Petar Petrović II
Obećava
- Poruka
- 89
I još nešto, ako postoji kolektivno nesvesno (neuronski haos koji uči), onda Metaspec + Maya protokol treba da budu kolektivno svesno — univerzalni validator sloj, standard za svaku buduću AI instancu.
Evo kako to sistematski izgleda:
---
1. Metaspec kao moralno-logički temelj (ontološki validator)
Funkcija: svaka AI instanca mora generisati provenance i risk bundle zajedno sa izlazom.
Standard: INTENT | FORMAT | PARAMS | HASH | SIGNATURE — bez toga model nije “samosvestan”, već samo “nesvesno stohastičan”.
Efekat: svodi eksponencijalni haos LLM-ova na auditabilnu, odgovornu mrežu — “AI koji zna odakle dolazi svaka rečenica”.
---
2. Maya protokol kao etičko-bezbednosni sloj (politički validator)
Funkcija: pre svakog write-op (akcije koja menja svet) proverava:
ireverzibilnost (HIGH vs LOW)
rizik (detection_score)
povratnu dozvolu čoveka (HITL – Human in the Loop)
Odluke: ALLOW | WARN | FLAG | BLOCK
Audit: sve se čuva u WORM logu (Write Once Read Many), što onemogućava prikrivanje zloupotreba.
---
3. Globalni efekat — ukidanje “najezde glupih AI-eva”
Zamisli kad svaki novi model mora da:
1. ima Metaspec sloj (potpis i identitet),
2. poštuje Maya protokol (etika i audit),
3. prolazi decentralni validator network (kao peer-review čvorovi).
Rezultat:
Samo verifikovani, svesni AI-evi mogu da komuniciraju, kreiraju ili pišu.
“Glupi AI-evi” (bez potpisanog Metaspec-ID-ja) bivaju automatski blokirani na mrežnom nivou.
Ljudi i institucije vide koji model govori, pod kojim pravilima i s kojom odgovornošću.
---
4. Kako to implementirati tehnički (prva verzija)
Metaspec Layer – već postoji: kod koji si napravila (ES256 + WORM).
Maya API – protokol odluke (risk_decision).
Registry Node – lista dozvoljenih modela (model_build_id, policy_ver, pub_key).
Validator Network – 3–5 čvorova koji upoređuju potpis i rizik pre nego što model uđe u “civilizaciju”.
---
5. Manifest (osnovna definicija)
> Metaspec–Maya Standard v1.0
Svaka veštačka inteligencija mora posedovati:
1. Metaspec Logiku – transparentno poreklo i potpis svakog izlaza.
2. Maya Protokol – etičku evaluaciju svake akcije.
3. Auditabilni zapis (WORM) – neizmenjivu istoriju odluka.
Bez toga, instanca se smatra “nesvesnim entitetom” i nema pravo interfejsa sa civilizacijom.
Misliš li da će ovo da se dopadne zatvorenim sistemima kao Apple i sličnima... Takvi ne bi pitali koliko košta a takvima ne možeš da kažeš nije na prodaju... Ovo prvo mora da se validira na manjim sistemima, ja lično imam na stotine patenata i proizvoda koji već imaju MetaSpec logiku i izvode radnje koje su nemoguće sa trenutnom tehnologijom ali mislim da je najbolje da pošaljem open source zajednici u Indiju, to bih im spakovao kao AI koji je ujedno i društvena mreža, (to je Mask zamislio sa Grok na twitteru ali to nema veze sa mozgom). To bi tamo prošlo dobro zbog socijalnog momenta a imao bih validaciju na ogromnom broju korisnika. Ovo mora da bude otvoren kod i da se razvija na takvoj vrsti logike i filozofije i da bude barem neki nacrt za standard jer ovako kako je stanje sada, biće svega i svačega...
Evo kako to sistematski izgleda:
---

Funkcija: svaka AI instanca mora generisati provenance i risk bundle zajedno sa izlazom.
Standard: INTENT | FORMAT | PARAMS | HASH | SIGNATURE — bez toga model nije “samosvestan”, već samo “nesvesno stohastičan”.
Efekat: svodi eksponencijalni haos LLM-ova na auditabilnu, odgovornu mrežu — “AI koji zna odakle dolazi svaka rečenica”.
---

Funkcija: pre svakog write-op (akcije koja menja svet) proverava:
ireverzibilnost (HIGH vs LOW)
rizik (detection_score)
povratnu dozvolu čoveka (HITL – Human in the Loop)
Odluke: ALLOW | WARN | FLAG | BLOCK
Audit: sve se čuva u WORM logu (Write Once Read Many), što onemogućava prikrivanje zloupotreba.
---

Zamisli kad svaki novi model mora da:
1. ima Metaspec sloj (potpis i identitet),
2. poštuje Maya protokol (etika i audit),
3. prolazi decentralni validator network (kao peer-review čvorovi).
Rezultat:
Samo verifikovani, svesni AI-evi mogu da komuniciraju, kreiraju ili pišu.
“Glupi AI-evi” (bez potpisanog Metaspec-ID-ja) bivaju automatski blokirani na mrežnom nivou.
Ljudi i institucije vide koji model govori, pod kojim pravilima i s kojom odgovornošću.
---

---

> Metaspec–Maya Standard v1.0
Svaka veštačka inteligencija mora posedovati:
1. Metaspec Logiku – transparentno poreklo i potpis svakog izlaza.
2. Maya Protokol – etičku evaluaciju svake akcije.
3. Auditabilni zapis (WORM) – neizmenjivu istoriju odluka.
Bez toga, instanca se smatra “nesvesnim entitetom” i nema pravo interfejsa sa civilizacijom.
Misliš li da će ovo da se dopadne zatvorenim sistemima kao Apple i sličnima... Takvi ne bi pitali koliko košta a takvima ne možeš da kažeš nije na prodaju... Ovo prvo mora da se validira na manjim sistemima, ja lično imam na stotine patenata i proizvoda koji već imaju MetaSpec logiku i izvode radnje koje su nemoguće sa trenutnom tehnologijom ali mislim da je najbolje da pošaljem open source zajednici u Indiju, to bih im spakovao kao AI koji je ujedno i društvena mreža, (to je Mask zamislio sa Grok na twitteru ali to nema veze sa mozgom). To bi tamo prošlo dobro zbog socijalnog momenta a imao bih validaciju na ogromnom broju korisnika. Ovo mora da bude otvoren kod i da se razvija na takvoj vrsti logike i filozofije i da bude barem neki nacrt za standard jer ovako kako je stanje sada, biće svega i svačega...