29 година од масакра у Добровољачкој улици

Poruka
18.999
ФЕЉТОН - МАСАКР У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ: Ејуп Ганић је руководио првим ратним злочином; празна Алијина обећања о сигурном изласку конвоја ЈНА

Под снажним притиском међународне заједнице, југословенско предсједништво је 27. априла одлучило да повуче трупе ЈНА из БиХ. Изузетак је направљен за службенике и мушкарце рођене у Босни и Херцеговини. Ова одлука је требало да се спроведе у потпуности до 19. маја 1992. године.

1620044575799.png

Да би се омогућило повлачење, ЈНА и Предсједништво РБиХ закључили су споразум о прекиду ватре 2. и 3. маја 1992. године, а све трупе ЈНА стациониране у Сарајеву очекивале су да крену у ово вријеме.

"Зелене беретке" су 29. априла убиле два ненаоружана војника ЈНА у кафићу поред зграде Команде 2. војне области ЈНА у Сарајеву. Штаб Територијалне одбране РБиХ наредио је 29. априла 1992. године јединицама ТО да блокирају све путеве и војне објекте ЈНА и нападну "непријатеља" на цијелој територији БиХ (Шибер, 2000, стр. 62) "Патриотска лига", ХВО и ХОС, кршећи претходно закључени споразум, опколили су све објекте ЈНА у Сарајеву и искључили им воду и струју. Све објекте ЈНА 2. маја истовремено су напали. Сврха напада била је заузети све објекте ЈНА и убити особље ЈНА, одузети оружје и муницију и опљачкати ресурсе ЈНА. Објекти ЈНА били су на мети малокалибарског наоружања и минобацачке ватре.

Нападачи су захтијевали предају трупа унутра. Покушај ЈНА да ослободи опкољене објекте није успио. На данашњи дан (29. априла), ЈНА је изгубила 17 официра и убијених мушкараца (Иванишевић, 2015, стр. 69). Током борбе, Главна пошта у Сарајеву запалила се. Сарајевски медији који су мјесецима нападали Србе, овај инцидент приказали су као ђело "четника који раде", изводећи антисрпску пропаганду на највиши ниво. Многи обични Муслимани заузели су екстремни став према својим комшијама Србима. Појединци су излазили на улице и јавно позивали Муслимане да кољу Србе у становима.

Како би спасио своје официре, војнике и чланове њихових породица, 2. маја, заповједник Другог војног округа генерал Милутин Кукањац притворио је предсједника Алију Изетбеговића на аеродрому и преговарао с њим о укидању блокаде објеката ЈНА у граду (Секулић, 1997, стр. 353). Алија Изетбеговић позвао је сарајевску ТВ и рекао да су га узели као таоца. Према ЦИА, "заробљавање Алије Изетбеговића од стране ЈНА могло је бити директан одговор на развој блокаде њених снага" (ЦИА, 2002, стр. 152). Ова комисија сматра да је то био директан одговор ЈНА на блокаду њених снага и пријетњу животима стотина мушкараца, посљедњи очајнички покушај команде Друге војне области ЈНА да избави своје официре и људе из замке каква је било Сарајево.

Алија Изетбеговић лично је увјеравао заповједника Унпрофора генерала Луиса Мекензија у своје гаранције о сигурном изласку конвоја ЈНА из Сарајева. Међутим, Изетбеговићеве гаранције биле су празна обећања. Дана 3. маја "Зелене беретке" напале су одлазећи конвој ЈНА у Добровољачкој улици, док се повлачио из Сарајева (ЦИА, 2002, стр. 152). Према српским изворима, у овом нападу "Зелене беретке" и војници Територијалне одбране БиХ убили су 32 официра, војника и цивила ЈНА.

Војник Иван Оршић се присјетио касније: "Док се конвој кретао, официри су нам наредили да не пуцамо, чак и ако чујемо пуцање са свих страна. Викали су: Предајте се, четници! Убијали су официре. Видио сам како убијају возача камиона. Не знам зашто су га убили. Присиљавали су нас да легнемо на асфалт и немилосрдно су нас тукли. Натјерали су нас да пузимо. (...) Почетком јуна Муслимани су нас затворили у клозет. Мислили су да смо физички јаки и могли би да нас користе за копање ровова и други тежак посао. (...) 50 дана био сам немилосрдно пребијан, копао сам ровове и носио мртва тијела" (Петровић, 2010, стр. 90-91)

ЈОШ ЈЕДАН свједок је изјавио: "Када сам видио шта се дешава, рекао сам војним полицајцима да скину бијели каиш, јер су Алијини борци питали сваког да ли је војни полицајац, и ако се то потврди, убили би га на лицу места. Један је војник лежао на асфалту испред мене, а "зелена беретка" га је питао да ли је полицајац. Када је овај војник рекао да није, свом снагом га је ударио у дебело месо. У том тренутку, пуковник Бошко Михајловић, лежећи испод мојих ногу, дигао је главу и питао зенгу зашто туче овог човјека.

Зенга је пришао пуковнику и, не рекавши ни ријеч, испалио му метак у главу. Убио га је на лицу мјеста. Тада сам осјетио страшан бол у плућима и схватио да је пуцао у мене. Убијали су официре и војне полицајце. Мислио је да ме је убио и отишао. Чуо сам још пуцњева. Зенга је намјерно сакатио затворенике, правећи их инвалидима. Међу 27 повријеђених било је и оних који су упуцани у кичму или карлицу, а трпиће посљедице цијелог живота" (Петровић, 2010, стр. 92-93).

ИНЦИДЕНТ у Добровољачкој улици постао је познат као "масакр Добровољачке улице" и несумњиво је био ратни злочин. Командант Унпрофора генерал Луис Мекензи оптужио је потпредсједника Ејупа Ганића за руковођење овим злочином (МацКензие, 1993, стр. 168-171).

