2x2GB ili 4x1GB???

Mnogo, Vam hvala!
Imam jos nekih pitanja kao npr. da li uzeti maticnu plocu sa P35 chipset-om ili sa X38?

ne znam ali ja mislim da ce za neke normalne standarde biti P35 sasvim dovoljan... Kazem ti nemas svrhe da budzis ista ako imas usko grlo...a sigurno ces ga imati ako ne uzmes ili sve vrhunske komponente ili sve solidne ili dobre...ako me kontas..

nema svrhe dati za maticnu 200e a uzeti procesor od 80e ili dati za sve ostale komponente koliko hoces ako ne uzmes dobru graficku igrice neces moci da igras... :wink::wink:

ne znam ali ja mislim da ce za neke normalne standarde biti P35 sasvim dovoljan... Kazem ti nemas svrhe da budzis ista ako imas usko grlo...a sigurno ces ga imati ako ne uzmes ili sve vrhunske komponente ili sve solidne ili dobre...ako me kontas..

nema svrhe dati za maticnu 200e a uzeti procesor od 80e ili dati za sve ostale komponente koliko hoces ako ne uzmes dobru graficku igrice neces moci da igras... :wink::wink:

Chovek je uzeo procesor od 230 € odnosno Core2Quad Q6600 :lol:

Pablo, preporuci mi neko dobro hladjenje za ovaj Core 2 Quad...

COOLER MASTER GeminII
bigimg.jpg

http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-rr-cch-anu2-gp-geminii/comp_comp_cooler/54/349

+ 2 x CM Silent 12 Cm ili 2 x Xilence 12 cm ili 2 x neka Noctua 12 cm

I za Vistu ako je 32 bitna verzija je plafon 2 pa ti vidi . Inace koji ce ti vista?

Posle ovakvog pojeftinjenja kad 1 GB koshta 20 € i vrapci su vec nauchili da je maximum za 32 bitne sisteme 3.5 GB shto je apsolutni maximum a najcheshce 32 bitni OS prepoznaje samo 3.25 GB mada sve zavisi od chipseta....

Nije tacno nego 32-bitni OS i vista i xp podrzavaju nesto vise od 3GB memorije... a razlika je sada velika jer vista nije optimizovana i igrice ce ti slabije sljakati na njoj nego na xp za jedno 15-20%... Pravi izbor je instalirati 64-bitni XP i tako zadrzati jos neko vreme [pola godine otprilike] a zatim kada igrice izadju sa preporukom za vistu onda preci na vistu...

jedina igrica koja bolje sljaka na visti je crysis a mislim da je idiotizam zbog jedne igrice sve ovo raditi... tako su nas navukli da to nije normalno...i opet neces moci na max...

Nagradno pitanje : koliko memorije jednoj aplikaciji moze da dodeli 32bitni sitem?
Igre su vestacki "bolje" na Visti tj. lokovane su a i taj glupi Crysis je haknut tako da isto izgleda na XP i Visti . Usput Microsoft je najavio DX10 za XP tako da Vistu najverovatnije ocekuje sudbina windowsa millenium .

O da usput odgovor je 2Gb. To sto si ti napisao je koliko memorije moze da vidi al od koriscenja cvrc..

Nagradno pitanje : koliko memorije jednoj aplikaciji moze da dodeli 32bitni sitem?
Igre su vestacki "bolje" na Visti tj. lokovane su a i taj glupi Crysis je haknut tako da isto izgleda na XP i Visti . Usput Microsoft je najavio DX10 za XP tako da Vistu najverovatnije ocekuje sudbina windowsa millenium .

O da usput odgovor je 2Gb. To sto si ti napisao je koliko memorije moze da vidi al od koriscenja cvrc..

I pitanju je 32 bitni OS:

Jel to memory usage 2.7 GB ?? :lol: :lol:
A koliko josh GB koristi od Virtuelne memorije odnosno Page File-a ?? Jel josh 7.1 GB ??

Pablo, dobro si izvukao 3GHz iz procesora koji po default-u radi na 1.8GHz, a da je temperatura ok. To je dobra preporuka za cooler.

Pa svi se klokuju tako samo je problem shto E4x00 trazi mnogo veci napon od njihove starije brace E6xx0 i mladje E21x0.... E21x0 i E6xx0 mozesh da naterash na 3.0 GHz i bez povecavanja napona tj moze i sa smanjivanjem sa defaulta odnosno 1.325 V na nekih 1.28 V i da to radi stabilno mada sve zavisi od primerka... Jedan poznanik drzi E6300 na 1.28 @ 3.0 Ghz i Orthos stabilan je a default napon mu je 1.325 V !!

