5 osnovnih programskih jezika za profesionalce u sajber bezbednosti

nije full stack samo php, a valjda nije ni php samo vezan za linux?
a i php se potiskuje koliko sam čitala tj ima dosta starih stvari na njemu ali nije toliko glavni?
Znas kako taj termin full stack, znaci da se bavis i server programiranjem. Ako nikako ne interagujes sa serverskim OS-om sto je gotovo
nemoguce za bilo sta drugo osim za hello world, moras bar nesto da znas o tome... ne znam koliko je php zastupljen, ali mislim da vecina
ljudi to zna i radi. Tu su i MS tehnologije, pa tako opet moras znati i to, u slucaju da si vezana za MS. Onaj ko radi samo JS, mozda ne mora
znati, eto.

@hirajgoagain dobrim delom si u pravu. Sto se tice bezbednosti servera, za to su zaduzeni CyberSec Analiticari i Penetration testeri (plavi i crveni tim), medjutim za sigurnost aplikacije je zaduzen onaj ko je pravi. To sve ide u saradnji jedno sa drugim, ali osnove OS-a na kom ce sajt stajati su neophodne. Za JavaScript naravno ne, on je client-side jezik, ali se sve vise koristi NodeJS kao server-side za JavaScript.

Full Stack Developer:

Radi u vise programskih jezika, dakle sposoban je da uradi i 'Client-Side' i 'Server-Side'
U web development-u FS programeri koriste HTML/CSS, JS + npr PHP ili neki drugi server-side jezik, tako da aplikacija bude spremna out-of-the-box za onog ko je postavlja na produkcijski server. Ne poznavanje OS-a na kom ce aplikacija biti postavljena vodi do nepravilnosti., koje u zavisnosti od greske mogu biti vise ili manje katastrofalne.

Edit:
Kada sam vec spomenuo, security timovi se dele na plavi i crveni, pa da napisem razliku:

Crveni tim:

Tim sacinjen od ljudi (ili pojedinca) koji igraju napad (offensive security). Oni napadaju sistem, traze nepravilnosti u serveru, softweru, pisu exploit-e i pokasavaju da slome ono sto treba da bude bezbedno.

Plavi tim:

Ovaj deo je zaduzen za odbranu. Monitoring sistema, fajlova, saobracaja, firewall, odbrambeni programi, anti-ddos... Oni odrzavaju sistem sigurnim, i prave protokole u slucaju katastrofe (npr enkripcija i backup u skucaju ransomware napada).

Kombinacijom Crvenog i Plavog tima se radi kompletan Penetration Test, koji u velikim kompanijama ne ukljucuje samo uredjaje, nego i zaposlene, da li ih je moguce prevariti, hakovati pa preko njih provaliti u sistem itd... Kao i uvek, napad je najbolja odbrana,

Poslednja izmena:
Znas kako taj termin full stack, znaci da se bavis i server programiranjem. Ako nikako ne interagujes sa serverskim OS-om sto je gotovo
nemoguce za bilo sta drugo osim za hello world, moras bar nesto da znas o tome... ne znam koliko je php zastupljen, ali mislim da vecina
ljudi to zna i radi. Tu su i MS tehnologije, pa tako opet moras znati i to, u slucaju da si vezana za MS. Onaj ko radi samo JS, mozda ne mora
znati, eto.

full stack je valjda da može da napravi celu internet aplikaciju, i "napred" i "pozadi", možda mora neke sistemske pozive da zna (?) ali inače petlja sa sajtom u stvari, da klikneš ovde onde, dodaš, uloguješ se, šta je već to nešto
malo sam radila wordpress i tu je jedino bilo da upališ xampp i da ugasiš, što se tiče sistema mislim
evo poslova https://fullstackjob.com/ tj ne pominje se poznavanje op sistema?
e sad možda negde nekom dodele dodatna zaduženja jer nemaju odvojene uloge, ali valjda je full stack već dovoljno zahtevno ... ali oni se vežu za neku kombinaciju, ne rade istovremeno mnogo različitih

Vidi, kazem da si delimicno u pravu. Za osnovne stvari ti ne treba, ali ako ces ici dalje od wordpress-a , lepo je znati kada da koristis koju bazu podataka, u zavisnosti na kom serveru ce stajati sajt. Kojom brzinom sajt radi, i koliko protoka moze da primi. Ako to sve resava neko drugi, a tvoje bude samo da napises PHP plugin za wordpress, HTML i JS, onda ti ne treba poznavanje OS. Ali kada ti neko kaze da gomilu detalja sta sve treba da ima sajt, a tvoje bude da to osmislis i uradis od pocetka do kraja, postavis da radi, onda je drugacije. Ali opet, to poznavanje linuxa koje je potrebno, i o kom ja pricam, je toliko osnovno da ga naucis za jedan dan guglajujci i pijuckajuci ness kafu. Ostatak bude na administratoria servera da namestaju.

Sa druge strane tu su i razliciti nivoi znanja (junior/medior/senior), tako da junior sigurno ne mora da ima poznavanje svega o cemu govorim. Senior sigurno mora.

Imaš csv faj koji ima x fiksnih polja za koja znaš tip i naziv ali im je redosled promenljiv i imaš nepoznat broj (njih y) dodatnih polja za koja ne znaš tip i , naravno, ni naziv. Uz to imaš otprilike pola miliona redova kod svakog importa. Kako to strpati u tabelu Sql Servera koja ima fiksnih x polja i dodatnih y koja se stalno menjaju? I da ne traje 10 minuta. Bulk Copy tu ne ide, cursor je spor...Mora sve na serverskoj strani da se radi. Znam da sam se time majao pre par godina. Ne sećam se kako sam to na kraju rešio(čini mi se da je bilo neko ružno rešenje sa tmp table pa onda insert u ciljnu tabelu). Možda neko ima ideju za ubuduće.

Imaš csv faj koji ima x fiksnih polja za koja znaš tip i naziv ali im je redosled promenljiv i imaš nepoznat broj (njih y) dodatnih polja za koja ne znaš tip i , naravno, ni naziv. Uz to imaš otprilike pola miliona redova kod svakog importa. Kako to strpati u tabelu Sql Servera koja ima fiksnih x polja i dodatnih y koja se stalno menjaju? I da ne traje 10 minuta. Bulk Copy tu ne ide, cursor je spor...Mora sve na serverskoj strani da se radi. Znam da sam se time majao pre par godina. Ne sećam se kako sam to na kraju rešio(čini mi se da je bilo neko ružno rešenje sa tmp table pa onda insert u ciljnu tabelu). Možda neko ima ideju za ubuduće.
Za ptošlu firmu sam radio import tekst fajlova i uvek je ograničenje bio hdd, za one klijente koji nisu hteli da se isprse za ssd...

Back