Zasto dobri ljudi nisu empaticni

ko nije potkupljiv, ko je gospodar svojih strasti, pa samim tim i emocija, on ne trazi tudje slabosti. Jer sta izaziva emocije ako ne nesposobnost strasti da dodju do zadovoljenja.

A šta tebe podstiče da tražiš tuđe slabosi? Da li je to strast? Možda nesposobnost? Jesi li previše emotivan... Na kraju krajeva, jesi li slobodan čovek ili krdska životinja tipa: rob?

Da ne duljim:

"Pohvalu zaslužuju oni, koji ljudskom sklonošću potaknuti da vladaju drugima, postaju pravedniji nego što traži njihova moć." - Tukidid (onaj pravi)

^^^ Ako je to toliko očigledno, onda je zahtevati drukčiji svet fiks ideja! Da ne govorim o svetu bez najljudskijih atributa kao što su empatija, sažaljenje, smeh (protiv kojih se ovde neretko lobira).

+ empatija bi trebalo da bude isto što i emocionalna inteligencija; sposobnost da se pronikne u tuđa osećanja/misli, ali ne podrazumeva i emotivnu reakciju na iste.

Sa Wikipedije:
"Empathy is the capacity to understand or feel what another being is experiencing [...] Types of empathy include cognitive empathy, emotional empathy, and somatic empathy. [...] Empathy is distinct from sympathy, pity, and emotional contagion.", itd.

Sve u svemu, ako ne balansiraš kao Šarlo i najplemenitije ljudsko osećanje može da pređe u patologiju.

Protiv smijeha se ne lobira, ali protiv unistenja psihe, oboljenja psihe kroz humoristicki teror koji je uvijek bio svojstven drustvima u izumiranju lobiraju svi kulturni ljudi. Naime, smijehom se unistava, a ne stvara. On ne pripada u sferu kulture. A kad pocne da zauzima 90% vremena onda je direktan uzrok masovnih psihofizickih oboljenja. Zbog toga u demokratiji medicina uvijek napreduje, jer se drustvo pretvorilo u bolnicu.

- - - - - - - - - -

Ovi empaticni uglavnom pjene o svojim problemima. ispricaju ti sav svoj zivot pri prvom susretu i ne pitaju za tebe i tvoj zivot. To je prosjacenje na dusevnom nivou.

Protiv smijeha se ne lobira, ali protiv unistenja psihe, oboljenja psihe kroz humoristicki teror koji je uvijek bio svojstven drustvima u izumiranju lobiraju svi kulturni ljudi. Naime, smijehom se unistava, a ne stvara. On ne pripada u sferu kulture. A kad pocne da zauzima 90% vremena onda je direktan uzrok masovnih psihofizickih oboljenja. Zbog toga u demokratiji medicina uvijek napreduje, jer se drustvo pretvorilo u bolnicu.

- - - - - - - - - -

Ovi empaticni uglavnom pjene o svojim problemima. ispricaju ti sav svoj zivot pri prvom susretu i ne pitaju za tebe i tvoj zivot. To je prosjacenje na dusevnom nivou.

Tukidide, saopštiću ti tužnu istinu (rizikujući da budem ne-empatična):
nemaš osnovna znanja o empatiji,
I svašta si izmešao u uvodnom postu, pa čak ubacio i tebi specifičan začin mizoginije.

Citiraću ti uglednog psihologa, Sajmona Barona Koena, predavača sa Kembridža:
"Empatija se dešava kada naša pažnja prestane da bude jednostrano usmerena i, umesto toga, postane dvostrano usmerena. „Dvostrano usmerena“ znači da u isto vreme imamo u vidu i um drugih ljudi. Kada je empatija isključena, razmišljamo samo o sopstvenim interesima. Kada je uključena, usmereni smo i na interese drugih ljudi. Ponekad se pažnja poredi sa reflektorima, tako da definicija empatije sugeriše da pažnja može biti bilo kao jedan reflektor (koji kroz mrak baca svetlost na naše sopstvene interese), bilo kao dva reflektora (koji bacaju svetlost i na interese drugih ljudi.
Empatija je naša sposobnost da prepoznamo šta druga osoba misli ili oseća i da odgovorimo/reagujemo na njene misli i osećanja odgovarajućim osećanjima."

