Аба лига 2023/24

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
12.085
Почела је нова сезона АБА лиге. Одиграна су 4 кола. У четвртом колу десило се велико изненађење, побједа Меге против Партизана 88:86. Но да се напише која ријеч о српским тимовима.

Партизан је подоста уложио у овај тим, задржана је окосница екипе из прошле изузетно успјешне сезоне, отишла су четворице, довели су четворицу играча. Код нових аквизиција и ннакон 4 кола у АБА и ЕЛ постоје непознанице, за Лесора нема одговарајуће замјене, видјећемо да ли Доужер може бити оно што је био Егзум прошле сезоне. Највећа добит за Партизан је останак Пантера, Ледеја и Нанелија. Довођењем Понитке могли би такође профитирати, иако ће многи предност дати Папапетруу, Понитка је играч по мом укусу, борац који ће играти све што се тражи од њега и који ће сваку утакмицу одиграти са великим жаром. Аврамовић иако има 29 и Смаилагић би ове сезоне требали значајно подићи ниво игара. Од осталих Партизан ће добити према очекивању, имају у саставу 13 играча, по мени оптимално. Жељко говори та вребају још једно појачање (није рекао плеј или центар) но то неће бити лако наћи на тржишту. Мада има неких занимљивих играча још без ен-би-еј уговора, наравно питање је да ли је то то што Жоц тражи.
Партизан није добро почео ЕЛ а и у АБА је доживио данас неочекивани пораз од Меге. Доста главобоље за Жељка. Од младих српских играча очекивати је да Смаилагић напредује током ове сезоне. Код Трифуновића. Копривице и Вукчевића превише је упитника. Видјећемо да ли ће направити искорак током сезоне. Нејасна је ситуација са Партизановим јуниорима, ове сезоне уопште не играју јуниорску лигу Србије (??), Дразгић и Плиснић (оба год. 2006.) ако већ неће добити шансу у Партизану требали би негдје на каљење, Младост из Земуна има под уговором само 10 играча, са перспективним тренером Обреновићем била би идеална опција за Партизанове јуниоре, но како написах нејасна је Партизанова оријентација са младим играчима и задњих неколико година и ове сезоне.

Звезда је довела чак десеторицу играча. Комплетна реконструкција тима. У АБА за сада гурају по плану, но у ЕЛ су доживјели 3 пораза, цех је већ платио тренер Душко Ивновић, довели су Грка, видјећемо како ће се снаћи са тимом који није селектовао. У међувремену се изгледа десио куршлус Ивановића и Бјелице, па су остали без Немање. Уопште требаће времена док се ова нова екипа Звезде уигра.
Од придошлица очекивати је добре партије од Нејпира, Ханге, Гиедраитиса и Тобија, уз наравно некако увијек поузданог Давидовца. Енигма је чиграсти бразилски плеј, још увијек се тражи, јако занимљив грач. Од старосједилаца, Лука Митровић ће увијек одиграти према очекивањима.
У сваком случају Звезда и Партизан су главни фаворити у регионалном такмичењу.

ФМП је развојни тим Звезде који на жалост наставља са оријентацијом ка страним играчима, тренутно у саставу имају чак петорицу, тројицу Амера, младог Француза Бесона и Црногорца Живановића. Они ће тешко поновити претходну сезону када су баш добро изгледали. Но вјерујем да опстанак неће бити угрожен. Од младих српских играча, колико јучер Звездиних јуниора, током сезоне ће шансу добити Шарановић, Матовић и Павићевић, надам се и Андрија Вуковић. Видјећемо колико ће током сезоне напредовати.

Мега је као и сваке сезоне екстремно млада екипа. Својствено им је увијек да сезону лошије започну а како одмиче и како ти млади играчи кроз мечеве напредују и они као тим "расту" и у правилу је други део сезоне успјешнији од првог. Ове сезоне ћемо их посебно пратити због бисера српске кошарке Николе Топића. Ту су још двојица изузетно надарених српских младих играча Никола Ђуришић и Филип Јовић. Јако су занимљиви комбо бек Стефан Миљеновић, такође још увијек млад (год. 2001) момак за којег нико није чуо до претхофне сезоне, и повратник из ен-си-еј-еја, центар Урош Плавшић, који је у Америци био на путу да нестане, но који има потенцијал. Ова два момка би могли бити корисни наредних година и за мечеве репрезентације у квалификационим прозорима када будемо лишени помоћи НБА и ЕЛ играча. У сваком случају ове момке ваља пратити. Мега има веома потентан тим, наравно пратиће их током сезоне велике осцилације што је неминовно код тако младе екипе. Могли би бити позитивно изненађење сезоне.

