Abu Dhabi... Dubai

Eto meni stigoše arapi u goste.Dolaze u sredu kod nas.Kuma i kum.Trebalo je da ih vodim u Mađarsku u neku banju,al'se to izjalovi.Imamo samo jedan dan da popričamo i dogovorimo se o detaljima našeg dolaska.Ono što nam nude veoma je interesantno,i ne mogu opisati koliko mi je drago što ćemo imati njihovu podršku u svemu tome.Od smeštaja do potrage pa i pregovaranja oko posla do papirologije oko smeštaja i ostalog.
A pilići...pa to mi je posebno drago.Inače kuma drži odgajivačnicu retkih pasa,zato i živi u tom naselju.Dvotište joj gleda u pustinju.Biće mesta i za koju kokicu.
45510_10151358722950138_804607889_n.jpg

Ovako je prošao noćni galamdžija:zcepanje:Kum se snašao sa lepljivom trakom jer mu je do posla ostalo sat vremena:mrgreen:

Poslednja izmena:
Uhhh... deder da neko napravi priručnik ili kratku skriptu svih zabrana sa cenovnikom... dobro, za početak ne mora baš sve zabrane nego npr. samo one sa preko 100 dirhama kazne...

Aribi, pitam se ako žvakanje žvake vredi kako kaže bosko 110 dirhama, koliko li para treba za tu ribicu tipa papalina, srdela ili neka girica koja je bar 10-100 puta veća od žvake ili možda za celu jednu poveću ribetinu :D , pa ako je kriterijum za kaznu veličina, što bi imalo smisla jer drugačije ne bi bilo pošteno i pravedno, pa onda kada npr. nosiš slučajno onu poveću žutu ajkulu ili omanjeg kita ode ti kuća i sva ušteđevina na doboš... :)

Javite nam na vreme za cenovnik kazni i zabrana pa da se presaberemo na vreme... ali pre će biti da se dobro organizujemo i isplaniramo npr. skriveni transport ribe ispod odeće ili nešto slično, možda u kesi ili torbi sa duplim dnom ili tako nešto... dovitljivi smo mi a i inat kao glavna osobina i karakteristika ovdašnjih ljudi radi li radi, i vrlo je razvijen... vozićemo se mi metroom i žvakaćemo svako po tri žvake odjednom u inat i svu slast iz njih će da posisamo, a oni neće ni znati pa ni ni naslućivati šta radimo... :rotf:

Poslednja izmena:
IMG_4395.jpg

A evo ga i propratni tekst i jos jedna cena kazne za M&M da doda na svoj spisak kazni :)

http://www.thenational.ae/news/uae-news/fish-on-the-dubai-metro-theyre-unwanted-dead-or-alive

Pretpostavljam da je riba zabranjena zbog mirisa koji bi se sirio metroom, a s obzirom da je u blizini i fish market, onda ima smisla. Inace, ne znam da li su ostali primetili, ali Dubai metro ima nekakav cudan miris uvek, bolje receno smrad. Ne znam da li je to zbog ljudi koji se u njemu voze, slabe ventilacije, vala, jos ribu da prenose i da se svi udave. Ovaj znak izgleda smesno turistima, od njih sam i cula za ovu novinu, ali u stvari, good point, kazu ovi iz metroa da slusaju zalbe svojih korisnika i da im izlaze u susret, a to je veliki napredak za customer service u UAE koji je inace na vrlo niskom nivou.

Poslednja izmena:

Lep, rečit presek položaja današnje pozicije arapkinje.Naročito je interesantno poređenje sa zapadnom ženom i njenim ''emancipovanim'' položajem u društvu.Kao što sama kažeš,koreni te pozicije su u tradiciji i religiji.Odmah zatim se pitam odkud tako ružna slika o arapskom stavu prema ženama, ovde kod nas.Odgovor je jasan: zapadni mediji koji svoj nakaradni i pre svega licemerni stav prema ''svojim'' ženama, pravdaju stvaranjem loše slike položaja žene u jednoj tradicionalnoj sredini kao što je arapska.I to potkrepljuju ''vestima'' o kamenovanim ženama na sred seoskog trga zbog ,zamislite, preljube.Pojedini običaji,zaostalost,neobrazovanost,religijski fanatizam, im ide na ruku.Ali kada čitam tvoje impresije slika se lako menja.Pogotovo kada nas ''podsetiš'' kako se kod nas odnose prema ženama.Ošine me k'o mokar peškir.Ne mogu ničim da opravdam taj naš stav,pogotovo ne,ovde na balkanu...

