1389. Koliko se vojske steklo na Kosovu

Вук је издао Лазара на Косову, а што се он после борио против турака је зато што су га Турци нападали, а не зато што није издао Лазара.

Zamisli Vuk izdao Lazara(velikog borca protiv Turaka),a Vuk posto je fakticki pomogao Turcima svojom "izdajom" postaje glavni protivnik medju Srbima protiv Turaka.Dok u isto vreme Lazarov naslednik postaje glavni Turski vazal(saveznik) na Balkanu,i posle Vukove smrti Vukove teritorije su pripojene Lazarevicima zahvaljujuci Bajazitu.

Vrlo nezahvalan taj Bajazit bio prema "izdajici"

Zamisli Vuk izdao Lazara(velikog borca protiv Turaka),a Vuk posto je fakticki pomogao Turcima svojom "izdajom" postaje glavni protivnik medju Srbima protiv Turaka.Dok u isto vreme Lazarov naslednik postaje glavni Turski vazal(saveznik) na Balkanu,i posle Vukove smrti Vukove teritorije su pripojene Lazarevicima zahvaljujuci Bajazitu.

Vrlo nezahvalan taj Bajazit bio prema "izdajici"

Да, само то није прави редослед догађаја. То нису Вукове територије, него српске царевине. Видиш Турци су то боље знали коме да прикључе те територије, јер су тако имали једну целину, лакше за управљање. А то да је Стеван био савезник, је европска измишљотина да би имали кога кривити за њихове поразе на Никопољу и све до Беча . И да није било Срба крајишника и Беч би били узели.

Да, само то није прави редослед догађаја. То нису Вукове територије, него српске царевине. Видиш Турци су то боље знали коме да прикључе те територије, јер су тако имали једну целину, лакше за управљање. А то да је Стеван био савезник, је европска измишљотина да би имали кога кривити за њихове поразе на Никопољу и све до Беча . И да није било Срба крајишника и Беч би били узели.

Da nije bilo Lazara Hrebreljanovica,Vuka Brankovica,brace Balsic,Vojina Vojinovica,Vukasina Mrnjavcevica Srpsko Carstvo se ne bi ni raspalo.

A Stefan Lazarevic je bio saveznik Turcima ili bolje receno Bajazitu,jer mu je Bajazit bio zet.Cak i kad je Bajazit zarobljen 1402 od strane Tamerlana Stefan je ucestvovao u Turskom gradjanskom ratu na strani jednog od Bajazitovih sinova,tada nije bio nikom vazal,vec saveznik

Da nije bilo Lazara Hrebreljanovica,Vuka Brankovica,brace Balsic,Vojina Vojinovica,Vukasina Mrnjavcevica Srpsko Carstvo se ne bi ni raspalo.

A Stefan Lazarevic je bio saveznik Turcima ili bolje receno Bajazitu,jer mu je Bajazit bio zet.Cak i kad je Bajazit zarobljen 1402 od strane Tamerlana Stefan je ucestvovao u Turskom gradjanskom ratu na strani jednog od Bajazitovih sinova,tada nije bio nikom vazal,vec saveznik

Опет, а ко оно беше на другој страни?

Vjerovatno je razlog za optužbe za izdaju u stvari sukob naslednika Vuka Brankovića i despota Stefana. Možda se u skladu sa najboljim guslarskim tradicijama odnose na jednog kasnijeg Vuka, potomka Branka Mlađenovog.

Da li su na Kosovu poginula oba vladara? Kralj Raške, Bosne i ostalih je bio Tvrtko I. Možda su Vojinovići imali preče pravo na presto (ne znam), ali je činjenica da ga je nasledio, odnosno izborio Tvrtko i da je bio podržan od Lazara. Prema svemu što ja znam, kraljevi iz bosanske loze Kotromanića su čuvali legitimitet Nemanjića: Raška na prvom mjestu u tituli, grb sa dvoglavim orlom uz presto i - krunisanje u Mileševi, na Savinom grobu! Ako srpski (eh...) istoričari imaju problema nepoznate prirode da to uvaže, kako se čuditi onima koji tvrde da su kraljevi krunisani u nekom mjestu Mile nedaleko od Jajca?!
Dakle, ja smatram da srpski vladar nije poginuo na Kosovu.

Da li se pouzdano zna raspored Srba na Kosovu, odnosno Lazara, Vuka Brankovića i - Vlatka Vukovića (Tvrtkovog velikog vojvode)?

Citao sam nesto gde se pominjalo da je u pomoc Srbima poslo dosta Bosanaca... Medjutim iz nekih razloga su se povukli... Navodi se cifra od oko 20000 ljudi. To zvuci dosta nelogicno... Ali odavno sam procitao to pa ga sad ne mogu naci da se podsetim... :(
:confused:
To bi se moglo odnositi na jedan kasniji Sandaljev pohod. Kad se vratio kući a da nije uzimao učešće u sukobu koji je u suštini bio rat pretendenata na turski presto.

To bi se moglo odnositi na jedan kasniji Sandaljev pohod. Kad se vratio kući a da nije uzimao učešće u sukobu koji je u suštini bio rat pretendenata na turski presto.

Дулрод је у праву. Сматра се код више историчара да је Твртко послао 20 хиљада здружене војске Босанаца, Хрвата, Мађара и Пољака.

Back