10 najludjih vladara u istoriji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
327.010
1. Turski sultan Ibrahim I (1615-1648)
ibrahim-i.jpg


Ibrahim I, sultan Otomanskog carstva, bio je opsednut debelim ženama i imao je specijalne sluge koje su tragale za najdebljim osobama ženskog pola širom zemlje. Takođe, on je svojih 280 konkubina iz harema udavio u moru kad je čuo da je jedna od njih spavala sa drugim muškarcem. Često je viđan kako ribice u bazenu hrani novčićima, zbog čega je prozvan ludim.

2. Švedski kralj Erik XIV (1533-1577)
erik-od-svedske.jpg


Poznato je da je Erik XIV od Švedske bio paranoičan i često je streljao ljude samo zato što bi se nasmejali u njegovom prisustvu.
Jedno vreme je verovao da je sam sebi brat, a život je izgubio trovanjem arsenom.

3. Egipatski kralj Faruk I (1920-1965)
faruk-e1433773709853.jpg

Poslednji kralj Egipta bio je poznat kao stomak sa glavom zbog svoje težine od preko 130 kilograma. Kralj Faruk patio je od kleptomanije i jednom je čak
ukrao sat Vinstonu Čerčilu, međutim njegov najpoznatiji čin bio je odlazak u zoološki vrt gde je pobio sve lavove samo zato što je ružno sanjao.

4. Pruski kralj Fridrih Vilhelm I (1688-1740)
Friedrich_Wilhelm_I_of_Prussia.jpg

Poznat po svojoj naklonosti prema vojsci, Fridrih Vilhelm bio je opsednut stvaranjem vojske sa najvišim vojnicima na svetu,
a zabeleženo je i da je primoravao visoke muškarce i žene da imaju seks kako bi izrodili visoku decu.

5. Kineski car Ćin Ši Huang (260-210 pne)
cin-si-huang.jpg


Prvi kineski car toliko se plašio da ga neko ne ubije da nijednom u svom životu nije dva puta spavao na istom mestu.
Ćin Ši Huang se nije plašio samo ljudi, nego i ogromnih morskih čudovišta.

6. Ruski car Ivan IV (1530-1584)
ivan-grozni.jpg


Ivan IV Vasiljevič, poznatiji kao Ivan Grozni, bio je istraumiran zbog smrti svojih roditelja i maltretiranja od strane ruske vlade. Kad je napunio 14 godina i preuzeo
kontrolu nad Rusijom, članove vlade je bacio čoporu gladnih pasa. Tu se, navodno, nije zaustavio i nastavio je da maltretira mnoge zbog čega je i dobio nadimak Grozni.

7. Portugalska kraljica Marija I (1734-1816)
marija-od-portugala.jpg


Marijino ludilo zvanično je primećeno 1786. godine, dok se nakon smrti muža i dece, kraljičino stanje značajno pogoršalo. Ona bi po celu noć ispuštala užasne krike,
a zabeleženo je i da je često oblačila dečiju odeću. Zabranila je održavanje bilo kakvih zabava u zemlji, a državne svečanosti podsećale su na verske obrede.

8. Francusku kralj Šarl VI (1368-1422)
sarl-ludi.jpg


Kralj Francuske Šarl VI poznat pod nadimkom Šarl ludi bio mentalno oboleo, pa su državom vladali regenti. Ludilo se javilo kad je imao oko 20 godina i pokušao da ubije svog prijatelja i savetnika, zatim je mahao mačem svuda oko sebe i ubio nekoliko svojih vitezova. Tokom života bolest je napredovala, pa nije ni znao da je kralj, niti je prepoznavao svoju ženu i decu. U kasnijim napadima bolesti zavijao bi oko zamka kao vuk, mislio je da je napravljen od stakla i mesecima je odbijao da se kupa.

9. Kineski imperator Zengde (1491-1521)
zhengde.jpg


Najozloglašeniji vladar dinastije Ming bio je poznat i po ludosti i po okrutnosti. On je voleo da vodi besmislene vojne ekspedicije i da izdaje naređenja svom izmišljenom dvojniku kog je nazvao Džu Šou. Svog starijeg evnuha (evnusi su u Kini bili kastrirani muškarci čija je svrha bila da pomažu vladarskoj porodici) zadužio je za glavne poslove u zemlji, da bi, nezadovoljan njegovim radom, naredio da ga pogube tako što će ga tri dana seckati.

10. Kaligula (12-41 n.e.)
kaligula.jpg


Gaj Julije Cezar Germanik, poznat pod nadimkom Kaligula, bio je jedan od najluđih i najbrutalnijih vladara u istoriji. Poznat je po ubijanju iz čiste zabave, izazivanju gladi, optužen je za incest sa svojim sestrama koje je terao da se prostituišu. Često je organizovao javne igre kako bi ga narod voleo, a na jednim od njih, naredio je stražarima da celu jednu sekciju sa publikom bace životinjama da ih pojedu, jer mu je bilo dosadno. Svog konja Incitatusa nameravao je da postavi za konzula, ali mu je izgradio hram i postavio ga za sveštenika.