"Патриотска лига" поставила је засједу 8. маја и убила делегата у Парламенту РБиХ Горана Зекића. Засједа се одиграла у близини села Залазје, код Сребренице. Јединице Територијалне одбране БиХ 16. маја напале су српско насеље Пофалићи код Сарајева. Командант ТО РБиХ пуковник Хасан Ефендић био је забринут због "четника" и ЈНА и њиховог пресијецања града Сарајева на два дијела дуж осе Вогошћа - Пофалићи Велешићи касарна "Маршал Тито" Враца (Ефендић, 1998, стр. 272- 274). Пофалићи су били кључна тачка дуж ове осе.

Ефендић је дао задатак да нападне Пофалиће команданту ТО Ново Сарајево Салку Идризу. Потоњи је невољко прихватио задатак, тврдећи да муслиманске и српске комшије "живе добро и у сагласности и да мјештани то неће урадити" (Ефендић, 1998, стр. 272-274). Насеље је крајем априла било на мети артиљеријске и снајперске ватре у којој је рањен већи број српских цивила. Ничим изазван и бруталан напад АРБиХ отпочео је у 5.30, 16. маја 1992. године. На релативно малом подручју, АРБиХ је починила масовне злочине. Заузевши насеље, муслимански војници извршили су бројне злочине на цивилном становништву, као што су 63 убијена и нестала српска цивила. Неколико ђевојака, укључујући и тринаестогодишњакињу, више пута је силовано. Око 500 српских кућа је спаљено (Хоџић, 2002). Према српским изворима, у нападу на Пофалиће је убијено, рањено и нестало до 300 Срба.

Прошло је 29 година од још једног некажњеног злочина, масакра колоне ЈНА у Добровољачкој улици.

Дан када је антифашистичка Армија Беј Ха напала и масакрирала колону највеће тековине антифашистичке борбе, ЈНА.

Овај и слични напади од стране АРБиХ су на крају довели до избијања грађанског рата у СР БиХ.

Слава свим погинулим цивилима и војницима!

Poslednja izmena:
PORODICA

Dobrovoljačka​

Saša Radulović RSS/ 06.02.2012. u 01:34

Kuhinja i njena terasa u našem stanu su gledale na Dobrovoljačku ulicu. Ni trideset metara daleko. Preko nje sam prešao gotovo svaki dan prve polovine svog života barem dva puta. Često i deset puta. Do škole, do trafike, do samoposluge, do reke, u grad.

Ovo je lična priča. Ovo nije politička priča. Osećam gađenje i prezir prema svima koji od ličnih priča prave političke.

Odrastanje je bilo lepo. Bilo je skromno. Pomalo tesno. Ali pre svega lepo. Roditelji su završili fakultete u Beogradu i u duhu vremena šezdesetih, bez ikakve zadrške, promenili grad. I moji, i roditelji mnogih prijatelja, i roditelji moje supruge. Mogao je biti i bilo koji drugi grad. Nije bilo važno.
I nismo se delili. Po bilo kom osnovu. Čak ni po materijalnom, a kamoli nekom drugom. Bilo je samo važno ko si, ne od koga si. Poštovali smo običaje komšija, kao što su i oni poštovali naše. I kao klinci furali neku svoju furku. Slušali smo Azru i EKV, Buldožer i Kazalište, Clash i Headse. I nije nas interesovala politika. Interesovao nas je život i lepe stvari u njemu. Ovo sve je počelo da se menja krajem osamdesetih godina.

Zemlju sam napustio krajem osamdesetih. Postala je tesna. Moja porodica nije. Moji prijatelji nisu. Oni su to počeli da rade posle maja 1992.
Moj otac je bio lekar. Načelnik saniteta druge armijske oblasti. Ubijen je u sanitetskom vozilu, na prednjem sedištu, trećeg maja 1992. godine hicem u glavu iz neposredne blizine. Na 150 metara od stana u kojem sam odrastao i u kome smo živeli 25 godina, u ulici koju sam prešao hiljade puta, na mestu pored koga sam prošao hiljade puta. I kao da su se uplašili malo od toga i od prizora, nisu reagovali kada je vozač instinktivno stao na gas i uspeo da se pored svih probije i prođe, i pored unproforovog vozila izađe iz obruča i stigne do vojne bolnice.

Majka je pobegla iz stana. Čula je da se nešto desilo. Nije znala šta. Na 150 metara od stana. Samo teška i turobna slutnja kao tona na grudima. Komšije nisu htele ništa da kažu. Samo su gledale na stranu. U stanu su ostale sve lične stvari. Dokumenti. Sve porodične fotografije. Filmovi sa letovanja. Oni koji su se kasnije uselili su sve ili bacili ili razmenili sa nekim drugim. Ništa nije ostalo.

Posle par dana traganja, očevo telo je pronašla u vojnoj bolnici. Oko dozvole i transporta tela za Beograd su morali pregovarati. Trajalo je danima. Telo je primio doktor Stanković na VMA. Majci nisam dao da ocu vidi lice. Mislim da ne bi podnela. Samo mu je držala ruku. I plakala.

Svi zločini su individualni. Zna se ko je smislio i planirao ratni zločin u Dobrovoljačkoj, i šta je hteo da postigne. Zna se i ko je izvršio smišljeno, ko je izdao narađenje i ko je povukao okidač. Za svakog čoveka koji je ubijen.

Jedan zločin ne poništava drugi niti ga čini manje zločinom. Ako u razgovor o jednom zločinu uvodite drugi kao protivtežu, niste čovek.

Ko god izvrši zločin, bez obzira na to koliko "uzvišen" mu je cilj, je zločinac. Bez obzira na vašu borbu i politiku, zločin je zločin.

Bez obzira na to ko ste, zločin zahteva kaznu. Kaznu sprovodi društvo. Ne samo zbog žrtava i njihovih porodica, već prvo i prevashodno zbog sebe. Da bi moglo da se zove društvo. U protivnom, niste društvo.