E pa to sam bas htela da kazem, jer sam i sama imala misljenje o njima kao i svi ostali....Boravak na Bliskom istoku me je na neki nacin prosvetlio, pa cak i pre dolaska u Emirate sam sve ovo samo naslucivala kroz posete nekim drugim zemljama, kroz susrete sa nekim ljudima, a definitivno posle 5 godina u UAE i sve ukupno 13 godina ucenja arapskog, ovaj tekst je produkt svih moji zapazanja. Naravno, ima tu mnogo stvari koje mi se nikako ne dopadaju, to manipulisanje neukim i neobrazovanim narodnim masama, a pogotovo je to slucaj u Saudijskoj, Pakistanu i Avganistanu, a svi oni strasni slucajevi o kojima nas redovno informisu, ipak se desavaju nekim vrlo niskim slojevima ljudi koje mi ne mozemo ni da zamislimo.
A sa druge strane, ne radi se samo ni o islamskim zenama, vec uopste o zenama sa istoka, jer na primer i Indijke, bile one hidnu, hriscanke ili musilmanke spadaju u to istu kategoriju zena koje postuju sebe i svoj zenski princip. Hvala na citanju i iznad svega hvala na komentarima!:ok:

Poslednja izmena:
I samo jos jedna stvar, zasto se uopste bakcem da pisem ovakve stvari i zasto zelim da drugi procitaju. E pa na to su me naterale vesti iz Srbije koje redovno citam svako jutro i svako jutro se zgrozim. Na to su me naterale i vesti sa Farme i katastrofalno ponasanje zena koje su u njoj ikada ucestvovale i koje bi moja cerka, da zivi u Srbiji, htela ne htela gledala, ko sto sam i ja, htela ne htela morala da slusam Cecu i Karleusu, jer je njih slusalo 90 % ljudi koje sam poznavala. Naterao me je i nov Cecin album koji sam iz radoznalosti preslusala pre neki dan i zgrozila se zbog toliko vulgarnog teksta koji se provlaci kroz sve pesme i koji uhvatim sebe da pevusim, zapamtila sam ga nazalost posle samo jednog slusanja (sta cu kad imam uvo za muziku...), a posebno me je sokirao tekst
volim ukus tvoga djona cak i kad na njemu donosis mi nju
, toliko da mi se vristi od muke! I onda shvatim koliko je meni lepo ovde kao zeni jer me niko ne siluje prostaklucima i gde mogu da budem ono sto jesam, mogu da budem Evropljanka i Srpkinja, a da radim ono sto sam oduvek htela, da budem poslovna zena, da se oblacim onako kako sam se uvek oblacila (bez dekoltea i minica) i da ljudi to pozdravljaju, a ne da mi kazu da sam konzervativna i da ne znam kako da se obucem, da ne moram da se uvijam i prenemazem svom sefu, pa da budem ko one sekretarice iz Boljeg zivota, vec sam slika i prilika uspesne mlade zene koju postuju zbog njenih talenata, sposobnosti i vrednog rada. Naravno, ima i ovde svega i svacega, pricali smo o svemu tome mnogo ovde, ali ipak sve zavisi od pojedinca kako ce postaviti stvari na pocetku, a meni je moje znanje i zivotno iskustvo pomoglo da se izdignem i pronadjem sebe kao zenu, verovali ili ne, bas na Bliskom istoku iliti u arapskom svetu.....

Pod prepostavkom da su roditelji, po prirodi stvari uzori svojoj deci problem se rešava upravo tako- primerom.Ako se ti gnušaš nekih stvari dete preuzima stav kao svoj i tako se određuje i postavlja.Tu počinje vaspitanje a ne na tv-u.S tim, što roditelj i tu ima uticaj.Ako ja ne gledam neke stvari jer se deklarišem da su odvratne i neprimerene,dete preuzima stav prema njima i traži od roditelja da mu ukaže šta je primereno,interesantno...ali ovo je balkan.To su osnove pedagogije a ovo se pretvara u diskusiju van teme.

