A за странце.....300 000, 00 РСД минималац!

Poruka
9.345
Углавном, за НОВОНАСТАЊЕНА лица у Србији, држава прописује МИНИМАЛАЦ од 300 000,00 РСД +!
Не, није никаква глупа патка ни шала, ево читајте сами да вам ја не препричавам....како ће страначки капилари да реагују на то?
Њих шаљу у Словачку, а овамо доводе СТРАНЦЕ, којима јамче 300 000,00 РСД!
Ухљеби, слажете ли се са овим?
....
Ово је буквално у равни са најглупљим форама Монти Пајтона...буквално....ово не би прошло ни у Топ Листи....толико је бесмислено....

https://www.politika.rs/scc/clanak/510366/Da-li-je-Uredba-ustupak-stranim-poslodavcima

Да ли је Уредба уступак страним послодавцима​

Ако буде неколико стотина таквих запошљавања захваљујући подстицајима, то ће бити добро, али чак ни тиме се неће променити демографска слика Србије, уверен је проф. Марио Рељановић

Новом владином Уредбом о критеријумима за доделу подстицаја послодавцима који запошљавају новонастањена лица у Србији предвиђа се да новозапослени радник прима основну зараду у износу од најмање 300.000 динара. Такав уговор о раду, с пуним радним временом, послодавац ће му потписати на неодређено, под условом само ако ангажује онога који у периоду од две године, од дана закључења уговора, није боравио на територији Србије више од 180 дана. Заузврат, послодавац ће бити награђен државним подстицајима који се исплаћују у висини 70 одсто пореза на зараде за једно или више запослених новонастањених и 100 посто обрачунатих и уплаћених доприноса за обавезно пензијско и инвалидско осигурање. Стручњаци за радно право истичу да такве врсте подстицаја нису неуобичајене, као и да за конкретну уредбу постоји правни основ.

Проф. Марио Рељановић, научни сарадник са Института за упоредно право, подсећа да је за ове потребе измењен Закон о доприносима на обавезно социјално осигурање, увођењем новог члана закона. Ипак, признаје, да му сама примена тог документа није најјаснија.

– Влада верује да ће се тиме поправити демографска слика у Србији. Ако буде неколико стотина таквих запошљавања, то ће бити добро, али чак ни тиме се неће променити демографска слика. Само ће страни директори који ионако имају велике плате моћи да прођу без пореза и доприноса – истиче проф. Рељановић и додаје да му је сама примена уредбе чудна, јер може да се односи само на високи менаџмент и директоре страних компанија, тако да ће држава фактички њима рефундирати две трећине доприноса, што је још један уступак страним послодавцима.

– Тешко да ће домаћи послодавац запослити неког странца да би му онда он био директор. Од свега овога нико, сем страних компанија, неће имати користи. Дакле, претпостављам да је неко излобирао да могу и директори да не плаћају порез на зараду – додаје он.

Веома му је занимљив и детаљ око зараде од 300.000 динара. Заправо, објашњава да је реч о основној заради која толико треба да износи.

– Основна зарада је оно што је прописано врстом посла који се обавља и дужином радног времена. Пошто се овде говори искључиво о пуном радном времену, основна зарада је запосленом загарантована само зато што долази на посао. На то се надограђује зарада на радни учинак, увећана зарада за рад нерадним данима, празницима, прековремено и остало. Ту су и разна увећања кроз стимулације које се такође надограђују, тако да овде није реч о заради од 300.000 динара, него о много већој суми – објашњава проф. Рељановић, додајући да изузетно мали број људи у Србији месечно толико зарађује.

– Сигуран сам да је реч о промилима, па се у самом старту поставља питање ко може уопште да буде обухваћен овом уредбом. Притом, услов је да се тај неко не налази на тржишту рада у Србији, ко није боравио у нашој земљи дуже од 180 дана две године пре заснивања уговора с послодавцем. Дакле, тражи се баш неко нови – додаје он и подсећа да када би се на слободном тржишту рада применила ова уредба само неколико стотина људи би добило такав посао. Од тога, признаје, већина нема користи, већ се само допуњавају олакшице за неке инвеститоре који имају стране директоре који ће због посла остати неко дуже време у Србији.

Да је држава направила овакву уредбу највише због страних инвеститора, како би их задржала, сматра и Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку, посебно када се зна да Србија кубури с недостатком кадрова са стручним и специфичним знањима и вештинама.

– На многим дефицитарним позицијама, где се тражи високо образовање, али и искуство, плате су скочиле и до 50 одсто, чак се и удвостручиле. Рецимо, неки шеф оперативног тима у ИТ сектору више не жели овде да ради под лошијим условима с већим обимом посла него што је напољу, па бира да оде ван. Додатан проблем је и то што се држави све више жале нови инвеститори који не могу да нађу кадрове на домаћем тржишту рада. Кад су долазили, њима је речено да Србија има обучену и јефтинију радну снагу, а испоставило се да та радна снага више није јефтина – објашњава Рајић.