I empatija nije tamo neki metafizički pojam, već je vezana za amigdalu, prefrontalni korteks itd, čije su aktivnosti vidljive na tzv. funkcionalnoj magnetnoj rezonanci (fMRI).

Trajni nedostatak empatije ilii nulti-negativan stepen empatije karakterističan je za:
Granični poremećaj ličnosti
Antisocijalni poremećaj
Narcistički poremećaj
(dublja analiza bila bi za Psihologiju, a ne za Filozofiju)
Ono što ti očigledno ne znaš, to je da ljudi sa nedostatkom empatije NISU GOSPODARI SVOJIH STRASTI I EMOCIJA . Naprotiv, njih odlikuju impulsivnost i siromaštvo emocija, kao i nemogućnost uvida o uticaju sopstvenog ponašanja. Upravo iz tih razloga ljudi sa nedostatkom sposobnosti saosećajnosti i patološki sebični, ne mogu biti plemeniti („dobri“). Što veći stepen empatičnosti, to plemenitiji čovek.

Da bih ti plastično objanila koliko grešiš, evo ti primera:
Jedna žena se žali na muža: „Nepodnošljiv je, nervozan, stalno negativan, sve nas u kući maltrerira pričama o nepravdama koje su mu učinjene, ali je – u suštini – dobar čovek.“
(Valja napomenuti da su "nepravde" rezultat njegovih pogrešno povučenih poteza)
Čovek je, dakle, „dobar“, iako ih maltretira iz sebične potrebe da priča o stvarima koje deprimiraju njegove ukućane. Čak i kada mu kažu da je preterao i da im je teško da stalno slušaju iste, ružne priče, on nastavlja, ne obazirući se na njihove potrebe.
S druge strane, porodica ga toleriše, stalno tražeći opravdanje za njegovo ponašanje (mada bih ja to nazvala stanje) i trudeći se da ga razume.

Možda se pod „dobar“ misli da „ni mrava ne bi zgazio“ osim slučajno? Ili se stepen ljudske dobrote meri stvarima koje nikako ne bi SVESNO uradio? U tom slučaju, nijedan čovek koji je učinio nešto loše u afektu, ne može biti suštinski dobar.

Pa sta da mislim o vama kad je Nice objasnio sve sto jednakopravasi mogu i da sanjaju, a ne samo da misle.
Pa ipak, nekako ste samo za sebe razervisali empatiju, a mi uvijek izvisimo, mada znamo sve umove koji su ikad postojali.
Nego, uistinu radi se tu samo o pacenicima koji su za sebe rezervisali empatiju. Valjda ih ono "patiju" asocira na vlastitu patnju, pa onda ko ne pati "nema srca" itd...

I svašta si izmešao u uvodnom postu, pa čak ubacio i tebi specifičan začin mizoginije.

"Empatija se dešava kada naša pažnja prestane da bude jednostrano usmerena i, umesto toga, postane dvostrano usmerena. „Dvostrano usmerena“ znači da u isto vreme imamo u vidu i um drugih ljudi. Kada je empatija isključena, razmišljamo samo o sopstvenim interesima. Kada je uključena, usmereni smo i na interese drugih ljudi. Ponekad se pažnja poredi sa reflektorima, tako da definicija empatije sugeriše da pažnja može biti bilo kao jedan reflektor (koji kroz mrak baca svetlost na naše sopstvene interese), bilo kao dva reflektora (koji bacaju svetlost i na interese drugih ljudi.
Empatija je naša sposobnost da prepoznamo šta druga osoba misli ili oseća i da odgovorimo/reagujemo na njene misli i osećanja odgovarajućim osećanjima."

I empatija nije tamo neki metafizički pojam, već je vezana za amigdalu, prefrontalni korteks itd, čije su aktivnosti vidljive na tzv. funkcionalnoj magnetnoj rezonanci (fMRI).

