Abu Dhabi... Dubai

Ne znam da ima tema u vezi ostalih gradova u UAE ali u svakom slucaju ovo se tice i Dubaija. Moje licno iskustvo sa Al Hamra Village real estate developers. Oni rade i u Dubaiju cini mi se. Uglavnom mislio sam da podelim ovde sa ljudima neke informacije koje verujem mogu biti koriste za one koji su mozda poput mene: bez dovoljno iskustva u radi sa zlim agentima i firmamam za nekretnine. Ili mozda naivni, lakoverni. Kako god.
Otisao sam da vidim stan, otisao u kancelariju da potpisem ugovor, platio citavu sumu unapred u gotovini, dobio racun, potpisao ugovor ali oni nisu potpisali ugovor. Rekli su mi za dan dva ce potpisati pa mi javiti. Sutradan zove agent i kaze da ne mogu da mi izdaju taj stan jer je commercial. Cista laz jer u tim zgradama ne postoji commercial nista :) Ja reko ako ne mogu da iznajmim ovaj stan ja dolazim po pare i cao. Oni kazu dobro. Odem u kancelariju opet, pomocnik menadzera kaze idem da pricam sa menadzerom, vrati se i kaze menadzer nije tu :) Pricace sa njim i javiti mi za par dana ako se menadzer slozi da mi izdaju stan (koji malo pre nisu mogli da izdaju jer je navodno ceommercial :) ). Danas zovem, kaze menadzer je na sastanku, javice mi kasnije.
I tako, ja sad cekam da se menadzer vrati sa sastanka :) Pa cu vam javiti sta je bilo :P
Uglavnom ako neko nema iskustva kao ja: nemojte nikad potpisivati nikakav ugovor ako vlasnik ili developer nije prvo potpisao!
Poz!

Pozdrav svima,

vec dugo vremena pratim ovaj forum i zahvaljujem se svim clanovima na korisnim informacijama. Citajuci vase postove dobila sam zelju da zivim i radim u ovom predivnom kraju sveta. Evo sada sam tu u Dubaiju i prijavljujem se na aktuelne oglase za posao. Imam iskustvo u radu sa decom, oko 9 god sam radila u osnovnoj skoli nastavnik engleskog jezika, takodje sam zainteresovana ne samo za skole vec i bilo koji posao gde ce korisiti moja komunikativnost i zelja za dokazivanjem. Posao u skoli je sada tesko naci jer je kraj godine, tako da mi preostaje nesto drugo kao soping mol ili recepcija hotela, ili sta vec moze da se nadje za neku skromnu platu za pocetak. Hvala puno svima jos jednom i ako neko nesto ima u vidu molim vas posaljite poruku. Pozdrav za sve forumase, posebno za blue flower, aribi, jozefk........

@blue flower, naravno, volela bih da se upoznamo. Ostavila sam e-mail jer nisam znala da postoji mogućnost privatnih poruka (nova sam), ali sad sam to shvatila, tako da mi možeš baciti poruku ovde kad ti bude zgodno. Nadam se da će mi iskočiti neko upozorenje da imam poruku.

Ne znam da ima tema u vezi ostalih gradova u UAE ali u svakom slucaju ovo se tice i Dubaija. Moje licno iskustvo sa Al Hamra Village real estate developers. Oni rade i u Dubaiju cini mi se. Uglavnom mislio sam da podelim ovde sa ljudima neke informacije koje verujem mogu biti koriste za one koji su mozda poput mene: bez dovoljno iskustva u radi sa zlim agentima i firmamam za nekretnine. Ili mozda naivni, lakoverni. Kako god.
Otisao sam da vidim stan, otisao u kancelariju da potpisem ugovor, platio citavu sumu unapred u gotovini, dobio racun, potpisao ugovor ali oni nisu potpisali ugovor. Rekli su mi za dan dva ce potpisati pa mi javiti. Sutradan zove agent i kaze da ne mogu da mi izdaju taj stan jer je commercial. Cista laz jer u tim zgradama ne postoji commercial nista :) Ja reko ako ne mogu da iznajmim ovaj stan ja dolazim po pare i cao. Oni kazu dobro. Odem u kancelariju opet, pomocnik menadzera kaze idem da pricam sa menadzerom, vrati se i kaze menadzer nije tu :) Pricace sa njim i javiti mi za par dana ako se menadzer slozi da mi izdaju stan (koji malo pre nisu mogli da izdaju jer je navodno ceommercial :) ). Danas zovem, kaze menadzer je na sastanku, javice mi kasnije.
I tako, ja sad cekam da se menadzer vrati sa sastanka :) Pa cu vam javiti sta je bilo :P
Uglavnom ako neko nema iskustva kao ja: nemojte nikad potpisivati nikakav ugovor ako vlasnik ili developer nije prvo potpisao!
Poz!