под условом само ако ангажује онога који у периоду од две године, од дана закључења уговора, није боравио на територији Србије више од 180 дана.
– Сигуран сам да је реч о промилима, па се у самом старту поставља питање ко може уопште да буде обухваћен овом уредбом
mame nas emigrante i gastose, da im/vam donesemo para, pa kao nesto ce i da nam daju, ali moguce je i da sledi naseljavanje azijata i afrikanera u srbiju

kao propada zapad, vracajte se srbija eldorado, ne cekajte zapadne penzije, mi cemo da vam damo platu, ali donesite i ustedjevinu, culi smo da su vam kuce svaka po milion, ili bar pola

cim me zena istera iz kuce, evo ja dolazim:mrgreen::heart:
u svakom slucaju sada ste bar shvatili zasto vam se predstavljam kao AMERIKANAC, hvala na ponudi, koliko je to 300 m u $$$? i jel to nedeljno, dvonedeljno ili mesecno, da znam na sta mogu da racunam, mislim navikao sam na standard?

Poslednja izmena:
Xaxaxa jbt ima li kraja

теоријски нема

Купиш стан за 10 000 продаш за 100 000

Купиш за 100 000 продаш за 1 000 000

Купиш за 1 000 000 продаш за 10 000 000

...

Др. Мали

ots-sinisa-mali-diplome-284785-725x407.jpeg

Meni ovo nije baš najjasnije.
Da li vazi samo za strance ili i za nas koji smo otišli van da radimo u pristojnim uslovima?
ja kao strani poslodavac dobijam 300m za tebe koji si se odjavio iz srbije, jer vise od pola godine zivis i radis u inostranstvu

sada bi se vratio, i mi se dogovorimo da muzemo srbiju, samo se prijavis kao povratnik, a ja sam vec stranac - nadji mi jos 10-ak, 20-AK ljudi GASTOS A da se ne akam za sicu

Новом владином Уредбом о критеријумима за доделу подстицаја послодавцима
ja kao strani poslodavac dobijam 300m za tebe koji si se odjavio iz srbije, jer vise od pola godine zivis i radis u inostranstvu
A to se odnosi na domace poslodavce koji namame nas gastose, emigrante, da dodjemo i pravimo vile s lavovima, kupujemo beograde na vodi itd
Da li vazi samo za strance ili i za nas koji smo otišli van da radimo u pristojnim uslovima?
moras da si bio u srbiji manje od 180 dana za 2 godine, znaci 3 meseca godisnje ,,,da nisi na birou, pa malo tamo, malo vamo, nego da zaista radis u inostranstvu, pa bi sada da begas nazad sa sve parama koje si napravio preko - interes bi bio obostran, ima logike da nas srbija zove nazad, narocito jer gledamo kako zapad propada, spasavaj se ko moze, srbija el dorado! i ustedjevinu da poneses u srbiju.
Притом, услов је да се тај неко не налази на тржишту рада у Србији, ко није боравио у нашој земљи дуже од 180 дана две године пре заснивања уговора с послодавцем
verovatno je srbija osetila da sledi plenidba stranih racuna raznim malijima, pa kao spasavaj se ko moze i donesi pare u srbiju da te zapad ne zapali za iste jer nema sankcija protiv majcice

ja sam za sankcije, svako svakom, samo da se zna, treba jos da mi plene racune, pa da nemam kintu da donesem vucicu, mislim za taj posao od 300m da se ucipim

Poslednja izmena:

Да ли је Уредба уступак страним послодавцима​

gde pise da je poslodavac strani?
pise samo radnik da je strani, tj da se useljava u srbiju, novonastanjeni

1) послодавац је домаће или страно физичко лице, односно правно лице или предузетник регистрован за обављање делатности у Републици Србији, као и огранак и представништво страног послодавца регистровани за обављање делатности у Републици Србији; 2) новонастањено лице за којим постоји потреба која се не може лако задовољити на домаћем тржишту рада (у даљем тексту: новонастањено лице) је

znaci, mi pobegulje, ili migrantske horde iz afrike i azije
ali ja sam skloniji da poverujem da mene vucic zove da donesem milione i kamione iz good ol' usa, i vas gastose da zidate po srbiji, da zivne malo nasa otadzbina, sankcije su zayebate, a moraju da se uvedu - mi smo vam spas, nemo' ste ljubomorni, kriza samo sto nije udarila svom jacinom!