Inache na toj voltazi shto pishe na slici nije stabilan ( tj moze da udje samo u win ) a za Orthos stabilnost trazi "chak" 1.41 V ( a default mu je 1.325 V :) )
A ovaj Cooler Master Hyper TX za 20 € drzi normalne ( za E4x00 bi netrebala da prelazi 75 C ) temperature i sa 1.475 V ;)

Nisam znao da Vista 32-bitna podrzava samo 4 GB. "Windows Vista supports up to 4 GB with a 32-bit system or up to 128+ GB with a 64-bit system." s Microsoft-ovog sajta.

32 bitni OS moze da "vidi" maximalno 3.5 GB s tim da je to maximum a najceshce ce da vidi 3.25 GB ili 2.93 GB mada sve zavisi od chipseta..... I pod 32 bitni OS spada i 32 bitna Vista a to shto pishe na M$ site-u mozesh da okachish machki o rep....

I sada kad znas koji procesor uzimam (Core 2 Quad Q6600) reci mi da li ima potrebe i da li se isplati kupiti maticnu plocu sa X38 cipsetom ili ipak P35?
pa svakako da je bolje uzeti X38 posto ti procesor nije usko grlo... ali to naravno ako imas para...ja nemam para ni da uzmem quad core...a opet cu pljuniti 700e za kuciste samo sad u januaru...al jbg...znaci uzmi X38 sto da ne... bices miran duze vremena...ako ne zelis da se izivljavas ;)

pa svakako da je bolje uzeti X38 posto ti procesor nije usko grlo... ali to naravno ako imas para...ja nemam para ni da uzmem quad core...a opet cu pljuniti 700e za kuciste samo sad u januaru...al jbg...znaci uzmi X38 sto da ne... bices miran duze vremena...ako ne zelis da se izivljavas ;)

Puno hvala za savet.
Uzecu X38 (verovatno Gigabyte) i 2x2GB DDR2
Naravno, moracu i graficku 8800GT...

Ako imate nekih predloga... dobrodosao mi je svaki savet...

mislim da bi trebao da investiras u 4*1gb sa vecom brzinom nego u 2*2gb...tj moduli od 2gb su jos uvek znacajno skuplji od 2*1GB a nema realne svrhe...jer ti u skorije vreme nece trebati vise od 4gb a kad ti bude zatrebalo bice ddr3 ili ddr ko zna koji pa ces menjati onda sve i plocu i sve...

Da li vredi kupiti plocu sa X48 cipsetom (Gigabyte GA-X48-DQ6)? Kod nas je jos nema, ali dobicu je iz Nemacke. Cena joj je 235e, tj. 30e skuplja nego sto ovde kosta X38!
Sta mislite o tome? Da li mi je preporucujete?

Pa brate ako imas toliko love uzmi je... dzabe postavljas pitanje tuci odmah po najskupljem...

salim se...ja bih sacekao malo da vidim kako ce se ponasati na testovima i da cujem od ljudi malo kako se ponasala kod njih...

posto vidim da ti budzet nije problem tuci odmah po najboljim komponentama pa se javi za par meseci kad budes hteo novu...ja ne bih sad bacao pare ako ces iskreno na to neko bih uzeo neke solidne komponente ali ne i najskuplje pa bih opet za 4-5 meseci uzeo novi komp i tako...

ja cu skupiti 650-700e za konfiguraciju i jbg znam sta cu uzeti... ali tebi lova nije problem pa uzmi lepo sve najnovije i neces imati frke sigurno :)

Pa brate ako imas toliko love uzmi je... dzabe postavljas pitanje tuci odmah po najskupljem...

salim se...ja bih sacekao malo da vidim kako ce se ponasati na testovima i da cujem od ljudi malo kako se ponasala kod njih...

posto vidim da ti budzet nije problem tuci odmah po najboljim komponentama pa se javi za par meseci kad budes hteo novu...ja ne bih sad bacao pare ako ces iskreno na to neko bih uzeo neke solidne komponente ali ne i najskuplje pa bih opet za 4-5 meseci uzeo novi komp i tako...

ja cu skupiti 650-700e za konfiguraciju i jbg znam sta cu uzeti... ali tebi lova nije problem pa uzmi lepo sve najnovije i neces imati frke sigurno :)

Mislim da nema potrebe da cekam utiske korisnika, jer X48 mora biti bolji od X38. Ipak je to proveren proizvodjac. Jedino je pitanje da li ce biti mnogo ili malo bolji od X38.
Nije mi jasno kako na sajtu Gigabyta nema nista o X48 ploci!? Sta ti mislis sta je razlog?

I_V_A_N:
Ako imate nekih predloga... dobrodosao mi je svaki savet...

Vidim da si napisao da uzimash HDD od 500 GB pa je bolje da uzmesh 2 od po 250 GB i da ih stavish u RAID 0 poshto ce single disk puno da ti uporava chitavu mashinu..... Normalno i ovako ce ti HDD biti usko grlo ali ipak ce biti osetno brzi od jednog disca....

Back