9. mart – tiha uspomena o kojoj mladi ne znaju ništa

~zmaj~

Buduća legenda
Poruka
27.837
9. mart – tiha uspomena o kojoj mladi ne znaju ništa
Beograd -- Danas se navršava 27 godina od devetomartovskih demonstracija u Beogradu. Lider SPO Vuk Drašković kaže da mladi danas o tome gotovo da ne znaju ništa.

19803559655aa1c1714964d588626603_v4_big.jpg

Kao i 5. oktobar 2000, i devetomartovske demonstracije iz 1991. godine ostale su samo tiha uspomena.

Deveti mart postao je simbol borbe i građanskog otpora, a Drašković, čiji je SPO čuvene demonstracije i organizovao, navodi da se 9. mart danas prekriva zaboravom i neistinama.

"Toga dana u Beogradu smo demonstrirali protiv 'medijskih bastilja' koje su mržnjom i neistinama trovale milione ljudi i činili ih slepim da vide kud to Srbiju i ceo srpski narod u tadašnjoj Jugoslaviji vode predsednik Srbije, njegova partija, komunistički generali, udbaši, mafijaši i mnogi još koji su sebe nazivali elitom nacije. Na nas je, zbog toga, udarila sva policijska sila, a uveče i armijski tenkovi", seća se Drašković.

Prema njegovim rečima, "9. mart trajao je skoro celu deceniju i mnogi su izgubili i život u toj borbi".

"Zločin na Ibarskoj magistrali, likvidacije Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije, Peđe Starčevića, Nebojše Simeunovića i desetina njih još, trajna su svedočanstva o državnom terorizmu", naveo je Drašković u izjavi.

O 9. martu se govori sve manje, mladi o tome danas gotovo da ništa i ne znaju, a Drašković kaže da se “piše lažna istorija o zbivanjima tragičnih devedesetih godina“.

Demonstracije 9. marta su na ulice izvele oko 100.000 ljudi, po gradu je razmešteno više od 10.000 policajaca, a beogradski asfalt su gazili i vojni tenkovi. Žestoki sukobi su odneli dva života, a deveti mart se "prelio" u "plišanu revoluciju" i doneo prve pobede protiv Slobodana Miloševića.

Ipak, za rušenje njegovog režima nije bilo snage i bilo je potrebno još skoro celih deset godina.

Izlazak građana na ulice organizovao je Srpski pokret obnove, čiji je lider Vuk Drašković 16. februara 1991. proglasom pozvao na demonstracije "9. marta, tačno u podne, na Trgu republike" zbog huškačkog izveštavanja TV Beograd, koja je tada prvi put prozvana TV Bastiljom.

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3...avrsava-se-27-godina-od-velikih-demonstracija

Danas se navršava 27 godina od prvih velikih opozicionih demonstracija koje je u Beogradu, zbog ratnohuškačke politike tadašnje državne Televizije Beograd 9. marta 1991. organizovao Srpski pokret obnove (SPO).

Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo na desetine hiljada građana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povređeno.

Demonstracije su na kratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića.

Protest je predvodio predsednik SPO-a Vuk Drašković, sa zahtevom da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke.

Neposredan povod za protest bio je komentar na TV Beograd u kojem je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka "ustaškog" hrvatskog režima.

Nakon sukoba u centru Beograda, Predsedništvo SFRJ odlučilo je da pošalje tenkove na beogradske ulice.

Drašković i tadašnji potpredsednik SPO-a Jovan Marjanović su uhapšeni.

Narednog dana uveče na Terazijskom platou, u centru Beograda, okupilo se hiljade studenata koji su pored ostavki čelnika TV Beograd, tražili i ostavku ministra policije Radmila Bogdanovića i oslobađanje uhapšenih opozicionih lidera, među kojima je bio i Drašković.

Skupština Srbije je ubrzo posle demonstracija usvojila ostavke čelnika TV Beograd, kao i ostavku Radmila Bogdanovića. SPO je u aktuelni saziv parlamenta ušao na listi vladajuće Srpske napredne stranke koja je na republičkom nivou u koaliciji sa SPS-om.

"Danas gledam skupštinu. Na vlasti su i DS i SPS i SPO. Svi, svi, svi. A ja sam, sanjajući drugačiju Srbiju, ostala slika na bedžu. Drugačije verovatno i nije moglo. Svi preveliki ideali pretvore se u svoju suprotnost."

