50 najboljih knjiga

Meni je ovo njegova najslabija knjiga, uopšte mi se nije dopala, najbolja mi je Pokoravanje, dobre su i Platforma i Elementarne čestice.
Takođe mi je i Karta i teritorija slabija knjiga, mada je za nju dobio Gonkurovu nagradu.

Inače bravo za Kosrija, mnogo dobar pisac.
Ocito imamo razlicite senzibilitete - Prosirenje podrucja borbe je moje *gubljenje nevinosti* sa Uelbekom pa sam je mozda i zato stavio iznad ostalih njegovih (a procitao sam sve). Karta i teritorija mi je, opet, vrhunska distopija a volim i Elementarne cestice i Mogucnost ostrva (ova poslednja mi nije na listi samo zato jer je,zapravo, rimejk naucnofant. romana Grad, K. Simaka koju sam vec stavio na listu). Pokoravanje mi je, iako je vecini (kao i tebi) omiljena - jedina Uelbekova gde sam se bas grdno razocarao... predvidljiva fabula, kliseizirani junaci, populisticka tema...kao da je pisana po (auto)narudzbi da se drmne lova na trendu a bez autenticnog stvaralackog poriva (sto obicno i da traljav rezultat).
Mada, kad sam malo razmisljao predvece o tvom nesvidjanju Pros. podrucja borbe pomislih da mozda i ima osnove jer odjednom mi se *upali lampica* da je tada anonimni Uelbek mozda i to delce pisao tendenciozno - zeleci da *oda pocast* cuvenom Kamijevom Strancu ali u ambijentu kraja XX veka... (tj. malo je kraduckao tematiku)
Drago mi je sto cenis Kosrija (on mi je u 5 omiljenih) - voleo bih da ga vise ljudi otkrije
Znaci mi sto si mi uopste komentarisao izbor - naslovi na tvojoj listi ukazuju da si citalac od formata (dosta tvojih preporuka je teorija a ne samo *razbibriga*) sto ja, nazalost, nikad necu biti. Ima dosta naslova tamo koji mi deluju primamljivo za citanje.
Osecam se kao fudbaler recimo Ajaxa kad dodje u situaciju da dobije komentar i savet od kolege iz minhenskog Bajerna. Jer, Ajax. iako igra leprsave i atraktivne meceve za publiku retko prodje dalje od osmine finala a Bajern je masinerija koja je uvek favorit za sam vrh lige sampiona

Poslednja izmena:
Ocito imamo razlicite senzibilitete - Prosirenje podrucja borbe je moje *gubljenje nevinosti* sa Uelbekom pa sam je mozda i zato stavio iznad ostalih njegovih (a procitao sam sve). Karta i teritorija mi je, opet, vrhunska distopija a volim i Elementarne cestice i Mogucnost ostrva (ova poslednja mi nije na listi samo zato jer je,zapravo, rimejk naucnofant. romana Grad, K. Simaka koju sam vec stavio na listu). Pokoravanje mi je, iako je vecini (kao i tebi) omiljena - jedina Uelbekova gde sam se bas grdno razocarao... predvidljiva fabula, kliseizirani junaci, populisticka tema...kao da je pisana po (auto)narudzbi da se drmne lova na trendu a bez autenticnog stvaralackog poriva (sto obicno i da traljav rezultat).
Mada, kad sam malo razmisljao predvece o tvom nesvidjanju Pros. podrucja borbe pomislih da mozda i ima osnove jer odjednom mi se *upali lampica* da je tada anonimni Uelbek mozda i to delce pisao tendenciozno - zeleci da *oda pocast* cuvenom Kamijevom Strancu ali u ambijentu kraja XX veka... (tj. malo je kraduckao tematiku)
Drago mi je sto cenis Kosrija (on mi je u 5 omiljenih) - voleo bih da ga vise ljudi otkrije
Znaci mi sto si mi uopste komentarisao izbor - naslovi na tvojoj listi ukazuju da si citalac od formata (dosta tvojih preporuka je teorija a ne samo *razbibriga*) sto ja, nazalost, nikad necu biti. Ima dosta naslova tamo koji mi deluju primamljivo za citanje.
Osecam se kao fudbaler recimo Ajaxa kad dodje u situaciju da dobije komentar i savet od kolege iz minhenskog Bajerna. Jer, Ajax. iako igra leprsave i atraktivne meceve za publiku retko prodje dalje od osmine finala a Bajern je masinerija koja je uvek favorit za sam vrh lige sampiona
Čini mi se da, pošto mu je to prvi roman, u Proširenju područja borbe nije pronašao svoj stil, da još nije bio izgrađen kao pisac, drugi roman mu je neuporedivo bolji, tu je već onaj Uelbek koji će biti i u narednim romanima, nekad manje, nekad više uspešan, ali svakako prepoznatljiv, kako po temama kojima se bavi, tako i po obradi tih tema.
Što se tiče Pokoravanja, tu mi je nekako najzreliji, a jedan od razloga zašto mi se to delo najviše dopada je to što je Fransoa stručnjak za Žorisa-Karla Uismansa, pisca kojeg volim da čitam.
Kosri je izuzetan, šteta što mu sva dela nisu prevedena kod nas, on i nema veliki opus, svega šest ili sedam knjiga.
I hvala na pohvali, samo nemaš razloga da se tako osećaš.

