A jel...

Slažem se

I pitam se

Zašto su osobe koje tako dobro barataju sa mozgom , same ?

Što je to tako ?

Zasto su same, ne znam. Mozda jedan sto dobro barata mozgom naleti na one sto ne barataju dobro i ne zna kako da se postavi, ili nema srece da naleti na nekog slicnog.
A ima i ona razlika izmedju teorije i prakse. Lako je na forumu pisati trezne glave, a drugacije kada dodjes s posla umorna, a on noge na sto i gleda TV, ti nervozna, kasnio autobus, kisa, sneg, on nije namestio nesto sto si mu rekla pa puknes malo i kazes svasta u besu.

Svi mi drugacije reagujemo kada smo pod stresom, pa se desi da se nekada istresemo na nekom. Nije lepo, nije produktivno, ali pukne film vecini ljudi, pa se kaze svasta.

Kolko je bitno pohvaliti partnera u vezi / braku ?
Ne na sva zvona i u čaršiji već ono u privatnom npr " e stvarno svaka čast ponosan/na na tebe " ili " baš je sve divno " itd.

I jel moze i suprotno ako nemaš čemu da njega/nju pohvališ pa kazes " zašto te Bog dao na ovaj svijet ništa ne znaš "

Ili ako nemaš finu riječ onda šutiš ...... i veza / brak umire jer nemate više o čemu .....

Ajde da čujem

Da, bitno je pohvaliti svog partnera. Naravno, ni u čemu ne treba preterivati pa ni u pohvalama, ne treba svakodnevno govoriti hvalospeve o svom partneru, ali kulturno, fino, skromno pohvaliti svog partnera (u odsustvu drugih ili kako je NidjeVeze☆ napisala " Ne na sva zvona i u čaršiji " ) s vremena na vreme, kad god za to ima razloga treba činiti. Život brzo protutnji i ne znamo šta nosi dan, a šta noć... Znam neke parove/brakove gde je došlo do iznenadnog gubitka partnera iz ovog ili onog razloga; Nakon toga im je ostalo samo kajanje što svom partneru/partnerki nisu upućivali više reči hvale, više nežnih, toplih, milih reči. To svakome prija i daje nam još više elana, optimizma, energije, motiva da budemo još bolji i kvalitetniji ljudi jer ceo život predstavlja rad na sebi.

U suprotnom ako problem postoji, rešenje nije ćutanje, a najmanje prekor, kuđenje, razne pogrdne reči poput ovoga: " zašto te Bog dao na ovaj svijet ništa ne znaš "
Iz negativnosti, kuđenja, pogrdnih reči, vike, dreke uglavnom proizilaze još veće negativnosti i svađe, čak i fizički obračuni kada se stvari otmu kontroli. Za svaku situaciju rešenje postoji i sve se može rešiti smirenim umom, nikako negativnošću, pogrdnim rečima i sl. jer negativnost na negativnost ide. Dakle, ako i nema razloga za pohvalu našeg partnera, a neki smo problem uočili ili nam nešto smeta, nešto nas muči, na sve to se može ukazati i lepim rečima.
U krajnjoj liniji bolje je i ćutati ako nema razloga za pohvalu nego pogrdne reči, kuđenje i tako dalje.

Na kraju bih dodala i jedan citat iz knjige koju sam nedavno pročitala:

"Posle višegodišnjeg istraživanja odnosa između muškaraca i žena, lekari sa državnog univerziteta u Ohaju, utvrdili su da blage, nežne reči i postupci povoljno deluju na zdravlje i dužinu života.
Nasuprot tome otkriveno je da grube, neodmerene i uvredljive reči izazivaju loše raspoloženje i nepovoljne misli što uslovljava da se u krvi poveća sadržaj molekula kortizola. To je jedinjenje koje štetno utiče na odbrambeni sistem, srce, krvotok i druge organe podložne stresnim udarima.
Dakle, misli ostvaruju svoje telesne, materijalne posledice..."

Poslednja izmena:
Ne na sva zvona i u čaršiji već ono u privatnom npr " e stvarno svaka čast ponosan/na na tebe " ili " baš je sve divno " itd.

I jel moze i suprotno ako nemaš čemu da njega/nju pohvališ pa kazes " zašto te Bog dao na ovaj svijet ništa ne znaš "

Ili ako nemaš finu riječ onda šutiš ...... i veza / brak umire jer nemate više o čemu .....

