3d naocare

zarkop

Početnik
Banovan
Poruka
9
Pomoću anaglif (anaglyph) naočara možete posmatrati slike i filmove koje su rađene takođe sa anaglif tehnikom. Ako posmatrate klasične 2D slike ili klasične 2D video snimke, naočare nažalost ne mogu pružati stereo efekat. Odgovarajućim drajverom za grafičke kartice moguće je posmatranje raznih računarskih aplikacija (igrice) u stereo video tehnici. Pružaju bolji osećaj prostora. Anaglif slike mogu biti prikazane na bilo koji način (ekran televizora, monitor LCD, monitor CRT, tekstil, papir itd…).

Princip rada:

Mi ljudi treću dimenziju u realnom životu doživljavamo zbog toga što imamo dva oka koja su odvojena po horizontali i vide dve različite 2D slike (to možete proveriti tako što ćete posmatrati dva predmeta (jedan iza drugog) naizmenično levim pa desnim okom) koje se onda u mozgu kombinuju u jednu trodimenzionalnu sliku. I ove anaglif slike se sastoje od dve različite slike (slikane pod različitim uglovima) preklopljene jedna preko druge, od kojih jedna ima naglašenu crvenu a druga svetlo plavu (cijan) boju. Kada sliku posmatrate kroz plavo/crvene 3D naočare levim okom ne vidite crvenu boju jer je crveni filter poništava, a plavu vidite više naglašenu, a desnim okom vidite obrnuto – ne vidite plavu boju ali je crvena izraženija i onda se u mozgu formira 3D slika od ove dve dvodimenzionalne slike. Ipak, za razliku od 3D autostereograma koji daje bolji 3D utisak i za koji nije potrebno imati 3D naočare, ove anaglif slike daju nešto lošiji 3D utisak ali barem nije potrebno toliko naprezati oči da bi “ušli” u treću dimenziju (kao kod autostereograma).

Konstrukcija:

Naočare su pravljene od obojenog hamer papira savijenog duplo, na nekim mestima četvorostruko. Lepljene su lepkom za papir i univerzalnim lepkom. Između dva sloja papira se nalazi obojena plastična filter-folija. Laka je (masa: oko 15g) i lako prilagodljiva na oblik glave korisnika. Dimenzije (nesavijen): 400mm X 50mm; (savijeno) oko 150mm X 130mm. Dimenzija filtarskog prozora: 55mm X 30mm.

Saveti u vezi koriščenja:

* Pojačati osvetljenje ekrana za oko 10% pošto filtari malo zatamnjuju scenu.
* Stereo efekat se pojačava sa udaljavanjem od ekrana ili platna. Nije svejedno sa koje daljine gledate.
* Pri koriščenju držati ga paralelno sa horizontalnom osom ekrana ili platna.
* Služi za stereoskopsko posmatranje slika ili filmova izrađene u crveno-plavoj ili crveno-zelenoj anaglifh tehnici. Obični filmovi, koje nisu radene u anaglif tehnici se NE mogu gledati ovim naočarima stereoskopično.
* Obe vrste naočara se mogu koristiti za posmatranje crveno-plavih i crveno-zelenih filmova. Razlika je minimalna. Crveno-zelene naočare manje iritiraju oči.
* Posle 20 minuta upotrebe potrebno je pauzirati, da bi se kolor balans u očima vratio na normalu. Naočare ne uzrokuju trajno oštečenje očiju.
* Smanjite ambijentalno svetlo koliko se može, da ne pada direktno na ekran ili u oko posmatrača kroz anaglif naočare.
* Ako koristite klasične naočare sa dioptrijom, onda anaglif naočare je potrebno staviti ispred njih. Anaglif naočare nemaju dioptriju.
* Crveni filtar skoro uvek potrebno staviti ispred levog oka, sem onda ako sama slika ili film rađen sa obrnutim kolor kodiranjem.

Podešavanje stereo režima rada grafičke kartice:

Program iZ3D služi za podešavanje stereo režima rada grafičkih kartica proizvođača nVidia (tm) i ATI RADEON (tm). Možete ga skinuti sa http://www.iz3d.com/driver . Spisak kompatibilnih programa (uglavnom igrica) i grafičkih kartica možete videti na http://www.iz3d.com/compatible . Da bi ste koristili iZ3D drajver sa anaglyph naočarima, podesite iZ3D program da radi u anaglif modu (u dijalogu levo izabrati “DirectX”, zatim desno “Output” podesiti na “Anaglyph”, zatim skroz desno izabrati “Red/Cyan” ili nekih od priloženih i predloženih mogućnosti).

Kontraindikacije:

Nekorisno je za osobe koje imaju asimetrican vid ili daltonizam, ili slepost jednog oka.

Prodaja papirnh 3d naocara sa crveno cyan filterima za gledanje 3d filmova, igranje 3d igrica.... za samo 250 dinara po komadu, koga sta zanima nek se javi.

zarko83@gmail.com
ili na broj telefona
064/ 365 - 1204
 
Poslednja izmena:

Back
Top