Raj i Pakao iz vaseg ugla gledanja

U Bibliji se raj spominje naprimer u otkrivenju.
To je mjesto radosti, park, eden.
Jedan je raj na nebu, to je nebeski raj, a jedan je raj na zemlji,
to je sva zemlja obnovljeni i proširenji eden

" Tko ima uši, neka čuje, što Duh govori crkvama: Tko pobijedi,
dat ću mu da jede od drveta života, koje je u raju Boga mojega."

Pakao, gehena, had, mjesto recikliranja, grob, odbačenost, zaborav.
vatra predstavlja uništenje
vječno, kao što su vatrom uništeni sodoma i gomora
da vječno se pamte kako gore.

U Bibliji se raj spominje naprimer u otkrivenju.
To je mjesto radosti, park, eden.
Jedan je raj na nebu, to je nebeski raj, a jedan je raj na zemlji,
to je sva zemlja obnovljeni i proširenji eden

" Tko ima uši, neka čuje, što Duh govori crkvama: Tko pobijedi,
dat ću mu da jede od drveta života, koje je u raju Boga mojega."

Pakao, gehena, had, mjesto recikliranja, grob, odbačenost, zaborav.
vatra predstavlja uništenje
vječno, kao što su vatrom uništeni sodoma i gomora
da vječno se pamte kako gore.

Je li to Heruvin ?

Ako sam dobro razumeo, raj ce biti na zemlji i to kad dodje bog i ubije ili posalje u pakao sve one koji po njegovim zivotnim vrednostima nisu dobri ljudi? I onda ce zemlja ostati samo dobrim ljudima koji ce ziveti vecno.

Jel tako?

Skoro da si razumeo.
Al ne bas.

Bog nije unistio destruktivce i zle ljude odma prilikom potopa.

Bog ne zeli njih da unisti vec zlo.
Zato im je dao 120 god vreme da se promene.

Tako je svima nama dao vec 2000 god od Hrista vreme promene.
Da odbacimo svako zlo.

Kako bi ono nestalo.
Pa koliko vas ga proklinju zbog zla na zemlji, kojeg su ljudi izvor.

Mesto promene na bolje.
Svet ide sve na gore.
Ono sto ne bude htelo da ostavi zlo.

Izgorece onoga dana.
Nema vise potop.
Ne salje ih u pakao.
Izgorece sva zemlja.

Onda Bog obnavlja zemlju i sada ljudi kobji su odbacili zlo.
Zivece na njoj bez zla.
Nema vise zla i patnji.
Jesce sa drveta zivota svaki mesec.
Tako ce im se uvek iznova obnavljati genetika u vecnosti i bice mladi.

- - - - - - - - - -

Evo:
Apostol Petar to kaze .

2. Petrova 3,12 Iščekujući i želeći dolazak dana Božjega, koji im će se nebesa spaliti i raspasti, i počela od ognja rastopiti,
2. Petrova 3,13 Ali čekamo po obećanju njegovu novo nebo i novu zemlju, u kojima stanuje pravednost.
2. Petrova 3,14 Zato, ljubljeni, čekajući ovo starajte se, da vas nađe čiste i neokaljane u miru.

ok.

...Ali !...

Ako imamo jednog coveka, nazovimo ga Zika, koji je rodjen u porodici normalnih i dobrih roditelja, koji su dobri prema njemu i podrzavaju ga itd, i ciji otac ima svoju firmu koju ce Zika naslediti, i njemu je zivot prilicno lep i on uziva u svemu tome i bude dobar i posten covek, on zasluzuje da ide u raj.

A onda imamo drugog coveka, nazovimo ga Djoka. Djoka je rodjen u siromasnoj porodici od siromasnih roditelja, otac mu je pijandura, majka glupa i zatucana, otac bije i njega i majku, Djoka onda u tinejdzerskim danima upadne u lose drustvo, zavrsi kao kriminalac.

