Abu Dhabi... Dubai

U Dubaiju ako odes na Computer Street cene su najmanje 500 dhs nize nego po Carrefour i ostalim prodavnicama (cak i ako tamo imaju akcije ili snizenja!). A Plug-ins, Jumbo, SharafDG, eMax i ostali su jos skuplji nego Carrefour i Lulu. Ljudi, ja radim kao IT tako da ne ocekujem od vas da budete carobnjaci u vezi ovih stvari. Samo delim ono sto znam :) A ziveo sam u sledecoj paralelnoj uluci od Computer Street neko vreme :)

Pa i ja sam živeo tamo blizu Mankhool Rd-a kad sam stigao. I pošto sam se šetao tim krajem zato kažem da je bolje da kupuje elektroniku u Carrefour-u, nego u Computer Street-u. Ako tamo [Computer Street] ode danju, pomisliće da je u Mumbaiju, a ne u Dubaiju. Ako tamo ode uveče, pomisliće da je u Bangkoku, posebno na početku ulice, pored "čuvenog" York hotela. :)

Hmmm, kako preko interneta kad tamo ima milion malih prodavnica? Jel gledaš preko Souq.com ili nešto drugo?
Inače, jesi li nekad poručivao telefone preko cellsouq.com, tamo ima nekih preterano jeftinih prodavaca, toliko da je to sumnjivo?

UBR, dosta elektronike ovde sam na kraju kupio preko Amazona. Imam čak i onaj Shop & Ship nalog tako da imam i virtuelnu adresu u SAD pa mogu da kupujem i stvari koje su ograničene samo za američko tržište. A i izbor je bolji. Ako ti treba nešto da poručiš na taj način, javi mi.

A što se radnica iz treće smene tiče, pa to daje posebnu draž kupovini hardvera tamo... :)

Treba overen prevod dokumenata sa hrvatskog na srpski. Overa se finalizira u ambasadi Papue Nove Gvineje, koja zastupa interese Republike Srbije u Republici Hrvatskoj... :)

...e da nemas mozda njihov broj telefona...

Pa i nije baš jeftinije, ako ćemo pošteno. Standardne cene su tu negde. Ali velika prednost je što ovde uvek ima neka akcija, pa tada ispadne dosta jeftinije. Znači samo treba pratiti kad i gde ima neki popust.

...sto se tice tehnike ovo sto sam ja gledala je jeftinije nego ovdje.
I to sto ovdje kosta 400-450 eu tamo je 300 bez akcije i cijenkanja.
Ne znam kod vas u Srbiji je mozda tehnika jeftinija nego u HR jer neke stvari su recimo jeftinije u Austriji i Sloveniji nego ovdje.

HAHAHA posebnu draz hahahahh

Opisao sam kako kupiti preko Interneta iz Computer Street u Dubaiju, gore pre nekoliko postova cini mi se. A ako nekome treba pomoc nek mi se javi na PP. Vrlo je jednostavno. Nisam ih cak zvao ni telefonom!

E sad ti meni daj malo pojasni proceduru kako ti kupujes hardware preko Amazona kad nisi iz USA? Ne salju vamo hardware to znam, probao sam :) Kako ja da dobijem Shop & Ship? :) Jednom sam promenio svoju adresu i kupio knjigu za Kindle koja nije bila namenjena za Middle East trziste. Odmah su me kontaktirali sa Amazona i ja reko tamo-vamo ja hocu tu knjigu ovde nema... tra la la na kraju su rekli nema problema ali za ubuduce moraces da nam posaljes kopiju pasosa i vize ako hoces da kupujes jos :)))) Ja im poslao kopiju pasosa i reko evo, iz Srbije decko nema. Jel mogu sad da kupujem stvari za Evrospko/Srpsko trziste? Kazu moze :D Ali to je za knjige. Kupovao sam i hard copy knjige sa Amazona, stigne za dan-dva. Ali hardware jok, ne salju vamo. Kazu zbog komplikacija sa carinom sta ti ja znam.
Ti Vujo mora da si radio u CIA kad si to izveo :)))

E sad ti meni daj malo pojasni proceduru kako ti kupujes hardware preko Amazona kad nisi iz USA? Ne salju vamo hardware to znam, probao sam :) Kako ja da dobijem Shop & Ship? :)
...
Kazu zbog komplikacija sa carinom sta ti ja znam.

