A za večeru ne znam šta ću

Eto, svasta naucih od vas i to mi je drago, iz svega toga izvuci cu ono sto mi odgovara i sto mislim da je ispravno. Mislim da je istina tu negde izmedju.
Presla sam na to da pre dorucka pojedem neko voce, nakon pola sata jedan manji sendvic. U toku dana pravim vise manjih obroka, izbegavam hleb i testeninu, oko 18 sati neka slabija vecera i oko 21 malo kikirikija. Tako od prilike mogu da funkcionisem. Da li gresim ?
I, da, najvise mi znaci odgovor tipa ' pomesaj jednu tunjevinu i paradajs' jer za takva jela stvarno nemam ideja mada to deluje vrlo jednostavno. Lakse smislim kako da napunim ceo sto nego jedan obican tanjir.

Ja ujutru popijem kafu, sto me zasiti prilicno, pa za 2-3 sata doruckujem, danas je to voce/vocna salata, nekada musli, ili 2 kuvana jaja i vocni jogurt, rucacu piletinu+zelenu salatu, i ne znam sta za veceru?
Mene zanima sta bi odgvovaralo kao vecera, i sta da kombinujem za rucak, osim meso+salata(s tims to ja jedem samo piletinu i ribu). je l riba+kukuruz secerac dobra kombinacija?
Mozda neko ima neki link gde bih mogla saznati, ako vas mrzi da pisete.
Hleb se trudim da ne jedem uopste, ponekad parce dnevno najvise.
Najveci problem mi je odreci se slatkisa ili sladoleda, to sebi priustim po nekad, trudim se ne svakodnevno i ne u velikim kolicinama.

Pa za rucak mozes da ubacis neke slozene UH, tipa integralni pirinac, pasulj, neku integralnu testeninu... krompir bi trebalo da izbegavas sa mesom, a ujutru bi ti bilo bolje prvo da klopas pa onda kafa! Uvece jedi mesa sa nekom salatom, mozes da ubacis i nemasni sir (ella sa 0.5%mm) ili nemasni jogurt, mozes da pojedes uvece i neko belance
Takodje nemoj meso, hleb i kromir, to je ubedljivo najgora kombinacija. Takodje nemoj kukuruz secerac za veceru, za rucak moze (Ali nemoj da ga zashiceris)

MargeSimpson-sta podrazumevas pod slabijom vecerom? I opet da se ponovim, nisam rekao da se ne jede voce, vec da se izbegava uvece. Kikiriki neka ti bude peceni nesoljen, nikako przen, jer so zadrzava vodu. Kikiriki mozes da zamenis bademom,orahom, lesnikom...

I jos jedan savet svima, ako se u toku nedelje pridrzavate dijete i ako redovno vezbate onda slobodno jednog dana u nedelji jedite sta god hocete, cisto da ne usporite metabolizam a i da nagradite sebe za trud! Ali ovo ne znaci da pojedete punu tepsiju tatlija, bureka, Milku od 300gr i slicno. Budite umereni.
E da, jos nesto, rec dijeta ne znaci gladovanje vec pravilna ishrana, mislite o tome! :)

