a da ja ipak prijavim firmu inspekciji?

Stojkov Menidjer

Stara legenda
Poruka
81.546
Moja firma je jaka, trguju i sa Crnom Gorom i Kosovom bez problema.
Ugovor o radu se ne poštuje jer nas primoravaju na radne vikende koji iscrpljuju a posle radnih vikenda slede radni dani po ugovoru o radu.
Firma nam kao malo zamaže oči nekom paricom više ali avaj, rmbanje je u pitanju pa opada imunosistem.
Tako mi se desilo da se malo žešće prehladim, nos, grlo, malaksalost, dodjem na posao nekako preživim ponedeljak.
U utorak kontaktiram šefa pismeno da mi se omogući slobodan dan (po zakonu mesečno imamo 1,66 slobodnih dana)
Odvuĉem se u sredu odradim resto nedelje samo da ne otvaram bolovanje i da mi ne krajcuju od plate...

Ne lipši magarče - umesto poštovanja zakona o radu oko slobodnih dana firma je pribegla poznavanju zakona o nedolaženju na posao?!
Na finjaka mi poturili da potpišem da se slažem sa time, stari ugovor mi upravo bio pred istekom, klasična ucena.

Još kao dole piše imam pravo da se žalim sudu u roku od 90 dana...

Poslednja izmena:
I tako mi odbiše par hiljadarki jer su odbili i taj dan iako sam se javio oko stanja i bonus za učinak tog meseca što je kao dobra volja firme.

Ne verujem da može šut protiv rogatog i da se demonstracija bahatosti može tek tako rešiti a da ne budem primer koji je zbog žalbe popasao otkaz.
Bilo je nekoliko slučajeva.

Zato sam rešio da sad lepo otvorim bolovanje pa gospodo ako nećete da me plaćate kad vam dolazim bolestan,
plaćaćete mi nedolazak kao zdravom!

Pa kome dosadi...

Na zapadu u dosta firmi nije problem sresti se i porazgovarati sa gazdom.
Samo u Srbiji dolazak gazde u firmu znači "dolazi drug Tito, naše rosno cveće"
Primitiva
Moje upoznavanje sa gazdom.(vecinskim).Radio sam par godina u firmi.Portir.Desi nam se pozar manjih razmjera.U firmu dolaze ljudi da nude pomoc .Staje auto i izlazi covjek oko 40 godina.Pitam ga izvolite,sta ste trebali.Kaze ja sam gazda.Ja kroz osmjeh.Izvinite nismo imali prilike da se upoznamo.Evo radim 8,5 godina i gazdu vidim par puta godisnje.Neka tako i ostane.

Ugovor o radu se ne poštuje jer nas primoravaju na radne vikende koji iscrpljuju a posle radnih vikenda slede radni dani po ugovoru o radu.
Firma nam kao malo zamaže oči nekom paricom više ali avaj, rmbanje je u pitanju pa opada imunosistem.
Tako mi se desilo da se malo žešće prehladim, nos, grlo, malaksalost, dodjem na posao nekako preživim ponedeljak.
U utorak kontaktiram šefa pismeno da mi se omogući slobodan dan (po zakonu mesečno imamo 1,66 slobodnih dana)
Odvuĉem se u sredu odradim resto nedelje samo da ne otvaram bolovanje i da mi ne krajcuju od plate...

Ne lipši magarče - umesto poštovanja zakona o radu oko slobodnih dana firma je pribegla poznavanju zakona o nedolaženju na posao?!
Na finjaka mi poturili da potpišem da se slažem sa time, stari ugovor mi upravo bio pred istekom, klasična ucena.

ako vec volis da se dopisujes onda treba i da ocekujes da je dopisivanje u skladu sa zakonom.
Sasvim istu tezinu ima i usmeno ili telefonsko obavestenje o bolovanju ili slobodnim danima, dok u pisanim obavestenjima lako mozes da lupis nesto. Usmeno mozes i da operes, ali pisano lupanje tesko...

ako vec volis da se dopisujes onda treba i da ocekujes da je dopisivanje u skladu sa zakonom.
Sasvim istu tezinu ima i usmeno ili telefonsko obavestenje o bolovanju ili slobodnim danima, dok u pisanim obavestenjima lako mozes da lupis nesto. Usmeno mozes i da operes, ali pisano lupanje tesko...