Ako vam trebaju korumpirani međunarodni "tužioci" da procesuirate zločince u vlastitim redovima, niste društvo. Postoje neka druga imena za to šta ste. Ako se sakrivate iza korumpiranih međunarodnih "tužilaca" i mislite da je u interesu vašeg društva da se zločin ne kazni, niste društvo.
Sakrivati zločin je zločin. Ako to ne znate, niste čovek.

http://blog.b92.rs/text/19649/Dobrovoljacka/

SVJEDOK DOGAĐAJA

Zoran Čegar o dešavanjima u Dobrovoljačkoj: Divjak je jadnik "odro" grlo, ali ga niko nije čuo​

B. R.
3 sata
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zor...grlo-ali-ga-niko-nije-cuo/210503023/komentari
Zoran Čegar

Zoran Čegar

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformanisane policije Federalne uprave policije (FUP), je u izjavi za Klix.ba ispričao šta se dešavalo 3. maja 1992. godine u sarajevskoj bivšoj ulici Dobrovoljačka, sadašnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića.

Čegar je bio među bosanskohercegovačkim braniteljima koji su svjedočili događajima u Dobrovoljačkoj ulici koja se nalazi u centru grada. U ovoj ulici desila se pucnjava prilikom razmjene prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića za vojnike Jugoslavenske narodne armije (JNA). Čegar je napomenuo da je bio dogovoren način razmjene.

"Bilo je dogovoreno da predsjednik Izetbegović zajedno sa svojom delegacijom, zarobljenom po dolasku sa mirovnih pregovora u Lisabonu, izađe sa Milutinom Kukanjcem (op. a. komandantom Druge vojne oblasti JNA) na mostu kod Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a da Kukanjac ide u Lukavicu. Poslije će se dogovarati o daljnjoj sudbini komande ljudi koji su ostali", rekao je.
Nedugo poslije počeli su problemi.

"Kada je postignut takav dogovor, ovi koji su bili u komandi, nisu dozvolili Kukanjcu da ide. Rečeno mu je da idu svi ili da u suprotnom neće ni on ići. Onda su oni bez dogovara s nama, krenuli svi. Bilo je dogovoreno da ostane svo oružje, municija i oprema, da se ne iznose, već da ostanu nama. No, u 17:30 sati na čuđenje svih nas pojavila se cijela kolona", istakao je.
Čegar je potom naveo ko se sve nalazio u toj koloni.

"Prvo je išao terenac u kojem su bili general snaga Ujedinjenih nacija (UN) Lewis MacKenzie i Zlatko Lagumdžija (op. a. koji je bio u Izetbegovićevoj delegaciji). Iza njega je bio transporter u kojem su bili predsjednik Izetbegović, njegova saradnica i kćerka Sabina Berberović, te Kukanjac", ukazao je.
Onda je kolona zaustavljena, a to, kako je naveo, se nije trebalo desiti jer to nije dogovoreno.

"Između brojeva ulice 55 i 57, na mjestu gdje je sada napravljena nova zgrada, prepriječen je konvoj. Dok smo mi pričali, ja sam dan ranije bio ranjen u obje ruke kod kina Đuro Đaković u borbi protiv specijalaca Milana Šuputa (op. a. pukovnik JNA) i Marka Labudovića (op. a. major JNA). Borili smo se u dvorani kina i onda smo ih zarobili. Bili smo na transporteru i pregovarali smo kako da riješimo novonastalu situaciju. Bio sam na zadnjim vratima transportera i tada sam imao ružan verbalni sukob sa Kukanjcem", prisjetio se.

Pucnjava i broj ubijenih​

Čegar je naglasio da je zajedno s generalnom Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Jovanom Divjakom pokušavao smiriti situaciju. Prema njegovim riječima, situacija je bila vrlo napeta i onda je počela pucnjava. Osvrnuo se i na broj ubijenih kojim se špekuliše.
"Pucnjava je počela 200 metara od nas. Otišli smo dalje, ja i tri moja saradnika, i tu smo zatekli ubijene. Slovom i brojem ubijeni su tri pukovnika, jedan potpukovnik, jedna žena - građansko lice u službi JNA i jedan vojnik. Sve ostalo što se priča nije istina, a istina je ovo što sam rekao jer sam živi svjedok", potcrtao je.

"Počinjen je ratni zločin i za njega neko mora odgovarati"​

Kao dodatno otežavajuću okolnost je istakao to što su pukovnik JNA Slavoljub Belošević, te drugi pukovnici i visoki oficiri primorani da se skinu.
"Poredali su ih gole u Dobrovoljačkoj ulici, da ih gaze TAM-om 150. Mi smo pripucali i ovi su pobjegli. Bez obzira na sve, nismo smjeli dozvoliti bilo šta protuzakonito. Oni su pobjegli, a onda sam skinuo bluzu i dao pukovniku Beloševiću jer je bio star čovjek. Ranjene smo ubacili u sanitetsko vozilo Mercedes i odvezeni su u Vojnu bolnicu (op. a. sadašnja Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš')", ukazao je Čegar.
Prisjetio se i Divjakove naredbe da se ne puca.
"On je jadnik odro grlo, ali niti ga je ko čuo, a niko ga nije ni poslušao. Počinjen je ratni zločin i treba da odgovara onaj ko ga je počinio. Ti ljudi nisu trebali biti ubijeni zato što su napuštali onako kako smo dogovorili. To je bilo jako ružno i to me boli. Maločas sam obišao Dobrovoljačku i to uradim svake godine", istakao je.

Ponovio je da vojnici nisu trebali biti ubijeni.

"Bez obzira na sve što su oni radili. Pogotovo to nisu smjeli uraditi oni koji nisu smjeli imati pristup. Ne znam odakle je sve to došlo. Napisali smo ono što smo trebali napisati i predali smo", rekao je.