Poslednja izmena:
samo za strance
kako za strance kada sam citirao da vucic zove nas povratnike, jel su stranci boravili u srbiji do 180 dana u 2 godine ili nasi gastosi?
jel su stranci bili na birou? uzmi pa procitaj. a ne izmisljaj
1) послодавац је домаће или страно физичко лице, односно правно лице или предузетник регистрован за обављање делатности у Републици Србији, као и огранак и представништво страног послодавца регистровани за обављање делатности у Републици Србији; 2) новонастањено лице за којим постоји потреба која се не може лако задовољити на домаћем тржишту рада (у даљем тексту: новонастањено лице) је
odavde:

Da vidimo kako to funkcionise. Dakle, ako je plata 2600 evra, porez na zaradu je 350 evra. Od te sume poreza 350 evra, drzava ce kanalisati nazad poslodavcu, 70% a to je 245 evra. Nesto manje od 10%.

Tri budalastine su tu. Prva je drzavni porez na zaradu. Kad dodje Kraljevina nece biti drzavnog poreza. Drzava ima sve pare ovogoda svijeta i nije napravljena da otima.
Druga budalastina je sto se porez kupi od svih a onda dijeli odredjenim politicki favorizovanim grupama. To je kriminal.
Treca budalastina, kad se vec bave demokratskim kriminalom, zasto se onda podsticu samo gastarbajteri? To je ustasluk.

Od te sume poreza 350 evra, drzava ce kanalisati nazad poslodavcu, 70% a to je 245 evra. Nesto manje od 10%.
malo si ti pobrkao loncice; drzava subvencionise celih 300 hiljada
Treca budalastina, kad se vec bave demokratskim kriminalom, zasto se onda podsticu samo gastarbajteri? To je ustasluk.
pa jel cujes ti vucica da ide svetski rat gori od prethodnog, jel citas nema ulja, nema gasa, nema zivota vise na zapadu?
a gastosi kada se vrnu, valjda neki imaju i milione, pa ce da ih donesu u srbiju, sada kada ide kvantitivno stezanje, nema vise nikakvih, a ne jeftinih kredita
win-win kombinacija

malo si ti pobrkao loncice; drzava subvencionise celih 300 hiljada

pa jel cujes ti vucica da ide svetski rat gori od prethodnog, jel citas nema ulja, nema gasa, nema zivota vise na zapadu?
a gastosi kada se vrnu, valjda neki imaju i milione, pa ce da ih donesu u srbiju, sada kada ide kvantitivno stezanje, nema vise nikakvih, a ne jeftinih kredita
win-win kombinacija
Pa vidis sta pise: "Заузврат, послодавац ће бити награђен државним подстицајима који се исплаћују у висини 70 одсто пореза на зараде."

Drugo, nisam lud da slusam Vucica sta govori, ali ovo je predlog "zakona." A to znaci da ce to demokratska mafija puskom sprovoditi ovu ustasku banditsku demokratsku fiks ideju, oruzanim snagama.

"Заузврат, послодавац ће бити награђен државним подстицајима који се исплаћују у висини 70 одсто пореза на зараде."
i 100%
и 100 посто обрачунатих и уплаћених доприноса за обавезно пензијско и инвалидско осигурање.

ok, onda drzava ne subvencionise sav iznos od 300k, nego koliko, pola? manje,
Стопа доприноса за пензијско-инвалидско осигурање је 25 %, што значи да ће се месечни издатак кретати у распону од 7.720,00 до 110.285,00 динара.
evo, na platu od 352k - 88k, eto subvencija je tolika, plus taj porez sto ti rece
https://www.pio.rs/sr/osnovice-za-uplatu-doprinosa
352.91240088.228,00

Poslednja izmena:
i 100%
и 100 посто обрачунатих и уплаћених доприноса за обавезно пензијско и инвалидско осигурање.

ok, onda drzava ne subvencionise sav iznos od 300k, nego koliko, pola?

Au. Znaci, penzijsko i invalidsko na 2600 evra je oko 1100 evra, plus onih 70% oko 250, dakle drzava ce kanalisati oko 1350 evra nazad poslodavcu na platu od 2600 evra, nesto vise od 55%.

Dakle poslodavac na platu od 2600 evra ce placati oko 1300 evra. To je interesantan pristup podizanju plata. Dobra stvar je sto drzava ima kontrolu nad visinama poreza. Tako da se to kasnije moze smanjiti.

Au. Znaci, penzijsko i invalidsko na 2600 evra je oko 1100 evra, plus onih 70% oko 250, dakle drzava ce kanalisati oko 1350 evra nazad poslodavcu na platu od 2600 evra, nesto vise od 55%.
kako sad, moja greska pola, 25% valjda, iznad sam ubacio link

srbi, necete da radite, stzu stranci!
ja sam se zayebao, nisu nasi, mozda tek poneko nas, ali ovo je za radnu snagu sa drugog kontinenta, ako nisu gradjevinci iz bosne za novi bgd na vodi

Poslednja izmena:

Back