13. PRASE

• Začetnik teme Začetnik teme miv
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

miv

Primećen član
Poruka
571
Da li ste se nekad osecali kao 13.prase u svojoj porodici.Odbaceni od roditelja,brace i sestara,a da
pri tom niste narkoman ,krimos itd.Vec ste im samo pomagali :!: :?: :!:

miv:
Da li ste se nekad osecali kao 13.prase u svojoj porodici.Odbaceni od roditelja,brace i sestara,a da
pri tom niste narkoman ,krimos itd.Vec ste im samo pomagali :!: :?: :!:

ej znash sta je bilo sa bogadnom diklicem u maratoncima cekaj svojih 5 minuta ;)
zezam se mora da si mladje dete ili srednje?? to je sve u vezi sa stavom ako si povuceniji ali sta te briga zivi svoj zivot i ne zameraj se ako ne moras

Malo me je sramota da pametujem po forumu, al' u nekim situacijama ne mogu da odolim...
Dakle, sto kazu, samo budi cool. Znam da nam svima upajaju takve lepe stvari u glavu kao nesebicnost, postovanje potreba drugih, cak i pozrtvovanost, skromnost, itd. Ali, treba nauciti kako da se odrede granice preko kojih niko ne moze ici, kada ti, da bi zastitila sebe i svoje potrebe(moras da ih imas i uvazavas, bre!)kriknes NE!!! I, onda, neces biti 13. prasence. :)

Ja se osecam kao 13. prase u svojoj porodici, uvek sam ti kad njim trebam, dobra sam cerka i unuka, nadasve pametna i mila ali kad meni nesto treba - tajac. Nigde nikoga. E pa ne moze vise tako. :twisted:

Imas poprilicnih problema ako sa tliest tli dozvolis sebi da se osecas kao zae*ana stranka u svojoj familiji. :wink: Ponekad treba jasno i glasno reci: JA to zelim ili postojim i JA. Cisto da se podsete...
Alali u napred sve sto cinis za njih, ne ocekuj nista za uzvrat. Nikada te ne iznevere ljudi vec ono sto ocekujes od njih! Nauci se da ih posmatras bez preteranih emocija (negativnih) kao decu. Vidices kako su predvidivi i znaces kako da se postavis u pojedinim situacijama, tako da se neces vise osecati kao ... 13.prase. A sto se tice pomoci ... ona uvek stize u nekom drugom obliku, sa neke druge strane - nauci i to da sagledas. 8)

nije_lako:
Imas poprilicnih problema ako sa tliest tli dozvolis sebi da se osecas kao zae*ana stranka u svojoj familiji. Ponekad treba jasno i glasno reci: JA to zelim ili postojim i JA. Cisto da se podsete...
Alali u napred sve sto cinis za njih, ne ocekuj nista za uzvrat. Nikada te ne iznevere ljudi vec ono sto ocekujes od njih! Nauci se da ih posmatras bez preteranih emocija (negativnih) kao decu. Vidices kako su predvidivi i znaces kako da se postavis u pojedinim situacijama, tako da se neces vise osecati kao ... 13.prase. A sto se tice pomoci ... ona uvek stize u nekom drugom obliku, sa neke druge strane - nauci i to da sagledas.

gurmanci:
Jako je tesko promeniti misljenje nekoga o nama makar to bili i ukucani dok se na tome insistira. To im je dosadno a neki stereotipi jednostavno traju. Zavoli sebe i ne dokazuj im nista sigurno ce poceti da te posmatraju drugacije.

Dva ispravna mišljenja :) Veoma je važno šta ti misliš o sebi, kakav stav ti imaš prema ljudima koji te okružuju. Od toga u mnogome zavisi i njihov stav prema tebi.

"Kada je Andjela bila sasvim mala,
imala je dve ili tri godine,
majka i otac su je naucili
da nikada ne kaze NE.
Nucili su je da poslusa
ono sto joj kazu,
a kad to ne ucini, dobila bi batine
i poslali bi je u krevet.

Tako je Andjela odrasla i postala
veoma ljupko dete.
Nikada se nije ljutila
i nikada nije bila nevaljala.
Uvek je sve delila s drugima,
uvek je brinula o njima.
Nikada se nije svadjala
i ma sta joj roditelji rekli,
verovala je da su u pravu.