@marge...
(sada pričam konkretno za mršavljenje)...Ukratko:
Prvo i osnovno pravilo je ne prežderavati se.// U nekim knjigama o makrobiotici prvo piše kako treba da se jede...//
Hrana se jede polako, žvaće se dovoljan broj puta, da bi se dovoljno usitnila i natopila pljuvačkom. već u ustima počinje proces varenja hrane)
Ako se pretovariš hranom, dosta je neće biti svarene i samo će smetati u crevima. Onaj višak koji će biti svaren, taložiće se u obliku telesnih masti...
...
Ako si krvana grupa 0 onda te goje ugljeni hidrati (hleb, testa,...), a ako nisi, onda si osetljivija na zasićene masti (slanina, jaja, kobsice...)
...
Slatkiši goje!!!
Ono na šta treba obratiti pažnju kada se priča o ugljenim hidratima, jeste njihov glikemijski indeks!
Glikemijski indeks pokazuje koliko je taj UH podiže nivo šećera u krvi. Naime, visok nivo šećera u krvi stimuliše pankreas da luči insulin (anabolički hormon), insulin šećer vodi do mesta u organizmu gde je potreban. Ako tog šećera ima previše, onda ga taloži kao rezervnu energiju (mast) u masnim ćelijama (rastu)...
Da ne dužim priču, prosti ugljeni hidrati(monosaharidi, disaharidi..) imaju visok GI, a složeni (polisaharidi) imaju niži, složeni se postepeno razlažu na proste...
//primer: pojedeš čokoladu od 100g, šećer odma' skoči.... nema tog rada koji bi potrošio toliku energiju za tako kratko vreme. Pojedeš tanjir špageta, energiju lagano trošiš...///
Neko predlaže potpuno izbacivanje UH iz ishrane. Opasna greška! Mozak se hrani ugljenim hidratima, dolazi do ketonizacije organizma, izbacuje se voda(gubi se masa) i tako neupućena osoba misli da je smršala... Takav je primer Atkinsonove dijete.
...
Kikiriki, kao i sve semenke je odličan zato što je izuzetan izvor esencijalnih masnih kiselina (omega3, omega6...)!!! Produkt esencijalnih masti je "dobar holesterol" HDL, koji čisti krvne sudove od lošeg koji se nalepio na njima, vraća ga u jetru na preradu...(višak holesterola LDL ne može da se preradi u krvotoku i zato se vremenom taloži po zidovima krvnih sudova. Vremenom se za njega lepi sve i svašta.....ateroskleroza....LDL skače od kobaja, slanine, mesine, sireva...)... Esencijalne masti pomažu i mršavljenju. Glavni izvori esencijalnih masti su riba i semenke. Obično previše zasole kikiriki, to ne valja. Najbolji je pečeni...
...
Na brzinu sam nakucao, dopisaću sve šta sam propustio...

Neke osobine nekih namirnica:
Složeni ugljeni hidrati: krompir, testenine, hleb, žitarice,...
Prosti UH: šećeri, slatkiši,...
Nezasićene masti: riba i morski plodovi, semenke, ulja...
Zasićene masti: mesina, slanina, mlečni proizvodi....kokos...
Vlakna: integralne žitarice, voće i povrće,....
...
kalorije:
1g masti 9 kalorija
1g UH 4 kalorije
1g proteina 4 kalorije
1g alkohola 7 kalorija koje ne mogu da se iskoriste, obavezno se skladište!!!
...

Ono što je dosta važno kod mršavljenja jeste fizička aktivnost!!!
Ne mora to da bude teretana, ali dosta bi pomoglo trčanje, plivanje, vožnja bicikle...
Ma, neka bude i obično igranje uz muziku u sobi, par serija trbušnjaka, par serija iskoraka (najbolje zateže dupe) i čučnjeva...tri puta sedmično...

Da, to je moj jedini problem... sto se mog jelovnika tice, ranije je bio strasna, bolje da ne pricam i onda sam resila da ga promenim, tako sam u poslednjih 7-8 meseci skinula 7 kg viska, i sada samo to odrzavam i trudim se da se hranim zdravo.
U pravu si sto se navike tice, ja sam se sada navikla na ovaj nacin ishrane, a ranije mi nije odgovaralo. Ali ti pusti slatkisi... najduze sam izdrzala mesec dana da ih uopste ne jedem... i to letos kada je bilo puno voca, lubenica i slicno... Mislim, ne prezderavam se ja ni ovako, s vremena na vreme pojedem 50 grama cokolade sa rizom, ili nesto slicno... i jednom u 2 nedelje palcinke sa kremom i plazmom. Najveci mi je problem sladoled, svega bih mogla da se odreknem, ali nega nikako. Koliko je on zapravo stetan i kalorican? Sta je sa onim light varijantama?

Dokazano je da čokolada stimuliše lučenje seratonina (hormona sreće)... nije ona loša, samo ne treba preterivati...
Pogledaj sastav sladoleda.
U sladoledu imaš masti i šećere. Masti nose više kalorija po gramu, ali pre se goji od šećera. Mislim da su light sladoledi bez masti. Postoje one fore sa voćnim jogurtima bez masti, ali šta je sa šećerima?
Ne treba ni paranoisati sa namirnicama.:D Pojedi sladoled ako ti se jede, ali ne moraš 10 da ih smažeš.

Nije isto glukoza i dekstroza.

Cisto da ti dokazhem da nisam pogreshio ;)

1. Glucose is one of the products of photosynthesis in plants and some prokaryotes.

2. In animals and fungi, glucose is the result of the breakdown of glycogen, a process known as glycogenolysis. In plants - the breakdown substrate is starch.

