400.000 dece u Srbiji živi u siromaštvu

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
Svetski dan deteta koji se obeležava danas Srbija dočekuje sa blizu 400.000 dece koji žive u siromaštvu. Prema podacima koje je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike dostavilo Tanjugu, skoro 400.000 dece prima dečji dodatak, što znači da u takvim porodicama primanja po članu domaćinstva ne prelaze 7.761,33 dinara.
"Ova deca žive u siromaštvu i ove porodice pripadaju socijalno ugroženim", navode u ovom Ministarstvu.
Podaci Unicefa kažu da skoro 140.000 dece u Srbiji starosti do 13 godina živi u apsolutnom siromaštvu.
http://www.tvojportal.com/index.php/sr/drustvo/desavanja-a-crna-hronika/item/22049-na-svetski-dan-deteta-400000-dece-u-srbiji-%C5%BEivi-u-siroma%C5%A1tvu.html
kako gledate na ovo? a socijalna politika je tragikomicna - deciji dodatak iznosi 2200 dinara:sad2:
roditelji uglavnom rade na crno i placaju skupe privatne vrtice jer su lepo udesili da deca zvanicno neprijavljenih roditelja ne mogu u vrtic
sjajna atmosfera u drustvu za podizanje dece zar ne?

Pitaj roditelje ovde koje zarađuju platu 100 evra i ne baš redovno a njihovim ćerkama i sinovima daju 100 evra za ispite i ako padaju koliko im trebaju? Još odakle im pare kada idu na more u Tursku, Bugarsku pa i Egipat? Čak idaju džeparac za noćne provode i gorivo za kola, a ćerkama skupe kozmetike i garderobe? I naravno, kupuju deci kompjuter i skupe ADSL i kablovske. Leba im, odakle im sve to? Jedno je sigurno da im pare ne padaju s neba. Je bih pre da verujem svojim očima nego ovoj statistiki.

Što su deca veća to je sve skuplje. :lol:

не плаћају струју, воду
уведу адсл, па не плате
као и кабловску
ударе изолацију, не плате мајстору
и тако....
такође, верујем својим очима, из непосредног окружења ;)

i ja se isto pitam..odakle im?
mi sa dve plate krpimo od 1. do 15. a neko to olako....nemam pojma nisam pametna.
sa jdne strane teska situacija, kriza, ljudi tesko zive, a sa druge strane snalaze se i to siroko...ne rauzmem situciju u drusttvu uopste. ali kapu skidam svakom ko ume da se snadje a da pri tom ne nasteti drugom.
juce prilog na tv...o porodici cija je kuca izgorela i sada majka sa troje dece zivi u satoru. zima ide oni nemaju gde da zive...meni nije jasno i ne mogu da shvatim da nema nijedan covek, prijatelj, poznanik, komsija koji bi bar toj deci ponudio smestaj. prosto mi je neverovatno. i kaze zena....kako dete pita gde ce slaviti slavu, pa prosle godine su imali i kucu i punu kucu gostiju, a ove godine ...ja se pitam GDE SU TI GOSTI???
kada j bilo da se jede i pije svi su vernici, a sad GDE SU?

Poslednja izmena:
obrazovanje inace ne sluzi nicemu osim da odrzi laznu formu. Imati diplomu je gotovo bezvredno bez pravog znanja iza toga.
Podatak da svaki peti beskucnik ima diplomu fakulteta svakako govori mnogo ( u Americi)
Па говори....
Прво да су у страховитој кризи, званично је број незапослених око 8,5 процената, али по старој методологији из времена велике депресије(од 1929. до ДСР), а која је ревидирана за клинтове администрације, стопа незапослености је око 19%!!!
А друго, тамо имаш масу дипломираних типа ,,историчар уметности" која није била цењена ни кад је било, да цитирам Дел Боја, бајно сјајно.
Најпосле не би ме чудило да Американци, што би моја покојна баба рекла, лажеду!