Andjela zvala Andjeo bila je veoma dobar djak
i, verovatno pretpostavljate, postovala sva pravila.
Njeni profesori su govorili da je lepo vaspitana,
tako mirna i dobra,
ali kako se Andjela osecala iznutra,
to nikada nisu shvatili.
Andjela je imala mnogo prijatelja
koji su je voleli zbog njenog osmeha.
Znali su da je ona devojka
kojoj nista ne pada tesko;
i kad bi nazebla
i kad bi joj odmor bio potreban
onome ko je trazio pomoc
uvek bi rekla "DA".

Kada je Andjela imala 33 godine,
bila je supruga advokata.
Imala je dom i porodicu i lep zivot u predgradju.
Imala je devojcicu od 4 i decaka od 9 godina.
Ako bi je neko upitao kako je
uvek bi odgovorila "Odlicno".

Ali jedne hladne noci pre Bozic
kada je njena porodica usnula,
lezala je budna i strasne misli su joj
prolazile kroz glavu.
Nije znala zasto i nije znala kako
ali zelela je da umre.
Zato se molila Onome ma-ko-on-bio
ko je poslao ovamo,
da je vrati nazad, gore.

Onda je duboko u sebi zacula glas,
koji je bio i dubok i blag.
Rekao je samo jednu rec,
a ta rec je bila...NE.

Od tog trenutka Andjela je
tacno znala sta treba da radi.
Njen zivot je zavisio od te reci,
zato je voljenima svojim rekla:
NE, jednostavno ne zelim.
NE, ne slazem se.
NE, to je vas problem.
NE, meni to ne odgovara.
NE, ja sam zelela nesto drugo.
NE, to me je zabolelo!
NE, umorna sam i NE, imam posla,
i NE, radije ne bih!

Elem, njana porodica je mislila dda je to necuveno, njeni prijatelji su bili iznenadjeni.
Ali Andjela se promenila, videlo se to u njenim ocima,
u njima nije vise bilo krotke pokornosti
od one noci pre tri godine
kada je Andjela zvana Andjeo
dobila dozvolu da kaze NE.

Danas je Andjela pre svega licnost, pa majka i supruga, cerka i unuka.
Ona zna svoj pocetak i kraj.
Ona ima svoj zivot.
Ona ima talenat i ambicije.
Ona ima svoja osecanja, potrebe i ciljeve.
Ona ima para u banci i
Svoje misljenje kada je neko anketira.

Svom sinu i svojoj kceri ona kaze:
LEPO JE KAD SE SLAZEMO,
ALI AKO NE UMETE DA KAZETE "NE", NIKADA NECETE ODRASTI,
I POSTATI ONO STO TREBA DA POSTANETE.
ZATO STO ZNAM DA PONEKAD NISAM U PRAVU
I ZATO STO VAS TOLIKO VOLIM,
VI CETE UVEK BITI MOJI ANDJELI,
CAK I KADA MI KAZETE "NE". "

Good for Angela!

Stvarno, puno devojcica (mozda i decaka, ali nisam decak...) odraste s vaspitanjem da ne treba da kazu NE, roditeljima, profesorima, prijateljima itd. Koja ima srece, ili pameti, nauci to sama!

Znas kako je to,u zivotu si uvek sam!Danas mozes da imas gomilu ljudi oko sebe,porodicu,prijatelje,kolege,ali si u sustini sam.Oni su tu uz tebe,mozda te vole i stalo im je,a mozda se samo i foliraju,ne bitno,sve bitne odluke donosimo sami,onda kada svi odu kada je oko nas tisina,mi odlucuimo najbitnije.Tako je bilo sa mnom.Sto se moje porodice tice,ja jesam u mladosti pravila probleme,verovatno sam svojim roditeljima zadala mnogo muka,ali nikad izmedju nas nije vladalo neko razumevanje.Verujem danas kada sam ja majka,kada imam svoj zivot,da je to nase nerazumevanje i razlicitost ustvari najveci problem koji mi imamo jedni sa drugima.Trenutno,imam svoj krug prijatelja,kojima verujem za koje sam uvek tu i na koje mogu da racunam,sa familijom nemam neki dobar odnos,roditelji tu i tamo,nadju se kad trebaju nesto da prigovore,ali zato imam rodjenog starijeg brata sa kojim se nisam podnosila ranije,ali eto mi se sad super kapiramo i volimo vise nego ikad.
Tako da mislim da je najveci problem koji postoji unutar jedne porodice zapravo nerazumevanje i nemogucnost svih njenih clanova da bar malo popuste,zazmure,precute i prilagode se jedni drugima.

Back