21. VEK

Cuti, jesu smecje ali ja im se radujem k'o malo dijete Novoj Godini....

pametno zboris, jedino mi na pamet pada Departed.... ja ne znam sto svi pljuju taj film, apsolutno mu nista ne fali...vjerujem da je kopija onog koreanskog ali hu kerz..no country for old men,i taj. ostalo,no.

svaki film manje vise koji je 90ih dobio Oskara je gori od 90 % filmova proizvedenih te decenije....

Ne, da je kopija, nego doslovno preslikavanje, a onda je stvarno diskutabilno da li zaslužuje bilo kakvu nagradu. Suština umetnosti je u originalnosti, i ako nema nje onda nema ni u od umetnosti.

Film je mrtav zato sto je i umetnost mrtva.

To je i moje misljenje.

Nije samo film u pitanju, sve grane umetnosti su odavno umrle.
Od 2001. do danas, sta se autenticno pojavilo, nista. Sve je isto, u istom pravcu ide, ne razlikuju se godine. Nista novo. Recikliranje.
Proslu deceniju nista nije obelezilo sto bi moglo da za 50 godina asocira na taj period.
A i kad pogledas koji filmovi pune bioskope, oni koje mozes da gledas u 3D,4D,10D... nikoga nije briga za pricu, sustinu. Samo da bljesti, sto manje mozak da se aktivira.

To je i moje misljenje.

Nije samo film u pitanju, sve grane umetnosti su odavno umrle.
Od 2001. do danas, sta se autenticno pojavilo, nista. Sve je isto, u istom pravcu ide, ne razlikuju se godine. Nista novo. Recikliranje.
Proslu deceniju nista nije obelezilo sto bi moglo da za 50 godina asocira na taj period.
A i kad pogledas koji filmovi pune bioskope, oni koje mozes da gledas u 3D,4D,10D... nikoga nije briga za pricu, sustinu. Samo da bljesti, sto manje mozak da se aktivira.

Ne kapriam odakle takav pesimizam, umetnost nije umrla kao sto sa kazao.....danas postoji toliko dobrih filmova samo mora malo da se zagrebe ispod povrsine na kojoj se nalazi kic i kojekakavi rimejkovi i avatari.
Nemoj mi reci da se odgledao/la mnogo evropskih filmova i da ti se nijedan nije svideo...
nije sve tako crno...2000te su daleko od najboljih, ali ima dobrih filmova..samo nema ko da ih gleda, jer se plasiraju raznorazni mozak na ispasu blokbasteri koji pune bioskopske hale...
pravda sa lotr on je originalan :D

Sva umetnost bi trebala po meni da oslikava "duh vremena" u kom nastaje...da bude reflexija trenutka...i daje bar nekakav makar apstraktni i posredni hrabar i istinit politichki "statement".Nichega od toga danas nema.I kada ima politike obichno je neka jeftina i prozirna propaganda, a o trenutku ne moze ni biti rechi kada zivimo u kulturoloshkom loop-u poslednje 2 decenije-dovoljno je uporediti modu danas i pre 20-ak godina i recimo modu 50-tih i 60-tih pa videti da smo u stagnaciji.U filmu konkretno nema ni inovacija tehnichkih, u pristupu van ideoloshkog, nema ni novih dramskih ideja, cak i da zapostavimo masovnu pop kulturu za plebes koja je uvek bila tresh u nekoj meri (nekad zanatski kvalitetan tresh, a danas ni to) ali i neka "vrhunska" umetnost nije bolja jer pa...ne postoji.Apsolutna vecina populkacije se masovno zaglupljuje i to ne samo ono klasno dno nego kao i "obrazovaniji" slojevi...roditelji i fakultetski obrazovani koji gledaju crtane po bioskopima lol

Odlican post...
Apsolutno potpisujem ovo receno...

Dosta je prezvakanih prica, dosta se insistira na efektima, kao i sto rece sara, sve neke adaptacije, bajke, rimejkovi...
Mislim da se danasnja kinmatografija nalazi izmedju dve krajnosti: ili se ide u preteranu komercijalizaciju, ili se vraca nekoj proslosti, pokusaju da se imitiraju neki filmski velikani...
Na prste mogu da se nabroje originalni reditelji, koji imaju neki svoj licni pecat, sto je krucijalno kako bi neki period u svetu filma bio zabelezen...

Je l' ti vidis koje knjige su bestseleri? Ko je najprodavaniji slikar, da li si video njegove radove?
Ja sam pesimista po pitanju umetnosti.
Losa su vremena i ljudi.
Hocu da kazem da film se jos kako drzi, imao dosta sunda, ali ja iskreno vise gledam starije filmove i poneki aktuelan iz tekuce godine...obicno na preporuku tako da se retko ispalim.
Oko knjiga u redu, to jeste, ne pratim toliko u svetu, ali kod nas se citaju nekakave spisateljice, takvi romani vrv su za tinejdzerke koje nisu cule za Andrica i Selimovica i za koje su filmski klasici romanticne limunade sa dosta secera.
Losa su vremena, losi su ljudi, ali daj da se trudimo da mi budemo bolji, da kantar prevali na drugu(bolju) stranu..

