U čestim diskusijama sa jednim forumašem pravoslavcem i kreacionistom, nekoliko puta me je nazvao komunjarom. Primetio sam da to radi kada izgubi logičku osnovu pri odgovoru na neka pitanja posebno u vezi nastanka sveta i čoveka. Ja ne znam tačno šta znači reč „*********“, ali petpostavljam da je pogrdna i da je povezana sa našom skorašnjom komunističkom prošlošću. Odmah da rasčistimao, ja nisam bio član Saveza komunista i time se ne hvalim, kao što se i ne bih stideo da sam to bio. Meni je poznato da su članovi Saveza komunista postajali iz nekoliko razloga:
1.Lljudi iz ubeđenja;
2.Lljudi koji su pretendovali na neku funkciju, jer je poznato da rukovodeći kadrovi nisu mogli da budu oni koji nisu bili članovi SK;
3.Oni „mali“ ubogi ljudi, inače vernici, koji su se plašili da će im se nešto desiti ako nisu članovi.
Statistika tog vremena bi pokazala da je vernika procentualno bilo veoma malo. No, kada je komunizam propao statistika kaže da je broj vernika naglo narastao na preko 90%. Otkuda toliki vernika? Tu su oni koji su postali članovi SK iz straha, a bili potajni vernici, pa su doživeli da svoja verska opredeljenja mogu baz straha javno da iskažu.. Tu su i oni članovi SK koji su to postali da bi se dočepali nekih privilegija i oni su najglasniji , i ujedno najveći kritičari komunizma, dakle, moguće je, da su zapravo oni komunjare, pa po narodnoj „napad je najbolja odbrana“, nas ateiste svrstavaju u kategoriju kojoj, zapravo, sami pripadaju.
Ono što meni nije jasno je zašto forumski hrišćani tako olako povezuju ateizam sa komunizmom, kada je jasno da svi komunisti nisu bili i ateisti, niti su svi ateisti bili komunisti, a kratka analiza koja sledi ukazuje da komunizam i hrišćanstvo imaju mnogo više dodirnih tačaka, nego ateizam i komunizam.
1. Komunizam je dolazio nasilničkim putem;
1. Hrišćanstvo su nametali nasilničkim putem;
1. Ateizam, je stanje svesti, i niko nikom ga ne nemaće;
2..Komunisti se drže svojih pravila proklamovanih kroz razne manifeste;
2.Hrišćani se drže svoje svete knjige;
2.Ateisti nemaju svoju svetu knjigu, već čitaju naučnu literaturu u zavisnosti od interesovanja;
3. U komunizmu postoji kult ličnosti, jednog čoveka su uzdizali do božanstva;
3. U hrišćanstvu postoji kult ličnosti, jednog čoveka su proglasili za božanstvo;
3. Ateisti ne gaje kult ličnosti;
4.U komunizmu postoji uzan krug ljudi koji slepo slušaju vođu;
4.U hrišćanstvu je mali broj ljudi slepo slušao svog vođu;
