7 .Zagreb Dox

Muppet

Početnik
Banovan
Poruka
48
Sedmo izdanje ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u kinu Movieplex u Centru Kaptol. Pored međunarodne i regionalne konkurencije, ovogodišnje izdanje uključuje standardne službene programe: 'Glazbeni Globus', 'Kontroverzni Dox', 'Happy Dox', prošle godine oformljeni 'Stanje stvari', ali i dva potpuno nova programa: 'Teen Dox' i 'Majstori Doxa'.

Potonji program 'Majstori Doxa' uključuje najnovije filmske uratke svjetski priznatih autora i autorica na području dokumentaristike. Američkog redatelja Fredericka Wisemana struka smatra jednim od najznačajnijih živućih dokumentarista današnjice. Baveći se filmom više od 40 godina, Wiseman je dosad snimio više od trideset dokumentaraca u kojima se posvetio istraživanju američkih institucija. Stavljajući u fokus bolnice, srednje škole, vojne centre, centre za socijalnu skrb, policijske stanice – Wiseman gledateljima otkriva one manje poznate nejednakosti američkog društva. U posljednjem filmu 'Boxing Gym' snima školu boksa – na suptilno provokativan način Wiseman tako kritizira postojanost i prisutnost nasilja u današnjem društvu.

Uz bok Wisemanu tu je još jednan od vodećih svjetskih majstora dokumentarne forme – riječ je o Errolu Morrisu. 2003. magazin Guardian uvrstio ga je na sedmo mjesto najboljih svjetskih redatelja, a za svoj je rad nagrađen brojnim filmskim nagradama, uključujući Oscara za film 'Magla rata'. Morrisov posljednji film 'Tabloid' bilježi priču o Joyce McKinney, bivšoj Miss Wyominga, koja nije željela prihvatiti prekid ljubavne veze s mormonskim svećenikom te ga je navodno pratila, otela i seksualno zlostavljala. Morris spomenuti događaj bilježi sa dva potpuno različita stajališta: iz perspektive glavne protagonistice koja je vođena bezuvjetnom ljubavlju željela spasiti voljenog muškarca, te iz perspektive tabloida željnih senzacionalizma.

Redatelj i pjesnik Jørgen Leth vodeća je figura svjetske eksperimentalno- dokumentarne produkcije te jedan od pionira suvremene danske kinematografije; od 50-ih godina prošlog stoljeća naovamo snimio je više od trideset kratkih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova koji tematski variraju od portretiranja različitih umjetnika preko impresionističkih, poetičnih zapisa života u Kini, Haitiju te SAD-u sve do dokumentiranja sportskih događaja. Svjetskoj je javnosti najpoznatiji po projektu 'Pet opstrukcija' koji je realizirao sa Larsom von Trierom, a koji uključuje pet remakea Lethovog najpoznatijeg nadrealističnog filma 'The Perfect Human'. U filmu 'Erotic man' koji će biti prikazan na ZagrebDoxu, Leth putuje svijetom i stvara provokativni i nerijetko autobiografski filmski esej o čovjeku u potrazi za prirodom 'erotskog'.

Među dokumentarističke majstore uključene su i dvije autorice: Kim Longinotto i Jennifer Fox čiji su filmovi domaćoj publici poznati sa prošlogodišnjih izdanja ZagrebDoxa. Kim Longinotto istaknuta je britanska redateljica poznata po portretiranju izuzetno snažnih žena diljem svijeta i bavljenju kontroverznim temama u visoko rizičnim društvima u kojima su diskriminacija i kršenje temeljnih ljudskih prava svakodnevna pojava. Njeni filmovi osvojili su niz međunarodnih nagrada na svjetskim festivalima, uključujući one na Cannesu, Sundanceu kao i nagradu BAFTA. Posljednji film 'Pink saris' donosi priču o ženskim pravima u sjevernoj Indiji – Longinotto dokumentira svakodnevnu borbu Sampat – ona se više od dvadeset godina sustavno bori protiv tamošnje tradicije i kastinskog sistema koji uključuju nasilje prema ženama na svakodnevnoj bazi.

Jennifer Fox višestruko je nagrađivana njujorška redateljica i producentica, čiji je docu-soap ‘Letenje: ispovijesti slobodne žene' izazvao veliko zanimanje domaće publike na ZagrebDoxu 2007. Fox je u tom filmu pokrenula novu formu 'osobnog dokumentarca' nazvanog 'passing the camera' (dodavanje kamere) u kojem se briše tradicionalan odnos redatelja i protagonista jer se kamera okreće prema onome tko govori te slijedi prirodan tijek komunikacije. Njezin posljednji dokumentarac 'My reincarnation' uključuje njezino dvadesetogodišnje praćenje tibetanskog učitelja i njegovog sina koji tvrdoglavo odbija prihvatiti svoju sudbinu reinkarniranog učitelja te umjesto toga odabire karijeru u Italiji.

Posljednji od majstora je istaknuti hrvatski dokumentarist Eduard Galić kojemu će na festivalu biti posvećena autorska večer po izboru Hrvoja Turkovića. Galić je jedan od najproduktivnijih hrvatskih filmskih i televizijskih redatelja uopće - u stvaralačkom radu koji traje preko 45 godina režirao je preko četrdeset dokumentaraca, nekoliko igranih filmova, niz tv-drama, televizijskih serija te preko 100 raznih televizijskih formi. Galić će na ZagrebDoxu ujedno biti i predsjednikom žirija.
http://www.zagrebdox.net/
 

Back
Top