Oko knjiga u redu, to jeste, ne pratim toliko u svetu, ali kod nas se citaju nekakave spisateljice, takvi romani vrv su za tinejdzerke koje nisu cule za Andrica i Selimovica i za koje su filmski klasici romanticne limunade sa dosta secera.

Pa sad, ne znam da li se bas toliko puno citaju :mrgreen:
Cesto se svrckam po knjizarama i koliko mogu da primetim, uglavnom se te limunade prodaju kao carape na buvljaku (2 knjige za 400 dinara, 3 za petsto) i stalno su na nekim "akcijama", dok, recimo, jedan Kundera drzi cenu od skoro 1000 dinara...
Ja sam recimo dao oko 700 dinara za Selenica, 750 za Duska Kovacevica, da ne nabrajam dalje, tako da kvalitet ipak drzi cenu, dok se ovo djubre prodaje za neku sicu, zato sto verovatno te tinejdzerke koje bi citale to, jos uvek nisu naucile celu azbuku...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Pa sad, ne znam da li se bas toliko puno citaju :mrgreen:
Cesto se svrckam po knjizarama i koliko mogu da primetim, uglavnom se te limunade prodaju kao carape na buvljaku (2 knjige za 400 dinara, 3 za petsto) i stalno su na nekim "akcijama", dok, recimo, jedan Kundera drzi cenu od skoro 1000 dinara...
Ja sam recimo dao oko 700 dinara za Selenica, 750 za Duska Kovacevica, da ne nabrajam dalje, tako da kvalitet ipak drzi cenu, dok se ovo djubre prodaje za neku sicu, zato sto se to ne kupuje bas ucestalo...

Retki su takvi kao ti brale...Kundera drzi cenu, ali i cuva prasinu da ne pobegne..."carape" se prodaju po nekoliko izdanja..:)

Odlican post...
Apsolutno potpisujem ovo receno...

Dosta je prezvakanih prica, dosta se insistira na efektima, kao i sto rece sara, sve neke adaptacije, bajke, rimejkovi...
Mislim da se danasnja kinmatografija nalazi izmedju dve krajnosti: ili se ide u preteranu komercijalizaciju, ili se vraca nekoj proslosti, pokusaju da se imitiraju neki filmski velikani...
Na prste mogu da se nabroje originalni reditelji, koji imaju neki svoj licni pecat, sto je krucijalno kako bi neki period u svetu filma bio zabelezen...

Kriza je identiteta svih vrsta, pa logično i da umetnost onda trpi, tj odumire.

kao sto rece u prvom postu treba dosta kopati medju djubretom da bi se nasao po neki biser. samo ti biseri se sve manje i manje nalaze u holivudu a sve vise na drugim mestima,holivud nikad vise smeca i gluposti nije proizvodio kao zadnje decenije. srecom nezavisni filmovi su dobili vise prostora,tu je bilo jakih filmova,Donnie Darko,Eternal sunshine...azijska produkcija nikad jaca,gledao sam bar 20~ak fenomenalnih filmova,Old boy,Memories of murder,The host..problem je sto se ne pojavljuju neki novi reziseri koji imaju potencijala da postanu veliki,bice sve manje filmskih klasika

Filmovi koji se danas snimaju su super (samo zbog hiper-produkcije treba uložiti dodatno vreme da se nađe dobar film).

Pejzaži, slike prirode ili gradske vreve na mom SONY LED TV-u od pola hektara izgledaju fantastično. Pravi praznik za oči. Savršenstvo!

Očajna filmska decenija dvehiljadite i ove 2 i kusur godine u kojima sada živimo ,nemam pojma kako se ni zove to , dvehiljadedesete ili šta već .
Posle fenomalnih šezdesetih i vrhunca kinematografije sedamdesetih , osamdesete su bile osetan pad , dvedesete ponovo uspon i kretanje ka vrhu , a onda dvehiljaditih ponovo drastičan pad ,gori od onog osamdesetih ,pod to podrazumevanm i ove 2 godinice što je preteklo .
Za tih 12 godina bi recimo kao nešto iole pristojno i zanimljivo po mom diletantskom ukusu izdvojio recimo :

Der Untergang (2004)

Ken Park (2002)

No Country for Old Men (2007)

Spun (2002)

Goodbye Lenin! (2003)

The Departed (2006)

The Baader Meinhof Complex (2008)

The Last King of Scotland (2006)

Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

Enemy at the Gates (2001)

The Football Factory(2004) kad je izašao ložio sam se na taj fazon do jaja :lol:

Cidade de Deus (2002)

Blow (2001)

Morfiy (2008)

Voyna (2002)

Walk the Line (2005)

... ne pada mi trenutno ništa više na pamet ...

Inače nekako u vreme kada se desila ova totalna degradacija filmova u isto vreme se prave odlične serije , što je svako najveća pozitivna stvar koju nam je doneo 21. vek
The Sopranos (iako je doduše počelo još krajem devedesetih ) ,Boardwalk Empire,Breaking Bad ,Milenium (švedska ) ,Rome , Homeland,AHS ,Mad Men ...

Poslednja izmena:

Back