3. In animals, glucose is synthesized in the liver and kidneys from non-carbohydrate intermediates, such as pyruvate and glycerol, by a process known as gluconeogenesis.

(btw uzeto sa sajta http://en.wikipedia.org/wiki/Glucose )

Prevedi i skontaces.

Iskreno nemam volje da pishem ovde.
Kao pre svega, ako zelite da smrsate kvalitetno, morate se odvici sledecih stvari;

Beli secer (znaci svi produkti)
Belo brasno (svi produkti)
Rafinisani proizvodi (svi rafinisani produkti)

Ljudi ljudi... samo komplikujete stvari. Mrzim komplikaciju. Uveo sam bio protiv komplikacije, zato me i Spartanci motivishu jer su sve sproveli kroz osnovu i jednostavnost.

Treba vam jedna jednostavna ishrana koja deluje. Ne mambo-jumbo.. jedi ovo umereno.. ovo ne.

Ali pazite, nemojte da me drzhite za rech.
Za sve shto od sad radite,

1. Zapitajte se za sebe
2. Probajte i primenjujte ono shto deluje.
3. Odbacite ono shto ne deluje.

Najbolji nachin da napredujete.
Jedni korisni linkovi za pochetak razumevanja covekove dijete;

Prvi link

Drugi Link

Treci Link

Nebi da ispadnem djubre da svaki text citiram.. uh.
Ako tako nastavite, trening i dijetu cete gledati kao kaznu i jedva cete chekati taj DAN, a to je loshe.. mnogo loshe. Zasto?
Zato shto vam ta dijeta treba celoga zivota. Celog zivota se morate pravilno hraniti. Bez slatkisha i ostalih sr*nja.
Da bi neshto radio celog zivota, moras zavoleti to.
Mnogi misle za Spartance da su bili mashine od treniranja, da su bez-osecanja itd.
Ne, trpeli su i oni bol. Znali su shta je lepo shta je gorko. Ali su takodje dodavali mnogo smeha u trening. Pritom su voleli to shto su radili.

Spartanska Ultimatna Vocna Salata :)

1 banana
1 mango
2 narandze
gomila grozdja
2 jabuke
2 kruske
2 kivija
Iseckaj bananu i mango, ova dva tajna sastojka su za dobru salatu. Banana za energiju a mango za ukus. Sve ovo iseckajte na sitne delove i uzhivajte.

Za ljubitelje povrca;

Sangarepa
Paradajz
celer
persun
jabuka

Umesto persuna mozete koristiti spanac. Zeleno povrce je jako, ali je vazno povrce.
Sve ovo izmiksajte i imate povrcni djus.
Jedan tip: jabuku posebno izmiksajte i sipajte sa povrcem, na kraju promeshajte.

Sad.. moj omiljeni recept je Banana krem recept. Koji koristim jednom godisnje.. za moj rodjendan. Naravno da bi vam ovo rekao morao bi da vas ubijem.

Ali svakodnevno (skoro svaki dan) koristim Spartanski Milksejk.

2 banane + 500 ml mleka (sirovog.. kozijeg ako je moguce) + 1 velika kasika meda + 2 - 3 ZUMANCA + sve to izmeshati dok ne vidite male mehurice = Uzivajte u cistom napitku
Ovo inace koristim 30 minuta pre teratene. Super stvar.

Pre koji dan sam dobio bas mnogo recepta.
Svi su balansirani i bazirani na sirovoj ishrani (jer sirova ishrana najbolja).
Naravno ne mozhe se bas sve jesti sirovo.

p.s. ja se aktuelno drzi mojih 7 osnovnih.

apache:
Koliko je on zapravo stetan i kalorican? Sta je sa onim light varijantama?
Kalcijum ce biti iscrpljen iz kostiju da pomogne proces secera. Znaci ako ti se kalcijum crpi iz kostiju (naravno i iz zuba) kosti ce slabiti. Nebitno je koliko je kalorichan.
Kalorije su manje bitne. Vec to shto radi telu.
Pojedi bananu umesto toga.

