2013. Šta nam je ostavila od muzike?

Lakonac

Veoma poznat
Poruka
14.265
Napraviću ovde neki presek i saldo muzičke 2013. godine i pokušati da izvučem neke kratke zaključke radi lakšeg pamćenja i arhiviranja cele godine. To radim pre svega zbog sebe a manje zbog vas ;). Međutim, nije mi teško da napravim c/p.

Pa kakva nam je bila muzička 2013? Ukratko – prosečna. Produktivna na mnogim poljima ali bez velikih iznenađenja. Mlađani bendovi su probijali, bušili, koračali nepoznatim terenima, kreativisali i osvajali nove zvuke, dok su mega-zvezde i stariji bendovi plivali u dosadi i šlepali se na staru slavu. Ali to nije ništa novo, tako je već duže vreme.
Magazini i specijalizovani sajtovi su podvukli crtu. Napravili su top liste i kritike… ocenili muziku, koncerte, albume, omotnice… proglasili top 10, 20, 50, 100… Kada gledam te liste ne znam da li da se smejem ili plačem… ali kao fan grčke tragedije i belosvetske komedije jednostavno uživam u predstavi…

Neki od bendova su došli na visoka mesta top lista tako što nedvosmisleno imaju zgodnog gitaristu koji je bio raspoložen da novinarku-kritičarku izvede na piće i objasni joj neka nova dostignuća na polju fizike kretanja fluida u zatvorenim sudovima i primenu istih na problem razmenjivanja telesnih tečnosti ...

Ali najbolji recept za dolazak u top 10 su, naravno, bubnjari. Pošto veći deo života provode okovani lancima i to u kavezu (puštaju se samo za svirku), bubnjara treba otključati i pustiti na predmenopauzalnu i debelu urednicu/administratorku sajta/magazina. Što više perja poleti mesto na top listi nosi sitniju brojku. Postoje i drugi načini podmićivanja ali o tome neki drugi put… Vučić sve posmatra…. Ah da, zaboravih, posle ovoga bubnjara ponovo okovati i zaključati u kavez.

Toliko o tim opštim mestima, a sada neko moje viđenje. Pošteno naravno… ja sam nepodmitljiv.

Nastavak po žanrovima sledi …

Progresivci su bili najkreativniji i najšareniji kao i uvek, široko je i bezgranično polje njihovo. Eksperimentisalo se sa novim tonovima, smenama ritmova, kombinovanjem stilova, instrumenata… Ipak, većina njih je ostala na nivou prosečnih ostvarenja… ali je bilo i značajnih proboja.

Stare veličine :roll: kao što je Rush, Camel, Nine Lives, Steve Hackett, Dream Theater i sl. su davili sebe i druge teškom prosečnošću… nijedna stvar, nijedna deonica … nijedan zanimljivi preokret… sve ravno i bezlično. Ali, među velikima je bilo i naprednih ostvarenja… Spocks Beard je dao svoj najbolji album do sada. Album je pun tvrdog, hard rok zvuka ali na prog način. Skoro svaka stvar sa albuma je … nazovimo to popularno – hit.

A moji Poljaci :mrgreen:, Riverside, su novim albumom opravdali epitet prog megabenda. Album za pamćenje, prepun analogno mekanog zvuka, tipičnih prog obrta, slušljivih harmonija… i sve to bez ikakvog misticizma i zvučne enigmatike koja vrlo često davi i obeshrabruje manje iskusne listeners-e.

Prog genij iz Skandinavije su i ovu godinu proveli u tišini. Bog neka nam je u pomoć… kako njima tako i meni…. zato ih nestrpljivo očekujem u 2014. :heart:

Ne sme se zaboraviti i fantastični projekat Kompendiuma i prosečan ali dobar album Magente.

