Поздрав Горане
Наравно да може, и то сасвим лако и без проблема.
Потребно је да прво имаш инсталиран Виндовс или који већ ОС, и онда покренеш инсталацију РОСА Линукс.
Може и обрнуто, само што онда се мора реинсталирати ГРУБ Лоадер.
Pozdrav Legendo !
Vec sam instalirao Rosu i mnogo mi se svidja , pri butovanju za razliku od ubunta pamti koji si zadnji sistem koristio pa pri restartu ne moras da budes uz kompjuter,vec se digne zadnji sistem koji si koristio !!!
Od sada , nadalje i ubuduce , jeste da sam pocetnik sto se tice Linuxa ali koristicu Rosu , u svakom slucaju bar meni lezi raspred programa,hocu reci u odnosu na ubuntu mi je mnogo preglednija , mada sam na ubuntu bio stavio Budgie desktop 10 ,ali bez pristrasnosti na Rosi u ovom osnovnom obliku bez podesavanja preglednije mi je i jednostavnije , mada cu se i sa time poigrati.
Zvuk me i dalje muci kao i na ubuntu,ali mislim da je to do ovog mog krsa od kompjuterea,mada na win 10 zvuk je u redu.
Usao sa u alsamixer u Konzoli - tamo podesio sta se podesiti moze (jedno pitanje kada odaberm zvucnu karticu kod mene je HDA Intel - Realtek ALC662 rev1,(Rosa je detektuje) - potvrdim sa ENTER zatim ESCAPE,onda ponovo pokrenem Konzolu , meni su CARD i CHIP na Pulseaudio a ne na INTEL-REALTEK),jel radim sta pogresno ?)
Inace stavio sam i GnomeAlsaMixer i odcekiro sto je bilo na MUTE !
Uglavnom npr., na youtb-u neki mi daju cist zvuk,neki prigusen i kao da ga guzva,Klementina neke pjesme sa harda daje mi jasno a neke kao i sa youtub-a , prigusene i zguzvan zvuk , inace slusam jedan radio preko neta,njegov zvuk se ne cuje,mada se vidi na ekvilajzeru da zvuka ima,ali se uopste ne cuje.
Mada cu djeci na njihov laptop takodje da instaliram Rosu pa cu vidjeti kako ce se tamo zvuk ponasati,laptop je noviji od mog kompjutera,inace klinke su odusevljene sa Rosom lakse se nakon jednog dana snalaze u njoj nego u ubuntu.
Za ubuntu ima mnogo linkova za pomoc na netu,tako sam naletio i na ovaj , pa na tebe da me posavjetujes,nego ako znas nekih linkova za podesavanje Rose ,
da me uputis na njih.
Mada ne planiram instalirati windows programe na Rosu , samo radi informacije , moze li se na Rosu staviti : Wine ili Playonlinux ? ili vec postoji neki program samo se drugacije zove u Rosi !
Puno pozdrava
Goran