5 најзначајних српских књижевника

Za mene postoji samo jedan, a i radi se o najznacijnijem ( za moj jezicki ukus to moze i trebalo bi da bude samo jedan)
a to je jel Crnjanski.
Andric i Selimovic nikako nisu srpski pisci, na neki nacin nije to ni Kish.
Cak ni Tishma koga ja jako volim, ali ni njegove teme nisu "srpske".
Selenic bio beogradski knjizevnik pa nekako ni on pripada tom srpskom krugu.
A da, zaboravih najglavnijeg ( izivanjam se njemu licno), a to je Pekic:heart:

Da i ne. Naravno, po mom sudu...
Crnjanski je najveći srpski pisac.
Ovi nabrojani Bosanci jesu srpski pisci, ali ne isključivo- mislim, koliko god Selimović srbovao, ne može se
spriječiti da ga Bošnjaci ne stave u svoj kanon.

U pogledu Pekića bih se složio za memoare i neka djela, no.... roman ili pripovijest moraju, koliko god
zvučalo staromodno, imati emocionalnu snagu. Crnjanski, pa i Andrić to imaju, dok je Pekić više satiričar.

Bilo kako bilo, nabrojani su uistinu dobri, a u slučaju Crnjanskoga i veliki pisci.
Ono što ja ne mogu probaviti- to je Pavić sa svojim marifetlucima. Ne razumijem kako to netko može ozbiljno shvatiti.
U taj bih rang opsjenara stavio i Umberta Eca, Rushdieja i još neke....

Heh, možda su baš zato zbog ''srpskih'' tema ti pisci svetu vrlo malo poznati. :)
Te teme zaista nikoga po belom svetu ne zanimaju. I ne samo te "srpske, hrvatske, albanske, bugarske, turske, arapske,
ali i kineske itd" Jedini je mozda Danilo Kish koji je inetersantan za svetsku citalacku publiku, ali u rangu recimo Kertésza
znaci jako zahtevne citaoce. Svi ostali, nazalost je tu i Crnjanski, a i Krleza ( za moj ukus dva velikana sa Balkana ) samo su
cenjeni i voljeni "lokalno".

Ja sam se onomad izludjivala ( ali prijatno) citajuci Jozefa Rota, ni njega niko , izuzev nekih specijalaca, ne poznaje.
Bernhard je genijalan, jako malo ljudi uopste i moze da ga razume jer je kod njega tematika licemerje, ali ne licemerje coveka
nego iskljucivo jednog uskog kruga, a za to bi trebalo poznavati jako dobro posleratne slike i prilike u Austriji ( drustvo, crkva, politika).

Bolji je Krleža o.O :D

Teško ih je uspoređivati jer su , iako vršnjaci, različiti usvojim poetiikama- a i nerealno jer Krleža ima širi raspon.
Po senzibilitetu isto različiti, pa koliko god Krleža isticao utjecaj Skandinavaca, Nietzschea i Prousta, on je
, ogradimo li se samo na "prave" pisce, više neki čudni križanac Conrada (politički romani), Faulknera (regionalizam, naturalizam, retorika) i Dostojevskoga (histerija, grozničavi dijalozi), dok u esejizmu nema pandana- poznati esejisti su uglavnom slabiji.

Crnjanskoga je još teže odrediti budući da je on lirsko-epski temperament, rijetka kombinacija.
Najbliža mu je neka kombinacija velikih Rusa- ne Dostojevskoga- možda Tolstoja, Čehova i talijanskih verista kao
Giovanni Verga, sa sirovim strastima.

Poslednja izmena:
Krleža je rvacki lokalac,nije pisac svetskog formata kao Pavić,a o "opsenarima" Eku I Ruždiju da ne govorimo...
(Zaboravio sam naslov romana Ruždija u kom se ne otvaraju padobrani dvojici,ali oni nastavljaju dalje-strašno mi to nalik Kišovoj
priči o Simonu čudotvorcu...Ybm ti uha,kaj je tu opsenarsko?)
Naime,na našim prostorima (prostori bivše Juge!),a I na vašim (takođe bivše Juge:mrgreen:) nikad nije bilo "opsenara" erudicije I lucidnosti
Umberta Eka-sve sami potomci konjušara,stočara I teških poljoprivrednih proizvođača...
A elita? Ybg,Tito je to lijepo saopćil Krleži:"Sve sam buzerant moj Miro..."

Ali eto,morao se svom Miri izviniti kaj ga ni nominiral:"Oprosti Miro,ali u pitanju je renome I značaj naše borbe za miroljubivu koegzistenciju...To ti ono sranje komplicirano kaj je Bevc izkompliciral..."
Vrli Miro nije se dal zjebat I ni progutal tu žvaku...Sumnjičio je Starog da pela v švaleraciju z Ivom ovejanom švalerčinom!
Znaš Urvane kaj je rekel pok.Momo Kapor? "Život je nekom qrva,a nekom I maćeha!":manikir:

Poslednja izmena:

Back