a jel Isus stvarno rodjen po zimi?

Kada?

• Proleće

• Leto

• Jesen

• Zima

• IŠ SOTONO!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Nepozvani Junak

Domaćin
Poruka
3.636
birthJesus.jpg

Koje je ovo drvo zeleno u decembru po starom odnosno u januaru po novom?

http://2.***************/-ALGx_ILr_zc/Tg9TwL_TiII/AAAAAAAAEKQ/nXyF2lYUSaU/s1600/Mary%2526Jesus_Light+from+Heaven.jpg
Ako je dete rodjeno po zimi a keva ostavila otvoren prozor i oskudno odevena oboje će se razbole

black-man-jesus-birth.jpg

ili ovi nisu imali para za zimsku garderobu ili nas ovde neko zeza žestoko?

не зна се тачан датум Христовог рођења, а не зна се чак ни тачна година, јер нам Јеванђеља не дају прецизне податке. уосталом, то за хришћане уопште нису важни детаљи, јер Божић (дан у који се прославља Христово рођење), није дан кад се обележава Његов рођендан, него чињеница да је рођен.

не зна се тачан датум Христовог рођења, а не зна се чак ни тачна година, јер нам Јеванђеља не дају прецизне податке. уосталом, то за хришћане уопште нису важни детаљи, јер Божић (дан у који се прославља Христово рођење), није дан кад се обележава Његов рођендан, него чињеница да је рођен.

А случајно је то рођендан Митре :roll:
Ни то није важно...
А јел важно да је неко тад већ имао титулу "син божији"
Divi filius is a Latin phrase meaning "son of a god", and was a title much used by the adopted son of Julius Caesar, his great-nephew Octavian, the future Emperor Augustus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Divi_filius

Пази, пази, не бих знао да јуче нисам гледао емисију о Константину. Па ни то да су у првом веку хришћани имали "привилегије" (није иронија но цитат) исто као и Јевреји, јер их од њих нису разликовали...
Само треба ствари посматрати "чиста срца"... ма зезам се, хтедох рећи отворена ума...

п.с. Објасни ми фразу "за хришћане ", да не говориш можда у име великог броја људи:think:

како си то закључио?

Mislim da je pogrešno zaključivanje da se radi o ...proleću...

Shodno bibliji kada se pročita recimo ovo...

Luka 2:8...

''I behu pastiri u onom kraju koji čuvahu noćnu stažu kod stada svog.''

Pesma nad pesmama 2:11...

''Jer gle, zima prođe, minuše daždi, otidoše.''

pa se razmisli, zaključivanjem se dolazi do neke da kažem logike da u vreme Palestinske zime pastiri nisu mogli noću čuvati stražu kod stada jer je nekako apsurdno da u vreme zimskih kiša stado uopšte bude na ispaši. Nekako mi je logično da su ti pastiri zavrvšavali svoj posao sa ovcama na ispaši vraćajući ovce na sigurno u neke torove kako li se već kaže za ono gde ovce borave preko zime.

Shodno naznačenim stihovima moguće je da se radi o ...jeseni...

No kada sam već ovde zanimljivo je da Papa tvrdi da je Isus rodjen neku godinu ranije nego što je do sada verovano...

Sada sam naučio ono što nisam znao...Znači Isus je rodjen u Nazarenu...:hahaha1:

Tamo je odrastao, ali i u Vitlejemu , gdje je rodjen, su slicne temperature...
A šta misliiš...da li je današnji Nazaren ...uopšte postojao u vreme Isusovog rodjenja...:think:

Ako mene pitas taj isti Isus se nikad' nije ni rodio, ali to nije cij ove teme, smao pokusavam naci neko naucno objasnjenje zatso na slikama nema snijega... Zar nije malo logicno da tamo ne pada snijeg?

Tamo je odrastao, ali i u Vitlejemu , gdje je rodjen, su slicne temperature...

U vezi sa temperaturama...

The atmosphere of Palestine is clear and its air is pure. Summer temperatures reach 35° centigrade and in the winter temperature may drop to Zero. Bethlehem receives an average of 700 mm of rainfall annually. The inconsistency of rainfall throughout the months and years requires that most vegetable cultivation be supplemented with irrigation to ensure normal growth.

The rainy season starts in the second half of autumn (mid-October) and continues until the end of April. Heavy rain is, however, limited to fewer than 50 days, with around 70% of the rain falling during November to February. The town is influenced by the Mediterranean Sea breeze that comes around mid-day. However, the town is affected by annual waves of hot, dry, sandy and dust Khamaseen winds which originate from the Arabian desert during the months of April, May and mid-June.

preuzeto ...odavde...