Čegar ja naglasio da su zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici optuživani oni koji nisu odgovorni, a kao takve je naveo generala Divjaka, članove Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića, komandantq sarajevskih specijalaca Dragan Vikić i sebe.

"Pričaju oni koji nemaju veze o ratu"​

Zatim se ponovo osvrnuo na broj ubijenih.

"Slušam tužilaštvo prema kojem je sedam mrtvih - nije istina. Bilo je šest mrtvih, ne znam odakle njima taj podatak. Srbija govori da je bilo 135 mrtvih, ali ni to nije istina. U konvoju je ukupno bilo 265 ljudi. Onda bismo morali ubiti pola kolone da bi bilo ono što oni govore. Ne interesuje me ko to politizira, ali samo govorim istinu. Ovako je bilo kao što ja kažem. Jedini sam od živih koji su bili na tom mjestu događaja. Ali je jako ružno to što se desilo", poručio je.
Komentarisao je i obilježavanje godišnjice stradanja vojnika i ukazao je da su neprihvatljive provokacije i uvrede na njihov račun.

"I srpske majke plaču. Ona jadnica dođe da zapali svijeću zbog toga što je neki k*eten ubio njenog sina, a htio je samo da ide kući. Onda neko dođe psuje joj, vrijeđa je, a veze nema o ratu. Nije bio tu, niti je imao godine da bude u ratu", rekao je i ponovio da takva reakcija nije prihvatljiva.
Kako je kazao, ne treba biti poput onih drugih.

Čegar je istakao da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije napadnuto samo 2. maja 1992., već da se to dešava i danas na drugačiji način. Podsjetio je da su se tih dana sukobi dešavali u drugim dijelovima Sarajeva.
Poručio je da mora biti istina, kakva god da je - da se zna šta se dešavalo.

Poslednja izmena od moderatora:

TALAČKA KRIZA U SARAJEVU: Rambu je dohakao ruski rulet​

2. Maja 2021.
Share on Facebook
Tweet on Twitter
Screenshot-2021-05-02-at-18.28.16.jpg

Piše:Avdo HUSEINOVIĆ

O 2. i 3.maju 1992. u Sarajevu, govorilo se i pisalo mnogo. I zasigurno, još zadugo će ti dani biti predmet istraživanja, interesovanja, određenih misterija… Koliko događaja može stati u tako malo vremena, ponajbolje se može vidjeti na slučaju ova dva važna datuma.

Od incidenta u bivšem Domu JNA, napada specijalaca Vojske Jugoslavije na zgradu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i njihovog poraza na Skenderiji, pogibije pripadnika Vojne policije Admera Sakića Džemice, pogibije majora Marka Labudovića predvodnika napada na Predsjedništvo, pogibije radnika Doma mladih Skenderija Marka Stračevića i Enesa Alispahića, spašavanja napadača iz Srbije Milana Pejića iz Prokuplja, uništavanja tenka kod Vrbanja mosta, dolaska tenkova obalom Miljacke do Skenderije, uništavanja agresorskog transportera kod kafića „Estrada“, borbi na tranzitu, pogibije sedam policajaca Stanice policije Stari Grad, preko paljenja Glavne pošte, borbi po Centru i Starom gradu, otmice predsjednika Izetbegovića na Sarajevskom aerodromu, opkoljavanja glavnog štaba agresorske vojske Komande 2.vojne oblasti Vojske Jugoslavije, dogovora u zgradi PTT-a između Ejupa Ganića i generala Aksentijevića o razmjeni Izetbegovića za Kukanjca, incidenta u Dobrovoljačkoj…

Važan potez je učinila Srbija 2010. tokom londonskog sudskog progona Ejupa Ganića, dokumentom koji su potpisali Vladimir Vukčević, tadašnji tužilac za ratne zločine Srbije i Snežana Malović, ministrica pravde u vladi Srbije. Tim dokumentom, po prvi put Srbija priznaje da je ratovala u Bosni i da se 2.maja 1992.godine, na teritoriji države Bosne i Hercegovine vodio međunarodni sukob dvije vojske. Vojske Jugoslavije sa bosanskim snagama. Ipak, jedan važan događaj iz te dramatične noći 2. na 3.maj, ostao je nekako u sjeni brojnih drugih.

Velika drama odvijala se kod Narodnog pozorišta. Specijalci Zaštitnog puka 2.vojne oblasti Vojske Jugoslavije pod komandom pukovnika Milana Šuputa, diverzijom su 2.maja 1992. između 14 i 15 sati zapalili zgradu Glavne Pošte. Pomognuti Simom Zubanovićem, šefom smjene u Glavnoj pošti, te radnicima Trifkom Milićem i Milanom Ponjarcem, specijalci su donijeli nepoznatu tečnost kojom su zapalili centralu. Nakon toga, uslijedio je ulični otpor branilaca Sarajeva koji je kamerom zabilježio Hare Osmanagić, snimatelj Yutela, kada Dževad Topić Topa, Adem Jež, Žano Kutiljero sa svojim saborcima i pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RBiH, djeluju iz Titove ulice u pravcu Narodnog pozorišta. Specijalci Vojske Jugoslavije su zaustavljeni.
Dijele se u dvije grupe. Prva, brojnija grupa, na čelu sa pukovnikom Šuputom, smjestila se u zgradu kina „Đuro Đaković“, današnjeg Bosansko-kulturnog centra, a druga predvođena Draganom Stepanovićem Rambom, u stanbenu zgradu kod Upijevog nebodera.