Forum je mesto za opuštanje pa samim tim poruke mogu biti i neozbiljne.
Nadam se da smo se razumeli.
Kad god budu pokušavali da se vade na "potpisano" mogu im dostaviti sms "nepoštovanja zakona"

slabo vajde od prijava , inspekciji vise odgovara mita bekrija nego pravda

a onda ti nagrabusis

nego malo bolovanje , cim se umoris

System sem izrabljivanja nudi i plaćeno bolovanje, živeo system!
Čak mi nije više ni žao što će moj deo posla biti podeljen na ostale, i ja sam tudje odradjivao.
Shvatio sam vremenom da je ovo tzv. "taktička igra živaca"

Realno ni jedna firma (menadžer) ne voli da mu dolazi inspekcija , pa čak i ako ima opciju da korumpira inspektore , Nije to baš prijatno

Pogotovo ako je menadžer neko ko je u nekon 5-6-tom ešalonu od top uprave ili vlasnika kapitala , uvek se tada postavi pitanje što je doveo firmu u taj položaj ...

Ako je u pitanju i vlasnik i menadžer ni taj ne voli da mu se izbija novac iz džepa pa bila to i korupcija neke nezaježljive babe pred penzijom (inspektorka) koja ima razumevanja u zavisnosti koliko proceni da može biti dobra

Znači , ako imaš opciju anonimno, prijavi obavezno, ako ništa bar malo da ih stresiraš , a i da idući put razmisle malo kako ljude tretiraju .

Сам врх предузећа је увек далеко нормалнији и спремнији за договоре него они доле са бичевима, ако њих прескочиш и попричаш са неким озбиљнијим нећеш имати проблема, извршна десетарска власт је увек највећи проблем, јер се увлаче овима горе, а ови горе немају коме, тј макар у свом предузећу немају коме, па су опуштенији.

Какви слободни дани?

Где то има да имаш 1,6666 слободних дана месечно? По ком то закону?

Рмбај и ћути. Ћути кад си наш'о и такав пос'о.

Poslednja izmena od moderatora:
Какви слободни дани?

Где то има да имаш 1,6666 слободних дана месечно? По ком то закону?

Рмбај и ћути. Ћути кад си наш'о и такав пос'о.

Lepo piše 1.66‰

Tako se i dolazi da na 12 meseci imaš 20 dana odmora.
Neke firme daju to u komadu uglavnom državne dok privatnici to dele na letnje, zimske i ostale ****** materine jer računaju da ćete najuriti pa da te ne plaćaju...

Сам врх предузећа је увек далеко нормалнији и спремнији за договоре него они доле са бичевима, ако њих прескочиш и попричаш са неким озбиљнијим нећеш имати проблема, извршна десетарска власт је увек највећи проблем, јер се увлаче овима горе, а ови горе немају коме, тј макар у свом предузећу немају коме, па су опуштенији.
Tako će ubuduće i biti!
Jer kad nema razumevanja kod nižerazrednih kapoa nikad nisi siguran dal je to politika firme ili njihovo "čuvam dupe pa mi lakše po tebi"
Ignorisaću njihove standardne floskule "pa što tamo, što nas preskoči" pa ako je naopako i stav vlasnika kapitala e onda laku noć.
Takodje, biću i svestan da će mi zbog sujete sitnih riba pljuckavica i njihovog preskakanja biti otežano ostvarivanje zahteva uz cinične opaske:
"Traži od onog s kim si razgovarao"

Domaći nivo polusvesti...

A jao sine.
Tebi bar poture koju paru vise, nekome poture koju paru manje, ugovore ne dobijaju nego cuce u fascikli kod sefa, a doprinose ne uplacuju.
A inspekciju rada boli ....

Citam sve tvoje postove i vidim da si u pravu i nepravdu prema tebi,ali gledaj,ako prijavis firmu inspekciji,a to ne uspe,jer oni su u dobroj sprezi.Plus se dobro slazu i dogovaraju sa ostalim privatnim firmama u visini plate,pa tako moze da te obeleze i ako ne uspes tu,neces moci naci nigde posao,do ko zna kada.I sam sam bio buntovnik dok sam bio mladji,ali u drzavnoj firmi,sto je velika razlika.Znam nije lako slusati svakoga da ti naredjuje i da te dribla i za sta i za sta nisi kriv.Probaj iskuliraj,ako ti se ukaze prilika za drugi posao i zaposlis se,jos uvek mozes da podneses krivicnu prijavu za bilo koje konsekvence,koje si preptrpeo u toj prethodnoj firmi.Malo je to danas drugacije,nego nekada u drzavnim firmama,jer se uvek moglo dokazati da sef nije bas najispravniji na poslu.Polako razmisli dobro o svojim buducim postupcima.Ako je bas toliko lose,onda uradi to,jer nemas sta da izgubis.Ili trpi ili udri,pa sta bude.

Back