64 године од комунистичких злочина у Београду

auuuu jeee, mislim dokle ce ljudi vise da "prepraljvaju" i 'ispravljaju" istoriju, ako se ovako nastavi, ispostavice se da nije ni bilo hitlera i da nemci nisu pocinili nikakve zlocine u Drugom svetskom ratu, vec je za sve kriva ta bagra crvena................ma kako da ne.

ma ne.
poenta je da se ospori klasična komunistička glorifikacija. nita više.

Drugovi Prle, Tihi, Joca i Mrki su pokokali tri četvrtine žitelja predratnog Beograda, pa nešto malo Sovjeti, onda Ameri, dok su ga bombardovali, i tek nekolicinu, što bi rekli neki naši bivši, neomiljeni političari, pravu "šačicu", su nam skrivili Nemci, i to greškom ih upucali, slučajno. I aprila 41. im se nenamerno otkačilo par bombi nad Beogradom, dešava se to svim velikim armijama, na manevrima i tako to, uvek postoji ta verovatnća da dođe do greške. Sva sreća što je drug Valter delovao po Sarajevu, inače ne bi niko živ ostao do kraja rata.

:) Malo je nezahvalno o tome pisati na ovom pdf-u...Mislim da je većina građana politički neopredeljena, i pored izuzetne politizacije našeg društva u toku prethodnih godina. Jednostavno neki drugi problemi više utiču na njihove preokupacije, primarno im je preživljavanje, ekonomski problemi su im važniji od političkih, mada su te sfere tesno povezane...

U toku građanskog rata zločine nad civilnim stanovništvom, pa i nad pripadnicima vlastite nacije koji su bili naklonjeni suparničkoj strani, su počinili i četnici DM.

jesu naravno da je bilo slucajeva . Ja ne opravdavam nijedan zlocin , ali slozices se da su ih pocinili mnogo manje nego patizani

Mnogi ljudi tako sagledavaju istorijske tokove, naročito ljudi koji su desno politički orijentisani, baš ovde na forumu, čak bi rekao da većina mojih forumskih drugara tako razmišlja, ali...Mislim da grešite, većina problema koji su izbili na videlo u toku drugog svetskog rata uneta je u tu državnu tvorevinu, u Jugoslaviju, odmah u toku njenog nastanka, a najodgovorniji za tu "promašenu investiciju" je bio Aleksandar Prvi, i njegovi poltroni.

Da to je politicka greska ali ne i zloupotreba

Da to je politicka greska ali ne i zloupotreba
Svakako.
Po mom skromnom mišljenju jedna od najvećih grešaka, koja je odredila sva ona kasnija nesrećna dešavanja u kojima smo stradali tokom 20. veka
Danas svako pise svoju istoriju.
Baš smo pričali na pdf-u Istorija da će ta tendencija korigovanja naše nacionalne istorije u skladu sa političkim orijentacijama onih koji to sprovode da se nastavi u nedogled...
jesu naravno da je bilo slucajeva . Ja ne opravdavam nijedan zlocin , ali slozices se da su ih pocinili mnogo manje nego patizani

Ne mogu da pričam ništa o obimu tih žrtava, nedovoljno znam o tome, a mislim da istoričari još nisu pouzdano utvrdili čak ni okvirni broj stradalih u građanskom ratu i nakon njega u periodu komunističkog revolucionarnog terora. Ja lično te zločine razdvajam kad posmatram te događaje i zato mnogi misle da sam naklonjen partizanskom pokrertu. Ali ova tema koliko sam shvatio to drugačije tretira, posmatraju se i zločini u toku i nakon drugog svetskog rata...Naravno ni ja ne mogu da opravdam te zločine koji su počinjeni nad pripadnicima vlastitog naroda iz političkih pobuda, užasno je to vreme bilo...
Koliko znam tek sad na lokalnom nivou istoričari utvrđuju broj poginulih građana u toku drugog svetskog rata, i to su pojedinačni slučajevi, koji ko zna da li će uspeti. O žrtvama komunista nakon oslobođenja nemam prava saznanja, ali nesumnjivo da je revolucionarni teror bio žestok, i da je stradalo dosta nevinih ljudi.

auuuu jeee, mislim dokle ce ljudi vise da "prepraljvaju" i 'ispravljaju" istoriju, ako se ovako nastavi, ispostavice se da nije ni bilo hitlera i da nemci nisu pocinili nikakve zlocine u Drugom svetskom ratu, vec je za sve kriva ta bagra crvena................ma kako da ne.

Cinjenica je da je Srbija imala 2 anti-fasisticka pokreta, Cetnicki i Partizanski (samo razlika je u tome sto su Partizani bili za SFRJ i pro-Jugoslovenski orijentisani a Cetnici su bili za kraljevinu Srbiju i kralja, iako je jedan deo Cetnika bio za Republiku Srbiju)
Ali je li iko od vas zna da nije bilo pre svega Crvene armije , Svabe bi i dan danas drzale celu Evropu (i verovatno bi sve zemlje u Evropi bile samo nemacke pokrajne) i tek kad su krenuli na Ruse ispusili su ga.
Realno u Drugom Svetskom ratu Rusi tj. Crveno-armejci su jedini pravi pobednici.
Pa, to je otprilike to, plus opaska dachezr.

то што се дешавало у београду октобра 1944.је за сваку осуду.то је био геноцид.ја као личанин се срамим што је генерал 6.личке (баста мислим да се презивао)био један од главних судија преког суда тада и што је одговоран за већину тих убистава.нису убијани само истакнути срби већ и обични људи који су радили као чиновници и сл.многи су се одазвали позиву да се врате на посао а затим одведени на превару и стрељани. било је ту и личке сиротиње која је радила у београду.једна велика брука на образу крајишника који су прогурали часни цео рат и онда све усрали захваљујући неколицини комуниста појединаца из њихових редова као што је и ген.баста.исти ти су већ пре тога направили зло и око ваљева над прочетнички опредељеним народом.а сада потомци тих "јунака" се шире по београдским салонима и вилама и пропагирају демократију европејство итд,а ни мало им не смета што спавају на крвавим плахтама(чаршавима) у собама неких којих више нема а њихов отац се побринуо да тако и буде.--- и још нешто, прочитао сам овдје како је у ослобођењу београда учествовала 13.хрватска бригада.ријеч је у ствари о 13.кордунашкој НОУ бригади у којој није било хрвата али су комунисти скоро све бригаде у хрватској називали са префиксом хрватска иако нису имали везе са хрватима код оснивања.наследници те 13.кордунашке бригаде се и у овом задњем рату нису повлачили пред олујом па су на крају са делом 11.-те бригаде доспјели у окружење и предали се хрватској војсци код топуског са око 10000 цивила.касније су преко сиска у оној колони аутопутем пребачени у србију.

Back