ajde kada smo krenuli onda da kompletiramo malo priču i o virusima
1. lično sam ranijih godina masu puta uklanjao viruse raznih vrsta -bez ikakvoga antivirusnog alata tj ručno i na oko 80% slučajeva prolazio bez reinstalacija sistema-toliko o tome da se virus ne može ukloniti iz sistema
2. tačno je da sami linuxi nisu ostljivi na windows based -viruse i baš zato su oni jedni od najvećih krivaca za širenje istih preko interneta jer oko 40% serverskoga tržišta drže linuxi dok kod servera sa windows OS-om nema širenja virusa pisanih za windowse jer ih blokiraju antivirusni programi namenjeni serverima , inače oko 40% servera su i UNIX sistemi dok svega oko 15% otpada na windovse - u prevodu oko 80% serverskoga tržišta dozvoljava širenje virusa , adwera , malwera , itd. itd. pisanih za windowse
3. da ne pričamo da je dokazano da hakeri više vole linux sisteme jer sa tuđih linux sistema mogu hakerišu iz komandne linije , praveći "zombi" mašine bez znanja korisnika linux sistema
4. ima toga još ali nažalost niko ne zna sve , pre neki dan sam čitao artikal iz 2013-e godine da je sophos zabeležio dnevno oko 24000 kompromitovanih stranica sa servera koji su širili zaražene datoteke i da je otprilike 99,99% bilo sa linux operativnim sistemima
За разлику од ПРИЗМЕ и других пројеката масовне контроле горе наведени подаци су прилично изведени из контекста и малко су искривљене информације намењене онима који нису довољно упознати а служе за плашење потенцијалних корисника...
1) Свиђа ми се та прича око уклањања вируса без антивирусних алата - лично са преносних уређаја тако и уклањам запаћене вирусе али и то уз помоћ Линукса,
2)ова прича је већ из домена ЕПП-а, ако ниси упознат свако озбиљнији штити своје сервере без обзира на оператвни систем који је на серверу баш из разлога заштите корисника који користе Виндовсе...
3)Зомби машине, изгледа да ниси упознат са масовношћу разних DDOS напада онда би брзо схватио да у твојој тврдњи нешто не штима - по теби у сваком масовнијем нападу учествују сви уређаји базирани на Линуксу? С друге стране не бих баш тврдио да хакери ручно контролишу сваку зомби машину... то је поприлично неозбиљна тврдња... Ако ниси знао упадање у туђ рачунар и преузимање контроле над њим не врши се у графичком моду као кад некоме пружаш техничку подршку преко алата као што је Тим Вјувер и сл...
4) Ова прича је недоречена, већ сам напомињао да разни власнички програми имају своје слабости које су често познате одређеним структурама, исте слабости уочавају и други као што су хакери и крекери, стога да би "артикал из 2013.године" био комплетан требало би навести преко ког лата су крекери успоставили контролу над компромитваним серверима.
Поента приче јесте да се свака информаија може злоупотребити и представити у неком одређеном циљу поготово кад су у питању почетници...
Него snejks да се ти небавиш случајно сервисирањем рачунара?
Некако највећи отпор према линуксу имају управо ликови који се баве сервисирањем- јер док је корисника који се не размеју ( а то је отприлике 95% обичних корисника Виндовса) биће и лаке и редовне паре...
Да се размемо, имамо сам прилике да видим исте такве кориснике и линукс дистрибуција који не залазе даље од надоградње на нову верзију (јербо је иста уз пар кликова) и практично користе унапред дефинисане програме без да се упуштају у самостално истраживање складишта. Такви дају паре сервисерима чак и кад нема посла за сервисера - као на пример кад треба прикачити штампач те од теога направе баук као да је потребан факултет за инсталирање драјвера а често је довољно само прикачити уређај и система га аутоматски препозна. То ми се и лично десило где нисам могао да верујем кад је пријатељ узео мултифункцијски уређај те је од продавца тражио да му одмах инсталирају и драјвере за Убунту који користи на преносном рачунару. Продавац га упутио на техничку подршку, они се фрапирали па сат времена тражили по нету и нешто као покушавали - да би на крају препоручили да ипак промени оперативни систем ако жели да користи и мултифункцијски уређај... Иначе, да би наведени уређај радио било је довољно повезати уређај на рачунар, и покренути одговарајуће програме- за штампање односно скенирање... и то без потребе за додатном уградњом драјвера... За оне који су баш желели драјвере произвођача исти је био доступан на званучној страници произвођача са комплетним упутством са све сликама ... .
Другим речима, лако је манипулисати уплашеним корисницима и уваљивати и нешто тајанствено али "сигурно" добро јер је затворено и недоступно за проверу...