Sto se tice ostalih prezderavanja (losijih hrana.. pecenih uglavnom).. znaci ovo;

1. ranije starenje
2. opterecivanje vitalnih organa
3. trosak energije

Ta energija bi mogla pametnije da se iskoriti, a dok ti se telo oporavi mogao bi mnogo vise uciniti.. drugim recima gubljenje vremena.

Ne bih da me neko pogresno razume, posebno ne covek koji je napisao citav esej o vocu! Ali..

Kada je nekom hrana bazirana na vocu, posebno dorucak, onda taj neko ili ima takvu vrstu radnog mesta da goozicu ne dize od stolice ili sedi kuci i ne radi nista.

Ali, kada neko ima takvu vrstu posla gde je ceo dan jako mobilan, gde juri i zavrsava posao u pokretu, gde od kuce izadje u 7 a u istu dodje u 17, onda bi taj neko posle dorucka od voca polizao beton vec u drugoj ulici!

Onaj ko sedi kuci i mota daljinski iz ruke u ruku, moze dorucak slobodno i da preskoci!

silver-girl:
.

Ali, kada neko ima takvu vrstu posla gde je ceo dan jako mobilan, gde juri i zavrsava posao u pokretu, gde od kuce izadje u 7 a u istu dodje u 17, onda bi taj neko posle dorucka od voca polizao beton vec u drugoj ulici!

Donekle si u pravu, ja bi ispravio one koji misli da je za dorucak najbolje jesti samo voce, zapravo i jeste, ali kad vec neko radi od ranog jutra i potrebna mu je veca kolicina energije onda bi preporucio da prvo sto ce uneti u organizam bude neka jabuka ili pomorandza, ili bilo koje drugo voce a nakon toga standardni svoj frushtuk.
A za veceru naravno voce i povrce, naravno u neogranicenoj kolicini.

Ma ako radis, dan pre toga uzmi i KUPI BANANE (naprimer) i ponesi na posao. Zar je tako tesko?
I ja mislim da voce (banane uglavnom) daje mnogo kvalitetne energije. Kazi mi please da nemas 10 minuta vremena da pojedes bananu.

Izgleda niste me razumeli.
Voce se jede sve dok vam se glad ne zadovolji.
Znaci ne pojedes 2 banane pa odes na posao. Vec pojedes 1 - 2 kg ako je potrebno..
Pa mislim bzvz da pojedem 2 banane ujutru bicu gladan posle 30 min.

Vec ja se napucam bananama i to me drzi 3 sata. I posle toga ako osetim da mogu jos ja pojedem jos koje voce (bilo koje) i grizem tako kroz dan (do rucka) i onda tek rucam.
Ali svakih 2 - 3 sata pijem casu sejka (znaci 1 litra mleka + 12 zumanceta).
Sto se tice rucka.. tu vec treba pripremanje. Mozes nesto pripremiti dan pre posla i poneti na posao i takodje tamo rucati?
Ne kazem supe sad da poneses, mozes neke ribe. . . meso + salata itd.

GoshuMaster:
Donekle si u pravu, ja bi ispravio one koji misli da je za dorucak najbolje jesti samo voce, zapravo i jeste, ali kad vec neko radi od ranog jutra i potrebna mu je veca kolicina energije onda bi preporucio da prvo sto ce uneti u organizam bude neka jabuka ili pomorandza, ili bilo koje drugo voce a nakon toga standardni svoj frushtuk.
A za veceru naravno voce i povrce, naravno u neogranicenoj kolicini.
To je baš ono što je i rekla!!!
Takav jelovnik o kome ti pričaš je potpuno neprimeren nekome ko ne provodi ceo dan ležeći, a kamoli nekom sportisti... Bilo bi ti pametno da prelistaš malo literaturu, pa možda naletiš i na jelovnik nekog sportiste. Možda budeš uvideo da se doručak u mnogome razlikuje od ovoga što si ti napisao...

Literetura je ok u nekim delovima. Ne svidja mi se zbog konvencijalnog misljenja :/
90 % je konvencijalno jbg.
Mnogo je zdravije jesti voce (nego peceno pilece meso & ostalo) pa makar Mr. Olympia lichno jeo pilece grudi za dorucak.
Ali postoji jedan problem.
Ako npr. ujutru pojedete voce i sa vocem pojedete neku ostalu hranu, mnogo duze vremena ce trebati organizmu da uzme nutricije iz voca, da ne pominjem mesanje hrane... probleme kao gasovi & ostalo.

Back