Nema to veze sa komplikacijama sa carinom, već sa profitima. To su velike zarade, i to su posebni ugovori i raspodele po regijama, tako da su morali da ograniče prodaju preko interneta upravo iz tih razloga.
Elem, otvoriš nalog kod Shop & Ship-a (to je ustvari Aramex), i dobiješ svoje adrese za dostavu u New York-u, Londonu, Istambulu, itd... Ima čak i Dubai, ali to nije bitno. Oni odatle rade najobičniji mail forwarding, da se izrazim IT-jevski. Stigne paket na tu adresu, oni pogledaju kod pod kojim je označen, i onda ga proslede na tvoju pravu fizičku adresu, recimo ovde u Dubaiju. Kad kupuješ na Amazonu, Amazon vidi da je dostavna adresa u SAD i ne pravi problem.
Mana ovoga je što je poštarina malo jača (po 40 AED za funtu, tj. po 80 AED po kg), i što se paketi ne konsoliduju, nego kako ti stigne jedna stvar, tako ti proslede... i naplate.
Drugi problem je što uvek dobiješ robu za SAD tržište, mnogo me nervira ona njihova utičnica, i to što moram da pazim šta je isključivo za 110V / 60Hz.

Ti Vujo mora da si radio u CIA kad si to izveo :)))

Pa prilično sam siguran da ova firma za koju radim ima tesne veze sa kompanijom, posebno s obzirom na to kakve projekte radimo u ovom kraju.

Hvala za ovo! Sigurno ce nekad biti od koristi. Samo mi nije jasno onda kako ti se isplati kad toliko punes za postarinu? I sta radis, leba ti, sa uredjajima od 110V? Kacis na akumulator? :))

Pa kako se ne isplati, ako kupim recimo SSD hard koji ovde košta oko 900 AED, a tamo 150 USD. A još češće, nemaju neki izbor, pa je skupo i ograničeno. Čak i neke banalne stvari kao što je futrola za tablet (koji nije iPad) je teško naći ovde, a spada na listu restriktivnih stvari, pa mi se i to čak isplati, gde je poštarina na kraju skuplja od proizvoda.
Telefon, hard disk, komponente, to su stvari koje koštaju dosta, ali nemaju neku težinu.

A što se uređaja na 110 V to ne uzimam. Sve ono što je za kompjuter obično ide na DC napajanje preko ispravljača koji prima i 110 i 230 V. Ono što me smara je utičnica. :)

...Jozef od sada pazi sto pricas :D
Tko zna tko ti moze pokucati na vrata u gluho doba noci :zper:
Sto? :) Ne razumem.

Pa kako se ne isplati, ako kupim recimo SSD hard koji ovde košta oko 900 AED, a tamo 150 USD. A još češće, nemaju neki izbor, pa je skupo i ograničeno. Čak i neke banalne stvari kao što je futrola za tablet (koji nije iPad) je teško naći ovde, a spada na listu restriktivnih stvari, pa mi se i to čak isplati, gde je poštarina na kraju skuplja od proizvoda.
Telefon, hard disk, komponente, to su stvari koje koštaju dosta, ali nemaju neku težinu.

A što se uređaja na 110 V to ne uzimam. Sve ono što je za kompjuter obično ide na DC napajanje preko ispravljača koji prima i 110 i 230 V. Ono što me smara je utičnica. :)

Meni bi uticnica bila najmanji problem. Otsecem je i stavim onu sa tri pipka (englesku) i cao. Ali 110V je problem ovde veliki jer ako ti promakne pa kupis nesto tako i ne primetis ni kuci, utaknes i pozdravis se sa uredjajem :D Pravac kanta za smece.

Kako ostvarujete pravo na popravku u garantnom roku o trošku proizvođača za te uređaje i opremu, koliki je garantni period za pojedine urеđaje i da li se uopšte, pored uputstva za upotrebu, i dobija garantni list sa listom servisa, i kako to funkcioniše pri ovakvoj kupovini ?