Gde je tu pravda? i kako moze ovoj dvojici ljudi da se sudi po istim kriterijumima da li su za raj ili pakao?

ok.

...Ali !...

Ako imamo jednog coveka, nazovimo ga Zika, koji je rodjen u porodici normalnih i dobrih roditelja, koji su dobri prema njemu i podrzavaju ga itd, i ciji otac ima svoju firmu koju ce Zika naslediti, i njemu je zivot prilicno lep i on uziva u svemu tome i bude dobar i posten covek, on zasluzuje da ide u raj.

A onda imamo drugog coveka, nazovimo ga Djoka. Djoka je rodjen u siromasnoj porodici od siromasnih roditelja, otac mu je pijandura, majka glupa i zatucana, otac bije i njega i majku, Djoka onda u tinejdzerskim danima upadne u lose drustvo, zavrsi kao kriminalac.

Gde je tu pravda? i kako moze ovoj dvojici ljudi da se sudi po istim kriterijumima da li su za raj ili pakao?

A sta ako Zika upadne u kriminalce?

Bog ce i Ziki i Djoki dati mnogo sansi da uvide svoj zivot i situaciju.
Dso im je vreme 100 gid za to.

Tako da ce on uticati na razne nacine na njih da ih odvrsti od zla.

Nijedan roditelj ne uci decu zlom.

Svako odraste i bira tada svoj put sam.
Tako da upadati u zlo drustvo nije izgovor.
Iskustvo pokazuje da i zika i djoka upadnu.

Ali vecinom ne ostanu tamo.
Sazru i krenu nekim drugim putem.

Problem nije biti samo dobar.
Problem je bolest.
Greh je bolest.
Bez Boga nema izlecenja od te bolesti koja navodi coveka na zlo.
Tako da je vazna zajednica sa Bogom.
Ne samo biti dobar.

Ali onaj koji nije imao prilike mogucnosti da upozna tog boga.
Takvom ce se suditi prema savesti.
Koliko je slusao savest na koju bog utice.

Poslednja izmena:
9 miliona dece do 5 godina starosti godišnje umire zbog gladi i boleština na ovome svetu,bog sve to mirno gleda i sve to pripisuje đavolu,našim gresima,manjku verovanja u njega,boga itd...
čak i kada bi taj njegov ugao gledanja ozbiljno razmatrali videli bi smo da imamo posla sa impotentnim i nemoćnim bogom koji ne može da spreči zlo čak i da hoće,ili još gore može a neće,a tek priča o tome kako se on sveti deci zbog greha njihovih predaka je do te mere degutantna [

Poslednja izmena od moderatora:
ok.

...Ali !...

Imaš ti kriminalce i iz imućnih porodica.
Nije ti dobar primer.
Ti kao da tražiš opravdanje za nekoga ko je kriminalac.

Ne, ne trazim opravdanje, vec kazem da su mnogima od tih losih okolnosti takve da je jako tesko izvuci se iz toga, dok su drugima okolnosti takve da sasvim lepo i lagodno zive i budu dobri i srecni ljudi.

Naravno ima izuzetaka na obe strane. Ali hocu da kazem gde je tu pravda i kako se moze isto suditi ljudima koji od pocetka imaju toliko razlicite pocetne pozicije?

9 miliona dece do 5 godina starosti godišnje umire zbog gladi i boleština na ovome svetu,bog sve to mirno gleda i sve to pripisuje đavolu,našim gresima,manjku verovanja u njega,boga itd...
čak i kada bi taj njegov ugao gledanja ozbiljno razmatrali videli bi smo da imamo posla sa impotentnim i nemoćnim bogom koji ne može da spreči zlo čak i da hoće,ili još gore može a neće,a tek priča o tome kako se on sveti deci zbog greha njihovih predaka je do te mere degutantna [

da prenesem deo komentara odavde https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2018&mm=02&dd=14&nav_id=1358660

