90% ljudi planete Zemlje

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Procitah ovde na jednom pdf-u podatak da je 90% stanovnistva Zemlje obicno, prosecno, ili ako cemo da budemo nekorektni malo, glupo.
Ne znam koliko je podatak tacan, tako da nemojte mi zameriti.
E sad, kako ustanoviti ko je prosecan, glup, obican a ko ne? Sta uopste znaci biti prosecan, glup, obican?

I glavno pitanje, kako da postojimo kao jedinka, pod uslovom da smo malkice iznad proseka? Kako opstati u drustvu u kome nas 90 od 100 ljudi koje upoznamo opterecuje Farmom, Velikim Bratom, silikonima estranih umetnica, njihovim aferama, aferama loklanih razvratnika, skandalima, Preljubnicima i sl? Kako funkcionisti sa ljudima kojima su te stvari glavna fascinacija (i jedina) u zivotu?

Kako znati da smo iznad proseka, a kako znati da smo deo mase?
Sta mislite, koliko je tacna ova tvrdnja o 90% ljudi?

Poslednja izmena:
NIko iz mog okruzenja ne prati farmu,evroviziju,velikog brata... Pre bi rekao da je trecina ljudi u Srbiji tupava i to mahom starije generacije koje su u penziji i koje nemaju ni srednju skolu od obrazovanja.
E ti ti gledaju i grand i farmu i ostale gluposti i dobar deo zena,retko koji muskarac gleda te gluposti.

Procitah ovde na jednom pdf-u podatak da je 90% stanovnistva Zemlje obicno, prosecno, ili ako cemo da budemo nekorektni malo, glupo.
E sad, kako ustanoviti ko je prosecan, glup, obican a ko ne? Sta uopste znaci biti prosecan, glup, obican?

I glavno pitanje, kako da postojimo kao jedinka, pod uslovom da smo malkice iznad proseka? Kako opstati u drustvu u kome nas 90 od 100 ljudi koje upoznamo opterecuje Farmom, Velikim Bratom, silikonima estranih umetnica, njihovim aferama, aferama loklanih razvratnika, skandalima, Preljubnicima i sl? Kako funkcionisti sa ljudima kojima su te stvari glavna fascinacija (i jedina) u zivotu?

Ko god izlazi na izbore i veruje u to da je njegov glas nekome nešto bitan i da utiče na nešto, taj je glup.
Pa ti sada vidi koliko ih ima :aha:

..shto se inteligencije tiche, globalno, gaus je neumoljiv..
..ali lokalno je ta ravnomernost uvek narushena, josh u prvom razredu osnovne fale oni sa levog kraja.. :)

..oko ovih kako znati, kako ustanoviti - svako od nas ima neku predstavu o tome gde je na lestvici,
ali davno je recheno da bi, kad bi se pamet birala, svako svoju izabrao, tako da je ta predstava retko tachna..

..a oko postojanja i funkcionisanja - kome je potrebno da deli stavove i interesovanja sa 90% populacije..?

..na stranu shto su sve nabrojane teme postale nehto kao bezbedna zona "opshte kulture" :eek: za neobavezno caskanje,
vishe nego iskrena fascinacija, makar za vecinu ljudi..
..mislim da 90% onih koji o tome prichaju pokrecu takvu temu iz straha da ih ne okarakterishu kao nadobudne snobove..
..josh 5% zato shto iskreno voli, prati, prezivljava :mazi:
a preostalih 5% zato shto su nadobudni snobovi koji smatraju da ni o chemu drugom s prostom rajom oko sebe i ne mogu da prichaju :roll: ..
..odatle valjda i paradoks da to niko ne gleda, a svi sve znaju..

Pa ovisi šta ćeš uzeti kao parametar merenja nečije gluposti, prosečnosti i običnosti, kako kažeš. Kapiram da si mislio na Gausovu krivu koju je spomenula jedna korisnica sa tvrdnjom da je 90% ljudi prosečno, što baš i nije tačno.

1nz58w.jpg

Ako se za parametar "prosečnosti" uzme g faktor inteligencije na koji manje-više ne može da se utiče (za razliku od emocionalne inteligencije recimo), jasno se vidi da je prosečno oko 68% ljudi, dok su ostali manje ili više iznad i ispod proseka.

ne znam odakle ti ideja da farmu, velikog brata, skandal, svet+ i sl. prate glupi i ispod proseka.