Specijalci, uglavnom sa područja Srbije, zbog slabog poznavanja grada smatrali su da im je to najbolja opcija, s obzirom da im je bio neizvjestan povratak u Kukanjčevu komandu na Bistriku, za koju su na sistemu veze čuli da su je opkolile „Zelene beretke“. Pred zoru će Topa sa svojim borcima shvatiti da se Šuputovi specijalci nisu povukli, nego da su tu negdje u blizini. Naime, dvojica sarajevskih branilaca Dudo i Goran, otišli su da s transportera koji je bio uništen skinu mitraljez. Ušli su unutra, vidjeli zolje i počeli da ih izvlače. Kada su skidali mitraljez, Gorana je u nogu pogodio snajperista i tad se znalo da su se neprijateljske snage ugnijezdile tu negdje u blizini.

Specijalaci predvođeni Draganom Stepanovićem Rambom, 20 sati su kao taoce držali sarajevske civile u zgradi kod Upijevog nebodera. Među taocima jedna od stanarki je umrla od posljedica infarkta srca. Sarajka Jasenka Cico je talačku krizu predeverala sa svoje dvoje djece. O toj noći zebnje, straha i neizvjesnosti, Jasenka Cico mi je svjedočila:

– Moji dječaci su imali osam i šest godina. Sa prozora vidjeli smo te specijalce. Do tada je pucnjava bila na brdima Sarajeva, ovdje u gradu nije bilo borbi. Moj brat je uzeo fotoaparat i slikao ih sa prozora, jedan ga je primijetio i rekao da prestane sa slikanjem jer će baciti tromblon na prozor. Komšinica nas je pozvala da siđemo dole na niži sprat. Stubište je bilo puno stakla i, najednom, u zgradi vidimo ljude u maskirnim uniformama. Oni su ušli u zgradu. Čuli smo ih kako nekim svojim šiframa navode tenkovske granate na UPI. Jedan od njih je komentarisao: „Vidi dece, koliko samo ima dece u kući“. Nas su smjestili u podrum koji smo mi već ranije bili očistili. Imali su nekoliko ranjenih. Iz jednog stana, u prizemlju zgrade, uzimali su nešto za previjanje rana. Rekli su nam da su specijalci iz Kukanjčeve garde. Skidali su sa sebe pancire i imali su mnoštvo municije ispod pancira, bombi… Jedan od njih, koji se zvao Momo, mom bratu je rekao: „Ima bre da koljemo balije.“

U dva sata iza ponoći, dolazi taj specijalac Rambo. Znam da sam se samo sledila kad sam čula taj šizoidni glas bez intonacije koji se derao: „Pretresite stanove.“ Čuo je da je njihov transporter uništen u ovom našem prolazu. Ujutro je Rambo tražio da pregovara i govori nekom preko sistema veze: „Dignuću kuću u zrak, ovde su svi vaši.“ A nismo. Ima tu nas svih nacija. Tu su Zoran, Nada, Maja, Srđan, Vesna, Sanja, Goran, Boba, Zekija… Ima miješanih brakova. S nama je bio i pokojni glumac Zoran Bečić, njegova supruga…. I došao je Rambo sa baterijom da izvedu taoca, kako bi obavili pregovore sa našim braniocima. Izveli su Srđana Kovačevića i začuo se pucanj. Mi smo mislili da su Srđana ubili. Čuo se sve vrijeme taj Rambov zastrašujući prijeteći glas. Nakon izvjesnog vremena, oni su nakon što je Srđan posredovao, odlučili da se predaju sarajevskim braniocima. Mi smo oslobođeni, nastalo je veliko slavlje.

O tome kako su trajali pregovori sa Šuputom i Rambom detaljno smo prezentovali u filmu „Bosna ili smrt“.

Dugo sam tragao za pukovnikom Milanom Šuputom i konačno 20.novembra 2010. stupio telefonom u kontakt sa njim. Bio je iznenađen pozivom. Pristaje da mi da intervju, krajem tog novembra u Beogradu i da mi ispriča svoju verziju priče o 2. i 3.maju 1992.godine. Tražio je samo da snimamo negdje, gdje nismo na očima. Predložio je, ako me pamćenje služi, neko selo na Dunavu, nekoliko kilometara uzvodno od Zemuna.

Na prijedlog Dževada Topića Tope želio sam ih nakon 18.godina suočiti, napraviti neku vrstu video mosta. Želio sam pukovnika pitati o paljenju Glavne pošte, zbog čega su nekoliko mjeseci prije početka agresije na Bosnu dovedeni u Sarajevo, o planovima za zauzimanje bh. institucija…
Rekao sam mu da bih volio razgovarati i sa Draganom Stepanovićem Rambom, na šta mi je Šuput rekao;“E, Rambo nam je nedostupan zauvek. Ubio se tu negde na beogradskoj periferiji iz „kolta“, igrajući ruski rulet s nekim bilmezima sličnim sebi.“

Noć prije mog polaska na dogovoreni intervju za Beograd, pukovnik Šuput me pozvao i rekao: „Jako mi je žao što Vam moram otkazati sastanak jer su mi iz Tužilaštva Srbije zabranili da pričam sa bosanskim novinarima.“

Kasnije ću saznati da je on jedan od ključnih svjedoka u planiranim sudskim procesima za tzv.“slučaj Dobrovoljačka“ i da bi svaki razgovor za medije mogao našteti strategiji srbijanskih tužilaca i operativaca BIA (Bezbjedonosno informativna agencija Srbije). Šuputu je zabranjeno pričati. Intervju je odbio i Enes Taso, tih majskih dana 1992. zamjenik generala Kukanjca. Smatraju ga ključnim operativcem za događaje od 2.maja. Bio je ranjen na začelju kolone u „Dobrovoljačkoj“. Pola godine prije toga, nakon okupacije Dalja, Erduta i Aljmaša u Slavoniji 1991, navodno je naredio ubistvo 60 civila hrvatske nacionalnosti, kao i strijeljanje 11 vojnika Hrvatske vojske zarobljenih u Vukovaru. Strijeljanje. Nalazio se na Inteprolovoj potjernici od strane Hrvatske, Srbija ga nije željela izručiti. Dok je liječen u bolnici Koševo nakon ranjavanja u Dobrovoljačkoj, pukovnika Tasu je Generalštab u Beogradu unaprijedio u čin generala. Umro je u avgustu 2018. u Pančevu.