4. Ateisti nemaju svog vođu.
5. Komunisti su sklanjali/ubijali protivnike;
5. Hrišćani su ubijali protivnike a danas ih satanizuju;
5. Ateisti se čude "protivnicima" (često im se smeju, kao ovde na forumu)
6. Komunizam se održavao jakom propagandom;
6. Hrišćanstvo se održava propagandnim strahom od Boga, i satanizovanjem nevernika;
6. Ateisti nemaju propagandnu mašineriju, a sve je više pristalica jer razum nadvladava;
7. U propagandi su se komunisti služili i lažima;
7. Osnov hrišćanstva su laži (vaskrsenje i večni život....);
7. Ateisti su pristalice naučnih istina. Jasno je da i neki ateisti lažu ali ne zarad ateizma.
8. Komunizam propagira jednakost u siromaštvu a pojedinci se bogate na račun većine;
8. Hrišćanstvo je religija siromašnih a pojedinci se bogate na račun većine;
8. Za ateistu svi su jednaki i bogat je onaj koji ima više pameti da zaradi;
9. U komunizmu je postojala elita sa jedne strane i poslušan narod sa druge;
9. U hrišćanstvu postoje pastiri/elita i poslušan narod-stado;
9. Ateisti se razlikuju po znanju i nema elitizma;
10. Komunisti su se rukovodili odlukama partijskih ćelija;
10. Hrišćani se rukovode odlukama Svetih otaca;
10. Ateisti čitaju naučnu literaturu i prihvataju dokazane činjenice
11. Komunista nije smeo ništa da kaže protiv komunizma;
11. Hrišćanin ne sme da kaže ništa protiv hrišćanstva;
11. Ateista, u skladu sa svojim moralnim principima, može da kaže bilo šta;
12. Komunisti su bili okrenuti prema nekoj svetloj budućnosti;
12. Hrišćani su okrenuti prema budućem Carstvu nebeskom;
12. Ateisti rade i žive u sadašnjosti, da bi za naraštaje bila bolja budućnost;
13. Svest komuniste je komunizam i samo komunizam;
13. Svest hrišćanina je Bog i samo Bog;
13. Svest ateiste je slobodna i otvorena za prihvat svega istinitog;
14. Komunizam su prihvatali i ubeđeni i pomodari i iz straha;
14. Hrišćanstvo prihvataju i ubeđeni i pomodari i iz straha;
14. Ateisti postaju oni koji vide da svet funkcioniše po principima koje je nauka objasnila;
Ovu analizu ću završiti jednom jedinom zajedničkom tačkom ateizma i komunizma a to je otvoreno negiranje postojanja objektivnog Boga, što je za hrišćane najveća jeres. To je, verovatno, i jedini razlog za potpuno pogrešno poistovećivanje komunizma i ateizma, jer gornja analiza ukazuje na mnogo veću sličnost komunizma i hrišćanstva.
U čestim diskusijama sa jednim forumašem pravoslavcem i kreacionistom, nekoliko puta me je nazvao komunjarom. Primetio sam da to radi kada izgubi logičku osnovu pri odgovoru na neka pitanja posebno u vezi nastanka sveta i čoveka. Ja ne znam tačno šta znači reč „*********“, ali petpostavljam da je pogrdna i da je povezana sa našom skorašnjom komunističkom prošlošću. Odmah da rasčistimao, ja nisam bio član Saveza komunista i time se ne hvalim, kao što se i ne bih stideo da sam to bio. Meni je poznato da su članovi Saveza komunista postajali iz nekoliko razloga:
1.Lljudi iz ubeđenja;
2.Lljudi koji su pretendovali na neku funkciju, jer je poznato da rukovodeći kadrovi nisu mogli da budu oni koji nisu bili članovi SK;
3.Oni „mali“ ubogi ljudi, inače vernici, koji su se plašili da će im se nešto desiti ako nisu članovi.
Statistika tog vremena bi pokazala da je vernika procentualno bilo veoma malo. No, kada je komunizam propao statistika kaže da je broj vernika naglo narastao na preko 90%. Otkuda toliki vernika? Tu su oni koji su postali članovi SK iz straha, a bili potajni vernici, pa su doživeli da svoja verska opredeljenja mogu baz straha javno da iskažu.. Tu su i oni članovi SK koji su to postali da bi se dočepali nekih privilegija i oni su najglasniji , i ujedno najveći kritičari komunizma, dakle, moguće je, da su zapravo oni komunjare, pa po narodnoj „napad je najbolja odbrana“, nas ateiste svrstavaju u kategoriju kojoj, zapravo, sami pripadaju.
Ono što meni nije jasno je zašto forumski hrišćani tako olako povezuju ateizam sa komunizmom, kada je jasno da svi komunisti nisu bili i ateisti, niti su svi ateisti bili komunisti, a kratka analiza koja sledi ukazuje da komunizam i hrišćanstvo imaju mnogo više dodirnih tačaka, nego ateizam i komunizam.