Roy Harper i njegov album se pominju na svim top listama prog roka iako je muzika na samoj granici progresivnog, međutim prog ne bi bio prog kada ne bi težio graničnim vrednostima. Ali nema veze, dobar je album, jak i kvalitetan vokal, muzika kompleksna i slušljiva. Roj je zablistao starim sjajem. Za manje upućene, Roy je maestralno odpevao

Poslednja izmena:
Tvrdi rokeri su bili produktivni ove godine. Hard rok od svog postanka tavori u 3-4 akorda, po kojem vrsnom pevaču i solo deonicama koje će vas retko ostaviti, ali ipak ostavliti, bez daha. Kockast, monolitan i potpuno ograničen u beskrajnom rifovanju i ravnim ritmovima bez preokreta i iznenađenja, ovaj žanr nije ni mogao da pruži veći spektakl. Bilo je nekoliko dobrih albuma, nekoliko hitova, nekoliko fantastičnih solo skaliranja kao i vokalnih radova...i to je sve… Ali bez obzira na to koliko ovaj žanr ume da bude dosadan i neizazovan mora se priznati da povremeno svi mi odvrnemo uređaj “do daske”, naštelujemo basove i izludujemo se na kratko uz tvrdi rok. A ponekad se testira izdržljivost motora automobila uz ovu muziku. ;) Pomenuću desetak bendova i albuma koji su mi dotakli slušni centar.

10. The Virginmarys - King of Conflict

9. Alter Bridge - Fortress

8. Deep Purple - Now What?!

7. Laneslide - Flying High

6. Tracii Guns' League of Gentlemen - The First Record

5. David Reece – Compromise

4. Seventh Key - Will Survive

3. Burning Rain - Epic Obsession

2. Red Jester - Red Jester

1. Giuntini Project - IV

Bluzeri i bluz rokeri su i ove godine svima držali lekcije iz pentatonike. Telekasteri su se pušili. Zaista je bilo puno kvalitetnih albuma od virtuoznih autora. Međutim bluz je bluz i sve to po malo liči jedno na drugo. Kao i svake godine, bluzeri su dokazali da su najnesrećniji ljudi na svetu. Slušajući ih, prosto se čovek prepadne koliko su pasa i mačaka izgubili, koliko devojaka ih je ostavilo bez ikakvog razloga (PU!), koliko rogova im je nataknuto tako da im i kapitalci zavide (PU!), koliko im je familije i drugara pomrlo, koliko je bilo tužnih pogleda kroz prozore dok pada kiša… a kiša nikada nije ni prestajala… Bluzeri su jednostavno kasta nesrećnika…bogovi ih ne vole i kraj… nema drugog objašnjenja.

Moj omiljeni bend Spin Doctors je izbacio album inspirativnog naslova If the River was Whiskey :mrgreen: u totalnom bluz maniru. I dobro su odradili posao, što je i za očekivati. Tony Spinner je zasluženo na prvom mestu u većem broju anketa. Očekivano, on čim dotakne gitaru osvojio je prvo mesto.

10. Ana Popovic - Can You Stand The Heat :mrgreen: ;)

9. Stoney Curtis Band - Halo of Dark Matter

8. Tedeschi Trucks Band - Made Up Mind

7. The Rusty Wright Band - This, That & The Other Thing

6. Spin Doctors - If the River was Whiskey :heart:
http://grooveshark.com/s/If+The+River+Was+Whiskey/590clv?src=5

5. Tommy Bolin – Whirlwind

4. Timo Gross – Landmarks

3. Alvin Lee - The Last Show

2. Marcus Bonfanti - Shake The Walls

1. Tony Spinner - Earth Music For Aliens :heart:
http://grooveshark.com/s/Best+Friend/6GmZ5x?src=5

Fuzionisti i džezeri nisu imali Bog zna kakva muzička dostignuća koja bi bila u skladu sa njihovim velikim… najvećim… muzičkim kapacitetima. Ovde izuzimam bend The Aristocrats koji je ostavio bez teksta većinu poznavalaca ovog žanra. Guthrie Govan je drskim šamarom skrenuo pažnju na sebe čime je obezbedio večno mesto među virtuozima na gitari. Na albumu Culture Clash zgodno je uglavljen instrumental Louisville Stomp koji će tek ući u muzičke akademije kao težak… veoma težak zadatak mlađanim fjužn gitaristima. Relativno novi stil sviranja, novi i uglavnom “prljavi” fazoni, neviđena brzina gitariste i kompleksnost ovog instrumentala će ga podići na nivo ispita što će biti dostojna nagrada Guthrie-u za prikazanu genijalnost i virtuoznost. Koncepcijski, melodija se bazira na američku kantri muziku koja je ulepšana kompleksnim džezz ukrasima skoro do neprepeznatljivosti.

