......................... ...

...dok čitam ove tekstove , rađa se misao podmukla i kvarna , te postavlja pitanje : kako je moguće da tako uzvišenu stvar , gotovo božanstvenu , kao što je ljubav , milenijumski čovek , mudar i racionalno hladan , uglavnom odbacuje !?...gotovo od postanka sve prve ljubavi su odbačene onima kojima su posvećene....većina nije ni bila svesna da joj je darivana ta božanstvena , još i prva ljubav - pa nije ni obraćala pažnju na to "božanstvo".....šat je u tom "božanstvu" pogrešno , il' je pogrešan čovek , onaj koji je voljen , ili pak onaj koji voli - a možda i zajedno !?....pa eto i "božanska ljubav" prema sveopštem miru je milenijumima surovo odbacivana - svakodnevno ; kako na današnji dan , tako sve do pra početka....!?
....zaista , šta je to u vezi te "božanske ljubavi" na ovom svetu tako surovo lažno !?

123loncar;bt287625:
...dok čitam ove tekstove , rađa se misao podmukla i kvarna , te postavlja pitanje : kako je moguće da tako uzvišenu stvar , gotovo božanstvenu , kao što je ljubav , milenijumski čovek , mudar i racionalno hladan , uglavnom odbacuje !?...gotovo od postanka sve prve ljubavi su odbačene onima kojima su posvećene....većina nije ni bila svesna da joj je darivana ta božanstvena , još i prva ljubav - pa nije ni obraćala pažnju na to "božanstvo".....šat je u tom "božanstvu" pogrešno , il' je pogrešan čovek , onaj koji je voljen , ili pak onaj koji voli - a možda i zajedno !?....pa eto i "božanska ljubav" prema sveopštem miru je milenijumima surovo odbacivana - svakodnevno ; kako na današnji dan , tako sve do pra početka....!?
....zaista , šta je to u vezi te "božanske ljubavi" na ovom svetu tako surovo lažno !?

nista..u vezi nje nije lazno. lazni su ljudi i interpretacije ali ta ljubav uvek nadje svoj put...a kod pesnika uvek!

.....bogami žarkog , pesnici su kakvi god "nad ljudi" , po ovim kazivanjima....pa zašto onaj atinjanin , kukutaš - Sokrat , zajedno sa onim večno čuvenim , njegovim spsateljem reče : homerovci u bunili neznaju šta čine !? ...jesu'l oni kakve god budaletine , koje ceo svet poštiva i spominje iz kakve god šale , il pak mudraci istino ljubci i istino zborci.....
....sad se stvarno bacih u trilemi , kao kakav god bosanac !

Gloriana;bt287627:
nista..u vezi nje nije lazno. lazni su ljudi i interpretacije ali ta ljubav uvek nadje svoj put...a kod pesnika uvek!

...e sad mi nekako biva lakše....jeste ona moja mala , kao ona Brankova iz Bosanske Krupe , nekako lažna i sva nekako lukavo izveštačena...džaba ja njoj pokloni "prvu božanstvenu ljubav"...gde mi bi pamet onda , pa i sad....ovako osta ona pesnička : prva ljubav zaborava nema !

...ma to je uvrženo mišljenje o umetnosti , pa se stoga i prenosi sa nje na takozvane umetničke nad ljude...to nam se usađuje kroz vaspitanje i obrazovanje....umetnost , naročito pesnička , nije kako se to kaže , decidirano jasna i razgovetna....nije kao bukvar prosvetiteljsko jasna pa i učinkovita.....uvek ostavlja prostor da se tumači ovako i onako.....sa apekta većinske populacije , koja je socijalno pa samim tim i intelektualno ugrožena i porobljena , umetnost je uglavnom manipulativna i večni je sluga , pa i oruđe , vladarskoj sili...kao uostalom i sve religije...gotovo nikad , ama baš nikad , nijedna religija na ovom svetu nije ustala jasno prosvetiteljski protivu diktature vlasti i povela u borbu za svrgavanje njene tiranije i oslobađanja od tog ropstva...u tom smislu , takva umetnost je kukavičko manipulantna i sebična baš kao i duše njenih tvoraca....
...u svetu pogibije , pljačke , neljudskog tiranisanja i eksploatisanja nejači - u haosu od zla i plaču nejači čiji se vrisak čuje do neba , ja božanstveni pesnik pevam rasčovečenima i poniženima , o prvoj ljubavi i njenoj božanstvenosti , kao da se ništa ne dešava sa njima i oko njih...pa stvarno je malkice neljudski i foliranstki....pa i oni su ljudi.....
...mislim da su bili blagi oni atinjani , kad rekoše da homerovci u bunilu neznaju šta čine....znaju...itekako znaju....zna parazitska imela kako se obara stoletni hrast,,,,crpeći njegove životne sokove , imela sebe hrani . baš kao što uetnost za ponižene i porobljene njih u bedu gura....
...dokaz za to je naš socijalističko oslobodilački opus...sad ga svi gaze i odriču ga se.....čak i tvorci te "božanske , nebeske umetnosti" odriču se je...a tek pesnici...sad su otkrili boga i nemilice plaču i zakljinju se uz njegove skute....

