Abu Dhabi... Dubai

кад сам први пут дошао дао сам им пасош, после га узео, требао ми за нешто, и никад га нисам вратио. у другим фирмама ми нису ни тражили, осим иранци ако се добро сећам. али ни они ми нису тражили да ми неко потпише :) у ствари сећам се да сам послао имејл председнику фирме са скенираном страницом из новина где је писало како фирме немају право да узимају пасоше... сада где радим ни не траже ми пасош, и да им дам они кажу ”нека теби твој пасош, само га ти чувај” :)

vec treci mesec...plata samo jedna za oktomvri mesec....zdravstveno osiguranje uopste nemam.. znaci nikakvo zdravstveno a pricali su da opsti lekar imas...prevoz do posao i nazad kad ima kad ne...taksi svoje pare, u dogovor pise da godisni odmor ti sleduje da imas prevoz do posao i nazad da. ovo je bukvalni HAOS neznam sta da kazem , skoro 2 meseca plata nema...agencija je pricala jedno a ovde je nesto sosema drugo ..

1. Da li si dobio i potpisao ugovor o radu? Dakle pravi Labor Contract, overen od strane MOL?
2. Pošto si tu već tri meseca, pretpostavljam da si dobio rezident vizu. Možda i nisi, jesi li makar imao prilike da vidiš svoj pasoš i rezident vizu u njemu?
3. Da li imaš SIM karticu? Da li ti je firma obezbedila ili si je sam kupio?
4. Kako ti uplaćuju platu (tu jednu što si dobio)? Na ruke, ili imaš otvoren račun.
5. Na koju si vizu došao ovamo? Turističku, ili su ti dali onaj roze papir koji je ulazna dozvola u sklopu procesa dobijanja rezident statusa.

Meni ovde neke stvari jako sumnjivo deluju. Ali ako si zaista dobio rezident vizu, imaš otvoren račun i jasno se vidi da si dobio samo jednu platu, onda sve što treba da uradiš je da okreneš 800 MOL (665) i da im objasniš svoj slučaj. Ovde se manje-više toleriše svakakvo maltretiranje radnika, pa čak i zadržavanje pasoša, ali kašnjenje sa platama i bilo kakve mahinacije oko toga su prilično strogo sankcionisane.

Poštovani prijatelji, imam ponudu za posao preko jedne poznate agencije za rad u Abu Dhabi, posao je obezbeđenje hotela, restorana, tržnih centara, ugovor se potpisuje na 2 godine a posle godinu dana se dobija godišnji odmor od mesec dana, radi se 8 ili 12h 6 dana u nedelji, jedan dan je slobodan i smeštaj je obezbeđen. Plata je 950 dolara. Pa imam nekoliko pitanja
1. Da li ima neko ili zna nekog ko ima iskustva u poslovima obezbeđenja u ovom gradu
2. Da li se od ove plate tamo može živeti i nešto zaštedeti
3. Kakvi su oni kao poslodavci, kolege
4. Kakav je tamo smeštaj, da li je to sa Indusima, Filipincima u sobama
5. Kakva je ishrana, kakve su cene
6. I uopšte o životu tamo
Molio bih vas odgovore
Unapred zahvalan

1. Da li si dobio i potpisao ugovor o radu? Dakle pravi Labor Contract, overen od strane MOL?
2. Pošto si tu već tri meseca, pretpostavljam da si dobio rezident vizu. Možda i nisi, jesi li makar imao prilike da vidiš svoj pasoš i rezident vizu u njemu?
3. Da li imaš SIM karticu? Da li ti je firma obezbedila ili si je sam kupio?
4. Kako ti uplaćuju platu (tu jednu što si dobio)? Na ruke, ili imaš otvoren račun.
5. Na koju si vizu došao ovamo? Turističku, ili su ti dali onaj roze papir koji je ulazna dozvola u sklopu procesa dobijanja rezident statusa.

Meni ovde neke stvari jako sumnjivo deluju. Ali ako si zaista dobio rezident vizu, imaš otvoren račun i jasno se vidi da si dobio samo jednu platu, onda sve što treba da uradiš je da okreneš 800 MOL (665) i da im objasniš svoj slučaj. Ovde se manje-više toleriše svakakvo maltretiranje radnika, pa čak i zadržavanje pasoša, ali kašnjenje sa platama i bilo kakve mahinacije oko toga su prilično strogo sankcionisane.

Znaci ovako

1. ugovor mol potpisan
2.rezident vizu treba uskoro da izadze ..nemam pasos nemogu da vidim
3.sim karticu kupio sam sam
4.prata isplacena na ruku
5.roze papir

u ugovor pise da treba 7000 aed te penale da platis za da ides kuci , ali najstrasno je sto ima slucaj kolega sto je to uradio ali pasos nece da dobije...jednostavno rabotodavac nece da mu da..a i za u ministerstvo cuo sam da proces traje vise od 6 meseca neznam kolko je to tocno..

Ja nisam htio u startu da se busam i o jadu radim i svadjam s ljudima od samog starta. Neke ljude sto znam iz amerike i britanije isto tako im je pasos u kompaniji, a rade u dubai internet city. Neka im ga tamo kad im je takva politika, ja ne zelim da mijenjam okruzenje u kojem sam, jer sam se makao iz jednog gdje sam htio mijenjati.

