30-godišnjaci koji savet biste dali momcima u 20-tim?! Bilo kakav!

Nije jer većina faxova mora da se nostrifikuje preko što je teh gledano još jedan fax. Dakle opet je studiranje u srbiji gubljenje vremena kako god obrneš.
vecina fakulteta NE mora de se nostrifikuje, pogotovo ne od kada je uvedena "bolonja", to i jeste poenta cele price da fakulteti budu svugde priznati. za medicinu mora da se polaze neki ispit, ali svakako nije nostrifikacija diplome, za ostale fakultete je za posao diploma vrlo malo bitna.
ja sam studirao pre bolonje, dipl. ing. sam i u Nemackoj mi niko nije trazio diplomu cak ni da vidi da li je uopste imam. prvi put mi je trebala diploma nakon nekih 6-7 god. kad sam upisao neku specijalizaciju (1 semestar) pa su tu trazili na uvid da li sam zaista inzenjer.
ono sto se trazi je znaje, diplome ne igraju neku veliku ulogu. mozes da dodjes u neku firmu kao doktor nauka, ako nemas to zanje koje je njima potrebno ili procene da ne mozes to da naucis i da im budes od koristi, nece te drzati samo zbog diplome.
studiranje, tih 3 ili 5 ili koliko vec godina nije baceno! prvo, imas 19 god. kad upisujes fax, najbolje godine. ko ima mogucnosto treba te godine da iskoristi za zaebanciju, putovanja, provod, druzenje, sex po studentskim domovima ;) i sl. ne za rintanje po gradilistima do izemoglosti. drugo, te godine studiranja ucis nesto i stices osnovna teoretska znanja za kasniji posao. u moje doba se na faxu nije ucilio skoro nista prakticno, ali cim sam zavrsio fax, ana prvom poslu u projektnom birou sam posle par nedelja radio iste proracune koji rade i inzenjeri sa 20 god. iskustva, jer jednostavno ako nista drugo, na faxu bar naucis kako da ucis, pa ucenje prakticnih stvari izgleda smesno u odnosu na svu teoriju koju si morao da naucis tokom studija. sad sa bolonjom bi trebalo da je to malo poboljsano, da se vise uce stvari bitne za posao... eto neka kaze neko ko je kasnije studirao.

sa druge strane, zanat... da li mislis da kad sa 18 god. zavrsis zanat da si onda vec majstorcina i da samo na tebe cekaju u Nemackoj da ti daju 4.000€ platu?! kad zavrsis zanat onda si pomocnik! tek onda ti predstoji period od min. 5-10 godina "ucenja" kroz posao, sto vremenski dodje manje-vise isto kao i da si studirao. siguran sam da ne bi ni ti sam dao nekom ko je tak sa 18-19 god. zavrsio zanat da ti menja kocnice pa da se slupas na prvoj krivini, ili da ti postavlja podno grejanje, pa da ti posle nedelju dana pliva cela kuca. itd.

ja ne kazem da je zanat los i da ne moze da se solidno zaradi, ali nije uporedivo sa zanimanjima sa faluktetom (bar onim koje sam gore naveo) radi se i o potpuno drugacijem zivotu koji imas kao zanatlija i npr. inzenjer/lekar. drugi sloj ljudi te okruzuje, prijatelji su ti iz drugog sloja ljudi, drugi sistem vrednosti usvajas...
a sto se same zarade tice, posto radim u velikoj izvodjackoj firmi gde ima i inzenjera/tenicara a i puno zanatlija/montera, mogu da ti kazem da je plata junior projektmanagera inzenjera je otprilike negde u rangu sa platom jednog iskusnog sefa gradilista, znaci to je monter koji je prosao sve faze od ucenika na zanatu, preko pomocnika, do samostalnog montera, pa onda rukovodeci monter i na kraju postao sef gradilista i vise ne montira nista sam nego samo nadgleda druge montere. za taj put treba min. 20 god. a kao sto sam rekao na pocetku inzenjerske karijere si otprilike u tom rangu.

a ako mislis na samostalni posao, gde jedan keramicar, elektricar, instalater klime/grejanja i sl. pokrene svoj posao pa radi sam za sebe, onda to treba da poredis sa isto samostalnim inzenjerima koji ne rade za platu i satnice se u tom slucaju u Nemackoj krecu od min. 80-100€ pa na gore.

pretpostavljam da imas takvo misljenje o zanatu jer znas nekog zanatliju koji je otisao u inostranstvo i k*nja o nekim ciframa koje zaradjuje, a uglavnom nasi ljudi lazu za koliko para rade. evo ovde sa pisao o jednom takvom slucaju, pa verujem da su i ti koje ti poznajes iz manje/vise slicne price.

