10000 1992 "braon devojcica"

woody

Zainteresovan član
Poruka
198
Treba mi misljenje nekog ko se malo bolje razume u notafiliju.Poznato je da postoje tri varijante ove novcanice.Redovna i dve sa greskom.Prva varijanta sa greskom je ona bez tacke iza datuma, druga varijanta sa greskom je ona gde nema tacke iza datuma al je ima iznad slova O u reci falsifikovanje.E sada u jednom od casopisa dinar tacnije broju 25. pise ovako nesto , citiram
"Iz prednjeg se može zaključiti da
ova novčanica postoji i sa tačkom posle
datuma i bez tačke posle datuma (sl. 1)
u svim serijskim prefiksima od AA do
AF, uključujući i zamenski prefiks ZA,
a da samo novčanice sa prefiksima AE i
ZA postoje bez tačke posle datuma ali
sa tačkom iznad slova „O” kod reči
„FALSIFIKOVANJE”

E sada ,ja sam nedavno naisao na novcanicu iz serije AD koja ima tu gresku sa tackom iznad slova O.Da li neko ima slicno nesto i da li je mozda otkrivena (posle izlaska ovog broja casopisa) i jos neka serija ukljucujuci i ovu sto sam ja naveo da ima istu gresku.
 
Pogrešno je traženje ovih grešaka samo po slovnim serijama novčanicama.
Bitnije su prve tri brojke serijskog broja, koje znače položaj novčanice u poli. Slično kako kod 5000 din 1985.
Svaka greška postoji na jednom klišeju štamparske ploče. A na kojem, može se odrediti samo pomoću serijskog broja novčanice.

Za svaki tip greške napišite poznate serijske brojeve novčanica (pa možete i za novčanice bez greške, koji su vam poznati) i kazat ću vam, na kojim brojevima jih još možete tražiti.
 
Woody sad sam našao vremena da nađem i pogledam šta ja imam od tih novčanica.
Nije loš prosek, od 5 kom. 2 sa greškom :)
evo i serijskih brojeva.

Bez tačke kod datuma AD 3527782
i
bez tačke kod datuma,
ali sa tačkom iznad slova "O" AE 5624482
 
Razumem ja šta ti kažeš,da tvoja nije navedena u "Dinar"-u.
Ne bavim se notafilijom, ali iz tog teksta o ovoj novčanici sam stekao utisak da su
greške relativno česte i da se pojavljuju relativno u svim serijama. Autor je naveo samo one koje je otkrio do tada. Vito13 je rekao da greške nisu vezane za oznaku serije i zatražio ser. br. kako bi mogao da kaže u kojoj poli (ili gde već) je bila greška i kod kojih brojeva bi se mogla očekivati.
Pozdrav!
 
Da se razumemo, ne mislim ja da imam sada Bog zna sta, nego preslistavajuci casopis Dinar naisao sam na taj tekst i onda pogledao sta ja imam od toga i nasao tu novcanicu.Zato sam u prvom postu i postavio pitanje da li neko zna da li je u medjuvremenu od nastanka tog teksta do danas otkrivena jos koja serija sa takvom greskom.Ne razumem se ni ja nesto u notafiliju pa zato i pitam posto ovde ima dosta iskusnijih od mene.
 

Back
Top