Evo 8 mjeseci od kad sam ovdje i ne znam dje je proletjelo vrijeme. Vec sad u kompaniji se planiraju ciljevi za narednu godinu, a imaju me u planu za jos jedno unapredjenje na ljeto, kao supervizora na recepciji. Ako nista drugo plata i pozicije brzo rastu. Profesionalno se brzo usavrsavam, makar je to jedna odlika ovolikog rada.

Roling stonsi dolaze u februaru u Du Arenu, to se ne smije propustiti :)

Svaka cast, drago mi je da cujem ovako nesto od nekoga ko radi u hotelu!:klap:

Znaci ovako

1. ugovor mol potpisan
2.rezident vizu treba uskoro da izadze ..nemam pasos nemogu da vidim
3.sim karticu kupio sam sam
4.prata isplacena na ruku
5.roze papir

u ugovor pise da treba 7000 aed te penale da platis za da ides kuci , ali najstrasno je sto ima slucaj kolega sto je to uradio ali pasos nece da dobije...jednostavno rabotodavac nece da mu da..a i za u ministerstvo cuo sam da proces traje vise od 6 meseca neznam kolko je to tocno..

Ti ne možeš da budeš u Dubaiju duže od 60 dana a da se u međuvremenu ne dobiješ rezident vizu. Jesi li ti bio na medicinskom pregledu u sklopu procesa dobijanja rezident vize?
Ako nemaš rezident vizu, onda ne možeš da otvoriš račun u banci, a ne znam i na koji način si kupio SIM karticu, meni su svuda tražili pasoš i rezident vizu za SIM.

Deluje mi dosta sumnjivo, sad je čak pitanje da li su ti uradili vizu ili ne, i možda zbog toga kriju pasoš i plaše zaposlene sa tih 7000 AED. Probaj prvo da tražiš od firme pasoš nazad da bi recimo otvorio račun u banci.
Moj ti je savet da okreneš MOL i da za početak vidiš da li je tvoj ugovor o radu registrovan kod njih. Možda čak da zoveš i DNRD (imaju onu njihovu Amer službu) i da proveriš status svoje vize recimo.
Koliko sam čuo, MOL rešava sve probleme prilično brzo. A pošto kod tebe može da bude da su stvari baš problematične, moguće da se to završi još brže.

Dobila sam ponudu da radim za Etihad kao ground staff, plata je 3400 AED (oko 700 evra), plaćen stan, transport (100 evra) i shift allowance ( 80 evra). Ne znam da li sa tim novcem može da se živi u Abu Dabiju. Ima li neko od vas više informacija o troškovima života tamo? Da li biste vi prihvatili ovu ponudu? Hvala unapred :)

Poštovani prijatelji, imam ponudu za posao preko jedne poznate agencije za rad u Abu Dhabi, posao je obezbeđenje hotela, restorana, tržnih centara, ugovor se potpisuje na 2 godine a posle godinu dana se dobija godišnji odmor od mesec dana, radi se 8 ili 12h 6 dana u nedelji, jedan dan je slobodan i smeštaj je obezbeđen. Plata je 950 dolara. Pa imam nekoliko pitanja
1. Da li ima neko ili zna nekog ko ima iskustva u poslovima obezbeđenja u ovom gradu
Molio bih vas odgovore
Unapred zahvalan

Ne znam... i mene muci isto pitanje vec danima, moguce je da imamo ponudu od iste Agencije, ali da ih ne reklamiramo oved ovo ti je moj mail pa mi pisi na njega ako zelis "panovicmilos1@gmail.com" ... moja je ponuda aktivna jos uvek i trebao bih odluciti u roku od par dana sta cu... dobio sam posao na golf terenima...ne izgleda tesko po ugovoru u kome se nalazi opis posla, ali je plata jako mizerna oko 270 evra bez baksisa i tog nekog bonus charga ili kako to vec zovu... mada mislim i da lazu sve, posalju te tamo pa se ti ... znas vec sta... i to za te filipince,pakistance,indijce, sve sam to nalazio po forumima i verujem da je tacno... nisu male pare 950 dolara, to je ok, ali opet... sve ima svoje zajebancije...

Molio bih vas odgovore
Unapred zahvalan

novisaddd, mi smo o svemu ovome mnogo puta pricali, preporucujem ti da iscitas ovaj forum od pocetka do kraja i dobices odgovore na svoja pitanja. srecno!

