5 gradova u Srbiji koje morate obići kao turista

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.705
pobednik-beograd-usce.jpg


Srbija je zemlja koja očarava svojim raznolikim pejzažima, bogatom istorijom i gostoljubivim stanovništvom. Dok putujete kroz ovu prelepu zemlju, postoji nekoliko gradova koji se izdvajaju kao nezaobilazne destinacije za svakog turistu.Ovo su mesta koja morate obići ako želite da kažete da ste bili u Srbiji!

Niš – tradicija ukusa
Niš je jedan od najstarijih gradova u Evropi, sa bogatom istorijom koja seže hiljadama godina unazad. Da biste ga obišli i proučili njegovu kulturu, istoriju i druge lepote Niša, bile bi vam potrebne godine.Ali kako biste iole ubrzali sam obilazak i upoznavanje grada, dobro bi bilo da nakon sletanja avionom ili dolaska autobusom, isplanirate sam obilazak najpoznatijih ili vama najprivlačnijih atrakcija Niša, unajmite vodiča i potražite rent a car ponudu sa aerodroma Niš, kako biste mogli brzo i jednostavno da obiđete sve znamenitosti.Ovaj grad se smatra začetnikom Balkana i mesto gde su se susretale različite kulture i civilizacije. Niš je poznat po mnogim značajnim istorijskim događajima, a posebno je važan jer je ovde rođen najpoznatiji rimski car, Konstantin Veliki.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Nišu je tvrđava Niš, koja datira iz 18. veka i predstavlja impozantnu arhitektonsku građevinu. Takođe, možete posetiti i Crveni krst, simbolično mesto gde je rođen Konstantin Veliki.
Grad takođe nudi mnoge muzeje, kao što je Arheološki muzej, gde možete saznati više o bogatoj istoriji ovog regiona. U blizini se nalazi i Stara planina, poznata po svojim skijalištima i planinarenju.
Niš je takođe poznat po svojoj gastronomiji. Morate probati tradicionalna jela kao što su ćevapi, pljeskavica i ajvar. Restorani u Nišu nude autentične ukuse balkanske kuhinje. Takođe, grad je poznat po dobrim vinima, pa ne zaboravite da isprobate lokalna vina tokom vaše posete.

Beograd – glavni grad Srbije
Beograd, glavni grad Srbije, je dinamičan grad koji nudi raznovrsnu turističku ponudu. Grad leži na ušću reke Save u Dunav, što mu daje poseban šarm. Beograd je poznat po svojoj energičnoj noćnoj sceni, brojnim klubovima, barovima i restoranima koji rade do kasno u noć.
Jedna od najpoznatijih atrakcija u Beogradu je Kalemegdan, staro utvrđenje sa spektakularnim pogledom na reke Savu i Dunav. Takođe, ne smete propustiti posetu Hramu Svetog Save, jednom od najvećih pravoslavnih hramova na svetu.Beograd je takođe poznat po svojim muzejima, kao što su Muzej savremene umetnosti i Muzej Nikole Tesle. Grad takođe nudi bogat kulturni program, sa brojnim pozorištima i koncertima koji se održavaju tokom cele godine.

Novi Sad – Vojvodina
Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji. Grad je poznat po svom šarmantnom starom jezgru, Dunavskom parku i Petrovaradinskoj tvrđavi. Tvrđava je posebno impresivna i domaćin je poznatom muzičkom festivalu EXIT.
Jedna od najlepših atrakcija u Novom Sadu je Trg slobode, gde možete videti lepu arhitekturu i uživati u kafićima i restoranima. Grad takođe nudi brojne muzeje, kao što je Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti.
Novi Sad je takođe poznat po svojoj vinskoj tradiciji. Vojvodina je vinogradarski region i možete posetiti brojne vinarije i probati različite sorte vina. Takođe, ne zaboravite da probate lokalne specijalitete, kao što su riblja čorba i gulaš.

Subotica – sever Srbije
narodno-pozoriste-subotica.jpg


Subotica je grad koji se nalazi na severu Srbije, blizu granice sa Mađarskom. Grad je poznat po svojoj arhitekturi i bogatom kulturnom nasleđu. Jedna od najlepših građevina u Subotici je Gradska kuća sagrađena početkom 20. veka.Takođe, Subotica je dom brojnim crkvama i sinagogama, što odražava raznovrsnu etničku zajednicu koja tu živi. Posetite Sinagogu u Subotici, koja je jedna od najlepših sinagoga u Evropi.
Grad je takođe poznat po svojim termalnim izvorima, pa možete uživati u opuštajućem danu u termalnim kupkama. Subotica je takođe blizu Palićkog jezera, koje je popularno mesto za odmor tokom letnjih meseci.

Kragujevac – centralna Srbija
Kragujevac je istorijski značajan grad u Srbiji i ima mnogo toga da ponudi turistima. Grad je poznat po svom značaju tokom Prvog srpskog ustanka, a Spomen-park Šumarice i Crkva Lazarica su mesta gde možete saznati više o istorijskim događajima.
Jedna od najpoznatijih atrakcija je Narodni muzej, gde možete videti različite eksponate vezane za srpsku kulturu i istoriju. Grad takođe nudi brojne restorane sa tradicionalnom srpskom kuhinjom, pa možete uživati u ukusnim jelima kao što su sarmice i karađorđeva šnicla.
Srbija je zemlja sa bogatom istorijom, kulturom i prirodnim lepotama, a gradovi u ovoj zemlji nude raznoliku turističku ponudu. Niš, Beograd, Novi Sad, Subotica i Kragujevac su samo neki od gradova koje svaki turista treba posetiti.

Svaki od ovih gradova ima svoju jedinstvenu priču i atrakcije koje će vas očarati. Bez obzira na to da li ste zaljubljenik u istoriju, kulturu, umetnost ili gastronomiju, Srbija ima mnogo toga da vam ponudi. Isplanirajte svoje putovanje i istražite ove prelepe gradove kako biste doživeli pravo srpsko iskustvo.
link
 

Back
Top