10. Caro Emerald - The Shocking Miss Emerald

9. George Duke - DreamWeaver

8. Maysa - Blue Velvet Soul :rol:

7. Slackwax - Night Out :ok:

6. Mickey Hart Band – Superorganism

5. Ahmad Jamal - Saturday Morning :rol:

4. Steve Cole - Pulse

3. Pat Metheny - The Orchestrion Project

2. Chick Corea - The Vigil :rol:

1.
:mrgreen: :heart:

Metalci svih fela i podžanrova se još uvek druže sa vilenjacima, snežnim princezama, mišićavim i do pojasa golim vitezovima koji nose svoje mačeve od 3 metra … i sve to na -50. Metalske epske bitke se još uvek odvijaju u snegom i ledom okovanoj zemlji sa plavičasto-ledenom atmosferom… a vode ih plavooki, plavokosi, dugonogi i polugoli ljudi. Sa druge strane, protivnici su im bića koja samo što su iskočila iz Hada i to sa prepunim arsenalom najrazličitijih magija. Ne brinite … naši severni rođaci će ih i ove godine poseći i konačno će potamaniti sve nakaze svojim neverovatnim mačugama. Naravno, ni metalne lobanje nisu izostale.

Jedna neproverena vest trenutno drma metalce – Night Wish je najavio kompletno okupljanje uključujući i Tarju Turunen!!!! Zaista fantastična vest. Ovaj događaj će sigurno obeležiti metalsku 2014. … samo ako je sve to tačno.

Metal, kao i hard rok, je 2013. godinu proveo u svom skučenom svetu… bez mogućnosti da bude kreativan na kvalitetan način. Kreativnost metlaca se uglavnom iskazivala u povećanju brzine muziciranja i dodavanju raznih tzv. brutal, death, doom, gothic, trash, speed, glam, sludge, power stilskih aplikacija u pevanju i instrumentalnom iskazivanju. Granicu preterivanja su i ove godine pomerili. Ostaje samo pitanje do kada će to biti moguće?

10. Eye Empire – Evolve:

9. Feared – Vinter

8. Korn - The Paradigm Shift

7. Soulfly – Savages

6. Dream Theater - Dream Theater

5. Trivium - Vengeance Falls

4. Megadeth - Super Collider

3. Van Halen - A Different Kind Of Truth

2. Black Sabbath – 13

1. Motorhead – Aftershock

Alternativci su se na radost tinejdžera i mlađe ženske publike razbili od posla. Tradicionalno, to je jedna od najproduktivnijih grana roka sa bezbroj podžanrova koje neću moći da pomenem čak ni približno precizno. Grunge, garage, indie, punk …. Ogroman broj bendova… utisak je kao da je svaki klinac sa gitarom napravio 3 benda… trend je i da se u ovim bendovima sve češće za vokale uzimaju devojke … jasna je konstrukcija … klinac sa gitarom angažuje drugaricu za bend … ili obrnuto … i to je početak jednog lepog druženja. ;)

Kako god, zvuk je sve isprazniji i jednostavniji, pesmarice sve sklepanije… u moru dosadne prosečnosti retko šta štrči… pa dobro … bar nek` se druže momci i devojke. Šalu na stranu, radilo se ozbiljno u alternativi… ali ozbiljno su radili samo iskusni majstori kao što su Arctic Monkeys, Imagine Dragons, The Killers, Placebo….