''ali ipak sve zavisi od pojedinca kako ce postaviti stvari na pocetku, a meni je moje znanje i zivotno iskustvo pomoglo da se izdignem i pronadjem sebe kao zenu, verovali ili ne, bas na Bliskom istoku iliti u arapskom svetu.....''
Poučan stav,zlata vredan za nas koji dolazimo.Meni je jako bitan.Još kada sročiš tako lepo kao ti, i mi matori možemo naučiti što-šta.:think:
Hoću da kažem,da i ovakva pisanija pomažu,jer su kulturološke razlike velike, i lakše ih je upiti bez posledica jer se možeš spremiti.Zato samo napred i daj ličnih primera,ličnog pečata,da bude zanimljivije...
A ja se opet raspisaoooo...:hvala:

Da samo prijavim da ima i, verovatno puno više, onih koji čitaju tvoje tekstove a ne javljaju se iz nekog razloga i ne ostavljaju komentare... npr. jer ne mogu da iskažu rečima koliko su za njih razumljivi, otvoreni, realni i iskreni ovi tvoji tekstovi i šire im vidike i deluju pozitivno... ali opet svejedno ipak i dalje čitaju jer im privlače i drže pažnju.

Batali vesti iz Srbije, i farmu i karleušu... kad ti samo štete zdravlju... osim ako ti to nije radna obaveza i u opisu posla ili si možda postala zavisnik od istih, ili ipak voliš ovdašnju dinamiku i ludilo i ušla ti malo u krv - zavisnost od adrenalina, jer stvarno dosta stranaca sa raznih strana sveta dolazi u Srbiju da luduju i to je hit, jer ovde sve može i svega ima, osim minimuma reda i smislene države, i izdrže oni neko vreme ( neki i ne prežive i plate boravak u Srbiji životom ili povradama... da ne nabrajam... ) pa beži nazad u blagostanje i uređenost odakle su došli, jer skoro svako voli malo da se provoza na nekoj vrsti ringišpila ili rolerkostera i da vidi cirkus ali zasigurno niko normalan ne bi živeo na njima i u njemu... a i sigurno ti je i malo lakše kad vidiš kako je nama ovde ( manjini koja misli svojom glavom - jer nekima ograničenim i prostim ljudima je ovde predivno i uživaju i neće bolje i nisu za bolje... ) i znaš kako je tebi bilo onomad sve dok se nisi dokopala mogućnosti da biraš i imaš svoju pravu zemlju koja je uvek i bila ona gde je tebi i tvojoj porodici dobro a ne gde je neko tvoj u dalekoj ili bližoj prošlosti živeo ili imao komad zemlje ili neki kvadrat stambenog prostora ili nešto slično tome... i u krajnjem si se na neki način izborila za svoju slobodu na ovoj planeti...

Poslednja izmena:
IMG_4395.jpg

A evo ga i propratni tekst i jos jedna cena kazne za M&M da doda na svoj spisak kazni :)

http://www.thenational.ae/news/uae-news/fish-on-the-dubai-metro-theyre-unwanted-dead-or-alive

Pretpostavljam da je riba zabranjena zbog mirisa koji bi se sirio metroom, a s obzirom da je u blizini i fish market, onda ima smisla. Inace, ne znam da li su ostali primetili, ali Dubai metro ima nekakav cudan miris uvek, bolje receno smrad. Ne znam da li je to zbog ljudi koji se u njemu voze, slabe ventilacije, vala, jos ribu da prenose i da se svi udave. Ovaj znak izgleda smesno turistima, od njih sam i cula za ovu novinu, ali u stvari, good point, kazu ovi iz metroa da slusaju zalbe svojih korisnika i da im izlaze u susret, a to je veliki napredak za customer service u UAE koji je inace na vrlo niskom nivou.

Hvala za ove znakove pored puta ... ... ...

Hehehe baš uredno i kulturno nema šta, riba kao da je živa u pokretu pa malo znak zbunjuje šta se hoće reći ali tu je tekst da pojasni :) , samo ne znam koji su još ovo jezici ispod ribe osim engleskog, arapskog... baš se i pitah kako se transportuju kvarljive namirnice sir, mleko, riba, sladoled itd ako se dugo putuje a nejde se taksijem a napolju +50 stepeni bez obzira na klimu... mora da smrdi i da se brzo kvari. Po onome što piše nešto su zeznuli boska jer njemu naplatiše 110 dirhama po nekoj drugoj tarifi za žvakanje žvake a kaže se u pravilniku da je to zadovoljstvo 100 dirhama, a PDV-a nema, gde se dede 10 dirhama ?, nego treba uzeti račun pa da se žali u ministarstvo finansija :) ... Vidim da može da se i prespava u metrou ako se ne nađe prikladni smeštaj za 300 dirhama, ili ako nemaš para onda čačkalice u oči ili nosiš crne sunčane naočare, jer verujem i da se dremanje računa u spavanje tj. žmuriš duže od 3 sekunde i gotovo eto one kontrolorke samo sa očima da ti naplati dremku...