B92

ХАЈДЕМО ПОНОВО: z:lol:

127104066445add4cd9ff8f242631533_160x120x3200.jpg

Из циклуса:
Српске јуначке песме најновијих времена

Вук Хажанин и Курла дел Понтије Пилат

Вино пије Хажанину Вуче,
пола пије, пола Карли даје,
па Србима вако поручује:
“Аој Срби, стоко једна грдна,
геноцидно погано колено,
што нећете, стоко, у јЕвропу,
у јЕвропу, па до Хага града,
у тамнице Карле праведнице,
праведнице, моје посестриме?
Прсите се, никог не фермате,
ни Европу, ни хашке подруме
у којима обитава правда,
но зборите, жалосна вам мајка,
да злочинци нисте геноцидни
и да Хага походит нећете,
а све инат неки терајући
како бисте мени наудили,
посестриму Карлу расрдили,
присојкињу Дану помамили,
која ће ме на муке бацити
и под нокте клинце забијати,
јербо неће министарка бити,
нит ће бити директорка БИЕ,
нит ће са мном ладно вино пити,
нит пословни простор харачити.
Браћо Срби, ако бога знате,
сви до једног у Хаг по'итајте
и по реду злочине признајте,
не срдите посестриму Карлу...”
Тако збори Хажанину Вуче,
јунак каквог надалеко нема,
каквог нема од сињега мора,
па до празног пословног простора.
Помало је такијех јунака,
к'о што бјеше Хажанину Вуче...

Према избору ћоравих гласача Вика Манитога на
парламентарним изборима у Србији

То је био дан када је могао да падне Цобе Смрдљошевић.

Да смо пети октобар имали деветог марта, Србија би била 30 % већа и 120 % богатија.

- - - - - - - - - -

Вучић би био службеник у Заводу за израду новчаница и кованог новца или референт за радне односе на РТС.

А Србија би била слободна.

Да смо пети октобар имали деветог марта, Србија би била 30 % већа и 120 % богатија.

- - - - - - - - - -

Вучић би био службеник у Заводу за израду новчаница и кованог новца или референт за радне односе на РТС.

Браво. Баш тако!

- - - - - - - - - -

Слободна са Ђинђићем и Мићуном? Важи.

- - - - - - - - - -

или би уместо Мире Марковић имали Дану Драшковић... а све текло мање више исто

Ako je verovati njima je smetao program RTS nekih drugih zamerki javno nisu imali (...)

Тако је, а Милошевић је испао идиот што је послушао свог саветника Звонимира Трајковића да митинг (потпуно без разлога) забрани.
Тада је народ био напаљен на митинге политичких странака које су били нешто ново, и на забрану је реаговао масовним доласком на митинг.
Иначе би дошло десет пута мање људи, Вук Драшковић био одржао слово и то би било то - само још један од многих митинга СПО-а у то време, иначе тада највеће опозиционе странке.
Како је Радмило Богдановић, као министар унутрашњих послова, тога дана био са Милошевићем и Туђманом у Карађорђеву, милицији је из Милошевићевог кабинета наређивао Звонимир Трајковић. И поред тога што му је милиција казала да када дува београдска кошава - а тог дана је дувала баш оно право - сузавац не делује али разјари масу, чика Звоне је НАМЕРНО наредио да се сузавац испали. Како сузавац није деловао, наредио је да се на масу делује воденим топом. Тада маса пробија кордон и остало је историја..

Poslednja izmena:

Због чега се крило писмо др Бранке Јекић о Вуку Драшковићу као војна тајна?

145330_vest_download_(12).jpg

Београд – Писмо је објављено у српским новинама – "Огледало“.

И Вуку бих помогла

Обраћам Вам се са молбом да у Вашем цењеном листу објавите мој чланак

у рубрици писма.

Дочекала сам пензију са навршених 65 година и пуним радним стажом (и

поред више соматских обољења). Виђала сам Вука Драшковића често на

неуропсихијатријској клиници у ул. Др Суботића бр. 6, који је долазио

код покојног Др Веселина Савића, шефа одељења на коме сам радила. Вук

то најбоље зна због чега је посећивао Др В. Савића. Вероватно из више

разлога. Не знам да ли је и Дана то чинила, не сећам се да сам је

виђала.

Критеријуми психијатријски и неуролошки, као услов за стицање инвалидитета

Прве категорије су ми веома добро познати (ја сам

специјалиста за неуропсихијатрију), стога предлажем, па можда и

захтевам, да се изврши ревизија њене инвалидности.

Можда се не бих тога сетила да дневна штампа није пуна Даниних и

Вукових изјава о томе како би она била најпогоднија и најбољи директор

државне безедности, јер би она разјурила, ухапсила, ликвидирала,

демонтирала ”Милошевићеву злочиначко-терористичку” државну безбедност.

После сваке изјаве овог брачног пара, уверена сам да они испуњавају

све услове за инвалидност из психијатријског домена.

