A sto se tice inspekcij i davanja mita istim.
E bato,za to su sami privatnici krivi.Neka rade kako treba i neka odrzavaju higijenu u objektima na nivou pa nece morati davati mito inspektorima .
o cemu li ti razmisljas, a mozda je moja pokojna baba kriva jeli, pa najlepse i najlakse je biti legalan, a zarada????(normalno je da bude cisto zbog posla i musterija, a i zbog sebe, a ako jedan artikal nema deklaraciju, sta onda , zaboravio neko u fabrici da zalepi tebi kazna 100 000, sto nekazne proizvodjaca, recimo, ).....
ajde da ti slikovito napisem, imas dve prodavnice, dva razlicita vlasnika jedan preko puta drugog, ista roba isti troskovi, sve isto, jedan radi legalno i placa porez, drugi ne i za manje pare podmicuje ispekciju, koji ce pre da bankrotira, dali ovaj koji neplaca socijalno radnicima, neplaca pdv, neplaca knjigovodju, uzima robu za kes i tako prodaje, (pre ces robu da dobijes i bolju za kes, a bogami i dosta jefinije i povoljnije), i neplaca nista i daje 200 eura reket, ili ovaj jadnik koji ni sa vecim cenama (a tako gubi musterije) nemoze da skrpi kraj skrajem, pa normalno da ce da pukne, ili da puni dzepove ispektorima,
takav je sistem u drzavi, da nesme da pimaju mito, ili ako prijavis ispektora da je trazio mito, da ti posle nenameste drudu ispekciju a on bude kaznjen , svi bi bili lojalna konkurencija, ovako dok nema zakona nema ni pravde.....
ja sam to osetio, sto si legalniji vece kazne, jer znaju da nemogu da traze mito, a kada nemas nista, lepo sedne popije kafu, das mu deo od toga sto si trebao da das drzavi, tebi ostane kes i zarada, i svima lepo, samo sto sam ja od ovih sto je propao, pa sada kucam po forumu, bez obzira sto sam sposobniji od konkurencije, nisam mogao da budem takav ljigavac, a ocima sam gledao kako to radi moj prijatelj i kolega, on jos uvek radi....
nemozes da krivis privatnika, nije on tu da mu radnja bude lepa i regularna, to je posao i svako ima samo cilj da zaradi, ako mu je jeftinije da da nekom mito, zasto bi radio drugacije, taj mito je razlika izmedju propadanja i zarade, e to ubija drzavu, svi nude i uzimaju mito, ipocev od putika sitnih pa do daallte muckovica i munistara.......
nece niko da me ubedi da ako jedna radnja manje zaradjuje da joj se pise lepo, zato su i ostali korumpirani igraci....