Sve u svemu dobar saobraćajni znak i moram da primetim da bi odma dobar deo ovdašnjeg naroda već šacovalo kako da drpi ovaj ram i stalak sve sa ribom i odnese ga u nepoznatom pravcu i za njima poznate namene...
Ovde, kao što većina zna, stalno kradu sve, pa tako i celokupnu putnu infrastrukturu bukvalno su cele trase cesti očišćene od šahtova za kanalizaciju pa ostadoše samo crne rupe, a znakove, šipke i stubiće da ne pominjem... Skoro sam video pored jednog puta u Srbiji kako fali donja desna četvrtina povećeg tek postavljenog znaka od nekih 4 kvadrata - tj. u pitanju je obaveštenje odnosno velika tabla pored puta, a odma iza u dvorištu na par metara od originalnog znaka domaćin - gazda isti taj deo tj. lim okačio okrenut naopako i napisao reklamu za svoj biznis, i koliko se sećam bilo je roštilj na ćumur i autolimar ili automehaničar... pišurija i svest i savest na nivou ili kako se kaže da nije tužno bilo bi smešno.

Tako da ovaj metro znak već vidim kako bio stajao u Srbiji na nekom kiosku ili butiku sa natpisom "jevtin veš - 3 čarape = 100 din - 2 para gaće = 50 dinkića " ili "metraža na kilo"... i da vidiš sreće i veselja kad se razradi poso uz efektan ciljani marketing i dobru reklamu...

Duboka i sveobuhvatna ironija je jedan od odgovora ovdašnjih obrazovanih, mislećih i svesnijih ljudi na ludilo u kome žive... dok je opšte prihvaćen stav i većina ipak predlaže da se u ovakvoj situaciji izađe u susret npr. nekoj od mafija i industrija npr. alkohola, droge, farmacije pa da se konzumira npr. bensedinčić što češće to bolje bez ikakvog ograničenja i razmišljanja... i problem je rešen.

Poslednja izmena:
Uh ljudi, kakve reci, najezila sam se......hvala vam svima na citanju i drago mi je ako sam uspela da vas dotaknem, da vam pomognem makar malo, edukujem na neki nacin o onome sto sam sama dozivela, jer to mi je i cilj, mada se i sama pitam zasto imam tu potrebu da oslikavam ljudima koje ne poznajem ono sto dozivljavam. Valjda zato sto me to ispunjava u ovom ludom svetu i zato sto je to dokaz da ima toliko stvari ispod povrsine o kojima se moze razmisljati, pricati, mastati, kreativno izrazavati i da je ovaj svet ipak zanimljiv i saren i prepun detalja, ako ga takvim vidis. A dzabe sve to ako ostane zakopano doveka u meni.....Za Srbiju mi je zao, to je moja zemlja i uvek ce to biti i zao mi je sto sam morala da napustim tu lepotu, vazduh, prirodu, neke divne, srdacne i velikodusne ljude, ali u njoj nije postojalo moje mesto pod suncem. A uostalom, deo Srbije uvek nosim sa sobom i predstavljam ga svima koje u zivotu sretnem, htela ja to ili ne.....:):heart:

Treca linija je Farsi ili jezik kojim pricaju Iranci, pise se kao arapski, a neke reci su iste kao u arapskom, sa dodatkom od par slova koje ne postoje u arapskom, a cetvrta je Urdu ili pakistanski, isti princip, same-same but different, sto bi rekli ovde. Peta linija je hindi. Pretpostavljam da su Farsi uvrstilii na ovaj natpis, sto nije najcesce slucaj, jer na ribljoj pijaci radi dosta Iranaca, to je njihov biznis i njihova mafija. :)

Pozdrav svima! Pažljivo sam pročitao vašu temu vezanu za posao i život u Emiratimai i posebno bi se zahvalio najrevnosnijim forumašima za nesebično deljenje saveta i informacija! Doktor sam medicine, trenutno nezapošljen, diplomirao u julu 2011 na medicini u Nišu, radio u Obrenovcu(Hitna pomoć od jula 2012 do juna2013). Moje pitanje je DA LI MOŽDA ZNATE kakva je trenutno situacija u Libiji vezano za lekare. Postoji neki konkurs koji traje do 21.8.2013 pa bih želeo da se što bolje informišem vezano za bezbednost i uslove rada u toj zemlji. Nekakav forum, email osoba koje su tamo radile ili rade odn. svaka informacija bi mi bila dragocena! Poz.