Па говори....
Прво да су у страховитој кризи, званично је број незапослених око 8,5 процената, али по старој методологији из времена велике депресије(од 1929. до ДСР), а која је ревидирана за клинтове администрације, стопа незапослености је око 19%!!!
А друго, тамо имаш масу дипломираних типа ,,историчар уметности" која није била цењена ни кад је било, да цитирам Дел Боја, бајно сјајно.
Најпосле не би ме чудило да Американци, што би моја покојна баба рекла, лажеду!
pa ne mislis zaista valjda da je u Americi gora situaciji nego u Srbiji?
Mislim budimo realni, Amerika se toliko nakrala para, da je prosto takav scenario nemoguc.

pa ne mislis zaista valjda da je u Americi gora situaciji nego u Srbiji?
Mislim budimo realni, Amerika se toliko nakrala para, da je prosto takav scenario nemoguc.
Накркали су се монополи, становништво врло мало.
Кад останеш без посла у САД пашће ти на плећа сви кредити и задужења у року од одмах, што код нас није случај јер је само мањи део људи задужен.
Амери цео живот опстају на кредит, а номинална месечна примања нису се мењала од 80.(2000$ тада, 2000$ данас, у просеку), реална примања данас за ред величине су мања него пре, а маргина између зарада и потрошње неупоредиво ужа.
То што си ти нафуран на фазон да се овде живи на начин као у САД нема упориште у стварности.

ne razumem poentu tvog posta, pa ja i kazem da se ovde zivi gore nego u Americi
Па за светску силу и ,,вођу света" обичан свет у САД живи далеко испод границе дефинисане маркетингом.
Отприлике, да пренесем податке објављене у немачком Билд-у, а са једне теме на ПДФ Политика, САД више троше на затворе него на науку, 26. су чини ми се по дужини животног века, иза 30. места по успеху на математичким такмичењима, годишње им фали 260 милијарди $ за одржавање инфраструктуре...
И још једном, ниси у тако лошем положају овде, ако изгубиш посао, као што си у бунару у САД.

Па за светску силу и ,,вођу света" обичан свет у САД живи далеко испод границе дефинисане маркетингом.
Отприлике, да пренесем податке објављене у немачком Билд-у, а са једне теме на ПДФ Политика, САД више троше на затворе него на науку, 26. су чини ми се по дужини животног века, иза 30. места по успеху на математичким такмичењима, годишње им фали 260 милијарди $ за одржавање инфраструктуре...
И још једном, ниси у тако лошем положају овде, ако изгубиш посао, као што си у бунару у САД.

Pa to samo ako nisi uzeo kredit. Mozes ti i tamo da ne uzmes kredit. Samo vecina uzima jer je tako brze da dodju do sopstvene kuce itd. TI fakticki ovde ni ne mozes da dodjes do sopstvene kuce cak i da uzmes kredit kao mlad covek.
Ne kazem ja da je tamo raj na zemlji daleko od toga, ali cinjenica je da je bolje nego ovde, sto se slazemo. Osim naravno ako si u duznickom ropstvu, ali toga ima i ovde zaista.
U Americi je cinjenica da ce biti sve gore, ali bice sve gore svuda, jer se blizi WW3.

Pa to samo ako nisi uzeo kredit. Mozes ti i tamo da ne uzmes kredit. Samo vecina uzima jer je tako brze da dodju do sopstvene kuce itd. TI fakticki ovde ni ne mozes da dodjes do sopstvene kuce cak i da uzmes kredit kao mlad covek.
Ne kazem ja da je tamo raj na zemlji daleko od toga, ali cinjenica je da je bolje nego ovde, sto se slazemo. Osim naravno ako si u duznickom ropstvu, ali toga ima i ovde zaista.
U Americi je cinjenica da ce biti sve gore, ali bice sve gore svuda, jer se blizi WW3.
Тамо су сви на кредитима и нису у питању само куће.

niko te ne tera puskom da uzimas kredit (jos uvek) tamo, isto je kao i ovde, samo su navikli tako.
Ne pricam o javnom zaduzivanju koje je pod upravom nekih mnogo drugacijih stvari.
Све је наштимовано да се задужиш и сва пропаганда их тера од предшколског узраста да се задужукју.
Да је другачије не би сви били у дугу.

Kad sam napisao obrazovanje, nisam mislio na formalno obrazovanje. Slazem se sa vama da ono vodi u corsokak, jer je prevazidjeno i nece doneti posla vecini. S vremenom sve manje i manje...

Sto bi te iko zaposljavao, to je inferiornija pozicija od one gde ti sam(a) sebi osmisljavas posao i zaradjujes. Toga ce sve vise biti u buducnosti.

