Hajde onda da uprostim na opstenarodno poznati jezik i da prikazem recimo ovaj slucaj :
Prolazim pored prodavnice auta a ono u izlogu prelep BMW, pogledam i vidim cudo ne vidjeno a oko mi zapne za njega i nece da se skloni. Sutra dan opet prolazim i zaista vidim da je cudo od auta. Nekoliko dana prolazim i svaki put kad prodjem cini mi se sve lepsi. Jedan dan dodjoh da ga malo osacujem tek njega nema! Na njegovom mestu jos lepsi !!! U bre pa ovo je tek ko svemirski brod. Ma moram ga kupiti pa koliko kosta da kosta. A kosta 50 dinara a ja imam tek 10.
Moram naci jos 40…..ali gde ???
Odoh kod onog zelenasa…. samo da mi da a za kamatu me bas briga, nekako cu vec skrpiti da mu vratim dug.
Sutradan u mom dvoristu se crveni BMW, ma oko da mi stane, srce da eksplodira, ma nek crknu komsije, svaka 2 sata ga perem a svakih 5 minuta teram muve sa njega……
Ali vreme ko vreme tece li tece i dodje vreme da platim prvu ratu svom zajmodavcu. Nekako se istegnem, ispruzim i za divno cudo skupim koliko treba platim dug i odoh da pocistim neku prasinu sa mog mezimca. Ma kad vam kazem prosto blista kao i ja sav od srece.
Ali pre nego sto sam se i okrenuo oko sebe eve je druga rata ! Iscedih sve sto sam imao u kuci i sve prasice skupih na gomilu ali nema dovoljno ni za pola rate. Dodje moj tlacitelj, zajmodavac i ja mu kazah da nema dovoljno a on rece ma nema veze evo imas TV, HiFi moze i ovaj krevet i taman ima dovoljno. Sav srecan sto sam platio drugu ratu ispratih “gosta” ali neki crv mi kaze : Sta ces za trecu !?
I ta treca dodje skoro odmah a ja nemam skoro ni pare! Moj tiranin kuca na vrata ja u cosku cmizdrim li cmizdrim…… puce motka po glavi jedna druga a on kaze HOCU PARE SUTRA ILI CES DA VISIS OKACEN O LUSTER…….
Ko je kriv za ovako nesto ?
Potencionalno imaju tri krivca :
- Trgovac koji je izlozio BMW za prodaju
- Zajmodavac koji mi je dao pare
- Ja i moja alapljivost