...nisam je neki prosvetljeni čistunac...ma jok...no preživeh kontra revoluciju , pa sad ono što mi bi sumnjivo u vremenima revolucionarnim , pokaza se u ovim kontra revolucionarnim vremenima u drugačijem svetlu...pa ko velim . bio bih zaista ili neviđeno glup , ili neviđeno pokvareni ako me jedna te ista stvar u neznanju ponovo zavede....
...zato se pitam , pitam !

Loncaru, pa kada bi umetnost bila samo utlacenih, roblja, radnicke klase, brzo bi prerasla u nacional-socialne postere muskaraca i zena celicnih misica sa nekim oruzjem u ruci..Atinjanke su bile robinje, deo robovlasnickog drustva dok je bila Atena kao demokratska drzava.Naravno da politicari pozivaju pesnike kada sami ne mogu spasiti situaciju.Ali i mnogi pesnici su zavrsili sa metkom u potiljku od politicara( uglavnom onih sto su se "zalagali" za nejac i nacionalsocijalisticke ideje)
Ja se nicega ne odricem, licno, smatram glupim stavljanje u kutijice, odredjivanje nivoa i odricanje istorije.Mislim da i ti smatras blesavim poricanje istorije narocito jedne koja je bila deo tebe kao i naroda. Ali politicarima ne odgovara da se secaju ni umetnici ni narod.
Imam samo jedno merilo za odredjivanje umetnosti.Zaljubim se instantno. A to uvek boli. Do koske. I uvek otkrijem negde neku manjakavost u meni.

A mala moja iz Bosanske Krupe.. je takodje pisana po narudzbi..te da ti bude jos lakse ( sto se lukavosti tice), nije bas skroz istinita..

...malu sam naveo kao dokaz manipulacije....a baš kao manipulativnu umetnost , vidljivo i dokazano - bar mojoj generaciji , a bilo je u svakom veku takve , naveo sam tu umetnost , koja se kao borila za potlačene....a sad ti umetnici beže od sopstvenog imena...
...ja mugu da budem svakakav , ali od istine i prošlosti ne bežim...verovatno u smemu tome manje više lutam...ali sigurno ne bežim....no , bar tako mi se čini , ne zanosim se nekom njenom nebesnom veličinom , i brzo se treznim od njene opijenosti...jer umetnost tome i služi , da opije , zanese , skrene i izvitopere - a košta đavo ipo...balkanski narodi su platili visoku cenu , te svoje umetnosti i njenih nebeskih boraca za socijalnu pravdu....
...evo i naš bloger izbrisa svoje tragove kao da nije ni postojao - sreća što tema je smislena u komentarima i raznolikosti razmišljanja...a to je važno....izuzetno važno....različitost viđenja !

123loncar;bt287665:
...malu sam naveo kao dokaz manipulacije....a baš kao manipulativnu umetnost , vidljivo i dokazano - bar mojoj generaciji , a bilo je u svakom veku takve , naveo sam tu umetnost , koja se kao borila za potlačene....a sad ti umetnici beže od sopstvenog imena...
...ja mugu da budem svakakav , ali od istine i prošlosti ne bežim...verovatno u smemu tome manje više lutam...ali sigurno ne bežim....no , bar tako mi se čini , ne zanosim se nekom njenom nebesnom veličinom , i brzo se treznim od njene opijenosti...jer umetnost tome i služi , da opije , zanese , skrene i izvitopere - a košta đavo ipo...balkanski narodi su platili visoku cenu , te svoje umetnosti i njenih nebeskih boraca za socijalnu pravdu....
...evo i naš bloger izbrisa svoje tragove kao da nije ni postojao - sreća što tema je smislena u komentarima i raznolikosti razmišljanja...a to je važno....izuzetno važno....različitost viđenja !