Ma u redu je kad je neko pismen i da razume, ali dosta je to srednje škole jer u svemu možeš da se snađeš a za fakultetlije malo ko uzme ili ti isto sa tom diplomom neće da spusti na radno mesto čistača.A tako bi trebalo da se počne od nule.

Svetski dan deteta koji se obeležava danas Srbija dočekuje sa blizu 400.000 dece koji žive u siromaštvu. Prema podacima koje je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike dostavilo Tanjugu, skoro 400.000 dece prima dečji dodatak, što znači da u takvim porodicama primanja po članu domaćinstva ne prelaze 7.761,33 dinara.
"Ova deca žive u siromaštvu i ove porodice pripadaju socijalno ugroženim", navode u ovom Ministarstvu.
Podaci Unicefa kažu da skoro 140.000 dece u Srbiji starosti do 13 godina živi u apsolutnom siromaštvu.
http://www.tvojportal.com/index.php/sr/drustvo/desavanja-a-crna-hronika/item/22049-na-svetski-dan-deteta-400000-dece-u-srbiji-%C5%BEivi-u-siroma%C5%A1tvu.html
kako gledate na ovo? a socijalna politika je tragikomicna - deciji dodatak iznosi 2200 dinara:sad2:
roditelji uglavnom rade na crno i placaju skupe privatne vrtice jer su lepo udesili da deca zvanicno neprijavljenih roditelja ne mogu u vrtic
sjajna atmosfera u drustvu za podizanje dece zar ne?
Pa da je sjajna sjajna je :neutral: ja se iskreno divim onima koji uspevaju da nahrane decu danas i da pošteno rade i žive u svom domu a ne na grbači kompletne rodbine. Samo mi je ta cifra malo tupava. 400 hiljada dece su skoro sva deca u srbiji u kojoj ima 6 miliona ljudi, mada ako se računa do osamnaeste to malo menja sliku.

Ako uzmemo u obzir da je 700.000 ljudi na birou i zaracunamo jos toliko onih koji nisu a nezaposleni su dolazimo do cifre broja nezaposlenih koji imaju pravo na deciji dodatak. Ovde su u obzir uzeta samo ta deca. Sad,kad dodamo i broj onih koji su prijavljeni na minimalac i broj onih koji su nezaposleni a nisu prijavljeni za deciji dodatak,taj broj od 400.000 ce prilicno narasti.

siromaštvo može biti super stvar....
da pokrene čoveka da se vrati prirodi, selu, poljoprivredi, stočarstvu...... da pronađe sebe....
druga stvar je što svi hoće u grad i onda su tu u problemu..... hoće deca najke, hoće fejsbuk.....

ja razmišljam da napustim civilizaciju i odem da živim sam u divljini.....
poneo bih krompir, neko zrnevlje ze sadnju, možda i živinu..... nastanio bih se u nekom kućerku na obronku nekog napuštenog sela....
iako nemam iskustva sa preživljavanjem u prirodi, čeznem za tim....
sediš sam na otvorenom, prelep pogled, novac ti ne znači ništa, džaraš krompir na žaru......... sloboda........
nije ti bitno koju odeću imaš na sebi, kakva ti je frizura, nema potrebe da glumataš pred ljudima više, sklonio si se od njih.....

siromaštvo može biti super stvar....
da pokrene čoveka da se vrati prirodi, selu, poljoprivredi, stočarstvu...... da pronađe sebe....
druga stvar je što svi hoće u grad i onda su tu u problemu..... hoće deca najke, hoće fejsbuk.....

ja razmišljam da napustim civilizaciju i odem da živim sam u divljini.....
poneo bih krompir, neko zrnevlje ze sadnju, možda i živinu..... nastanio bih se u nekom kućerku na obronku nekog napuštenog sela....
iako nemam iskustva sa preživljavanjem u prirodi, čeznem za tim....
sediš sam na otvorenom, prelep pogled, novac ti ne znači ništa, džaraš krompir na žaru......... sloboda........
nije ti bitno koju odeću imaš na sebi, kakva ti je frizura, nema potrebe da glumataš pred ljudima više, sklonio si se od njih.....

Имам једно имање где ми треба један такав...обавеза му је да коси траву и да одржава имање...за узврат не тражим ништа...велкомеее :)

Back