Ako mene pitas taj isti Isus se nikad' nije ni rodio, ali to nije cij ove teme, smao pokusavam naci neko naucno objasnjenje zatso na slikama nema snijega... Zar nije malo logicno da tamo ne pada snijeg?

Kako stvari stoje tamo je tokom zime koja traje tri meseca jedina padavina...kiša...

U vezi sa temperaturama...

The atmosphere of Palestine is clear and its air is pure. Summer temperatures reach 35° centigrade and in the winter temperature may drop to Zero. Bethlehem receives an average of 700 mm of rainfall annually. The inconsistency of rainfall throughout the months and years requires that most vegetable cultivation be supplemented with irrigation to ensure normal growth.

The rainy season starts in the second half of autumn (mid-October) and continues until the end of April. Heavy rain is, however, limited to fewer than 50 days, with around 70% of the rain falling during November to February. The town is influenced by the Mediterranean Sea breeze that comes around mid-day. However, the town is affected by annual waves of hot, dry, sandy and dust Khamaseen winds which originate from the Arabian desert during the months of April, May and mid-June.

preuzeto ...odavde...

Kako stvari stoje tamo je tokom zime koja traje tri meseca jedina padavina...kiša...

U svakom slucaju bez...snijega...

Према Лукином јеванђељу, рођење је било у време пописа становништва и у време кад су пастири ноћевали код својих стада.
На основу ове друге информације, може се закључити да је рођен у пролеће.

Према Лукином јеванђељу, рођење је било у време пописа становништва и у време кад су пастири ноћевали код својих стада.
На основу ове друге информације, може се закључити да је рођен у пролеће.

Ti pastiri su noćevali kraj svojih stada sve do Oktobra pa ne stoji da se može zaključiti da se radi o proleću...

А случајно је то рођендан Митре :roll:
Ни то није важно...

вероватно си мислио на празник Непобедивог Сунца? често се може чути како је Црква намерно одабрала датум празновања Божића (25. децембар) да би потиснула пагански култ Sol Invictusa. међутим, то није сасвим тачно, а ево о чему се ради:

по хришћанском рачунању времена, године се не броје од Христовог Рођења, него од године у којој се Христос родио (по прорачуну Дионисија Малог из 6. века). што се тиче почетка године, 1. јануар (иако се тад слави Обрезање Христово), нема никакав значај у хришћанском Предању и учењу Цркве, да би се празновао као почетак нове године. датум је везан за традицију античког Рима, коју је Цезар потврдио и својом календарском реформом. у хришћански свет је релативно скоро уведен- пре тога се у Византији Нова година славила 1. септембра када је по традицији негде око 5.500 пре Христа створен свет (што је и даље остао почетак црквене године, тј. почетак црквеног празничног циклуса), а на Западу у различите датуме, од којих се посебно издваја 25. март, кад Црква обележава Благовести. тај дан није случајно изабран, јер тропска година почиње пролећном равнодневицом па је зато и празник Христовог Оваплоћења намерно везан за ову астрономску појаву- зато је тај датум (кад се Бог зачео у телу) и узет не само као почетак нове- 1. године, него и као почетак нове- хришћанске ере. девет месеци након тог датума, слави се Рођење Христово- 25. децембар. према томе, тврдња како је датум празновања Божића одабран само да би се потиснуо пагански култ Сунца, нема пуно основа.

А јел важно да је неко тад већ имао титулу "син божији"
http://en.wikipedia.org/wiki/Divi_filius

Син није титула, него Име друге личности Свете Тројице.

Пази, пази, не бих знао да јуче нисам гледао емисију о Константину. Па ни то да су у првом веку хришћани имали "привилегије" (није иронија но цитат) исто као и Јевреји, јер их од њих нису разликовали... Само треба ствари посматрати "чиста срца"... ма зезам се, хтедох рећи отворена ума...

п.с. Објасни ми фразу "за хришћане ", да не говориш можда у име великог броја људи:think:

у име свих оних који Божић славе 25. децембра.