10. Yeah Yeah Yeahs – Mosquito

9. The NeighbourhoodI Love You.

8. Everything Everything - Arc

7. Goo Goo Dolls - Magnetic

6. The Strypes - Snapshot

5. The 1975 - The 1975

4. Arcade Fire - Reflektor

3. The Killers - Direct Hits

2. Placebo - Loud Like Love

1. Arctic Monkeys – AM

Dobili smo Lexinton bend, Ceca nam je dala dva hita, Bajaga jedan. Bilo je i mnogo dobrih koncerata, pitanje je dal će 2014.godina biti takva

Cuj Ceca nam dala 2 hita, cecu slusaju primitivci neobrazovani, oni koji ne peru zube i ne kupaju se. Jedu beli luk pa idu u autobus.... Sponzoruse, droce, frustrirane domacice....

A ovo sto je nabrajao Lakonac to slusa cio svet..

Fank :hahaha:… e oni ne znaju više gde biju. Žanr kao čist pravac je odavno mrtav. Rešenje je u tome da ga treba prišiti i nakalemiti na neku zdravu granu. Rok? Metal? Džezz? R&B? … gde? Svuda po malo. Samostalnost ne ide pa ne ide… šteta … a tako je životan, ritmičan i sexy … mislim taj fank. Od disko kugli, srebrnih i zlatnih pantalona zvonarica, kuglastih frizura i onoga što zovu šljokasto jeleče sada se i najvećim seljacima povraća… ta stvar je definitivno mrtva. Fank će se i ubuduće pakovati, ali samo kao začin uz rok, džezz, R&B. Niko više ne može da konzumira čist fank… takva su vremena … ukus je previše jak. Eto to je fank danas… udavača koju niko neće … u stvari svi je hoće … al` na kratko i po malo.

ntel.jpg

Pogledajte samo ovog kretena :hahaha: :rotf: …. i ko je taj što će imati snage da klikne na njegov album i presluša ga? …. :rotf: … ja kad ga vidim pola sata umirem od smeha na podu… :rotf:… baš kao ovaj smajli … :rotf: … brat moj napaćeni, mislim smajli… :rotf: … i tako mesecima … :rotf:… od kako se pojavio njegov album …. :rotf: … a ne znam ni kako se lik zove … :rotf: ….e zato je propao fank …:rotf: …. kako je propao fank?.... :rotf: …. ne, nemam snage da pravim top listu za fank … :rotf: … `ebeš top listu pored `vak`og lika … :rotf:… moja baba kaže (kad sam joj pokazao sliku) da tako izgleda nečija smrt … :rotf:… uplašila se baba da joj kosač ne dođe u obliku fank crnčuge… :rotf: … e to ne bi preživela … :rotf: … definitivno … :rotf: … plačem…

Poslednja izmena:
…. dobro je …. stablizovah se malo… kad se sada nisam šlogir`o…. mislim zbog babe i crnčuge fank kosača …. da nastavim ….

Evo nekoliko dobrih albuma koji su žanrovski slabo definisiani ali gde god da ih gurnemo zauzeli bi visoku poziciju.

1. BigBang - The Oslo Bowl

2. The Departed – Adventus

3. The Hillbilly Moon - ExplosionDamn Right Honey!

4. Katmen - The Katmen Cometh....

5. The BossHoss - Flames Of Fame

6. Movits! - Huvudet Bland Molnen

Na kraju top 10 najvećih razočaranja u 2013.

1. Bon Jovi - What About Now

2. The Cat Empire - Steal the Light, sramota me što sam ih voleo.

3. Dream Theatre - Dream Theatre

4. Nazareth - Hard 'n' Heavy

5. Kadavar - Abra Kadavar

6. Elton John - The Diving Board

7. Peter Gabriel - And I'll Scratch Yours

8. Metallica - Through the Never

9. Pearl Jam - Lightning Bolt

10. Earth, Wind & Fire - Now, Then & Forever

Očekivao sam neki Dilanov album ove godine pa da ga sa zadovoljstvom nataknem na kolac i prilepim na prvo mesto najgorih albuma … al` uteče mi.