Ajde da čujem

Ako nema nijednu finu rec onda cutim... dugo cutim, pogotovo kad se mene tice, dok sam ne skonta... Ako je uradio nesto ozbiljno lose, sednem i porazgovaram sa njim na fin nacin. Ovo sto se tice cistih tehnikalija, tipa dao otkaz zato sto ga iznervirao kolega i slicno...
Kad uradi nesto dobro pohvalim, ali nikad pred drugima kad je on tu... glupo reci.. msm da je to jako vazno. Nekad i treba reci koliko su njegova dela dobra i koliko mi znace.
Pred drugaricama i drugovima ga i kudim i hvalim kad uradi nesto lose, naravno pred najblizima. Ali to mi vise dodje kao filter, da izbacim to iz sebe.
U sustini, treba skrenuti paznju kada se uradi nesto sto ne valja, ako sam vas odnos valja i vasi osecaji, a itekako treba pohvaliti kada se uradi nesto dobro.
Ljudi sku skloni tome da gledaju samo negativne stvari, da dobro ne primecuju dok je konstanta i ne pocnu da se desavaju lose stvari. Tad kude, svadjaju se, pljuju i kao da se sve dobro potre.
Zasto je lose uvek bitnije ljudima i zasto ce se uvek za to uhvatiti pre nego za nesto dobro kod coveka i zasto je ne uvek jace od da... ne znam... nisam pametna..

Ali opet jezim se od zenskih osoba koje konstantno hvale i to preterano svoje momke, muzeve... valjda zato sto kad bolje upoznas te veze uglavnom ne valjaju, uglavnom su jako nepostovane i jako lose tretirane... bar je tako bio slucaj kod ovih koje sam ja do sad upoznala... On je vara, ponizava, ljubomorise, ogranicava joj slobodu kretanja... kad ona prica o svom momku i ja o svom, moj ispadne toliko obican i ne bas za pozeleti u odnosu na njega bolesno romantincnog, misticnog i divnog decka, a ja tipa znam da joj je zavalio samar pred ljudima vise puta. Pritom je nas odnos nesto iz cega su sve gore navedene stvari iskljucene, gde mi je on uvek podrska ( pa makar i usrala do kraja) i pun razumevanja za gomilu mojih bubetina...

Ajde da čujem

Ako nemaš finu reč (tj reči za sopstvenog partnera) ne vidim ni jedan razlog za opstanak u toj vezi, braku šta god da je...
Ok je pohvaliti sopstvenog partnera, bilo da je u 4 oka ili u društvu...Samo da ne sklizne u neke izlizane priče, gde se u društvu partner hvali zarad sopstvenog osećaja da je osoba napravila dobar izbor (teši sebe, želi da drugi to tako vide i sl)
Suprotno ne može, jer najjadnije je kritikovati sopstvenog partnera u društvu, a kasnije provoditi život sa njim. Takva osoba pljuje sebe.

Pohvalim ga cesto. Kad god osetim potrebu. Ne previse pred drugima ali desi se.
Kad smo sami, i zagrljaj je dovoljan, on zna sta mu time porucujem.
Mnogo se mazimo i mnogo vremena provodimo u direktnom kontaktu. Fizickom.
Ne znam jel to utice u nekom vecem procentu na nas odnos jer smo manje vise isti kao na startu, po pitanju tih stvari.
Volim da sednem pored mm-a, da ga zagrlim, poljubim, rascupam... u prolazu ili ciljno... ne gledajuci koje je doba dana... jutro podne ili vece...
Mi smo od onih koji se ne mimoilaze u hodniku bez dodira.

I dobre i lose stvari je bitno podeliti. Uvek reci partneru u lice.
Ali je veoma bitno znati kada.
Vrlo cesto je tesko pronaci to vreme "u cetiri oka", pa se usled guzve drugacije reaguje.
Jos na samom pocetku veze smo sklopili dogovor da uvece kad legnemo,
jedno drugom kazemo ako imamo neki prigovor ili nesto sto nam smeta kod partnera, nesto cime nas je nesvesno povredio/uvredio...
Smatram da je od izuzetne vaznosti razmenjivanje svih tih osecanja i emocija.
Svako potiskivanje, precutkivanje vodi u jos veci problem

I dobre i lose stvari je bitno podeliti. Uvek reci partneru u lice.
Ali je veoma bitno znati kada.
Vrlo cesto je tesko pronaci to vreme "u cetiri oka", pa se usled guzve drugacije reaguje.
Jos na samom pocetku veze smo sklopili dogovor da uvece kad legnemo,
jedno drugom kazemo ako imamo neki prigovor ili nesto sto nam smeta kod partnera, nesto cime nas je nesvesno povredio/uvredio...
Smatram da je od izuzetne vaznosti razmenjivanje svih tih osecanja i emocija.
Svako potiskivanje, precutkivanje vodi u jos veci problem

zato ti imas 4um.

Back