Razlike između 64 i 32 bitnog sistema

• Začetnik teme Začetnik teme Iosis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa kako da ti kazem zavisi za sta koristis laptop. Ali generalno:

64bit sistem ima brzu prozesnu moc, jer je CPU u mogucnosti da obradjuje 64bitne podatke u jednom koraku, sto 32bitni ne moze, naravno.

dalje 64bitni sistem ima daleko veci adresni prostor, pa moze da koristi daleko vise memorije od 32bitnog koji mze da iskoristi max 3,25GB.

postoje verzije XP, Viste, i Win 7 sa 64bitnim jezgrom.

Mane su postojanje nekompatibilnosti sa brojnim programima koji jednostavno odbijaju poslusnost na tim sistemima.

Ja zbog tih programa i dalje koristim 32bitni XP, iako imam Phenom 6550 i 4GB rama, a kad budem prelazio na 64bitno jezgro, to ce zasigurno biti 64bitni XP.

Naravno ima jos razlika , da bi se moglo nadugacko i nasiroko pisati o tome.

Paganko, zanima me zasto ce to zasigurno biti 64-bitni xp? Mislis da sedmica ima neku manu ili...?

da mislim da ima neku manu.

1. bespotrebno jede resurse radi vizuelnog izgleda
2. ima bespotrebno zakomplikovan sigurnosni sistem, neuspesno kopiran sa linux os.
3. XP64 mi obezbedjuje odlicnu ako ne i jednaku procesnu moc kao i Win7

4.postoji gomila programa koje ne mogu da korstim na 7ici a trebaju mi.

Da li znaš neke od programa koji neće da rade na 64bitnim sistemima?

naravno, svi oni meni najbitniji:

1. Protel99
2. HASP simulator drajver
3. programi za upravljanje UI portovima na racunaru. Ni jedan ne radi.
4.... ima ih jos ali ih ja naravno ne znam sve jer sam instalirao ponovo XP32 kada sam naleteo na par neprijatnih iznenadjenja.

generalno, dobar deo programa radi normalno, dobar deo ima bagove i ne ponasa se kako treba, a neki nece ni da rade. Nikako.

Pa koliko vidim to su uglavnom programi koje ja ne koristim. Najviše koristim ArchiCAD za koji je i preporučljivo imati 64bitni sistem jer tako može da koristi svu ram memoriju, a ovako je ograničen.
Takođe predpostavljam da će i igrice da rade. :)
Hvala na odgovorima.

Back