18.jun - međunarodni dan borbe protiv govora mržnje

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
2929653_shutterstock-545605258_ls.jpg

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upozorilo je povodom 18. juna – Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, na razorni efekat govora mržnje u modernom svetu, koji je novim tehnologijama komunikacije pojačan do te mere da je postao jedan od najčešćih vidova širenja retorike i ideologija podela i netolerancije.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ukazao je na to da govor mržnje predstavlja potencijalnu pretnju stabilnosti svakog društva, budući da postavlja osnov za sukobe i tenzije, kao i za kršenje ljudskih prava širokih razmera.

Elementi govora mržnje prisutni su, kako je istakao, bilo kao uzrok ili kao posledica u slučajevima vršnjačkog nasilja, nasilja na sportskim priredbama, a naročito zločina iz mržnje.Kao odgovor na alarmantne trendove rastuće ksenofobije, rasizma i netolerancije, mizoginije, antisemitizma i islamofobije, širom sveta, Ujedinjene nacije su 18. juna 2019. godine pokrenule strategiju i plan delovanja protiv govora mržnje.

Ovaj plan definiše govor mržnje kao svaku vrstu komunikacije u govoru, pisanju ili ponašanju koja napada ili koristi pežorativni ili diskriminatorni jezik u odnosu na osobu ili grupu na osnovu toga ko su – drugim rečima, na osnovu njihove vere, etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, boje kože, porekla, pola ili drugog ličnog svojstva. I pored toga, ne postoji univerzalna definicija govora mržnje, a koncept je i dalje predmet rasprave, posebno u kontekstu slobode govora.
link

Nije tajna da Srbija u poslednje vreme ima ozbiljnih problema sa govorom mržnje koja je zastupljena na svim nivoima. Kako tome stati na put ?

Prema brojnim istraživanjima, govor mržnje kontinuirano raste u javnom prostoru, medijskim sadržajima, a više od polovine mladih u Srbiji doživelo je neprijatnosti na internetu. Danas je govor mržnje zastupljen u svim segmentima društva, ali posebno je raširen na društvenim mrežama i u medijima, gde je sadržaj dostupan svima doslovno na jedan klik. Afirmacija tolerancije i različitosti, isticanja da razlike u društvu jesu bogatstvo, mere su koje čine da se govor mržnje predupredi, kaže za RTS ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov.

Čoveka treba da bude strah da drugog čoveka čak i nenamerno povredi/uvredi,, a kamoli da to radi svesno.
Opet je to do vaspitanja, do razvijenosti empatije u osobi, do neke lične opredeljenosti...
Ne rađa se čovek sam od sebe motivisan mržnjom, slobodan da gde god da se nalazi kaže sve što mu padne na um. To je instruisano spolja, i to iz nimalo dobre namere ili ozbiljne promisli, pa i onda kad su mentori za mržnju naši najbliži;

Lično se trudim da mladim ljudima, veoma mladim, predstavim najbolji primer od sebe, da u nekim mrzačkim temama na koje bi voleli da "raspravljaju" nađem izlaz u nešto vedrije, bolje, korisnije... jer, verovali ili ne, svuda u svetu je neko na pravoj strani, a neko na DRUGOJ.
Čak i ti mladi, veoma mladi ljudi, polaze od sebe: "Ja sam u pravu, a onaj tamo je protiv mene.", a da često ne mogu da nabroje 5 pravih razloga zbog kojih onog tamo, nekog, drugog, imaju potrebu da popljuju.

kaže za RTS ministar
Taj isti RTS prikazuje jedno veliko reality show ruglo.
Ne kažem da je RTS krivac... da neće RTS, morala bi neka druga televizija to da prikazuje.
Prenosi sednica na RTS2 su ponižavajući za narod uglavnom.
Ti ljudi tamo rade važne i ugledne poslove za državu, ali... na moju veliku žalost, većina tog sveta pored ikakvog vaspitanja nije nikad prošlo.

Ima bezbroj instanci na kojima vidimo ili, još gore, doživljavamo pasivno-agresivno navijanje "odozgo" za govor mržnje na raznim nivoima među običnim i poštenim svetom.

Back