Sve od Dostojevskog
Sve Remarkove
Sve Zoline
Sve Hesseove
Sve od Moravie
Neke od Umberta Eka
Neke Henri Milera
Neke Milosa Crnjanskog
Neke Slobodana Selenica
Sve od Ive Andrića
Neke Kafkine
Neke Lajoš Zilahi
Neke Mike Oklopdzica
Neke Momo Kapora
Pojednične:
Sofijin svet
Gojine utvare
A planine odjeknuše
Lovac na jelene
Uh,ne mogu više...

Mislim da sam (nekad davno) u vreme citanja Majstora i Margarite u predgovoru procitao da je bilo cak 17 verzija (pre stampanja) tako da je ovaj tvoj zakljucak razumljiv...
Za razliku od cudjenja kako je odraslim osobama ta knjiga medju najboljim
Ove dve recenice su ti kontradiktorne. Mlada dusa ume da se napali na antisovjetski sentiment pa da bude odusevljena Masterom, odrasla osoba zna da je ta knjiga trabunjanje nekog ko nije bio dovoljno talentovan da dovrsi zapoceto.

1.Ivana Brlić Mažuranić: Priče iz davna
2.Branko Ćopić:Orlovi rano lete
3.Čarls Dikens: Oliver Tvist
4.Aleksandar Dima:Grof Monte Kristo
5.Marija Jurić Zagorka:Jadranka
6.Teri Pračet:Mort
7.Herman Hese:Sidarta
8.Erskin Koldvel:Greta/Aneta
9.Gordana Kuić:Miris kiše na Balkanu
10.Edgard Alan Po
11.Klajv Baker:Knjiga krvi(Dva grada)
12.Lowkraft:U planinama ludila
13.Mi deca sa stanice Zoo
14.Milorad Pavić:Unutrašnja strana vetra
15.Vladimir Kolar:Odisej luta Jadranom
16.Dušan Savković:Radovanjska sekira
17.Džon Kristofer:Smrt trave
18.Dora Lesing:Peto dete
19.Stiven King:To
20.Umberto Eko:Ime ruže
21.Branislav Pekić:Besnilo
22.Halden Hosein:Hiljadu čudesnih sunaca
23.Gijam Muso:Sedam godina kasnije
24.Zoran Živković:Poslednja knjiga
25.Den Simons:Hiperion
26.Den Simons:Leto noći
27.Nil Gejmen:Američki bogovi
28.Robert Džordan:Točak vremena
29.Tomas Haris:Crveni zmaj
30.Gor Vidal:Kalki.
31.Artur Konan Dojl:Baskevirski pas

Ne mogu više da se setim knjiga koje su baš ostavile utisak na mene.
Bilo je tu dosta i dečijih knjiga, avanturističkih
Tarzan, Karl Maj.....
Kako odrastaš tako se tvoja ljubav prema knjigi razvija i raste.
Nekad ćeš pročitati Stendalda a nekad će ti prijati Danijela Stil.
Ima mnogo knjiga koje tek treba pročitati.
Kakav utisak će ostaviti vreme će pokazati.

Što se tiče prve knjige, Priče iz davnina će uvek biti No1 jer je to bila moja prva knjiga ikad kupljena i zauzima poseban prostor u mom srcu i životu.
Neke knjige pročitaš jednom u životu i pamtiš ih čitav život.
Nekima se vraćaš i čitaš ih ponovo i budu drugačije u različiim razdobljima života.

Ne znam koliko će biti zbirno ali spisak omiljenih je sledeći :
- sve knjige Terija Pračeta
- "Autostoperski vodič kroz galaksiju" Daglas Adams
- ceo serijal o Hariju Huleu (Ju Nesbe)
- "Moramo da razgovaramo o Kevinu" Lajonel Šrajver
- "Beli oleander" Dženet Fič
- "Dete 44" - Tom Rob Smit
- "Atlantida" i "Besnilo" B. Pekića
- "Oskar i Lusinda"-Piter Keri
- "Ime ruže" -Umberto Eko
- "Canone inverso" i "Čuvar snova" Paolo Maurensig
- "Kad je Niče plakao" Irvin Jalom