Jozefk ovo je strasno....hvala sto si nas upozorio i nadam se da ce ovo da se zavrsi pozitivno...ccccc

Ej jozefk, nisam pisala o ovome, a mozda ce te zanimati, sa poslednjih konzularnih dana u Dubaiju:
Ne znam da li je to tako bilo pre, a cini mi se da nije, postoji multi entry viza za Srbiju na 6 meseci i godinu dana. Znaci, konzulica je htela da mi prihvati pozivno pismo napisano rukom i muzevljev pasos i posle par dana dobio bi vizu koja vazi godinu dana i moze vise puta da udje i izadje u trajanju od 3 meseca. Viza kosta oko 60 eur (tako nekako). Ne trebaju nikakakvi bank statement, osiguranja, samo pozivno pismo. Muz nije imao pasos kod sebe pa nismo aplicirali, kad budemo putovali u Srbiju, trazicemo tu multi vizu, sto je ekstra i hvala Bogu da su malo olaksali. Drugo, izgleda da sada ima i neka D viza za koju se aplicira u Beogradu i to je permanent stay viza. Vazi godinu dana i moze da se desi da nakon isteka te vize automatski izdaju drzavljanstvo ili ce dati jos jednu D vizu za narednih godinu dana. Naravno, stranac mora da je u braku sa srpskim drzavljaninimom 3 godine da bi doslo do ovoga. Znam da tvoja zena vec ima drzavljanstvo, ali ne i pasos, osim ako se nesto nije promenilo u medjuvremenu.

Ej jozefk, nisam pisala o ovome, a mozda ce te zanimati, sa poslednjih konzularnih dana u Dubaiju:
Ne znam da li je to tako bilo pre, a cini mi se da nije, postoji multi entry viza za Srbiju na 6 meseci i godinu dana. Znaci, konzulica je htela da mi prihvati pozivno pismo napisano rukom i muzevljev pasos i posle par dana dobio bi vizu koja vazi godinu dana i moze vise puta da udje i izadje u trajanju od 3 meseca. Viza kosta oko 60 eur (tako nekako). Ne trebaju nikakakvi bank statement, osiguranja, samo pozivno pismo. Muz nije imao pasos kod sebe pa nismo aplicirali, kad budemo putovali u Srbiju, trazicemo tu multi vizu, sto je ekstra i hvala Bogu da su malo olaksali. Drugo, izgleda da sada ima i neka D viza za koju se aplicira u Beogradu i to je permanent stay viza. Vazi godinu dana i moze da se desi da nakon isteka te vize automatski izdaju drzavljanstvo ili ce dati jos jednu D vizu za narednih godinu dana. Naravno, stranac mora da je u braku sa srpskim drzavljaninimom 3 godine da bi doslo do ovoga. Znam da tvoja zena vec ima drzavljanstvo, ali ne i pasos, osim ako se nesto nije promenilo u medjuvremenu.
Zena nema drzavljanstvo jos uvek ali ako sada stvari stoje kao sto ti kazes onda su to dobre vesti. Hoces ti ici u Beograd da apliciras za tu D vizu ili sta?
Cerka mi jos uvek nema srpski pasos. Samo drzavljanstvo. A druga cerka samo sto nije stigla, zena je u sedmom mesecu :)

Jozefk ovo je strasno....hvala sto si nas upozorio i nadam se da ce ovo da se zavrsi pozitivno...ccccc

Poslali su mi email da ce da mi vrate pare i izdaju cek za 2-3 dana. Ja otisao kod njih u firmu sa svojim sefom i trazio pare odmah na licu mesta. Nisu mi dali kes ali su mi dali cek isti dan koji sam jutros unovcio u banci. To je bilo glupo sa njihove strane. Ostali su bez dirhama od mene a ja sam naucio lekciju tako reci za dzabe.

- - - - - - - - - -

Hvala Blue flower,ne mogu da verujem sta ti se desilo Jozef juju,pa ja sam mislila da oni vrlo drze do postenja i date reci. :o

Ne profesionalizam drugarice. Seljanke neke dosle ko zna odakle i bleje ko ovce. Ko li ih samo zaposli da mi je znati. Mozda muzevi, ko zna. Veze ovde rade i te kako.