Игокеа је тим који са ограниченим буџетом ради добар посао и константан су АБА лигаш. Како им играчи играју са отвореним уговорима они који пруже боље партије моментално иду у јаче лиге или богатије клубове, но ипак успијењвају саставити добру екипу. Ове сезоне су по мени урадили пуно доброг посла, диовели су ветерана Гордића, као и Јеремића, ту је и повратник Никола Танасковић чију игру краси константност. Црногорски центар Николић, ветеран Гаги Милосављевић, Атић и Јошило су редом захвални и за тим корисни играчи. Од младих српских играча видјећемо како ће ићи повратак рековалесцента Мариа Накића. а шансу ће током сезоне добијати још један бисер српске кошарке, комбо бек Огњен Станковић, Игокеа би требала бити у горњем дијелу табеле.

Борац је по свој прилици погодио ове сезоне са Американцима, плеј Сегу, крило Биртс и изузетно скочни крилни центар Френклин обећавају бољу сезону од претходне. Њихов једини циљ је опстанак у АБА лиги. Борац има изванредан рад са млађим узрастима, овог љета имали су највише играча у репрезентацијама Србије млађих узарста, чак осморицу, но на жалост по свој прилици ове сезоне ти јуниори неће добити превише шанси током сезоне. Надам се да гријешим.

Када је квалитет лиге у питању, ове сезоне квалитет АБА лиге ће бити нешто јачи него претходне, Звезда и Партизан су подоста уложили у екипу, Будућност је довела подоста свакако не јефтиних странаца, Цедевита Олимпија такође пуно улаже. Остали тимови су формирали саставе у складу са могућностима, не могу парирати поменутој четворци, но доста добре су то екипе.
У сваком случају, биће ово занимљива сезона у АБА лиги, очекивати је и да доста младих српских играча кроз сезону стекне афирмацију, прије свега ови у Меги, чиме ће и српска кошарка бити на добитку.
 
Poslednja izmena:
АБА лига би могла (ABA liga dobila ažuriranu ponudu: Dubai na sto stavio 4.500.000 dolara) собити клуб из Уједињених Арапских Емирата који је спреман да се обавеже на сарадњу од три године.
Дубаи би за такмичарске 2024/25, 2025/26 и 2026/27 платио по 1.500.000 долара, а тај новац био би искоришћен да се покрију трошкови авионских карата за клубове учеснике, челнике и судија Јадранске лиге током путовања у Персијски залив у трогодишњем периоду.
Видјећемо шта ће бити од ове идеје.
Погледао сам мало коментаре поводом вијести. АБА лига је поодавно контамионирана политиком, и међу тим који коментаришу и који не могу разумјети да АБА није национална лига него приватна лига улесника. И ту ако би кроз спонзорске уговоре које би Дубаи обезбиједио сваки клуб добио 100.000 $ или више у буџету у ситуацији када 10 од 14 (сви осим вјечитих, Цедевите и Будућности) располажу са годишњим буџетом 600-700.000 € или мање, то је огромна пара за све те клубове, и ту ће Дубаи постати новим чланом АБА приче.

Сумануто је очекивати другачији расплет, сад што ће неки вриштати што им ето анамо неки мрљези каљају ту непрежаљену Југу а нико их није обавијестио да та земља не постоји више (а ти би избацили и Мегу, клуб оног "зализаног менаџера" и ФМП и оне сељобере из Чачка и убацили Приштину и Босну, само нека што више мирише на ту њихову Југу), шта да се ради.

Ако се ова идеја имплементира, те ако се лчига прошири на 16 клубова (што је несигурно јер хрватски и словеначки АБА лигаши играју и национална првенства и ? је да ли ће пристати на проширење) српски клубови требају гледати да у тој причи српска кошарка боље прође и да се укине лимит од 5 клубова из једне земље чиме би извјесно, а како доминирају у АБА-2 Спартак, Златибор и Воша, српска кошарка добила још један тим у АБА лиги. Но о том потом.
 
Poslednja izmena:

Back
Top