Ne,ne na taj nacin.
Zamislis da imas 2 stola na kome se razresavaju(kao) te stvari.
Na jednom stolu(teza!?) se religija psiholoski razresava pomocu Frojda,ono sto postojeca religija Evrope mislim na hriscanstvo skriveno u sebi nosi.To se isporucuje posle 2000 godina ne kao bozansko,vec kao biolosko-psiholosko sto je i oduvek bilo takvo.
Na drugom stolu teolozi(antiteza!?) razresavaju Edipov kompleks na svoj nacin,zavijajuci ga u svoju simtomatologiju i u svoje podele.
I kad to gledas sa strane vidis sta je to u stvari-oni se samo sobom bave.
Bivstvovanje su pustili svom zaboravu.
E sad tebi je neprihvatljivo da mislis nesto drugo-kako svi ti silni ljudi-teolozi kojima su usta puna svetih stvari bave tako prozaicnim stvarima,odbijajuci da ih vidis kao ljude i to kao genealoge i to lose genealoge,koji se svo vreme samoobezbedjuju sa svojom terminologijom od Edipovog kompleksa.
U ime oca i sina-sta je to,psihologija i antropologija!
Porodica u malom,shvatate!!!
Pri tom sin najgore sto moze uraditi za sebe je da lici na svog oca!Da se ponasa rusilacki i da to uzima tako nesrecno kao primer pocetne recenice koju citira Tegularijus Leseka Kolakovskog(kao cistog edipovca).
Onda cuveni pojam krivice ili lose savesti-to je psihologija,bozanska of kors!
Pri tome se covek postulira kao bice de novo,bez da ima u sebi karakter i oca i majke.
Ima raznih koncepcija licnosti na svetu,nije jedina hriscanska koncepcija licnosti/spiritualnih koncepcija.
Sto se tice teze,antiteze i sinteze ta cela metodologija(filozofiranje) potice cini mi se od Hegela koji je imao izvestan uticaj i na teologiju.
Kao finale,posto se covek cvrsto postulirao u svojoj samoizvesnosti koju je samo glasno prokomentarisao Dekart sa "Mislim,dakle postojim",onda covek ima sva prava!? na svoju sintezu!?!
Molim Vas,sve na Forumu,cuvajte se od nakaradne sinteze!