Pozdrav drugari,
I ja sam donela odluku da postanem gastabajter pa svaki vas savet ili pomoc bi mi dobro dosla. Zavrsila sam politicke nauke smer novinarstvo ali sam nesto malo volontirala u jednom udruzenju kao pr. Sad sam mali preduzetnik ( imam svoju malu prodavnicu). Posto je voditi mali privatni biznis skoro pa nemoguce voditi u Srbiji ja se odlucila za pecalbu.
Za sad konkurisem na mesto prodavca u prodavnicama h&m ( postoji kompanija alshaya koja drzi vecinu brendova ). Slala sam cv i na oglase za sekretaricu u par marketingskih firmi. Citajuci forum otprilike sam stekla utisak koliko je novca potrebno mesecno za jedan prosecan zivot u Emiratima. Imate li iskustva ili neki info koliko su placene ove vrste poslova tu i da li ja sa svojim iskustvom tj neiskustvom uopste imam prodju tu.
Hvala vam unapred :)

Pozdrav drugari,
I ja sam donela odluku da postanem gastabajter pa svaki vas savet ili pomoc bi mi dobro dosla. Zavrsila sam politicke nauke smer novinarstvo ali sam nesto malo volontirala u jednom udruzenju kao pr. Sad sam mali preduzetnik ( imam svoju malu prodavnicu). Posto je voditi mali privatni biznis skoro pa nemoguce voditi u Srbiji ja se odlucila za pecalbu.
Za sad konkurisem na mesto prodavca u prodavnicama h&m ( postoji kompanija alshaya koja drzi vecinu brendova ). Slala sam cv i na oglase za sekretaricu u par marketingskih firmi. Citajuci forum otprilike sam stekla utisak koliko je novca potrebno mesecno za jedan prosecan zivot u Emiratima. Imate li iskustva ili neki info koliko su placene ove vrste poslova tu i da li ja sa svojim iskustvom tj neiskustvom uopste imam prodju tu.
Ја мислим да зависи колико имаш година. Али генерално, да наравно да имаш прођу. Скоро свако има.

u H&M prodavnicama radi dosta Filipinaca koliko sam primetila, trebalo bi da gledas prodavnice tipa Paris Galery, La Coste, Lui vuitton i sve ostale luksuzne marke jer tu imas dosta east europeans koji rade i imaju plate oko 10k, znala sam jednu našu u AD u La Coste. To ti je moj savet pa pokusaj da iskopas takve radnje po molovima u DU i AD. H&M ti je jeftina garderoba ovde, za svaciji džep.

u H&M prodavnicama radi dosta Filipinaca koliko sam primetila, trebalo bi da gledas prodavnice tipa Paris Galery, La Coste, Lui vuitton i sve ostale luksuzne marke jer tu imas dosta east europeans koji rade i imaju plate oko 10k, znala sam jednu našu u AD u La Coste. To ti je moj savet pa pokusaj da iskopas takve radnje po molovima u DU i AD. H&M ti je jeftina garderoba ovde, za svaciji džep.

Hvala Aribi.. Sticajem zivotnih okolnosti sam pocela da se bavim trgovinom ovde u Srbiji tako da tu imam vise iskustva nego u svojoj struci. Pokusavam preko dubizzle da apliciram za posao sekretarice ili marketing asistenta. Primetila sam da su i sekretarski poslovi jako lose placeni i da cak i to uglavnom rade Filipinci ( verujem da i to zavisi od toga kolika je i koliko je jaka firma ).

Pozdrav drugari,

Ako hoces da radis u prodavnicama, onda sto dalje od H&M, Bershka, pull and bear i slicnim jeftinijim brendovima, jer ne zelis da radis sa filipincima i slicnim, kao sto je Aribi pomenula.
Gledaj da upadnes u luksuznom butiku tipa Herrera, DKNY, Carrtier, Luj viton i slicnim. Tu zaposljavaju bijelce i daju dosta bolje plate no u h&m i slicno.

Ako mogu da vas zamolim za malu pomoc. Da li mozda znate da li te luksuznije brendove drzi jedna kompanija ili je svaka individualno prisutna na trzistu? H&M i jos stotinjak uglavnom americkih brendova drzi jedna kompanija -Alshaya.

Za sekretarisanje zavisi, u vecini firmi se na to gleda kao na posao koji moze obavljati bilo ko, pa takve plate i daju. U velikim internacionalnim firmima su stvari drugacije. Evropski GM ili CEO uvek trazi evropsku sekretaricu koja se onda zove personal assistant, executive assitant, executive secretary, office manager i plate budu od 15k navise u zavisnosti od pasosa. Npr. Executive assistant CEO-u koji je spanac je devojka koja prima 25+ i britanka je. Znaci kad trazis poslove secretary trazi sve gore navedene nazive iza kojih se krije manje vise isti opis radnog mesta ali su plate mnogo drugacije.
za marketing, ne zaboravi da trazis i Business development pa cak i proposals, znaci marketing executive ti je isto sto i Business development executive. Proposals ljudi su vise ukljuceni u tender procese, ali i to je u neku ruku marketing & sales. Eh da, zaboravih communications sto je opet marketing sa fokusom na one koji pričaju vise jezika i sluze kao fokusna tačka za bilo koji vid unutrasnje i spoljne komunikacije.
kao neko ko je završio novinarstvo, najbolje bi ti bilo da npr. trazis posao u marketingu ili sekretarisanje u media kompanijama, pa kad steknes UAE iskustvo mozda budes i journalist...
sagledaj sve mogucnosti, ovde imas lepih kombinacija da spojis iskustvo i diplomu, ali to otom potom... srecno!

Poslednja izmena:

Back