по хришћанском рачунању времена, године се не броје од Христовог Рођења, него од године у којој се Христос родио (по прорачуну Дионисија Малог из 6. века). што се тиче почетка године, 1. јануар (иако се тад слави Обрезање Христово), нема никакав значај у хришћанском Предању и учењу Цркве, да би се празновао као почетак нове године. датум је везан за традицију античког Рима, коју је Цезар потврдио и својом календарском реформом. у хришћански свет је релативно скоро уведен- пре тога се у Византији Нова година славила 1. септембра када је по традицији негде око 5.500 пре Христа створен свет (што је и даље остао почетак црквене године, тј. почетак црквеног празничног циклуса), а на Западу у различите датуме, од којих се посебно издваја 25. март, кад Црква обележава Благовести. тај дан није случајно изабран, јер тропска година почиње пролећном равнодневицом па је зато и празник Христовог Оваплоћења намерно везан за ову астрономску појаву- зато је тај датум (кад се Бог зачео у телу) и узет не само као почетак нове- 1. године, него и као почетак нове- хришћанске ере. девет месеци након тог датума, слави се Рођење Христово- 25. децембар. према томе, тврдња како је датум празновања Божића одабран само да би се потиснуо пагански култ Сунца, нема пуно основа.

Пропаганда!
Дал сам те можда питао колико насилних смрти апостола се помиње у самој Библији...? Да јесам, а није те било неко време па мислим да нисам директно, ти би се позвао на "народно предање". А заправо је накнадно предање Цркве како би се "доказао Христ", јер то је посао Цркве... Тако и ово.

Син није титула, него Име друге личности Свете Тројице.

Није шија, него врат, како рекох твом другару другом приликом. Мојој религији нису потребне финесе - "сличан" или "истоветан" (колико је људи убијено због тога :roll: ), "правично" или "праведно"... није личност по природи (односно не може се знати), ал' се јавља као личност људима... код мене је све то исто :mrgreen:

у име свих оних који Божић славе 25. децембра.

Е баш лепо!

Ниси у праву!

Ја славим Божић тог датума, баш божић, јер није Христ први бог који је васкрсао, и везујем га за Краткодневницу. Ево да се зове "Исусић", не би се могло рећи да славим празник са тим именом. "Христић" би већ имало неко општије значење :D

п.с. Да не будем негативан према теби, добра употреба датума. Слави се 25. децембра, само је питање по ком календару.

Пропаганда!
Дал сам те можда питао колико насилних смрти апостола се помиње у самој Библији...? Да јесам, а није те било неко време па мислим да нисам директно, ти би се позвао на "народно предање". А заправо је накнадно предање Цркве како би се "доказао Христ", јер то је посао Цркве... Тако и ово.

није пропаганда :D

ради се о томе да рани црквени Оци нису имали појма у које дане би требало обележити неке важне догађаје из живота Исуса Христа, јер у Светом Писму нису имали никакве назнаке. с обзиром да није постојала могућност да одреде праве (тачне) датуме, они су се окренули симболичним. сматрали су да тако важни догађаји за историју света и спасење човечанства морају кореспондирати са космичким циклусима и да се зато поклапају са одређеним астрономским појавама. таквом схватању је доприносила и она јеванђељска прича о Витлејемској звезди која је водила тројицу мудраца са Истока. па су дошли до следећег закључка- Исус је рођен на почетку ере риба, кад се пролећна равнодневица због прецесије преселила из сазвежђа овна у сазвеђе риба и ту годину су касније узели за почетак хришћанске ере. ако већ нису могли да одреде датум кад се Бог Син инкарнирао у телу (зачео), онда су тај догађај ставили на почетак соларне године (пролећна равнодневица), која је у то доба падала на 25. март- зато се тад славе Благовести. девет месеци након зачећа, рађа се дете, у овом случају Богомладенац, а то је 25. децембар, дан краткодневице. ето о томе се ради, а не о жељи да се потисне култ Сунца. јер да су имали такву намеру, онда би празновање Божића везали а главни празник Sol Invictusa, који је био у августу, а не за овај мање важан у децембру.

Није шија, него врат, како рекох твом другару другом приликом. Мојој религији нису потребне финесе - "сличан" или "истоветан" (колико је људи убијено због тога :roll: ), "правично" или "праведно"... није личност по природи (односно не може се знати), ал' се јавља као личност људима... код мене је све то исто :mrgreen:

ок :)

Е баш лепо!

Ниси у праву!

Ја славим Божић тог датума, баш божић, јер није Христ први бог који је васкрсао, и везујем га за Краткодневницу. Ево да се зове "Исусић", не би се могло рећи да славим празник са тим именом. "Христић" би већ имало неко општије значење :D
п.с. Да не будем негативан према теби, добра употреба датума. Слави се 25. децембра, само је питање по ком календару.

употребио сам израз ''за хришћане није важно'', а ти си ме питао да не говорим можда ''у име великог броја људи'', на шта сам ја одговорио ''оних који славе Божић 25. децембра'', мислећи на хришћане, јер је о њима била реч. подразумева се да не говорим у име припадника других вера који тог датума облележавају неки свој празник.

Back