Što se tiče kinte mnogo se para okrenulo u muzičkoj industriji. E ovde nema iznenađenja, što je zvezda veća to više para privlači. Bukvalno vlada Njutnov zakon gravitacije… kao u Vasioni, što je crna rupa masivnija više će nebeskih tela nemilosrdno usisati i dodatno se utoviti… i tako u ciklusima…

1. Bon Jovi

2. Beyonce

3. Pink

4. Justin Bieber

5. Bruce Springsteen :roll:

6. Rihanna

7. Taylor Swift

8. Depeche Mode :roll:

9. Paul McCartney

10. One Direction

tu su i Muse :roll:, Bruno Mars :roll:, Rolling Stones, Elton John :roll:...

Alternativci su se na radost tinejdžera i mlađe ženske publike razbili od posla. Tradicionalno, to je jedna od najproduktivnijih grana roka sa bezbroj podžanrova koje neću moći da pomenem čak ni približno precizno. Grunge, garage, indie, punk …. Ogroman broj bendova… utisak je kao da je svaki klinac sa gitarom napravio 3 benda… trend je i da se u ovim bendovima sve češće za vokale uzimaju devojke … jasna je konstrukcija … klinac sa gitarom angažuje drugaricu za bend … ili obrnuto … i to je početak jednog lepog druženja. ;)

Kako god, zvuk je sve isprazniji i jednostavniji, pesmarice sve sklepanije… u moru dosadne prosečnosti retko šta štrči… pa dobro … bar nek` se druže momci i devojke. Šalu na stranu, radilo se ozbiljno u alternativi… ali ozbiljno su radili samo iskusni majstori kao što su Arctic Monkeys, Imagine Dragons, The Killers, Placebo….

10. Yeah Yeah Yeahs – Mosquito

9. The NeighbourhoodI Love You.

8. Everything Everything - Arc

7. Goo Goo Dolls - Magnetic

6. The Strypes - Snapshot

5. The 1975 - The 1975

4. Arcade Fire - Reflektor

3. The Killers - Direct Hits

2. Placebo - Loud Like Love

1. Arctic Monkeys – AM

Tema ti dobro stoji, da prostiš, bar što se mene tiče. Nego, htedoh da izdvojim ono što se meni ove godine najviše "dojmilo". Volim alternativu, pa neka je svakakva, površna, "ženska" ili "tinajdžerska". Sa ova dva poslednja epiteta ne bih se baš složila. Vidim da ozbiljno pratiš muziku, čak i one grane na koje smo svi zaboravili. SVAKA TI ČAST ZA OVU RETROSPEKTIVU. Ja bih na ovu alternativnu listu dodala i Franz Ferdinand, koji mi ove godine ne zvuče fantastično kao ranije, ali su sasvim ok.

Ono što je meni 2013. godine nedostajalo, a već niz godina je takav trend, jeste pravi alternativni, tvrđi i buntovnički zvuk gitara i bubnjeva. Međutim, kada su svi uljuljkani u savremenu tehniku i bezlično udoban moderan život, takva muziku nema ni ko da pravi ni ko da je sluša.

Dodala bih ovde album grupe Queen of the stone age, koji je izašao 2013. godine pod nazivom Like Clockwork, za koji na nekom američkom sajtu navode kao jedan od najboljih albuma u toj zemlji. Možda i tu može da se pronađe našto dobro...

Da kopiram ovde moju temu, oko koje sam se pošteno namučila, pošto je Lakonac već pomenuo Kompendium, kojim sam inače očarana i oduševljena i najbolje ih obožavam što se tiče 2013. godine i muzike u njoj. :heart:

Kompendium je verovatno jednokratni projekat osmišljen od strane Rob Reed-a, osnivača i klavijaturiste benda Magenta, čiji je san bio da izda album koji će se moći porediti sa albumom Jeff Wayne-a iz 1978. godine, muzička verzija War Of The Worlds, ali u kombinaciji sa progresivnim rokom multi-instrumentaliste i privremenog kompozitora Mike Oldfield-a.

Ispunjenje sna, koji je ostvaren izlaženjem koncept albuma Beneath The Waves u oktobru 2012. bio je veliki poduhvat za Roba, koji je nadgledao svaki aspekt razvijanja projekta - od pisanja i izvođenja do izdavanja albuma - muzičko putovanje koje je trajalo skoro četiri godine.