Šuputova jedinica je učestvovala u uništenju 45.600 telefonskih priključaka u Glavnoj pošti, a šteta je procjenjena na 150 miliona maraka. Šteta načinjena paljenjem Glavne pošte u Sarajevu od Srbije nije naplaćena, niti je iko krivično odgovarao za ovu diverziju. Kao ni za napad na zgradu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, otmicu predsjednika Izetbegovića… O talačkoj krizi sa sarajevskim civilima da i ne govorimo.

https://saff.ba/talacka-kriza-u-sarajevu-rambu-je-dohakao-ruski-rulet/

Poslednja izmena od moderatora:
Poslednja izmena:
Samo zbog ovoga je balijska gomna trebalo zgaziti tako da od njih ostane samo sećanje.
"Dobrica Ćosić u svojoj knjizi "Bosanski rat" 1995 godinu opisao je ovako:
- Srpski narod je u agoniji zbog niza vojnih poraza i egzodusa, defetizama.
-Večeras javljaju da je i Banja Luka ugrožena.
-Ja dvije godine strahujem od poraza u Bosni.
-Republika Srpska je iscrpila svoje borilačke snage i nalazila se pred porazom.
-Srpski narod je dvadeseti vek započeo oslobodilačkim ratovima s poedničkim ishodima, a dogodit će se da ovaj vek okonča vojnim porazom od bosanskih muslimana i Hrvata.
-Ljuti Krajišnici su danas bedni Krajišnici.
-Pokušavao sam bezuspješno da pronađem Mladića, on je u teškom psihičkom stanju.
-Nije izdržao poraze u zapadnoj Bosni."

Po čemu je to ratni zločin, konkretno
ti si kreten zar ne ? Recimo da sa JNA i MUP SR Hrvatske dogovore da se policajci izvuku iz Vukovara,zatim pripadnici JNA blokiraju kolonu MUP-a koj se kretala po dogovoru sa JNA i pocnu da ubijaju policajce.Identicna stvar se desila u Tuzli .Kreten postavlja kretenska pitanja po cemu je prepoznatljiv,nema ljutis

"Dobrica Ćosić u svojoj knjizi "Bosanski rat" 1995 godinu opisao je ovako:
- Srpski narod je u agoniji zbog niza vojnih poraza i egzodusa, defetizama.
-Večeras javljaju da je i Banja Luka ugrožena.
-Ja dvije godine strahujem od poraza u Bosni.
-Republika Srpska je iscrpila svoje borilačke snage i nalazila se pred porazom.
-Srpski narod je dvadeseti vek započeo oslobodilačkim ratovima s poedničkim ishodima, a dogodit će se da ovaj vek okonča vojnim porazom od bosanskih muslimana i Hrvata.
-Ljuti Krajišnici su danas bedni Krajišnici.
-Pokušavao sam bezuspješno da pronađem Mladića, on je u teškom psihičkom stanju.
-Nije izdržao poraze u zapadnoj Bosni."
Da, zato vam je trebalo ebati i oca i majku prvih dana.

Po čemu je to ratni zločin, konkretno
Postojao je sporazum o mirnom povlačenju vojnika JNA, vojnici na Skenderiji su pobijeni u zasjedi sa sanitetskim vozilom kad su išli da izvuku ranjene vojnike koji su napadnuti u Domu armije u Sarajevu.

To predstavlja vjerolomni napad i protivno je međunarodnom ratnom pravu i Ženevskoj konvenciji.

TALAČKA KRIZA U SARAJEVU: Rambu je dohakao ruski rulet​

2. Maja 2021.
Share on Facebook
Tweet on Twitter
Screenshot-2021-05-02-at-18.28.16.jpg

Piše:Avdo HUSEINOVIĆ

O 2. i 3.maju 1992. u Sarajevu, govorilo se i pisalo mnogo. I zasigurno, još zadugo će ti dani biti predmet istraživanja, interesovanja, određenih misterija… Koliko događaja može stati u tako malo vremena, ponajbolje se može vidjeti na slučaju ova dva važna datuma.

Od incidenta u bivšem Domu JNA, napada specijalaca Vojske Jugoslavije na zgradu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i njihovog poraza na Skenderiji, pogibije pripadnika Vojne policije Admera Sakića Džemice, pogibije majora Marka Labudovića predvodnika napada na Predsjedništvo, pogibije radnika Doma mladih Skenderija Marka Stračevića i Enesa Alispahića, spašavanja napadača iz Srbije Milana Pejića iz Prokuplja, uništavanja tenka kod Vrbanja mosta, dolaska tenkova obalom Miljacke do Skenderije, uništavanja agresorskog transportera kod kafića „Estrada“, borbi na tranzitu, pogibije sedam policajaca Stanice policije Stari Grad, preko paljenja Glavne pošte, borbi po Centru i Starom gradu, otmice predsjednika Izetbegovića na Sarajevskom aerodromu, opkoljavanja glavnog štaba agresorske vojske Komande 2.vojne oblasti Vojske Jugoslavije, dogovora u zgradi PTT-a između Ejupa Ganića i generala Aksentijevića o razmjeni Izetbegovića za Kukanjca, incidenta u Dobrovoljačkoj…

Važan potez je učinila Srbija 2010. tokom londonskog sudskog progona Ejupa Ganića, dokumentom koji su potpisali Vladimir Vukčević, tadašnji tužilac za ratne zločine Srbije i Snežana Malović, ministrica pravde u vladi Srbije. Tim dokumentom, po prvi put Srbija priznaje da je ratovala u Bosni i da se 2.maja 1992.godine, na teritoriji države Bosne i Hercegovine vodio međunarodni sukob dvije vojske. Vojske Jugoslavije sa bosanskim snagama. Ipak, jedan važan događaj iz te dramatične noći 2. na 3.maj, ostao je nekako u sjeni brojnih drugih.