Evo nekih primera za reklamaciju robe, pa molim vas recite ako imate informacije kako se rešavaju te situacije u slučaju kada roba stigne poštom i kome se obraćate ( kako za robu iz Dubaija i okoline, tako i za robu iz SAD-a... ) :

- pogrešno vam je isporučen uređaj ( npr. pogrešan model, tip, boja itd )

- uređaj ne ispunjava tehničke karakteristike u odnosu na one koje su date u prospektu, sajtu, uputstvu, reklami...

- stigao vam je nekompletan uređaj

- dobili ste fizički oštećen uređaj

- dobili ste delimično ispravan ili potpuno neispravan uređaj

- uređaj se pokvari nakon nekog vremena u garantnom roku

- gde uređaj servisirate i kupujete rezervne ili potrošne delove u garantnom roku ali i kada istekne garantni rok, naravno, pod uslovom da ga uopšte ima ( U Srbiji je od prošle godine zakonski minimum 2 godine tzv. saobraznosti za sve uređaje, i to je obavezno, a sve preko 2 godine se naziva garancijom...ali to sa servisima obično u praksi loše funkcioniše )

...

Poslednja izmena:
Shop & Ship kosta US$45 izgleda bez icega, tek tako, da se uclanis. Vujo pojasni molim te. O cemu se radi? Cemu tih 45 dolara kad svejedno placas za postarinu? Ko tu koga i zasto dere? I jesu li tih 45 dolara one time payment ili godisnje ili sta kako?

Kako ostvarujete pravo na popravku u garantnom roku o trošku proizvođača za te uređaje i opremu, koliki je garantni period za pojedine urеđaje i da li se uopšte, pored uputstva za upotrebu, i dobija garantni list sa listom servisa, i kako to funkcioniše pri ovakvoj kupovini ?

Evo nekih primera za reklamaciju robe, pa molim vas recite ako imate informacije kako se rešavaju te situacije u slučaju kada roba stigne poštom i kome se obraćate ( kako za robu iz Dubaija i okoline, tako i za robu iz SAD-a... ) :

- pogrešno vam je isporučen uređaj ( npr. pogrešan model, tip, boja itd )

- uređaj ne ispunjava tehničke karakteristike u odnosu na one koje su date u prospektu, sajtu, uputstvu, reklami...

- stigao vam je nekompletan uređaj

- dobili ste fizički oštećen uređaj

- dobili ste delimično ispravan ili potpuno neispravan uređaj

- uređaj se pokvari nakon nekog vremena u garantnom roku

- gde uređaj servisirate i kupujete rezervne ili potrošne delove u garantnom roku ali i kada istekne garantni rok, naravno, pod uslovom da ga uopšte ima ( U Srbiji je od prošle godine zakonski minimum 2 godine tzv. saobraznosti za sve uređaje, i to je obavezno, a sve preko 2 godine se naziva garancijom...ali to sa servisima obično u praksi loše funkcioniše )

...
Za UAE je to sve jednostavno. Trebalo bi da bude. Primice ti svi nazad i resiti problem. Ali ponekad moze da potraje nekoliko dana ili i vise. Alshop ima 14 dana garanciju no question asked u slucaju da ti uredjaj ne radi. Itd. Za USA verovatno ili zaboravi osim ako Aramex moze da ti to odbaci nazad tamo za USA pa kad ti rese ponovo vrati, ali u tom slucaju postarina odere kozu s ledja verovatno :P

Shop & Ship kosta US$45 izgleda bez icega, tek tako, da se uclanis. Vujo pojasni molim te. O cemu se radi? Cemu tih 45 dolara kad svejedno placas za postarinu? Ko tu koga i zasto dere? I jesu li tih 45 dolara one time payment ili godisnje ili sta kako?

Da, to je one-time set-up fee, da se izrazim po naški. Do pre neki dan je važio popust 50% za to, za nas metalce u UAE... :)
http://www.metalityuae.com/archives/3159

Ako hoćeš da probaš, možeš da poručiš preko mog naloga, pa kad stigne ovamo samo prosledim za RAK. Ili čak unapred promenim forwarding adresu tako da odmah ide za RAK.

Back