25 Bitnih SEO Saveta

blubokiz

Zainteresovan član
Poruka
235
Svi volimo dobar savet, tako? Evo saveti koje će shvatiti skoro svi web dizajneri, blogeri, forumaši, ma svi ljudi koji imaju imalo pojma o optimizaciji za pretraživače.

linkb.jpg


1. Ako baš morate koristiti Java skripte za drop down menije, flash meni i slično, onda negde na stranici napravite meni ali u tekstualnom formatu, jer spideri ne vide slike, već samo tekst. Najbolje neka to bude na dnu sajta.

2. Sadržaj je kralj, zato obavezno morate imati dobar sadržaj, jedinstven sadržaj koji će se fokusirati na vašu primarnu ključnu reč

3. Ako je sadržaj kralj, onda je linkovanje kraljica. Napravite celu mrežu kvalitetnih backlinkova, teško je to, ali veoma korisno.

4. Ne budite opsednuti PageRank-om. To je samo jedna mala sitnica. Sajt sa manjim PR-om može da nadmaši sajt sa većim.

5. Budite sigurni da na svakoj stranici imate Title tag, koji je naravno jedinstven, koji se ne ponavlja. Naravno u svakom naslovu MORATE imati i ime Vaše kompanije ili sajta.
6. Svež sadržaj će naravno da poboljša Vaše statistike. Dodajte nov, koristan sadržaj na vaš sajt redovno.

7. Pobrinite se da su linkovi ka vašem sajtu ili u vašem sajtu označeni vašim keywordom. Ukoliko je vaš keyword "blue widgets" onda neka link i bude "blue widgets", a ne da stoji "kliknite ovde" ili slično.

8. Prilikom pravljenja keywordova fokusirajte se na cele fraze, a ne samo na pojedine reči, i postavite i vašu lokaciju u vaše keywordove (“our Palm Springs store” ne “our store”), to može dosta da pomogne ukoliko imate sajt za neku firmu, prodavnicu...

9. Ne dizajnirajte Vaš sajt, a da ne obraćate pažnju na SEO. Znači flash, javascripte i ostalo koristite samo ako baš morate.

10. Keywordove, keyword fraze postavljajte i u text linkove, slike, ALT tagove, pa čak i u vaš domen.

11. Obratite pažnju i na to koji domen želite da koristite, da li preferirate http://www.vašdomen.com ili http://vašdomen.com

12. Ako Vam je index.html (ili neka druga index stranica) namenjena da bude glavna, onda Vi treba da delite linkove. Spoljašnji linkovi idu ka domenu, a unutrašnji ka index stranici...

13. Frejmovi, Flash, AJAX, svi imaju isti problem; ne žete da linkujete ka jednoj od stranica. Ili je sve ili je ništa. Izbegavajte to ukoliko nije baš obavezno.

14. Ekstenzija vaših stranica nije bitna. Možete koristiti i .html, .htm, .asp, .php, bilo koju i neće imati nikakve razlike što se tiče Vaše SEO optimizacije.

15. Napravili ste novi web sajt koji želite da poseti Google spider? Prijavljivanje sajta kroz Google-ov regularni formular može da traje nedeljama. Izbegavajte to, postoje dva načina da se to reši. Napravite mapu sajta i prijavite je putem google.com/webmasters ili još bolji način, izborite se za link na nekom jakom i kvalitetnom sajtu i Google spider možda dođe na Vaš sajt baš taj dan kada ste dobili i link.

16. Ukoliko se sadržaj na Vašem sajtu ne menja redovno, potrteban Vam je blog, zato što "pauci" traže svež text. Blogujte barem tri puta nedeljno sa dobrim, svežim sadržajem i videćete rezultate.

17. Kada je u pitanju izgradnja linkova, mislite o kvalitetu, a ne o kvantitetu. Jedan dobar, kvalitetan link može da Vam doprinese mnogo više nego gomila slabih linkova, koji zapravo mogu i da Vam naškode.

18. Tražilice žele prirodan jezik. Ne pokušavajte da natrpate Vaše tekstove ključnim rečima. Neće to upaliti. Tražilice pretražuju koliko se puta određena reč javlja u tekstu i ukoliko se javlja u abnormalnim količinama, oni će je jednostavno ignorisati.

19. Ne samo da vaši linkovi trebaju da imaju ključnu reč kao anchor tekst, već i tekst pored linka mora biti povezan sa ključnom reči. Drugačije rečeno, okružite link sa opisnim tekstom.

20. Ukoliko koristite "podeljeni server" obratite pažnju na web sajtove koji su hostovani na njemu, obratite pažnju da nema nekih web sajtova koji su spam sajtovi ili banovani sajtovi.

21. Obratite pažnju i na to da ukoliko koristite usluge koje maskiraju informacije o vlasniku vašeg sajta da vas Google može smatrati potencijalnim spamerom. Izbegavajte to.

22. Obratite pažnju na to da je vaš sajt lak za korišćenje. Ukoliko posetioc ne nađe ono što traži za par sekudni, on će najverovatnije i otići sa web sajta.

23. Obavezno linkujte druge web sajtove u vašim postovima. To će ohrabriti druge da linkuju ka vašem sajtu.

24. Linkovi upućeni sa .edu domena nose veliku popularnost iz perspektive tražilica.

25. SEO nije posao koji se jednom uradi i završi. Budite spremni na to da ćete morati često da radite na njemu.

Kako Vam se čini? Sam nešto izostavio?

http://www.bpretraga.net/index.php/Blog/25-Bitnih-SEO-Saveta.html
 
Podrzavam 98% toga sto si napisao, s tim sto ima neih, meni jasnih, ali nedorecenih stvari. Npr. stavka 4. sajt sa manjim PR moze da nadmasi sajt sa vecim PR ... po cemu??? Meni je jasno ali si trebao da navedes po cemu.... po SAOBRACAJU. u sustini, sve ovo je poznato ali ne skodi..
 
Ljubo imas pravo, to i jeste bilo pisano na brzaka, nisam bio bas raspolozen za pisanje, a opet mi je se pisalo :P
Sto se tice tog pod 4. tacno to sto si rekao je... Sajt sa manjim PR-om moze imati mnogo veci saobracaj od sajta sa vecim PR-om...
 

Back
Top