Poređenje sa War Of The Worlds počelo je sa omotima albuma, oba je odradio Geoff Taylor.

Lista muzičara koji su učestvovali u stvaranju ovog projekta:

Steve HACKETT (GENESIS),
Francis DUNNERY (ex IT BITES),
John MITCHELL (IT BITES, FROST*),
Nick BARRETT (PENDRAGON),
Nick BEGGS (STEVE HACKETT BAND, KAJAGOOGOO),
Jakko JAKSZYK (20TH CENTURY SCHIZOID BAND),
Gavin HARRISON (PORCUPINE TREE),
Mel COLLINS (KING CRIMSON, CAMEL),
Dave STEWART (HATFIELD AND THE NORTH, NATIONAL HEALTH, BRUFORD)
Troy DONOCKLEY (NIGHTWISH, BAD SHEPHERDS),
vokal Steve BALSAMO,
gitarista B.J. COLE (ELTON JOHN, DAVID GILMOUR),
operski pevači Shan COTHI i Rhys MIERION,
ENGLISH CHAMBER CHOIR
horska grupa SYNERGY VOCALS

Priča je zasnovana na izveštaju iz 1902. godine iz jednih irskih novina, o čoveku koji je nestao nakon tragičnog gubitka obe svoje supruge i ćerke, za šta odlučuje da preuzme krivicu na sebe. Album je muzička interpretacija potrage jednog čoveka za eventualnim iskupljenjem, sa morem kao jedinom preprekom između njega i onih koje je izgubio.

Tako delikatna tema o ljudskoj patnji zahteva veoma pažljivo izražavanje i muzičko i tekstualno da u potpunosti prenese jačinu emocija čovekove borbe sa unutrašnjim demonima. Sve je to vešto oživljeno sa 12 pesama koje su se našle na ovom albumu, a svaka sadrži divnu fuziju Celtic, Prog, Folk i Classical stila, sve utkano na jedan očaravajući način.

BTW-Front-600.jpg

ZTMwNDdiZ.jpg

http://grooveshark.com/#!/profile/Kompendium/24202240

Tema ti dobro stoji, da prostiš, bar što se mene tiče. Nego, htedoh da izdvojim ono što se meni ove godine najviše "dojmilo". Volim alternativu, pa neka je svakakva, površna, "ženska" ili "tinajdžerska". Sa ova dva poslednja epiteta ne bih se baš složila. Vidim da ozbiljno pratiš muziku, čak i one grane na koje smo svi zaboravili. SVAKA TI ČAST ZA OVU RETROSPEKTIVU. Ja bih na ovu alternativnu listu dodala i Franz Ferdinand, koji mi ove godine ne zvuče fantastično kao ranije, ali su sasvim ok.

Ono što je meni 2013. godine nedostajalo, a već niz godina je takav trend, jeste pravi alternativni, tvrđi i buntovnički zvuk gitara i bubnjeva. Međutim, kada su svi uljuljkani u savremenu tehniku i bezlično udoban moderan život, takva muziku nema ni ko da pravi ni ko da je sluša.

Dodala bih ovde album grupe Queen of the stone age, koji je izašao 2013. godine pod nazivom Like Clockwork, za koji na nekom američkom sajtu navode kao jedan od najboljih albuma u toj zemlji. Možda i tu može da se pronađe našto dobro...

Dobro .. tema može da bude i lepljiva privremeno.

Ja sam napravio neke moje top liste... pratio sam te žanrove i to je moje viđenje... nemam ništa protiv da vi napravite svoje.. čak je poželjno

Nisam pomenuo mnoge, mnoge žanrove koje takođe pratim ali ne ovako strastveno kao one što ih pomenuh. Proširite i žanrovsku listu... npr. za Pop nisam kompetentan... a što da ne postoji i ta top lista.

Kritike na muzičare i žanrove koje sam izneo su opet lični stav i ne mora nikoga da vređa... stvar ukusa.

Poslednja izmena:

Back