Trajni nedostatak empatije ilii nulti-negativan stepen empatije karakterističan je za:
Antisocijalni poremećaj
Narcistički poremećaj
Ono što ti očigledno ne znaš, to je da ljudi sa nedostatkom empatije NISU GOSPODARI SVOJIH STRASTI I EMOCIJA . Naprotiv, njih odlikuju impulsivnost i siromaštvo emocija, kao i nemogućnost uvida o uticaju sopstvenog ponašanja. Upravo iz tih razloga ljudi sa nedostatkom sposobnosti saosećajnosti i patološki sebični, ne mogu biti plemeniti („dobri“). Što veći stepen empatičnosti, to plemenitiji čovek.

Jedna žena se žali na muža: „Nepodnošljiv je, nervozan, stalno negativan, sve nas u kući maltrerira pričama o nepravdama koje su mu učinjene, ali je – u suštini – dobar čovek.“
Čovek je, dakle, „dobar“, iako ih maltretira iz sebične potrebe da priča o stvarima koje deprimiraju njegove ukućane. Čak i kada mu kažu da je preterao i da im je teško da stalno slušaju iste, ružne priče, on nastavlja, ne obazirući se na njihove potrebe.
S druge strane, porodica ga toleriše, stalno tražeći opravdanje za njegovo ponašanje (mada bih ja to nazvala stanje) i trudeći se da ga razume.

Možda se pod „dobar“ misli da „ni mrava ne bi zgazio“ osim slučajno? Ili se stepen ljudske dobrote meri stvarima koje nikako ne bi SVESNO uradio? U tom slučaju, nijedan čovek koji je učinio nešto loše u afektu, ne može biti suštinski dobar.

Da, lepo obrazloženo ...

Dakle, upitanju je osećajni aparat (empatija), snaga transcendentalnog, opažaj korelacije sopstvenog i tuđeg subjekta, ali nije to problem (crveno), ma ko i šta ovde pisao , već je problem po meni (plavo) :

Добри, емпатични, лењи ... да ли су уопште способни да се иакако/некако боре против злих,емпатичних и вредних ? ...

... druga vrsta ljudi koji imaju osećajni aparat za drugog, ali su asocijalni, tupi, bezosećajni za tuđ bol, patnju, egzistenciju, i imamo treću grupu ljudi duhovni demoni (dijabolici), koji vredno uživaju u socipatološkim potrebama, pažljivo kreirajući demisije, dekonstrukcije i neegzistencije prvih i drugih ...

Poslednja izmena:
Pa sta da mislim o vama kad je Nice objasnio sve sto jednakopravasi mogu i da sanjaju, a ne samo da misle.
Pa ipak, nekako ste samo za sebe razervisali empatiju, a mi uvijek izvisimo, mada znamo sve umove koji su ikad postojali.
Nego, uistinu radi se tu samo o pacenicima koji su za sebe rezervisali empatiju. Valjda ih ono "patiju" asocira na vlastitu patnju, pa onda ko ne pati "nema srca" itd...

Ti si retardiran.

Antisocijalni poremećaj
Narcistički poremećaj

jel to ono kad npr. padnes od soka infarkta i lezis na zemlji a zena te gleda sa visine mrtva hladna i ne pomera misic lica a ti mislis u sebi, ma mora da joj je krenuo ranuo alchajmer a podsvesno znas da je iznutra mrtva i kazes sebi, blago meni umrecu al barem znam da sam ziv.

[..]

Ja mislim da je iskoristio tu rec zato sto sam je ja prethodno iskoristio protiv njega. Ovo je otvorio, pretpostavljam, da bi likove kao sto sam ja ispravio.

Ti cepidlacis. Empatija definisana na nacin kako je ti definises -- kao sposobnost citanja tudjih emocija -- jeste dobra stvar, ali ne misli se na to. Mislis se na nesto drugo. Misli se na SAZALJENJE. Na usvajanje tudjih problema kao nasih. O tome on govori. Mogla bi malo da poradis na citackim sposobnostima.

Ko bi znao ko je lik kao ti. Mene si licno ubijedio da nemas licnost. A ljude bez licnosti se ne ispravlja. Oni vec leze na zemlji.

