13 maj 1990 godine, najava rata u Jugoslaviji.

.

Da, to je bilo puno više od tučnjave jer svako tko je tada išao na murju išao je svjesno na metak, pošto je tada murja imala ovlast ubit te ko psa na cesti. Bilo je dosta propucanih taj dan u Zagrebu, ali i policajaca izbodenih, nekim čudom nitko nije poginuo. BBB su i jedini koji su krenuli na murju ikad u toj državi, ostalima su murjaci za uši skidali vođe sa štanga. Uglavnom najava rata bez preuveličavanja...

Boban pukom srećom preživio, intervju s milicajcem kojeg je nagazio. Milicajac priznaje da ga je zamalo ubio i bio nagovaran od ostatka policije da ga ubije...

Poslednja izmena:
Autorska.

Rat u Jugoslaviji je dobio svoju najavu, već 13 maja 1990 godine, na fudbalskoj utakmici između "Crvene Zvezde" i "Dinama". Tada tog 13 maja 1990 godine najavljen je rat između Srba i Hrvata.

Kako je to izgledalo, video snimak.

Не него пар дана раније доласком Туђмана на власт после другог круга избора, ово је само део туђмановског циркуса и распиривање мржње која је постојала и раније поготово међу хулиганским групама. Бобан је наравно млад мајмун неопходан код таквих догађаја.

Не него пар дана раније доласком Туђмана на власт после другог круга избора, ово је само део туђмановског циркуса и распиривање мржње која је постојала и раније поготово међу хулиганским групама. Бобан је наравно млад мајмун неопходан код таквих догађаја.
Ne, jos ranije. Secam se 89te kada sam ulazio u radnju u Pirovcu ( blizu Sibenika ) gde je po radnji bilo istaknuto Za Dom Spremni i gde su se tako otpozdravljali.... A ubedjen sam da je pocelo i ranije, nazalost samo se toga secam, ipak sam tada imao nesto vise od 7god.

Ne, jos ranije. Secam se 89te kada sam ulazio u radnju u Pirovcu ( blizu Sibenika ) gde je po radnji bilo istaknuto Za Dom Spremni i gde su se tako otpozdravljali.... A ubedjen sam da je pocelo i ranije, nazalost samo se toga secam, ipak sam tada imao nesto vise od 7god.
ne zezaj ja sam te godine baš bio u Pirovcu u školskom odmaralištu kad su upali njih desetak i sutradan smo se vratili kući

Stvarno, sto bi zezao I dan danas pokusavamo da dobijemo apartman nazad al bezuspesno.
mi smo bili u školskom odmaralištu u Pirovcu a pre toga su nam meštani dobacivali svašta kad bi čuli naš akcenat, četnici itd
ja sam sa 14 godina mislio da su četnici poginuli u filmovima Veljka Bulajića...

i sad kad mi ovi smradovi ustaški po forumu kažu kako su Srbi hteli rat a sve krenulo zapravo od njih

Od ovog događaja se stvorio smiješan mit. Huligansko obračun i ništa drugo. Tako imamo i onog milicajaca kojem je kao nudjen pištolj da ubije Bobana, pa što ga ne upuca svojim pištoljem. Koliko sam ja pohvata taj bivši milicijac je danas u Bosni sirotinja pa mu valjda platili da serucka malo .. Usput rečeno, pi riječima Piksija, Boban je ušao medju Zvezdine igrače da ih pita jeli sve u redu, ima li ozlijeđenih i sl.

Od ovog događaja se stvorio smiješan mit. Huligansko obračun i ništa drugo. Tako imamo i onog milicajaca kojem je kao nudjen pištolj da ubije Bobana, pa što ga ne upuca svojim pištoljem. Koliko sam ja pohvata taj bivši milicijac je danas u Bosni sirotinja pa mu valjda platili da serucka malo .. Usput rečeno, pi riječima Piksija, Boban je ušao medju Zvezdine igrače da ih pita jeli sve u redu, ima li ozlijeđenih i sl.

To je tako samo za nekog tko ne razumije kontekst onog vremena...
Nije to bilo ko danas kad navijači napadaju policiju, a policija ti ne smije ništa u biti osim mlatit te pendrekom. A ni penderekom te ne smiju mlatit onako kako su tada mlatili...
Čuj "huliganski obračun", pa cijeli stadion se potukao i uključio u obračun s policijom oko stadiona. 130 policajaca ozlijeđeno. 27 BBB-a ili zagrepčana (ili tako neka velika brojka...) ostali invalidi...

.

Maksimir 1990. je kulminacija, ali najava je bilo još ranije, i to na istom mestu, mada je tad milicija još htela da radi svoj posao neopterećena direktivama udbe.

Hrvati su (konkretno u fudbalu) baš ogrezli u taj nacionalistički fazon već krajem 80-ih kad su Torcida i BBB zajedno navijali o Hrvatstvu, protiv Srba (ono Slobo, Srbine, cakija ti ne gine što su cigani pevali zajedno sa purgerima :hahaha: nije izmisljeno 1990e), napadali policiju, ložili se na ustaštvo i suštinski pozivali na rušenje SFRJ na demonstracijama koje su zajedno organizovali 89.

BBB su se odmah 'skapirali' sa novoosnovanim HDZ-om i onda padali u ultranacionalistički trans kada god je bilo potrebno. Tad su već potpuno uveli politiku i ustaštvo u svoj repertoar. Naravno, skoro kao i danas u HR, nikome nije smetalo.

Incidenti medju samim navijačima na toj, nacionalnoj osnovi, postojali su pre nego što su se dohvatili cigani i purgeri. Posle incidenta u Banja Luci koji je prvi ozbiljan sukob između policije i navijača (sa sve suzavcem itd) gde su purgeri opet padali u nacionalistički trans veliki incident se dogodio na utakmici između Dinama i Partizana 1989.

Maksimir 90e je bio predvidiv nastavak, ali eto, nekome je bilo potrebno da se to ponovi i ako je moguće, ''unapredi''.

Back