Neka mi neko objasni u cemu je problem. Ja zaista ne razumem. Sta on radi sto Crkva ne radi? Mehanizam visemilenijumske prevare u najkracem izgleda ovako: "Duzan si, kriv si cim si se rodio. Gazdu neces videti nikad, ali da znas da je jako ljut na tebe. Ti sad mozes da se iskupis tako sto ces nam biti pokoran, slusaces svaki dan koliko si kriv i gresan, ne smes ni da pitas zbog cega. Davaces nam pare, a mi cemo pokusati kod Gazde da izdejstvujemo da kad umres odes u raj. Ne garantujemo nista, ali tvoje je da se trudis ceo zivot." Klasicna iznuda zapakovana u nerazumljive gluposti da zvuci jako duboko i pametno

Ima još bolje poređenje koje sam čuo u onoj emisiji Atheist Experience gde se bog poredi sa mafijašem.Zamisli otvoriš neki lokal u nekom kraju i dolazi ti mafijaš lokalni jednog dana i hvali te kako imaš lep lokal kako ti je sve baš super tu samo,bilo bi šteta da preko noći sve ovo plane i nestane u dimu i vatri.Ti onako zabezeknut kao što bre da nestane u vatri našta se on munjevito ubacuje šta nećeš da ti nestane lokal u požaru? ok plati mi mesečno toliko i toliko da te"štitim" i bićemo dobri ti i ja.
Kada se u ranoj mladosti ili kada god nebitno čovek susretne sa religijom i sa pričom o bogu on ti bukvalno kaže da je ceo život pred tobom i da možeš da ga proživiš sjajno i ispunjeno,samo,šteta bi bilo da na kraju priče završiš u vatri i u plamenu i da tamo goriš večno,ti onako prestravljen gledaš kao što bre da gorim a bog te zabrinuto pita šta ne želiš da goriš u paklu? Ok veruj u mene,potčinimi se,budi moj sluga i rob i bićemo dobri ti i ja na kraju priče,u čemu je razlika???

Poslednja izmena:
posle par sekundi shvatiš da je mafijaš tu neuporedivo korektniji on uzima određeni procenat zarade i više ne preti vatrom a ovaj ti uzima i dušu i svest i podsvest i sve živo i opet nisi načisto sa njim da li će da te roštilja na kraju ili neće,ovo je moj zaključak nema veze sa gore pomenutom emisijom lol

Poslednja izmena:
posle par sekundi shvatiš da je mafijaš tu neuporedivo korektniji on uzima određeni procenat zarade i više ne preti vatrom a ovaj ti uzima i dušu i svest i podsvest i sve živo i opet nisi načisto sa njim da li će da te roštilja na kraju ili neće,ovo je moj zaključak nema veze sa gore pomenutom emisijom lol

Da nije neizvjesno sto mislis da bi bilo ih toliko ? Ljudi uzivaju se kaznjavati i ponizavati ,vole strahovati a u isto vrijeme govoriti o ljubavi.

- - - - - - - - - -

Religija te zatruje a onda ti nudi protivotrov,to je ta priča
To si od mene cuo prije mnogo godina ja sam to uveo u Evropu prvi.

Poslednja izmena od moderatora:
ok.

...Ali !...

Znaš onu priču o talantima koju je Isus ispričao...znači ko ima malo od njega će se manje tražiti a ko ima više od njega više. Bog je pravedan i prema okolnostima će i suditi o nečijim delima. Tako će Bog suditi. Seti se razbojnika na krstu...šta je bilo potrebno njemu da se spasi?

Pozdrav.

Izmislili su i taj raj i pakao, kao MEHANIZAM KONTROLE ljudi.

Ako si na njihovoj strani, podržavaš te priče polupismenih jevrejskih pastira od pre 2.000 godina, i dozvoljavaš da ti celog života ispiraju mozak (i uzimaju pare), onda ZASIGURNO IDEŠ U RAJ ?

U suprotnom - sledi ti PAKAO, naravno .

Priče za malu decu.

Back