- - - - - - - - - -

Ljudi koji su primarno usmjereni na citanje emocija to i cine zato sto nemaju razuma, a ko nema razuma taj sigurno smatra zivot patnjom. Pa valjda su budisti ti koji forsiraju saosjecanja i zivot smatraju patnjom.

Mani se pricanja.

Postoji razlika izmedju spobosnosti citanja tudjih emocija (koju svaki ratnik mora da poseduje da bi bio dobar ratnik) i izjednacavanja sa tudjim problemima. Kada kaze empatija, misli se na ovo drugo, ne na prvo. Ti i ljudi generalno pravite gresku u tome sto izjednacavate ova dva pojma. Vi mislite da ako se neko ne izjednacava sa tudjim problemima da nema empatiju. Ali to nije istina. Zapravo su takvi ljudi -- koji ne mogu da uvide razliku izmedju ova dva pojma -- ne-empaticni. Ironicno.

- - - - - - - - - -

Ko bi znao ko je lik kao ti. Mene si licno ubijedio da nemas licnost. A ljude bez licnosti se ne ispravlja. Oni vec leze na zemlji.

Ne da ispravis mene, vec ono sto govorim tako da drugi ne ponavljaju iste greske.

Sta ima da se poistovjecujem sa problemima nepoznatih ljudi, kad od malih nogu ljude cijenim na osnovu odredjenih sposobnosti? Prije svega sposobnosti da drzi obecanje. I kad sam zbog toga bio proganjan od malih nogu, tj. zbog svog strogog stava. Sama sposobnost za strogost je znak da neko ima uvid u svijet oko sebe. Kao sto rekoh, razum pokriva sve sfere zivota, i emocije i akcije, ali je bitno da ta neka osoba ima vrijednosti na osnovu kojih je mozes procijeniti, jer ne pokazuje svaka osoba iste emocije u istim slucajevima. Neko se rasplace kad izgubi psa, a neko kad izgubi sve clanove porodice.

Znaci, empatija kao univerzalno sredstvo je osudjeno da odbacuje svaki razum. Tek kad odbaci razum moze da se ukljuci non stop, i naravno da ce takav pojedinac da bude "po(lj)gubljen jako".

Inace, Nicea mogu da odbace samo oni koji odbacuju razum. Vidim da na temi o slobodi opet pjenis o instinktima. Kod tebe je uvijek izrazena prica o jednom instinktu! To je znak prostastva...
Umjesto da ides na zadovoljavanje svih instinkata i to na nacin koji pokazuje otmjenu suzdrzanost, ti ides instinkt po instinkt. Zbog toga mi nisi nikad mogao biti prijatelj, jer si rob svojih instinkata i od mene bi lako napravio smrtnog neprijatelja.
Covjek treba teziti braku u kojem moze da upraznjava mnostvo instinkata i navika, a ne da se dokazuje kako moze da seksualno ima svaku zenu. Ali vi moderni ljudi ste propalice i vas vec ubijaju muslimani kao muve. Ja im zelim puno uspjeha, mada necemo nikad pripadati istom kulturnom krugu.

Ja mislim da je iskoristio tu rec zato sto sam je ja prethodno iskoristio protiv njega. Ovo je otvorio, pretpostavljam, da bi likove kao sto sam ja ispravio.

Ti cepidlacis. Empatija definisana na nacin kako je ti definises -- kao sposobnost citanja tudjih emocija -- jeste dobra stvar, ali ne misli se na to. Mislis se na nesto drugo. Misli se na SAZALJENJE. Na usvajanje tudjih problema kao nasih. O tome on govori. Mogla bi malo da poradis na citackim sposobnostima.

Uz onakav uvodni post, radije gledam u pasulj.

Moras prvo da unapredis svoje citacke sposobnosti pre nego sto mozes da odredis kakav je uvodni post. Sve mimo toga je pretenzija.

Empatija i sazaljenje su dve razlicite stvari. Empatija je sposobnost citanja tudjih emocija. Sazaljenje je osecaj tudje patnje i momentalna motivacija da se tudja patnja ukloni. Prvo je bezuslovno dobra stvar, drugo nije.

Mozes da budes empatetican i u isto vreme ravnodusan prema tudjoj nesreci.

Back