Alekasandar3
Buduća legenda
- Poruka
- 35.716
Да сам нека власт ЈА БИХ ОДРЕДИО, РЕЦИМО 28.СЕПТЕМБАР 1941. ГОДИНЕ КАО ДАН УСТАНКА ПРОТИВ ФАШИЗМА - или неки сличан датум, а ево и зашто:
Заробљавање Немаца
Zarobljeni su 28. septembra 1941. godine u Gornjem Milanovcu. Kapetan Zvonko Vučković, tada komandant Takovskog četničkog odreda i učitelj Branko Rakić, komandant istoimenog partizanskog odreda (pošto su četnici i partizani tada bili u savezu), odlučili su da zajedno napadnu nemačku posadu u Gornjem Milanovcu, koja se sastojala od stotinak vojnika. Osetivši opasnost, Nemci su se zabarikadirali u zgradu tadašnje osnovne škole "Kralj Aleksandar Karađorđević" u centru grada. Dobro naoružani i zaštićeni pružali su žestok otpor. U kritičnom trenutku umešniji (bio je aktivni oficir kraljeve garde), Zvonko Vučković je uleteo u školu i Nemcima rekao da je, tobože, zgrada minirana, i ako se na predaju, svi će odleteti u vazduh.
Prevara je uspela. Nemci su se predali. Oružje je podeljeno između četnika i partizana. Nemci su pripali četnicima. Bio sam tada učenik prvog razreda gimnazije u Gornjem Milanovcu i kad je borba počela, pobegao sam u obližnje selo Brusnicu. Svojim očima sam video kad četnici putem za Ravnu goru sprovode zarobljene Nemce.
Sa Ravne gore Nemce su odveli u obližnje selo Planinicu, u tamošnju školu koju su pretvorili u nemački logor. Tamo je i nastala ona fotografija. Ali, posle Drugog svetskog rata ona je u novinama (i ja sam to radio), knjigama, muzejima i na izložbama objavljena i izlagana sa potpisom ispod slike: "Partizani sprovode Nemce 1941. godine u Užicu". Tek nedavno istina i o ovoj slici je izbila na videlo. I sâm sam je lično proverio. Sa tom slikom otišao sam u selo Planinicu i pokazao je seljacima. Potvrdili su da je ta slika tu nastala. A one okolne zgrade koje se vide na slici i sada postoje. I o tome sam tada pisao u "Ilustrovanoj Politici".
Ne može jer niej bio ustanak.
USTANAK JE ORGANIZOVANO DELOVANJE PROTIV OKUPATORA NA NACIONALNOM NIVOU- a pojedini primeri neorganizovane bune ne mogu sa podvesti pod definiciju ustanka.
To može da bude samo 7 julski ustanak koje je jedini bio organizovan na nacionalnom nivou.