Velika drama odvijala se kod Narodnog pozorišta. Specijalci Zaštitnog puka 2.vojne oblasti Vojske Jugoslavije pod komandom pukovnika Milana Šuputa, diverzijom su 2.maja 1992. između 14 i 15 sati zapalili zgradu Glavne Pošte. Pomognuti Simom Zubanovićem, šefom smjene u Glavnoj pošti, te radnicima Trifkom Milićem i Milanom Ponjarcem, specijalci su donijeli nepoznatu tečnost kojom su zapalili centralu. Nakon toga, uslijedio je ulični otpor branilaca Sarajeva koji je kamerom zabilježio Hare Osmanagić, snimatelj Yutela, kada Dževad Topić Topa, Adem Jež, Žano Kutiljero sa svojim saborcima i pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RBiH, djeluju iz Titove ulice u pravcu Narodnog pozorišta. Specijalci Vojske Jugoslavije su zaustavljeni.
Dijele se u dvije grupe. Prva, brojnija grupa, na čelu sa pukovnikom Šuputom, smjestila se u zgradu kina „Đuro Đaković“, današnjeg Bosansko-kulturnog centra, a druga predvođena Draganom Stepanovićem Rambom, u stanbenu zgradu kod Upijevog nebodera.

Specijalci, uglavnom sa područja Srbije, zbog slabog poznavanja grada smatrali su da im je to najbolja opcija, s obzirom da im je bio neizvjestan povratak u Kukanjčevu komandu na Bistriku, za koju su na sistemu veze čuli da su je opkolile „Zelene beretke“. Pred zoru će Topa sa svojim borcima shvatiti da se Šuputovi specijalci nisu povukli, nego da su tu negdje u blizini. Naime, dvojica sarajevskih branilaca Dudo i Goran, otišli su da s transportera koji je bio uništen skinu mitraljez. Ušli su unutra, vidjeli zolje i počeli da ih izvlače. Kada su skidali mitraljez, Gorana je u nogu pogodio snajperista i tad se znalo da su se neprijateljske snage ugnijezdile tu negdje u blizini.

Specijalaci predvođeni Draganom Stepanovićem Rambom, 20 sati su kao taoce držali sarajevske civile u zgradi kod Upijevog nebodera. Među taocima jedna od stanarki je umrla od posljedica infarkta srca. Sarajka Jasenka Cico je talačku krizu predeverala sa svoje dvoje djece. O toj noći zebnje, straha i neizvjesnosti, Jasenka Cico mi je svjedočila:

– Moji dječaci su imali osam i šest godina. Sa prozora vidjeli smo te specijalce. Do tada je pucnjava bila na brdima Sarajeva, ovdje u gradu nije bilo borbi. Moj brat je uzeo fotoaparat i slikao ih sa prozora, jedan ga je primijetio i rekao da prestane sa slikanjem jer će baciti tromblon na prozor. Komšinica nas je pozvala da siđemo dole na niži sprat. Stubište je bilo puno stakla i, najednom, u zgradi vidimo ljude u maskirnim uniformama. Oni su ušli u zgradu. Čuli smo ih kako nekim svojim šiframa navode tenkovske granate na UPI. Jedan od njih je komentarisao: „Vidi dece, koliko samo ima dece u kući“. Nas su smjestili u podrum koji smo mi već ranije bili očistili. Imali su nekoliko ranjenih. Iz jednog stana, u prizemlju zgrade, uzimali su nešto za previjanje rana. Rekli su nam da su specijalci iz Kukanjčeve garde. Skidali su sa sebe pancire i imali su mnoštvo municije ispod pancira, bombi… Jedan od njih, koji se zvao Momo, mom bratu je rekao: „Ima bre da koljemo balije.“

U dva sata iza ponoći, dolazi taj specijalac Rambo. Znam da sam se samo sledila kad sam čula taj šizoidni glas bez intonacije koji se derao: „Pretresite stanove.“ Čuo je da je njihov transporter uništen u ovom našem prolazu. Ujutro je Rambo tražio da pregovara i govori nekom preko sistema veze: „Dignuću kuću u zrak, ovde su svi vaši.“ A nismo. Ima tu nas svih nacija. Tu su Zoran, Nada, Maja, Srđan, Vesna, Sanja, Goran, Boba, Zekija… Ima miješanih brakova. S nama je bio i pokojni glumac Zoran Bečić, njegova supruga…. I došao je Rambo sa baterijom da izvedu taoca, kako bi obavili pregovore sa našim braniocima. Izveli su Srđana Kovačevića i začuo se pucanj. Mi smo mislili da su Srđana ubili. Čuo se sve vrijeme taj Rambov zastrašujući prijeteći glas. Nakon izvjesnog vremena, oni su nakon što je Srđan posredovao, odlučili da se predaju sarajevskim braniocima. Mi smo oslobođeni, nastalo je veliko slavlje.

O tome kako su trajali pregovori sa Šuputom i Rambom detaljno smo prezentovali u filmu „Bosna ili smrt“.

Dugo sam tragao za pukovnikom Milanom Šuputom i konačno 20.novembra 2010. stupio telefonom u kontakt sa njim. Bio je iznenađen pozivom. Pristaje da mi da intervju, krajem tog novembra u Beogradu i da mi ispriča svoju verziju priče o 2. i 3.maju 1992.godine. Tražio je samo da snimamo negdje, gdje nismo na očima. Predložio je, ako me pamćenje služi, neko selo na Dunavu, nekoliko kilometara uzvodno od Zemuna.