Pa totalitarni rezimi uvek insistiraju na jednomisljenosti ( istomisljenosti) A razlicitost vidjenja je mozda najbolje vizuelno pokazana glavom bika ili goveda napravljena od sica za biciklo i volana- od Pikasa...

medjutim ima nesto savrseno lepo i duboko istinito u uzletanjima u vise sfere...ne da nam se otope krila, nego sve iluzije nestanu pre sto padnemo na zemlju

Gloriana;bt287666:
ima nesto savrseno lepo i duboko istinito u uzletanjima u vise sfere...ne da nam se otope krila, nego sve iluzije nestanu pre sto padnemo na zemlju

...pa posle pati , jedi se , grizi sebe sama.....i na kraju čovek pita sebe , zašta sam se toliko petntračio u te visine , kog vraga - da se sad jedem do kraja života !?...i zašta se ja jedem toliko !? čemu sve to !?...naročito kad nikom nije bolje , a ni mei samom ! ...zaista , boljitka niodkud , nikome , ako je čovek , čovek u ovom svetu !

123loncar;bt287714:
...pa posle pati , jedi se , grizi sebe sama.....i na kraju čovek pita sebe , zašta sam se toliko petntračio u te visine , kog vraga - da se sad jedem do kraja života !?...i zašta se ja jedem toliko !? čemu sve to !?...naročito kad nikom nije bolje , a ni mei samom ! ...zaista , boljitka niodkud , nikome , ako je čovek , čovek u ovom svetu !

:D jao loncar pa da razmisljas kao sto si opisao, niko nikada ne bi uzletio..i onako svi znamo sta nas ceka posle..neko otpisuje, neko prepisuje, zreli ljudi , uglavnom cute, umetnici se bacaju namerno u ta stanja a mnogi se duboko u dusi, nadaju da ponove sve iste "greske", letenja..etc..sta cemo reci deci, unucima? Mladjim generacijama? -Nemojte letiti jer ni ja se nisam usudio ,ili: mucno je posle, bice ti gorko iskustsvo, grisces se.. Neeee..zato slusamo starije,svi kazu isto: joooooj da jesam ili samo leti dete, leti..

Gloriana;bt287744:
:D jao loncar pa da razmisljas kao sto si opisao, niko nikada ne bi uzletio..i onako svi znamo sta nas ceka posle..neko otpisuje, neko prepisuje, zreli ljudi , uglavnom cute, umetnici se bacaju namerno u ta stanja a mnogi se duboko u dusi, nadaju da ponove sve iste "greske", letenja..etc..sta cemo reci deci, unucima? Mladjim generacijama? -Nemojte letiti jer ni ja se nisam usudio ,ili: mucno je posle, bice ti gorko iskustsvo, grisces se.. Neeee..zato slusamo starije,svi kazu isto: joooooj da jesam ili samo leti dete, leti..

...pa nisam ja , kako da kažem , mračno kukavno stvorenje...možda suviše naginjem surovom realizmu - onakav kakav je svet i život u njemu...ali , letač sam....uvek sam na uzletnim pistama...ma koliko me obarali drugi ili pak život zbog mog neznanja , ja se okrpim pa trk na uletište.....dešavalo se i da poletim , da okrenem koji krug...mada sam više padao nego leteo....ali eto me opet na uzletišto.....nikom ne preporučujem da se kloni uzletne piste...kad god se padne , treba se okrpiti i snova na uzletište.....samo mnim , treba sve zanti o letu , pisti - pa i o neprijateljskoj avijaciji i protiv avionskoj artiljeriji 8 kako se to kaže u vazduhoplovnom žargonu )....ne vole takovi ove avione , pa i ptice letačice koje život i slobodu ljube !

Back