala :)

Pozdrav...Nadam se da mi neko moze pomoci.Zanima me da li neko zna kako prebaciti zenu na moju(muzevu) vizu,koja je procedura i koliko se sve to placa.Također,sta je potrebno od dokumenata buduci je ona zaposlena u istoj firmi kao i ja,ali zeli traziti drugi posao,a ja bih je prvo stavio na svoju vizu.Unaprijed hvala :)
Да би до тога дошло мора прво да поништи визу из фирме. Не постоји могућност да се виза тек тако, само пребаци са фирме на тебе. А и заиста нема потребе да то радиш пре него што нађе нови посао јер ће до тога неминовно доћи кад буде прелазила у нову фирму. Али не заборави да ако није одрадила 2 године у фирми у којој тренутно ради, неће моћи да ради у новој фирми ни у случају да јој ти будеш спонзор. Добиће забрану на 6 месеци или годину дана од министарства рада. Нова фирма би то могла решити али онда би нова фирма требала да јој је спонзор а не ти. Јер виза од супруга није првенствено намењена за рад него за боравиште.
Шта је потребно да јој ти будеш спонзор: плата довољно велика (зависи од тога шта ти пише у визи да радиш), уговор за стан на твом имену, рачун за струју и воду на твом имену. То је све чини ми се.
Али ако назовеш имигрејшн они ће ти све много боље објаснити.

Pozdrav forumasima!
Procitao sam nekih 50-60 strana - lepo drustvo i korisne informacije. Svaka vam cast!
Moguce je da cu doci u Abu Dhabi, sa porodicom, da radim kao lekar opste prakse. Cekam intervju u Beogradu, jos je na dugom stapu. Radi se o drzavnoj bolnici koja se tek otvara. Ponuda vazi i za Al Ain i Abu Dhabi. Plata izmedju 5 i 10 hiljada dolara, ko kako ugovori.

Kazite mi, molim vas, kakva je prakticna razlika izmedju Al Aina i Abu Dhabija?

Pozdrav forumasima!
Procitao sam nekih 50-60 strana - lepo drustvo i korisne informacije. Svaka vam cast!
Moguce je da cu doci u Abu Dhabi, sa porodicom, da radim kao lekar opste prakse. Cekam intervju u Beogradu, jos je na dugom stapu. Radi se o drzavnoj bolnici koja se tek otvara. Ponuda vazi i za Al Ain i Abu Dhabi. Plata izmedju 5 i 10 hiljada dolara, ko kako ugovori.
Kazite mi, molim vas, kakva je prakticna razlika izmedju Al Aina i Abu Dhabija?

Zdravo. Pre svega, savetovao bih ti da obratiš pažnju na poruke na ovom forumu oko sredine aprila, kada smo razotkrili jednu prevaru sa ponudom za posao u nepostojećoj Al Khadra bolnici u AD. Da bi radio kao lekar u AD, potrebno je da imaš HAAD sertifikat. Ponuda lekara opšte prakse daleko nadmašuje potražnju, misli o tome. Znači da ako ti neko ne pominje HAAD sertifikat, ili traži čak i 1 euro za bilo šta oko papira/vize, skoro sigurno je prevara u pitanju.
Što se razlike između Al Aina i Abu Dabija tiče, recimo da je Al Ain Loznica, a Abu Dabi Beograd. Beograd sa plažom npr.

Nego, jel pratite situaciju oko Arabtec-a i berze u Dubaiju? Već tri dana za redom vrednost Arabtec-a pada tačno za vrednost zakonskog maximuma od 10%. Takav poremećaj giganta kao što je Arabtec će se svakako odraziti i na ostale firme, kao i na opštu situaciju. Vidim da se i stanovi prodaju brže-bolje (moj gazda prodao kupcu na neviđeno dok sam bio van zemlje), jer su cene već krenule na dole.
Da li smo na pragu nove krize u Dubaiju?

PS sa Arabtec-om odlazi i "Beograd na vodi", mada to nikad i nije postojalo.

Ја ниисам пратио. Па не знам шта да кажем. Шта је мени само важно је да цена кирије оде доле. У ствари свима. Мислим, мени фирма плати али живот уопште у Емиратима због цене кирије је лош. Мени се то у ствари не свиђа да људи плаћају такве суме за кирију.

Не иде се у египатску на оверу него само министарство спољних послова у Србији и онда одатле однесеш документе у Абу Даби у нашу амбасаду, ту овере, и онда министарство спољних послова у Емиратима и то је то.

Back