...hej ekipa,
imam pitanje pa molim za pomoć.
Muž treba atestirati neke dokumente u arapskoj ambasadi pa da razjasnimo i to.
Najbliža ambasada nam je u Beču, postoji li mogućnost da se dokumenti šalju poštom (jer smo čuli da može i tako)?
Da li se atestiranje može napraviti u egipatskoj ambasadi (jer ovdje ima egipatska) i da li to uvažavaju?
Načuli smo da kao može ali nismo ziher.
... i još nešto, da li priznaju dokument koji je izvađen kao međunarodni i može li se možda ovjeriti tamo kad dođemo?
...ili baš sve mora biti na arapskom i proći provjeru njihove ambasade još ovdje??
hvala svima :)

dokumetni ti moraju biti overeni od strane Hrvatskog Ministarstva Pravde i Spoljnih Poslova. I onda od strane ambasade. Ako nema emiratska ambasada onda Egipatska ili Britanska. Ne mora da se prevodi na arapski jezik. Ali mora na engleski :) Ovo sve sto navodim je slucaj sa nama iz Srbije. Pa pretpostavljam za vas iz Hrvatske nije mnogo drugacije.

...hej ekipa,
imam pitanje pa molim za pomoć.
Muž treba atestirati neke dokumente u arapskoj ambasadi pa da razjasnimo i to.
Najbliža ambasada nam je u Beču, postoji li mogućnost da se dokumenti šalju poštom (jer smo čuli da može i tako)?
Da li se atestiranje može napraviti u egipatskoj ambasadi (jer ovdje ima egipatska) i da li to uvažavaju?
Načuli smo da kao može ali nismo ziher.
... i još nešto, da li priznaju dokument koji je izvađen kao međunarodni i može li se možda ovjeriti tamo kad dođemo?
...ili baš sve mora biti na arapskom i proći provjeru njihove ambasade još ovdje??
hvala svima :)

Taj proces koji treba da prodjete je legalizacija dokumenata, i ako mislis na dokumenta izdata u Srbiji mora da se prodje jer sa UAE nemamo sporazum kojim bi se legalizacija obavljla samo Apostile pecatom.
Posto sam skoro prolazio tu proceduru ona izgleda ovako{radi se o becelor diplomi izdatoj na engleskom jeziku}
1. original diplomu sam odneo u Sud u Ustanickoj ulici u Beogradu-odelenje medjunarodne pravne pomoci,
gde su na nju stavili jedan pecat, traje oko 2 sata i kosta 2200dinara.
2.tako overenu diplomu sam potom nosio u Ministarstvo pravde u Nemanjinoj ulici da lupe jos jedan pecat, traje 2 dana i cena je 650 dinara
3. zatim se nosi u Ministarstvo inostranih poslova gde lupaju jos jedan pecat, traje kratko i 650 dinara.
4. tako overeno odneo sam u Egipatsku ambasadu u Beogradu { na Tocideru} rade od 9-11 predaja dokumenata a podizanje sutradan posle 16 i kosta 25 dolara u dolarima
5. Po dolasku u Dubai odneo sam je u Ministarstvo inostranih poslova jos jedan pecat i markica i 150 dirhama i to je to.
Meni je bila dovoljna na engleskom tako da je nisam prevodio inace bih je preveo u dubaiu i overio kod notara, to je dovolno

Sve cene koje su navedene se odnose na jedan papir, svaka kopija jos toliko.
Ako su dvojezicni dokumenti overavas ih tako, a prevod po meni treba raditi u UAE ako ti treba Arapski jer je u Beogradu problem naci dobrog ovlascenog sudskog tumaca za arapski {imam losa iskustva, greske u prevodu}
Bolje ako moras prevedi na engleski i tako overavaj pa u UAE prevodi na Arapski.
Inace Ambasada UAE ima u Becu, Rimu, Podgorici,a za Srbiju je nadlezna u Rimu.
Nadam se da ce ti je ovo malo pomoci. Pozdrav
P.s Ovo se odnosi na beograd, mada prvi korak mozes da zavrsis i u Sudovima u unutrasnjosti, ostalo mora u Beogradu

Poslednja izmena:

Back