18-i rođendan

Ispade sad da ako nije bilo drustvenih mreza da se niceg ne sjecamo.☺18-ti rodjendan je do prije par godina bio kao i svaki drugi rodjendan,niko ga nije slavio kao svadbu,sa sve daljom i blizom rodbinom,nego eventualno je bila zurka s prijateljima. Ove proslave punoljetstva su novijeg datuma i ne znam zauz sto se vrijedjas na tu cinjenicu.Miskim,neka svako radi sta hoce...ali ova tvoja tvrdnja da je to oduvijek tako,prosto nije tacna.Masovno su se proslavljale uglavnom svadbe i ispracaji u vojsku...mozda je neko na taj nacin slavio i rodjendan,ali to nije bilo uobicajeno kao sad.

I zauz...jos nesto...za cetiri godine rata je u mom zivotu bilo toliko proslava rodjendana,zurki,novih godina,ispracaja kao nikad prije,ni posle toga.Da li je to bilo bas zbog nedostatka druge zabave,ili zbog neceg drugog,to je pitanje za sociologe...ali ljudi su se druzili vise nego ikad.Bilo je bitno samo da znas da je negdje zurka ili ispracaj i odmah si bio zvanica.☺
Najveci paradoks su bili ispracaji u vojsku,pravis neko veselje,a sina saljes u rat iz kog ne znas da li ce se vratiti.
I da ti kazem,nikad vise takvog druzenja,a imalo se tako malo,nista pompezno.Zurka za moj dvadeseti rodjendan je bila uz agregat za struju na koji je bio prikljucen kasetofon i sijalice.Zvanice su bile bez sminke i frizure ☺,na meniju skromne kiflice i neko piće,ali bilo je nezaboravno.Nemam cak ni fotografiju,jer nismo imali foto aparat.

Od 1970.na ovamo osamnaesti rodjendani u celoj Srbiji se proslavljaju samo tako.Ko god ima para slavi punoletstvo.
Izuzetke sam navela,to je pet godina i 79 dana.
Znas u cemu je razlika?Nije bilo mobilnih telefona,niti ovih "drustvenih" (zapravo asocijalnih) mreza da se to pokaze.Nije se pisalo ni pricalo o tome na taj nacin da bude svima dostupno.Zato vlada taj neki stav "nema snimaka na netu,mora da nije postojalo pre ukidanja ispracaja u vojsku".
Sve se to pravi van kuce da ne bi bila "zurka u kuci" tj.zargon za sredjivanje nekretnine posle provoda.
Jedan je osamnaesti kad nemas osamnaest.Veliki je dozivljaj proslaviti to.
Naravno da posle nije bitno nista.Zato se i slavi 18.Jer je bitan tada.

Nešto ne vjerujem da možeš svjedočiti kako se slavilo punoljetstvo 1970. godine jer sam siguran da si mlađa od mene .
Ja sam 1954. godište pa se itekako sjećam tog vremena .Ispada da mi je 18. rođendan bio 1972. godine .
Tog rođendana se ni ne sjećam ali se sjećam dana kada sam vadio prvu ličnu kartu i od oca dobio zvanično
odobrenje da mogu da pušim jer sam punoljetan .
Možda su se u tvom okruženju proslavljala punoljetstva ako živiš na Dedinju ili pripadaš nekoj eliti . U mom nisu
a mogu svjedočiti i o nekom širem okruženju jer sam kasnije deset godina radio kao konobar i to u elitnim lokalima .
Kafe bar " Trojka " , koktel bar " Makalu " i picerija " Galerija Šimurda " . Siguran sam da će onima iz Osijeka i okoline
ti lokali biti poznati .

Pravila žurku kao i za prethodne, društvo iz gimnazije, iz kraja, prodje kroz kuću i sto ljudi ali smo bili fina deca kao i današnja deca te tada dece i nije se unistavalo, kralo i bahanalisalo već pred zoru ostane par najbližih, očistimo gajbu i matorci se vrate na uobičajeno.

Kako je bilo tada tako gledam i današnji klinci u kraju mada se doselilo svašta al slični sa sličnima se druže, nema mešanja :iscrtani i dziberasti sa sebi sličnima, fina deca sa finom decom bez skorojevickih bahanalisanja.

Roditelji za svoj groš, vecerinka za par prijatelja, rođaka, lepo se pozdravila, uzela poklone i lovu i izašla sa društvom, oni sa svojim proslavili i to je to.

Ljudi slave 18. rodjendane raskosno dugo vec.Definicija raskosnog se menjala kroz vreme.Nacini trosenja novca takodje jer raskosno danas i pre tri decenije npr. nije isto.Ne tvrdim da toga nije bilo pre 1970.ali nemam podatke da jeste i ne mogu nista da pisem o vremenu pre te godine.

Ko sa ljudima razgovara mnogo toga cuje.Neka je pola informacija netacno,neka bude da je laz.Ostali ne lazu.Ljudi su slavili osamnaeste rodjendane svecano jer je uvek to dobrom delu mladih izgledalo kao prelepa stvar.
Uvek je osamnaesti poseban,jedinstven.Mladost,drustvo,osecaj posebnosti i sve sto ide uz to.

Veoma je iritantno kad vidim protivnike toga da drugi ljudi na proslavu 18. rodjendana svog deteta daju pare.Cemu to?Neka je sto vise veselja i divnih povoda za ista kao sto je punoletstvo.Ljudi treba da se raduju kada vide da druge organizuju nesto lepo za sebe i svoje a ne djoniranje.

Ljudi slave 18. rodjendane raskosno dugo vec.Definicija raskosnog se menjala kroz vreme.Nacini trosenja novca takodje jer raskosno danas i pre tri decenije npr. nije isto.Ne tvrdim da toga nije bilo pre 1970.ali nemam podatke da jeste i ne mogu nista da pisem o vremenu pre te godine.

Ko sa ljudima razgovara mnogo toga cuje.Neka je pola informacija netacno,neka bude da je laz.Ostali ne lazu.Ljudi su slavili osamnaeste rodjendane svecano jer je uvek to dobrom delu mladih izgledalo kao prelepa stvar.
Uvek je osamnaesti poseban,jedinstven.Mladost,drustvo,osecaj posebnosti i sve sto ide uz to.

Veoma je iritantno kad vidim protivnike toga da drugi ljudi na proslavu 18. rodjendana svog deteta daju pare.Cemu to?Neka je sto vise veselja i divnih povoda za ista kao sto je punoletstvo.Ljudi treba da se raduju kada vide da druge organizuju nesto lepo za sebe i svoje a ne djoniranje.

Ti Zauz sve pogresno shvatas,kao da pisemo kineski. :roll:
Nije niko protiv bilo kakvog slavljenja,nek slavi ko sta hoce i kako hoce...ali nisi u pravu da je ta tradicija proslave 18-og rodjendana na "veliko" odavno. Valjda smo i mi culi i vidjeli neke informacije,bili na tim rodjendanima i sami slavili...ali moda da se 18-rodjendan slavi sa dvjesta,trista zvanica i vise i kao svadba je pocela tek od prije par godina. To je ono sto tvrdim(o).
Ili smo mi zivjeli na nekoj drugoj planeti? Ja sam za termin "proslava punoljetstva" cula tek posle ukidanja vojske i ispracaja u vojsku. Prije je to bio samo rodjendan...18-i,20-...nebitno i slavio se dosta skromnije , cak i u najvecoj raskosi.

Poslednja izmena:

Back