Zena nema drzavljanstvo jos uvek ali ako sada stvari stoje kao sto ti kazes onda su to dobre vesti. Hoces ti ici u Beograd da apliciras za tu D vizu ili sta?
Cerka mi jos uvek nema srpski pasos. Samo drzavljanstvo. A druga cerka samo sto nije stigla, zena je u sedmom mesecu :)

Ne idem u Beograd za sada, ici cu sledece godine da svojoj cerki radim pasos, pa cu muzu da apliciram za multi entri vizu prvo, s obzirom da ce nam sledece godine u julu biti 3 godine braka, ako je sve tako kako kazu, onda nema problema da se u Beogradu aplicira za D vizu. Nadam se samo da ne uslovljavaju da se zivi u Beogradu, da bi se dobio taj permanent stay, tako je bilo pre i to je bio problem, ali po recima konzulice, ko god da je u braku sa srpskim drzavljaninom nema nikakvih problema da dobije srpsko drzavljanstvoo, pa cak i ako ne zivi na teritoriji Srbije. A ako nam otvore ambasadu u toku ove godine, onda ce sve biti mnooogo lakse i zivecemo kao sav normalan svet.
Bravo, mashala za drugu cerku :)

Poslali su mi email da ce da mi vrate pare i izdaju cek za 2-3 dana. Ja otisao kod njih u firmu sa svojim sefom i trazio pare odmah na licu mesta. Nisu mi dali kes ali su mi dali cek isti dan koji sam jutros unovcio u banci. To je bilo glupo sa njihove strane. Ostali su bez dirhama od mene a ja sam naucio lekciju tako reci za dzabe.

dobro je...

Dobro je, ali se dosta radi. 10-11 sati dnevno. Dobri su uslovi i sve, ali mora posteno da se zapne, sve je u brojkama i visokim ocekivanjima. Standardi su visoki, tako da postoji konstantan pritisak da se radi na visokom nivou. I zato kazem da je kao u vojsci, nema predaha, dok ne dodje day off, slavim ih kao novu godinu :)

Postovanje svima,
mene zanima da li neko zna nesto vezano za fitnes u dubaiu.... imacu za mesec dana licencu medjunarodnu FISAF. Da
li moze neko da mi malo objasni kako to ide tamo, hvala vas GRGA xa:D

Mislim da imas velike sanse da se ovde bavis fitensom, ali ne znam kako i gde tacno da apliciras. Cula sam za neke nase koji rade u Fitness First, to je veliki lanac teretana, uglavnom su po molovima. Mozes da pretrazis hotele, tamo im svakako trebaju instruktori plus gomila privatnih teretana sto u Abu Dhabiju sto u Dubaiju. Obrati paznju i na klubove, tipa the Club ( British club), Jazeera club, Ladies club, Officers Club (svi ovi su u Abu Dhabiju, za Dubai ne znam). Princip po kome funkcionisu klubovi je da kad postanes member, a u nekim budes cak i na waiting listi po nekoliko meseci, a godisnja clanarina kosta nekoliko hiljada dirhama, onda mozes da koristis sve sto klub nudi, teretanu, bazen, restorane, razne welness programe itd. Ovo je jako popularan vid socijalizacije u UAE. Znaci googlaj i apliciraj, pa vidi, vrlo je moguce da ces imati srece :). Ovde se pridaje vaznost fitensu zbog stresnog, poslovnog zivota. Ne znam kako su placeni ljudi koji rade u fitnessu, naravno da se zavisi od toga gde radis. Srecno!

Poslednja izmena:
Postovanje svima,
mene zanima da li neko zna nesto vezano za fitnes u dubaiu.... imacu za mesec dana licencu medjunarodnu FISAF. Da
li moze neko da mi malo objasni kako to ide tamo, hvala vas GRGA xa:D
Baci pogled na http://dubai.dubizzle.com/jobs/ pa potraži. Gledaj neke bolje krajeve, Marina i slično, zato što je tamo platežnija klijentela, pa računam da su i instruktori bolje plaćeni.

Evo i da ti sažvaćem:
http://tnydu.biz/EBdgmZ
http://tnydu.biz/EBdgim

Evo malo vesti o profesiji "nastavnik" u UAE:

Corporal punishment ban makes discipline 'almost impossible' say UAE teachers

DUBAI // A ban on corporal punishment in schools has made it all but impossible to maintain discipline in the classroom, teachers complained to the Federal National Council this week.

More than 30 Emirati and expatriate state school teachers complained for three hours to council members, including Dr Mona Al Bahar (Dubai), Hamad Al Rahoomi (Dubai) and Dr Sheikha Al Erri (UAQ), about classroom conditions and problems with the Ministry of Education. Many said they wanted to leave the profession.