I da nisu baš ispod proseka :roll:, ali ono su tu oko proseka. Ili, ajde, za njihov "spas" da ih ne proglasimo baš glupim, oni su nakaradno dosadni :dash: i njima je život prazan :( :( tako da ga "pune" tim podacima o silikonima , tračevima, VB, Farma i ima još toga valjda ... :confused:

ovu studiju mora da su englezi pravili...oni su inače najpametniji narod planete...:bljak:

:::moraš priznati da igraju najbolji fudbal na svetu. :)

- - - - - - - - - -

ne verujte mnogo kad su procenti u pitanje

... vidi ti statističarke male :malav:

I da nisu baš ispod proseka :roll:, ali ono su tu oko proseka. Ili, ajde, za njihov "spas" da ih ne proglasimo baš glupim, oni su nakaradno dosadni :dash: i njima je život prazan :( :( tako da ga "pune" tim podacima o silikonima , tračevima, VB, Farma i ima još toga valjda ... :confused:

te stvari prate i oni koji su prilično iznad proseka i po inteligenciji i po obrazovanju, kao što ima i onih iz ruralnih sredina, sa četri osnovne, kojima su te iste stvari debilne. ne znam da l' je poenta da se utrvrdi ko je prosečni gledalac farme, al' znam da te emisije i časopisi o žitjima estradnih umetnika nisu reper za određivanje da l' je neko pametan, glup, (ne)obrazovan, običan ili neobičan.

te stvari prate i oni koji su prilično iznad proseka i po inteligenciji i po obrazovanju, kao što ima i onih iz ruralnih sredina, sa četri osnovne, kojima su te iste stvari debilne. ne znam da l' je poenta da se utrvrdi ko je prosečni gledalac farme, al' znam da te emisije i časopisi o žitjima estradnih umetnika nisu reper za određivanje da l' je neko pametan, glup, (ne)obrazovan, običan ili neobičan.

Ok, rekoh, u produžetku, možda su nakaradno dokoni :roll:

jel govoris o proseku kad je inteligencija u pitanju, ili?
postoji prosek po raznim kategorijama
btw glup covek ne spada u prosek, on je ispod prosecno inteligentnog coveka

Statistika je valjda zasnovana na IQ testovima...

nisam mislila na to
vec IQ test kao mera inteligencije
pa sta kaze nauka zvana nam statistika o tome koliko je ljudi na planeti zemlji radilo IQ test, pa koliki je prosek (dakako statisticki)
a, ne znam da je statistika zasnovana na IQ testovima...meni je zasnovana na neznanoj mi logici i proizvoljnom odabiru sta ces i kako ces njom da postignes

nisam mislila na to
pa sta kaze nauka zvana nam statistika o tome koliko je ljudi na planeti zemlji radilo IQ test, pa koliki je prosek (dakako statisticki)
a, ne znam da je statistika zasnovana na IQ testovima...meni je zasnovana na neznanoj mi logici i proizvoljnom odabiru sta ces i kako ces njom da postignes

Onda na osnovu čega je zasnovana statistika takve vrste o ineligenciji? Broj testiranih naravno da utiče na rezultat statističke jednačine. :rtfm:

nisam mislila na to
Eto u čemu se razlikuju stavovi :neutral:

nista te ja ne kapiram
ja sam rekla da je odredjeni broj ljudi uradio test i dobio odredjeni rezulat
da bi se izracunalo da li 90% ljudi na planeti spada u IQ prosek, treba znati koliko je ljudi (daklen BROJ LJUDI) uradilo IQ test i koliki im je skor
pa, ako verujes u IQ skor i u statistiku koja ce ti reci da npr. 48% ljudi na planeti uradilo test i da je njihov prosecni skor 95, onda znas da je taj i taj % toliko i toliko inetligentan
i sto si boldovala ono
statistika zasnovana na IQ testovima"?
jel ti verujes u to?
da se statistika bazira na IQ testovima???
statistika se bazira na tome da li brojke podlezu normalnoj raspodeli i odgovarajucim parametrijskim/neparametrijskim testovima

nista te ja ne kapiram
ja sam rekla da je odredjeni broj ljudi uradio test i dobio odredjeni rezulat
da bi se izracunalo da li 90% ljudi na planeti spada u IQ prosek, treba znati koliko je ljudi (daklen BROJ LJUDI) uradilo IQ test i koliki im je skor
pa, ako verujes u IQ skor i u statistiku koja ce ti reci da npr. 48% ljudi na planeti uradilo test i da je njihov prosecni skor 95, onda znas da je taj i taj % toliko i toliko inetligentan
i sto si boldovala ono
statistika zasnovana na IQ testovima"?
jel ti verujes u to?
da se statistika bazira na IQ testovima???
statistika se bazira na tome da li brojke podlezu normalnoj raspodeli i odgovarajucim parametrijskim/neparametrijskim testovima

:huh: Ne žesti se. :D
Zar boldovano nisu i IQ testovi? :lol:

:huh: Ne žesti se. :D
Zar boldovano nisu i IQ testovi? :lol:

ja se zestim?
da bi se na forumu razestila, pticice, potrebno je da mi neko bude mnooooogo, mnoooogo drag ili mnooooogo, mnooooogo bezobrazan i bahat
ti nisi ni jedno, ni drugo
sto se IQ testova tice, pojma nemam, nikada nisam radila neki, moje dete jeste, al me nije zanimao detaljan princip po kome se radi
ne mogu da debatujem na zadatu temu o ucescu statistike u IQ testovima i vice versa

Back