1. Komunizam je dolazio nasilničkim putem;
1. Hrišćanstvo su nametali nasilničkim putem;
1. Ateizam, je stanje svesti, i niko nikom ga ne nemaće;
2..Komunisti se drže svojih pravila proklamovanih kroz razne manifeste;
2.Hrišćani se drže svoje svete knjige;
2.Ateisti nemaju svoju svetu knjigu, već čitaju naučnu literaturu u zavisnosti od interesovanja;
3. U komunizmu postoji kult ličnosti, jednog čoveka su uzdizali do božanstva;
3. U hrišćanstvu postoji kult ličnosti, jednog čoveka su proglasili za božanstvo;
3. Ateisti ne gaje kult ličnosti;
4.U komunizmu postoji uzan krug ljudi koji slepo slušaju vođu;
4.U hrišćanstvu je mali broj ljudi slepo slušao svog vođu;
4. Ateisti nemaju svog vođu.
5. Komunisti su sklanjali/ubijali protivnike;
5. Hrišćani su ubijali protivnike a danas ih satanizuju;
5. Ateisti se čude "protivnicima" (često im se smeju, kao ovde na forumu)
6. Komunizam se održavao jakom propagandom;
6. Hrišćanstvo se održava propagandnim strahom od Boga, i satanizovanjem nevernika;
6. Ateisti nemaju propagandnu mašineriju, a sve je više pristalica jer razum nadvladava;
7. U propagandi su se komunisti služili i lažima;
7. Osnov hrišćanstva su laži (vaskrsenje i večni život....);
7. Ateisti su pristalice naučnih istina. Jasno je da i neki ateisti lažu ali ne zarad ateizma.
8. Komunizam propagira jednakost u siromaštvu a pojedinci se bogate na račun većine;
8. Hrišćanstvo je religija siromašnih a pojedinci se bogate na račun većine;
8. Za ateistu svi su jednaki i bogat je onaj koji ima više pameti da zaradi;
9. U komunizmu je postojala elita sa jedne strane i poslušan narod sa druge;
9. U hrišćanstvu postoje pastiri/elita i poslušan narod-stado;
9. Ateisti se razlikuju po znanju i nema elitizma;
10. Komunisti su se rukovodili odlukama partijskih ćelija;
10. Hrišćani se rukovode odlukama Svetih otaca;
10. Ateisti čitaju naučnu literaturu i prihvataju dokazane činjenice
11. Komunista nije smeo ništa da kaže protiv komunizma;
11. Hrišćanin ne sme da kaže ništa protiv hrišćanstva;
11. Ateista, u skladu sa svojim moralnim principima, može da kaže bilo šta;
12. Komunisti su bili okrenuti prema nekoj svetloj budućnosti;
12. Hrišćani su okrenuti prema budućem Carstvu nebeskom;
12. Ateisti rade i žive u sadašnjosti, da bi za naraštaje bila bolja budućnost;
13. Svest komuniste je komunizam i samo komunizam;
13. Svest hrišćanina je Bog i samo Bog;
13. Svest ateiste je slobodna i otvorena za prihvat svega istinitog;
14. Komunizam su prihvatali i ubeđeni i pomodari i iz straha;
14. Hrišćanstvo prihvataju i ubeđeni i pomodari i iz straha;
14. Ateisti postaju oni koji vide da svet funkcioniše po principima koje je nauka objasnila;
Ovu analizu ću završiti jednom jedinom zajedničkom tačkom ateizma i komunizma a to je otvoreno negiranje postojanja objektivnog Boga, što je za hrišćane najveća jeres. To je, verovatno, i jedini razlog za potpuno pogrešno poistovećivanje komunizma i ateizma, jer gornja analiza ukazuje na mnogo veću sličnost komunizma i hrišćanstva.