Na prijedlog Dževada Topića Tope želio sam ih nakon 18.godina suočiti, napraviti neku vrstu video mosta. Želio sam pukovnika pitati o paljenju Glavne pošte, zbog čega su nekoliko mjeseci prije početka agresije na Bosnu dovedeni u Sarajevo, o planovima za zauzimanje bh. institucija…
Rekao sam mu da bih volio razgovarati i sa Draganom Stepanovićem Rambom, na šta mi je Šuput rekao;“E, Rambo nam je nedostupan zauvek. Ubio se tu negde na beogradskoj periferiji iz „kolta“, igrajući ruski rulet s nekim bilmezima sličnim sebi.“

Noć prije mog polaska na dogovoreni intervju za Beograd, pukovnik Šuput me pozvao i rekao: „Jako mi je žao što Vam moram otkazati sastanak jer su mi iz Tužilaštva Srbije zabranili da pričam sa bosanskim novinarima.“

Kasnije ću saznati da je on jedan od ključnih svjedoka u planiranim sudskim procesima za tzv.“slučaj Dobrovoljačka“ i da bi svaki razgovor za medije mogao našteti strategiji srbijanskih tužilaca i operativaca BIA (Bezbjedonosno informativna agencija Srbije). Šuputu je zabranjeno pričati. Intervju je odbio i Enes Taso, tih majskih dana 1992. zamjenik generala Kukanjca. Smatraju ga ključnim operativcem za događaje od 2.maja. Bio je ranjen na začelju kolone u „Dobrovoljačkoj“. Pola godine prije toga, nakon okupacije Dalja, Erduta i Aljmaša u Slavoniji 1991, navodno je naredio ubistvo 60 civila hrvatske nacionalnosti, kao i strijeljanje 11 vojnika Hrvatske vojske zarobljenih u Vukovaru. Strijeljanje. Nalazio se na Inteprolovoj potjernici od strane Hrvatske, Srbija ga nije željela izručiti. Dok je liječen u bolnici Koševo nakon ranjavanja u Dobrovoljačkoj, pukovnika Tasu je Generalštab u Beogradu unaprijedio u čin generala. Umro je u avgustu 2018. u Pančevu.

Šuputova jedinica je učestvovala u uništenju 45.600 telefonskih priključaka u Glavnoj pošti, a šteta je procjenjena na 150 miliona maraka. Šteta načinjena paljenjem Glavne pošte u Sarajevu od Srbije nije naplaćena, niti je iko krivično odgovarao za ovu diverziju. Kao ni za napad na zgradu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, otmicu predsjednika Izetbegovića… O talačkoj krizi sa sarajevskim civilima da i ne govorimo.

Avdo laže kao i obično. Vojna vozila su krenula ka Domu JAN i u tom pravcu su i okrenuta a ne prema predsjedništvu.

Postojao je sporazum o mirnom povlačenju vojnika JNA, vojnici na Skenderiji su pobijeni u zasjedi sa sanitetskim vozilom kad su išli da izvuku ranjene vojnike koji su napadnuti u Domu armije u Sarajevu.

To predstavlja vjerolomni napad i protivno je međunarodnom ratnom pravu i Ženevskoj konvenciji.
oficirima jna, nije bilo dovoljno iskustvo iz Slovenije i Hrvatske, ništa nisu naučili...da budem iskren, još gore smo mogli da prođemo...sa takvim oficirskim kadrom, mudžahedini bi se došetali do Beograda

ti si kreten zar ne ? Recimo da sa JNA i MUP SR Hrvatske dogovore da se policajci izvuku iz Vukovara,zatim pripadnici JNA blokiraju kolonu MUP-a koj se kretala po dogovoru sa JNA i pocnu da ubijaju policajce.Identicna stvar se desila u Tuzli .Kreten postavlja kretenska pitanja po cemu je prepoznatljiv,nema ljutis
"Kršenje dogovora" nije ni po kojoj konvenciji ne spada u ratni zločin, pa probaj opet:
Konkretno, gdje je tu bio ratni zločin?
I upristoji se, pokušaj vrijeđanja nije argument.

страшно да нико не одговара за било који злочин над српским народом .

после овог покоља војника у Сарајево је кренуо покољ грађана српске националисти , стравични злочини су били ..целокупне продице су нестајале и на најгори могући начин убијене .

Поготов српска насеља и посеоци изнад Сарајева , на обронцима града Граховиште ,Пофалићи , Велешићи ,Чемерно ...срављени са земљом да нико никада није одговарао ,

"Kršenje dogovora" nije ni po kojoj konvenciji ne spada u ratni zločin, pa probaj opet:
kako si ti glup covek to je za nepoverovati.Da je JNA u Hrvatskoj dogovrila sa MUP-om Hrvtske izvalcenje hrvatskih policajca iz okruzenja i potom deo njih likvidirala u koloni n cijem se celu nalaze pripadnici misije plavih slemova ,to bi bilo
1. Lukavstvo ljudi iz JNA
2. Ratni zlocin
3. Ja sam frtajler@ i nisam mnogo pametan,ne pitajte mene
izaberi opciju

Poslednja izmena:
Kršenje dogovora spada u kršenje pravila i običaja ratovanja a ako uzrokuje ubistva onda spada u ratni zločin.

kako si ti glup covek to je za nepoverovati.Da je JNA u Hrvatskoj dogovrila sa MUP-om Hrvtske izvalcenje hrvatskih policajca iz okruzenja i potom deo njih likvidirala u koloni n cijem se celu nalaze pripadnici misije plavih slemova ,to bi bilo
1. Lukavstvo ljudi iz JNA
2. Ratni zlocin
3. Ja sam frtajler@ i nisam mnogo pametan,ne pitajte mene
izaberi opciju
Ne znam, jesu li policajci naoružani kao oni u Borovu selu?
Pitam te kako glasi optižnica za ratni zločin: mimo dogovora si pobio neprijateljske vojnike, ili kako točno?

Back