(internet mediji )
 
Verovatno govorimo o onome što je van neke ustaljene prakse i čak i van svih okvira, inače bi spisak bio mnooogo duži. Faraoni su osnivali porodice sa najbližim rodom, kineski carevi su tamanili konkurenciju do devetog kolena i desetine hiljada ubijali samo zarad očuvanja vlasti (znači ne ratovi osvajanja nego očuvanje prestola), Persijanci drali protivnike, punili kožu slamom tj. preparirali i stavljali u hramove... ima toga koliko nećemo.
 
Komodor iz Gladijatora manje više prati pravi život Komodora.
On je Rim preimenovao u ja mislim Komodorova kolonija, mesece u godini nazvao po sebi, borio se u areni, ubijao iz hira, stavljao ljude na spisak za odstrel i to im pokazivao, svoju sestru je ubio zbog zavere mada je to i najmanje čudna stavka... Na kraju su ga smakli.
 
Francuski kralj Luj XIV, ,,kralj Sunce''

Ali postoje i tvrdnje da su u ovoj palati sagrađenoj za vreme Luja XIV, dame u raskošnim haljinama - navodno gde god im je bilo zgodno - podizale svoje suknje i vršile nužde. Kao i da su kraljeve fekalije iz sobe, sluge iznosile samo jednom nedeljno, dok se u životu navodno okupao samo dve puta u reci. A zagušljivi mirisi neopranih dvorjana, kao i samog kralja, krili su se ispod slojeva pudera, ruževa i parfema.

https://nationalgeographic.rs/istor...ako-je-Luj-XIV-dobio-nadimak-Kralj-Sunce.html
 
10. Kaligula (12-41 n.e.)
Pogledajte prilog 1455485

Gaj Julije Cezar Germanik, poznat pod nadimkom Kaligula, bio je jedan od najluđih i najbrutalnijih vladara u istoriji. Poznat je po ubijanju iz čiste zabave, izazivanju gladi, optužen je za incest sa svojim sestrama koje je terao da se prostituišu. Često je organizovao javne igre kako bi ga narod voleo, a na jednim od njih, naredio je stražarima da celu jednu sekciju sa publikom bace životinjama da ih pojedu, jer mu je bilo dosadno. Svog konja Incitatusa nameravao je da postavi za konzula, ali mu je izgradio hram i postavio ga za sveštenika.

(internet mediji )

nisam u to uveren tj tek novija "istraživanja" sugerišu da je Kaligula bio lud, čudovište i obrazac Cezarovog ludila, verovatno je bilo suprotno. on je suprotstavio političko neiskustvo, rođake željne moći i nove političke ideje protiv nekompetentnog senata koji se osvrnuo na stare ideje

Kaligula je mrzeo senatore zbog njihovog kukavičluka i pohlepe i nedostatka lojalnosti. car je bio uveren da je potrebno zaobići Senat gde god je to moguće. senatori su u nekoliko navrata planirali svrgavanje i nisu imali ništa protiv da koriste članove carske porodice za svoje potrebe. užasne stvari koje su učinjene njegovoj užoj porodici uvek su bile rezultat osude od strane senata, koji je smatrao da će to zadovoljiti Tiberija.

realno gledano, izdaja i intrige koje su izvirale iz senata odbile su Kaligulu. za njega su senatori bili kao fatalna bolest za njegovu vladavinu. on je takođe naterao senat da oseti sve ovo. javno je izrazio nesklonost senatu. senat je tada logično pokušao da ga se otarasi. gorko mu se osvetio tako što mu je potpuno izobličio pamćenje i lagao da se grede savijaju. ogovarač svetonije je bio veoma srećan da prihvati sve ove iskrivljene slike. tako je jedan od najpopularnijih (u narodu) rimskih careva degradiran kao "ludi sadista"
 

u slučaju Nerona, namerno istorijsko falsifikovanje izgleda slično kao moj gore navedeni primer sa Kaligulom, samo u njegovom slučaju istraživanja su dugo bila kritičnija. smatram da je veoma značajno da je neko ko je bio nazvan krvožednim Antihristom morao da se bori sa otvorenom optužbom da je "previše blag" tokom svog života i da se razboleo pri pogledu na krv.

Neron je bio posvećen političar, njegovo srce je pripadalo običnim masama. to pokazuje njegova velika finansijska reforma, koja je rasteretila siromašne i naškodila senatorima. nije voleo senat ništa više nego njegov ujak Kaligula. Neron je pokušao da nasilje zameni umetnošću, ali nažalost elita (opet senat) nije imala razumevanja za to.

kada je car zabranio profitabilne gladijatorske igre, granica je bila potpuna jer senatorima nije bilo dozvoljeno da trguju. senatori su hteli da svrgnu ovog Cezara koji je štetio njihovom poslovanju. nažalost, odustao je prerano. većina vojske i mase su i dalje stajali iza njega. kažu da je često izazivao gnev gornjih deset hiljada zbog preusmeravanja državnih sredstava u, danas bismo rekli, socijalne svrhe.

dok je Rim gorio, žrtvovao je svoje bogatstvo da bi nahranio beskućnike. progon hrišćana je više bio neka vrsta žrtvenog jarca. kažu da je bačen iz sličnog motiva kao i bavarski kralj bajki. postalo je preskupo za vladu
 

Back
Top