Постављам себи питање, каква је то ова наша власт. Влада, скупштина,

председници многобројних партија да толеришу, што је недопустиво у

једној, заиста правној, држави. Мислим да је тај Вук на погрешном

месту и хитно би требало да се нађе где му је место. Страхујем за

србски народ, да ће оболети од Вуковог и Даниног вируса, што је

познато као колективна психоза. Стога је неопходна превентива, коју

треба да предузме министар здравља.

Ако је код Дане установљена инвалидност Прве категорије, онда је она

неспособна за обављање било какве активности, поготову од државног

значаја.

Патолошка мржња неизмереног интензитета доминира њиховим психичким

функцијама. Она је дубоко уткана у њихова бића. Стога, спасимо младе

нараштаје од таквих људи. Усмеримо их ка истинским вредностима, како

би били здрави и способни да очувају ову напаћену Србију.

Јединог ми брата, од 16 година, убили су четници на најсвирепији

начин, а није био гоља, пробисвет, без биографије. Био је херој, који

је пао за слободу свога народа.

Када сам постала лекар специјалиста, један број четника сам лечила,

јер код мене никад није постојала патолошка мржња и мржња уопште. Ако

треба, и Вуку бих помогла!!!

Др Бранка Јекић, неуропсихијатар
Београд

9. mart...propustena prilika da se nesto promeni.

Vuk je prodao svu energiju i ideale.

Stidim se sto sam ucestvovao na tim demonstracijama.

Nismo promenili nista...i dalje nas jasu isti likovi a Vuk u SNS-u, Dana u UO NIS-a, rodbina postala uspesni biznismeni....

A šta se moglo promeniti?

Ja ne mogu da razumem. država se raspada, svako grabi sebi, svaka republika i narodi se okupljaju jedni oko drugih a mi Srbi u Beogradu jurišamo na zgradu televizije jer je neki opoziocioni lider rekao da mu je malo pojavljivana na tv.

I šta da je dobio više? Pričao bi svoju priču narodu, kao što i pozicija priča, a politika se ne vodi na TV.

Evo i sada nema opozicije na TV pa se niko ne buni.

Taj dan je stvarno glupodt Srba i dokaz da svaka budala može njime manipulisati.

vuk-draskovic-narodno_pozoriste_9_mart_1991.jpg

Zoran Djindjić od BND-a sa PRAZNIM CV-jem za funkciju skroz levo...
Vuk Drašković je imao muževan bas glas, celu Ravnu Goru pretvorio u PROFESIONALNU NATO VOJSKU
ali su mu rezultati bili slabi pošto došao crnogorski deo Danine rodbine da se malo šmješte u Beograd.
Postoji Teorija Zavere da je Kamion S Peskom bio namenjen Bošoviću zbog nekih para a da je vukao Vuka sa sobom kao paravan.

Medjutim to Američke Bankare ne zanima jer rezultati bili samo NJAKANJE PO ULICI
Trebao je ČOVEK OD AKCIJE - ZOKI ŠTETOČINA OD PRAZNOG CV-ja IZ JNA FAMILIJE :D

- - - - - - - - - -

Popeli se seljaci na Narodno Pozorište, ali svejedno slika je svedok STANDARDA OBLAČENJA

danas - svi ko zadnji...

- - - - - - - - - -

MALO SELJAČKIH PIZDARIJA SA SVIH STRANA

http://www.vreme.com/arhiva_html/494/05.ASP
da objasnimo mladima i alavima:
SPS (Sloba) - JUL (Teta Mira) - SRS (Šešelj-Toma-Mali Vodonoša) drže Srbiju
a SPO Beograd,

da staviš ***** na ulicu moro si platiš Dani dva komada istog
Nešto slično je radila i Mira Slobina... sve Sultanije jednom rečju

DS kao kombi stranka je još uvek skupljao jajare i lelemude za potrebe kritične brojnosti da preiebe SPO...

Poslednja izmena:
Daleko ste vi od istine.

Jedan od zahteva kojeg se verujem niko ne seća. Vuk sa tribine ga postavio.

Pod najhitnije rasformirati JNA, formirati Srpsku vojsku i uputiti je u pomoć srbima u Hrvatskoj.

Zbog ovoga je Sloba odma posle Veljkovog udara i hapšenja Vuka organizovao veliku vežbu teritorijalne odbrane Srbije i sa bine izjavio da Srbija ima vojsku ne treba da rastura JNA i pravi vojsku ispočetka. Sve ovo bi trebalo da može da se proveri iz arhiva RTS-a.

Da ne bi Veljka Kadijevića otišla bi Srbija u tri lepe.

Back