Poslednja izmena:
Plate naših inženjera preko su danas smešne a motaju se oko 2500$ dok je moj otac davno preko sfrj radio u inostranstvu sa srednjom stručnom spremom za 4.500$

Opet nisi u pravu jbg. Koliko sutra će te digitalnog zameniti AI dok analognom majstoru mogu da duvkaju lagano.

Dok sam bio mlad pušio sam te tvoje priče ali je realnost potpuno drugačija. Kratak je život za toliko usavršavanje a na kraju obrišu dupe sa tobom. Prošla su ta vremena.

Plate naših inženjera preko su danas smešne a motaju se oko 2500$ dok je moj otac davno preko sfrj radio u inostranstvu sa srednjom stručnom spremom za 4.500$

Opet nisi u pravu jbg. Koliko sutra će te digitalnog zameniti AI dok analognom majstoru mogu da duvkaju lagano.

Dok sam bio mlad pušio sam te tvoje priče ali je realnost potpuno drugačija. Kratak je život za toliko usavršavanje a na kraju obrišu dupe sa tobom. Prošla su ta vremena.
lupatas, ocigledno je da pricas o stvarima o kojima pojma nemas!
nema nasi/tudji inzenjeri, mozda je to bilo nekad pre 30-40 god.
inzenjer je inzenjer, ako ako znas jezik i znas posao i u nekoj firmi dobijes mesto imas iste uslove kao i svi drugi bez obzira na naciju, boju koze, pol i sl.

AI ce mozda moci da zameni nekog ko sedi i radi neke proracune po ceo dan, ali menadzera, sefa projekta, nazovi kako hoces, ne moze da zameni vestacka inteligencija nikad. gde god se radi sa parama tu ce jos dugo ljudi odlucivati.

lupatas, ocigledno je da pricas o stvarima o kojima pojma nemas!
nema nasi/tudji inzenjeri, mozda je to bilo nekad pre 30-40 god.
inzenjer je inzenjer, ako ako znas jezik i znas posao i u nekoj firmi dobijes mesto imas iste uslove kao i svi drugi bez obzira na naciju, boju koze, pol i sl.

AI ce mozda moci da zameni nekog ko sedi i radi neke proracune po ceo dan, ali menadzera, sefa projekta, nazovi kako hoces, ne moze da zameni vestacka inteligencija nikad. gde god se radi sa parama tu ce jos dugo ljudi odlucivati.
Nema potrebe za ljutnjom mada sam i ja bio ljut jbg takav je život. Prihvatiš da si se zajebo i ideš dalje.

Nema potrebe za ljutnjom mada sam i ja bio ljut jbg takav je život. Prihvatiš da si se zajebo i ideš dalje.
ma ne ljutim se, koliko sam mogao da primetim po diskusijama ti i ja uglavnom imamo slicne stavove, ali eto ovde nam se pogledi razlikuju.
ovo sto ti pisem je iz mog licnog iskustva iz firme u kojoj radim 10 god.
monteri mogu isto dobro da zaradjuju, ali je put do toga mukotrpan. niko nakon zavrsenog zanata nije odmah majstor... dug je put do toga, hteo ti to da priznas ili ne.

završite privatni faks tipa Megatrend i ganjajte državni poso
oženite ženu koja je normalna
vežbajte
autofagija
odjbite sve negativne ljude iz vašeg života
slazem se u svemu osim za megatrend i drzavni posao... jer u tom slucaju mora i partijska knjizica. a to bi za mene bila crvena linija preko koje ne bih presao pa makar mi nudili i mesto direktora EPS-a.

30-godišnjaci koji savet biste dali momcima u 20-tim?! Bilo kakav!

Pogledajte prilog 1576543
Гради кров над главом, одвој се од родитеља, спреми се на издаје људи које мислиш да су ти пријатељи, одслужи војни рок добровољно и бирај жену као да истражујеш где има дијаманата, значи од бабе и деде до сада гледај ко су и шта раде, зајеби аргументе као што су добро дупе и лепо лице...
Најискреније те саветујем.

Back