They repeatedly came back to the point that since beating children with sticks was banned, teachers had no authority in classrooms or any way of controlling pupils.

"There is no real punishment for the teachers to use. Rules about behaviour are all aimed at teachers," said one female Emirati teacher. "They always make the teacher wrong in the end."

She said teachers needed a way to punish children to restore authority in classrooms and get respect. They said the current lack of both was causing teachers to leave the profession.

One male Emirati teacher said the rules prevented teachers from even asking pupils about why they had missed days at school. Even when children behaved badly enough to be expelled under the rules, they rarely were.

"Regulations about behaviour must be re-examined," said Saeed Al Kaabi, director of the Sharjah Education Zone, said. "This has lowered teachers' authority."

An Emirati nursery school teacher complained that budget cuts meant she no longer had a classroom assistant.

"I'm the only person in the classroom," she said.

"I have no rest except 15 minutes a day. Before there was an assistant. Every new ministry decision is worse than the one before."

Some had even resorted to using maids as classroom assistants. Surprised by this, FNC members asked what help maids could be. "Cutting and things," one teacher said.

Some classes were without teachers altogether. One principal said a class in her school had been without a teacher for two years.

Teachers complained, too, that they were expected to act as babysitters after school, sometimes staying behind for hours to wait for parents to pick up the last children. "It is not a teacher's job to be a supervisor," a teacher said.

Mr Al Rahoomi agreed this was not teachers' job.

Nor did work end when teachers left school, with new rules requiring them to spend hours making detailed lesson plans.

"Every year there is a change in the way to prepare classes," said one teacher who has been working in the UAE for 14 years. "I want an assistant. I do not want my maid to be my assistant."

The result, some said, was that they were often too tired to teach effectively, and ended up getting sick.

There were gripes, too, over a new requirement for teachers to produce end-of-year "performance portfolios" as evidence of their work.

Several said they did not understand what these documents were meant to be, with some admitting they had simply submitted photos of their classes at work.

"The performance portfolio that has been introduced this year is a weapon to be used against teachers," one teacher said.

"If it is not complete, they say where is the proof that you've been working? But my productivity is with the pupil. Now in class we take so many pictures."

Poslednja izmena:
ABU DHABI // Several expatriate English teachers newly recruited to the capital's schools are leaving within weeks of arriving because, they say, the children are "out of control". They number roughly three per cent of the total.

Some said there were no curriculum or school books while others said they were "shocked and scared" because of fighting and pencil stabbing in the classrooms.

The expat teachers said they also felt there had not been adequate preparation for their arrival. They said they had been told there would always be an Arabic teacher in class with them, which, they said, had not been the case.

Roqia Swiss, a newly appointed grade 3 teacher at Al Samka School in Abu Dhabi, said: "There are no Arabic teachers accompanying us. We could do with the Arabic support to ease communication. They told us there would be."

Some, like Vern Harvey, were so unhappy they left almost immediately. Mr Harvey arrived in the UAE on September 3 to teach at Al Ebtekar Model School for Boys in Ghayathi, in al Gharbia.

Although he thought the New School Model was a "wonderful vision", he said the Abu Dhabi Education Council (Adec) needed to be better prepared. "I had no Arabic support in the classroom and no support from the administration," he said. "The discipline issues were extreme. I was shocked and scared. The boys would be fighting all the time, there was throwing of things and pencil stabbing in the classroom and no one would help me to manage them."

On October 10, just 39 days after arriving, he returned to the US.

George Pehl, from Houston, Texas arrived in Abu Dhabi on August 14 and left on October 5. He complained of the lack of resources at Zayed al Khair Model School for Boys in Madinat Zayed. "There were no books to work with, just a few sets used for group instruction," he said. "There was no curriculum. We could not get them to sit down, they were hitting each other constantly - it was out of control."

Adec said things should change. The council said that eventually there would be an English teacher in every kindergarten class. For now, they are in the upper year, KG2, but spent part of their time in KG1.

Vincent Ferrandino, a recruitment adviser at Adec, said: "As we are bringing in more people, we are trying to implement the full model." He said only about 50 of the 1,500 new teachers had left. "Teachers are receiving the support and the training prescribed in the model. We did take the precaution of having translators there and all the material is also being translated in English and Arabic."

He said discipline was a challenge for teachers worldwide. "If a teacher cannot manage a class, then perhaps they are not ready for the job," Mr Ferrandino said.

Back